VAN DER PIGGE oliën , vier soorten getest!

Laat ik er geen doekjes om winden, ik ben een super-fan van VAN DER PIGGE! Deze winkel in Haarlem is niet voor niets een begrip. Ze bestaan al sinds 1849 en hebben het oude pand nog in originele staat weten te behouden waardoor het op zich al een hele belevenis is, om daar eens binnen te stappen. VAN DER PIGGE werkt anno 2018 nog zoveel mogelijk met de oude traditionele formules. Deze waren in 1849 nog “ schoon” en puur. Simpele cadeautjes uit de natuur. Anno 2018 kunnen we de meest giftige en chemische / synthetische meuk op onze huid smeren. VAN DER PIGGE houdt al die meuk ver buiten de deur en houdt zich vast aan de oude, pure formules. En dit resulteert zich tot een winkel vol heerlijke, eerlijke, pure, 100% natuurlijke, zuivere en meest biologische producten. Ik kan hier als een kind in een snoepwinkeltje rond wandelen! 

Ik heb ze echter pas ontdekt. Ik ben Pam van VAN DER PIGGE nog altijd dankbaar dat zij mij heeft benaderd om eens wat te gaan testen. Inmiddels heb ik al een aantal producten getest. Zoals een 100% natuurlijke en meukvrije vervanging voor vaseline, en een 100% natuurlijke en meukvrije vervanging voor het potje VICKS vacorub. Ik ben nog lang niet klaar, want ze hebben zoveel heerlijks wat ik graag wil testen! Mijn huid is er superblij mee in ieder geval! 😉
Van der Pigge heeft ook bijzondere producten. Zo hebben ze diverse soorten pure oliën. Daar was ik erg nieuwsgierig naar en ik kreeg van Pam vier soorten olie thuisgestuurd om te gaan testen. Ik ben er direct mee aan de slag gegaan! Een review!

DSC_0345

RODE OLIE VOOR STIJVE EN GEVOELIGE SPIEREN

Als fanatiek sporter heb ik vrij regelmatig last van overbelaste, vermoeide en stijve en stramme spieren. Met name mijn beenspieren, omdat ik aan duursport doe ( fietsen) Deze spieren “ voel” ik vaak. Na het sporten kunnen ze nog flink lang na tintelen. Als ik het weer eens te bont heb gemaakt ( soms wil het koppie meer dan mijn spieren aankunnen…) kunnen ze erg pijnlijk worden. Dan zijn erg goede middelen tegen de ergste pijn en krampen zeer welkom.
Deze rode olie is zo’n heerlijk middel. Het werkt verwarmend, ontspannend en heeft vele functies om de spieren na een fysieke inspanning of juist niet ( stijf en stram) weer op peil te brengen. Het werkt bijvoorbeeld na een pittige wrok-out herstellend. Als je de gebruikte spieren na het sporten rijkelijk inwrijft met deze olie zal het een warmtesensatie geven. Het werkt overigens ook goed en diep door op pezen. Dit is o.a goed nieuws voor mensen die last hebben van pijnlijke pezen en gewrichten.
Wat zit er allemaal in?
– olijfolie
– wintergroenolie
– eucalyptusolie
– kamferolie
– rozemarijnolie
– lavendelolie
– steranijsolie
– jeneverbesolie
– rijmolie
– Siberische Sparolie
– pepermuntolie
– sint-janskruid extract
– lemongrasolie
– citronellaolie
Allemaal pure, pittige oliën dus. Veder niets. Geen hulpstoffen of andere ( chemische / synthetische) meuk. De basis is de sintjanskruid. Dit is verder opgevuld met alle andere bovengenoemde etherische oliën. Je kunt de olie kopen in een 20ml en een 50 ml flesje, respectievelijk € 11,50 en  € 21,55
DE TEST
Bij mij zijn er zat gelegenheden om zo’n spierolie te testen 😉 Als je iedere dag sport zijn je spieren sowieso blij met wat extra verwennerij. Deze rode olie is daar uitermate geschikt voor. Ik ben het iedere dag na het sporten gaan smeren op mijn beenspieren. En het gevoel is echt geweldig. De olie trekt snel in en ruikt behoorlijk sterk. Dus ik adviseer je wel om steeds even een latexvrij handschoentje te gebruiken. Ik heb mijn benen voor deze test 7 dagen lang na het sporten van top tot teen ingesmeerd met de olie. Omdat het erg snel intrekt kun je na zo’n 5-10 minuten je kleding gewoon aantrekken. Op de huid geeft het een licht verwarmend gevoel. Je staat gelukkig niet “ in de fik” zoals bijvoorbeeld met tijgerbalsems vaak het geval is. Het geeft een zeer prettig, aangenaam en warm gevoel. Ik hou enorm van dit soort geuren ( pepermunt, eucalyptus) dus ook de geur is erg lekker. Niet te overheersend. Ik ben echt te spreken over deze rode olie. Geweldige werking, en het geeft mijn spieren meer rust. Na het sporten kunnen mijn spieren behoorlijk na tintelen en bewegen, met deze olie was dit stukken minder. Blij mee! 😉

IMG_5368

TEUNISBLOEM OLIE

Deze olie is bijzonder te noemen. Het is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloemplant. Het is rijk aan het meervoudig onverzadigde vetzuur Gammalinoleenzuur (GLA). Dit is een omega 6-vetzuur dat niet erg vaak in de voeding voorkomt. Een te hoge consumptie van verzadigde vetten, transvetzuren, suiker, alcohol, koolhydraten en een tekort aan essentiële voedingsstoffen (magnesium, vitamine B6, niacine, zink, magnesium, selenium, vitamine C, vitamine E) heeft in het lichaam een ongunstig effect op omega 6 in de vorm van GLA.  GLA is het vertrekpunt voor de synthese van hormoonachtige verbindingen die prostaglandinen worden genoemd. Deze verbindingen controleren en stimuleren diverse functies in alle lichaamsorganen De moderne leefwijze en eetgewoonten zijn niet bevorderlijk voor de synthese van gamma-linoleenzuur en prostaglandinen, zodat het zinnig is om teunisbloemolie te nemen. Ze is de beste garantie voor een adequate voorziening van gamma-linoleenzuur, en teunisbloemolie is de enige olie die 9 % gamma-linoleenzuur bevat, andere plantaardige oliën blijven in dit opzicht ver achter.
Teunisbloemolie is ook uitwendig te gebruiken bij een droge rode huid en schrale plekken. De olie is gevoelig voor hoge temperaturen en kan dus niet verhit worden of na opening buiten de koelkast bewaard worden.Toepassingen voor de huid  zijn o.a :  bij droge en gevoelige huid • bij een geprikkelde huid • ruwe en schrale huid • schrale plekken . Het werkt tevens verzachtend en herstellend.
Teunisbloem olie kan ook dienen als een draagmiddel. Als een verzorgingsproduct bijvoorbeeld te heftig reageert als het direct op de huid wordt aangebracht kan een “ ondergrond” van wat teunisbloem olie verlichting bieden. Gamma-linoleenzuur (GLA), zoals teunisbloemolie , is een soort die bestaat uit essentiële vetzuren. Eerder is bij GLA aangetoond dat tekortkomingen in de huid lipiden, die voor een ontsteking kunnen zorgen, gecorrigeert kan worden door GLA. Herdoor kunnen zij  mogelijk eczeem aanpakken. Helaas zijn er ( nog) geen onderbouwde studies die dit bevestigen.  Het is dus nog een twistpunt.
Omdat deze pure olie ook inwendig wordt gebruikt valt het onder een voedingssupplement. Het is erg goed te combineren met een goede omega 3 supplement , het werkt als een goede vitamine E complex .
Het bestaat uit pure olie van GLA en pure D-Aplha tocophenol ( vitamine E) De olie is ongeopend te bewaren op een koele donkere plek. Na openen moet je het in de koelkast bewaren en binnen 8 weken consumeren. Een flesje bevat 50 ml en kost € 12,95
DSC_0343
DE TEST
Ik zag geen reden om deze olie inwendig te gebruiken en ben het daarom uitwendig gaan testen. Mijn nagelriemen waren wat droog. Ik heb besloten om deze 7 dagen lang met deze olie in te masseren. Het resultaat was verbluffend. Mijn nagelriemen waren niet alleen binnen no-time weer zacht en soepel, maar waren ook in een top conditie.Ook weer een olie die van mij een dikke 10 krijgt.

DSC_0346

THEEBOOM OLIE ( teatree oil)

VAN DER PIGGE heeft ook van de zeer populaire “ tea tree oil” een pure variant. VAN DER PIGGE heeft de Nederlandse benaming aangehouden. Theeboom olie is een natuurlijke, zuivere, etherische olie, gewonnen uit de Australische theeboom (tea tree). Deze olie heeft een bijzonder breed toepassingsgebied en mag niet ontbreken in de natuurlijke huis- tuin-en-keuken-EHBO-kit. Het wordt o.a. toegepast bij kalknagels en zwemmersvoeten; een gevoelige, schrale, ruwe en rode huid. Het ondersteunt zowel de weerstand als het herstellend vermogen van de huid. Theeboom olie kan worden gemengd door allerlei verzorgende producten, zoals bijvoorbeeld shampoos en crèmes
Tea tree, of theeboom 😉 wordt ontzettend veel toegepast in huidverzorgingsproducten. Met name in reinigende verzorgingsproducten wordt het toegevoegd omdat het de huid zuivert. Dit werkt bijvoorbeeld bij puisten en acné zeer effectief. Maar niet alleen werkt het zuiverend op de huid, het kalmeert ook. Bij kwallen en/ of insectenbeten bijvoorbeeld. Maar het kan ook de luchtwegen openen in een stoombad. Theeboomolie kan voor zeer kleine oppervlakken puur op de huid worden gebruikt. Het beste is om enkele druppels te mengen in het gewenste middel, zoals shampoo, crème of douchegel. Het kan dus ook worden gebruikt om mee te stomen. Gebruik dan maximaal 2 druppels in het stoomwater. Voor schoolgaande kinderen kan een haarspray worden gemaakt door enkele druppels theeboomolie toe te voegen aan een klein sprayflesje water. Schud dit goed voor gebruik en spray hiermee ‘s ochtends de hoofdhuid en het haar in. Theeboom olie werkt namelijk luis-werend! Deze pure theeboom olie is NIET GESCHIKT om inwendig te gebruiken. Het is echt bedoeld voor uitwendig gebruik.
DE TEST
Vriendlief heeft last van een fikse kalknagel dus een zeer mooie kans om hem deze theeboom olie te laten testen. Hij heeft de olie 7 dagen lang ingesmeerd op de nagel en in de nagelriem ingewreven. Ik kreeg hem niet overgehaald om zijn teen te laten fotograferen , dus moeten we het zonder doen, maar na 7 dagen was er wel een duidelijk kleurverschil zichtbaar. Hij gebruikt de olie nu iedere dag door, als de teen er “ appetijtelijk” uitziet voor fotografie mag ik het alsnog later fotograferen 😉
Hij vind de olie erg fijn, lekker ruiken en snel intrekken. En ook hij was best verrast van het voorlopige resultaat. Hij kamut al jaren met “ die rot-teen” zoals hij het zelf bestempelt en heeft via artsen al heel wat zalfjes opgesmeerd, zonder blijvend resultaat. Hij is dus ( net als ik) erg benieuwd wat deze olie gaat doen op langere termijn.
IMG_5500
Beginnende uitslag……..
IMG_5509
na 1 x aantippen al snel verschil. 
IMG_5514
…de volgende dag ! 
Ik kreeg acute uitslag na het gebruiken van wolvet op mijn lippen. Mijn huid reageerde direct en ik heb het gebruik dan ook meteen gestaakt. Wolvet is aan mij niet besteed…Ik heb de uitslag direct met een wattenstaafje gedrenkt in theeboom olie aangetipt. Dit brandde licht. Ik werd daar ietsje nerveus van, maar gelukkig bleek dit de directe WERKING te zijn. Mijn uitslag “ kalmeerde” en de roodheid was na ongeveer twee / drie uur verdwenen! Wauw. Ik ben dapper en heb dit gefotografeerd 😉
DSC_0348

VITAMINE E OLIE

Deze olie kan ook net als de teunisbloemolie inwendig worden ingenomen en valt dus ook onder een voedingssupplement. Het betreft een pure en 100% natuurlijke vitamine E. Deze vitamine is een veel voorkomende vitamine in plantaardige voedingsmiddelen zoals oliën, granen,groenten en fruit. Dierlijke voedingsmiddelen zijn vrij arm aan vitamine E. We hebben deze vitamine nodig. Het is een antioxidant en beschermt onze cellen in het lichaam tegen vrije radicalen . Gelukkig komen tekorten zeer weinig voor, maar de vitamine is dus wel belangrijk voor alle weefsels. Het lichaam kan vitamine E zelf niet maken, maar je hebt het wel nodig. De vetoplosbare vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en ander weefsel. Vitamine E beschermt de cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook voor de stofwisseling in de cel en de weerstand is vitamine E van belang.
Vitamine E is een verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta-, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol wordt het beste in onze lichaamscellen opgenomen en is daarom de belangrijkste vorm De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor volwassen mannen vastgesteld op 13 milligram. Voor vrouwen geldt 11 milligram.
Maar je kunt vitamine E ook uitwendig gebruiken. Het beschermt de huid tegen veroudering, en vertraagt de gevolgen van het ouder worden. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en werkt verzachtend bij een ruwe, droge en schrale huid. Deze olie kan puur op de huid worden aangebracht. Vitamine E wordt erg veel toegepast in gezichtscrèmes. Dit vanwege de antioxidanten en de bescherming tegen veroudering van de huid. 
De olie bestaat uit Tocopherol (anti-oxidant), Triticum Vulgare Germ Oil, Helianthus Annuus Seed Oil (vulstof).Alles dus 100% zuiver en natuurlijk, niets synthetisch.
DE TEST
Deze test heb ik ook even uitbesteed, omdat ik geen vitamine E tekort kom. En mijn huid heeft het ook op dit moment niet nodig 😉 Op zoek naar een proefkonijntje stuitte ik op mijn kennis W. die daar wel voor in is. Haar huid is namelijk zo droog als een woestijn. Ik heb haar deze olie gegeven en gevraagd of zij dit iedere dag op haar gezicht wilde aanbrengen. Dit heeft ze 7 dagen gedaan. Ook hier vanwege schaamte geen fotografie, maar de olie zuivert haar huid absoluut. De droogheid verdween niet maar verminderde licht. W. vond de olie overigens ge-wel-dig en zij gaat er zeker mee verder. Ze heeft zeker het gevoel dat haar huid er beter uit is gaan zien. Dat vond ik persoonlijk ook. De olie smeert lekker uit en trekt erg snel in.

DSC_0355

WAT VIND IK VAN DEZE OLIEN?

Ik val vast weer in herhaling maar SO BE IT. Ik kan er niets anders van maken dan dat ik over deze vier oliën ook weer super-enthousiast ben. Stuk voor stuk hebben ze zo hun bijzondere eigenschappen. Ik zelf ben het meest te spreken over de rode olie. Dit doet echt veel goeds voor de spieren. Ik smeer mijn benen er nog steeds dagelijks mee in na het sporten en ik merk echt dat de krampen en napijntjes stukken zijn verminderd. Mijn linkerbeen ( het been wat meest kwetsbaar is vanwege een zwaar ongeluk in 2005) is stukken beter gaan presteren en ook is de pijn in mijn linker kuit echt stukken verminderd! Ik vind het bovendien een heerlijk ontspannend ritueeltje na het douchen, de geur van deze olie vind ik superlekker.
De theeboom olie verraste mij ook compleet met mijn uitslag. Dat gaan we meer inzetten! De volgende dag was de uitslag stukken verminderd. Inderdaad een standaard flesje voor in je EHBO kast!

WAAR KAN IK DEZE OLIËN KOPEN / BESTELLEN?

Je kunt deze vier oliën kopen in de winkel aan de Gierstraat in Haarlem. Kijk op de website voor meer informatie over openingstijden. Je kunt de producten van VAN DER PIGGE ook on line bestellen.
KLIK HIER om naar de bestelpagina voor de RODE OLIE te gaan
KLIK HIER om naar de bestelpagina voor de teunisbloemolie te gaan
KLIK HIER om naar de bestelpagina voor de vitamine E olie te gaan
KLIK HIER om naar de bestelpagina voor de theeboom olie te gaan.

SUPER KORTINGSACTIE!

Ik mag van VAN DER PIGGE op alle vier olie-soorten een korting van maar liefst 20% geven! Deze korting is alleen geldig on line en niet in de winkel. Wil je echter de bestelling in de winkel ophalen, dan is dit mogelijk, dit kost je dan geen verzendkosten. Dit kun je aangeven in je order.

 • Korting op de vier oliesoorten geldig van zondag 7 Oktober 2018 tot 14 Oktober 2018
 • Alleen geldig met de kortingscode ” fijneolie”
 • Lukt het bestellen niet of wil je deskundig advies? Neem dan contact op met VAN DER PIGGE via klantenservice

2 Reacties op “VAN DER PIGGE oliën , vier soorten getest!

 1. Hoi Monique,
  Misschien een overbodige vraag……
  zijn alle produkten van van der Pigge VEGAN en dierproefvrij
  ik zie dat namelijk niet in de beschrijvingen(heb er een paar bekeken)

  • Hai,
   In sommigen wordt er bijenwas gebruikt en zijn deze dus niet vegan. Wel is alles uiteraard dierproefvrij 😉 Voor vegan kun je altijd even navraag doen. WAarme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *