Pijnboompitten, wat zijn het en hoe gezond zijn ze?

Ik ben geen echte zaden / pitten liefhebster, wellicht dat het hierdoor komt, dat ik de pijnboompitten ook niet erg omarm. En toch, als ik ze dan onverhoeds weer eens eet, denk ik vaak ” waarom eet ik deze heerlijkheid niet vaker? ” Pijnboom pitten zijn niet vreselijk populair en vooral geliefd  bij de echte liefhebbers van de hars-achtige smaak. Ze geven enorm veel smaak in bijvoorbeeld salades. Daar worden ze in Nederland dan ook meest voor gebruikt. Wat zijn pijnboompitten en hoe gezond zijn ze?

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn, zoals de naam zegt, afkomstig van een soort dennenboom, de zogeheten parasolden, ook wel gewoon de pijnboom genoemd. Pijnboompitten bevinden zich achterin de houtachtige schubben van de kegel, een soort dennenappel. Door de kegels te schudden komen de pitten vrij. Pijnboompitten hebben een harsachtige smaak en bevatten veel olie. Ze zijn zeer rijk aan voedingsstoffen. Ik noem daar de vitamines A, B1, B2, B3, E en tevens zijn ze erg rijk aan vezels, mineralen ( kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer en natrium )  en spoorelementen. Daarnaast bevatten ze aardig wat vitamine K.  Alhoewel het de gezondere onverzadigde vetzuren zijn, leveren pijnboompitten wel aardig wat vet: per 100 gram zo’n 70 gram. Het is daarom niet aan te raden als je graag wilt afvallen, wel kun je ze met mate consumeren. In Nederland is de pijnboompit dus niet al te populair, maar in Italië is dat anders. Daar zijn pijnboompitten onderdeel van de Italiaanse keuken. Zo is gemalen pijnboompitten een belangrijk ingrediënt van de beroemde pesto.

Nadelen zijn er ook…

Naast dat ze niet erg geschikt zijn voor de lijn, hebben ze nog wat nadelen: ze zijn duur. Dit komt omdat de oogst erg arbeidsintensief is en de bomen erg traag groeien. Er zijn ook erg veel pijnappels nodig om tot een kilo pitten te komen. Per kilo pitten betaal je al snel 25 euro. Geen goedkoop grapje dus. Ander nadeel: sommige pijnboompitten afkomstig uit China (deze zijn herkenbaar door kun kortere en dikkere uiterlijk, Europese zijn langer en slanker van vorm) kunnen een (tijdelijke) smaakstoornis opleveren. Deze treedt pas enkele dagen na het eten van de pitten op en kan ook enkele dagen aanhouden. Mensen kunnen dagenlang een metaalachtige, zeer bittere smaak in hun mond houden. Gelukkig levert het verder geen gezondheidsproblemen of gevaar op. Na enkele dagen verdwijnt de bittere smaak vanzelf. De pit soort waarbij dit bekend en vastgesteld is, is de Pinus armandii, een ietwat grijze en ovale pit. Even ter duidelijkheid: meest Europese pitten geven geen nasmaak. De meeste ” veilige” pijnboompitten zijn afkomstig uit Rusland en Italië.  Deze rouleren meest in Nederland. De pijnboompitten die uit China afkomstig zijn, bevatten geen zware metalen, zoals vaak wordt gedacht, maar wel meer triglyceriden. Deze worden gevormd bij 18-20*C uit onverzadigde vetzuren. Dit veroorzaakt die vervelende metaalsmaak.,

Hoe bereid je ze / gebruik je ze?

Pijnboompitten moet je even kort roosteren in een droge ( = zonder bakproduct )  koekenpan.  Je kunt ze ook roosteren in de grill of oven. De smaken komen dat goed tot hun recht. Je kunt de rauwe pijnboompitten eten, maar ze hebben dan zeer weinig smaak en zijn zompig en flauw.  Je kunt kant–en-klare geroosterde pijnboompitten kopen, maar het is uiteraard het lekkerste om ze zelf vers te roosteren voor gebruik. Kies liefst voor biologische pijnboompitten die afkomstig zijn uit Rusland en / of Italië, deze geven de beste papieren. Omdat ze vrij prijzig zijn, kan je maar beter meteen voor de beste kiezen die er op de markt verkrijgbaar zijn, nietwaar? 😉  Wat kun je er zoal mee?

  • geroosterd door salades
  • over vers gestoomde groenten als broccoli en bloemkool
  • vermalen om pesto mee te maken
  • een theelepel door een smoothie voor extra smaak
  • over talloze gerechten, zeker in combinatie met zeewier smaakt de pijnboompit verrukkelijk

Vegan zeewier schotel

Als ik pijnboompitten eet, eet ik dat meestal in combinatie met zeewier, bijvoorbeeld zeewier-spaghetti. De smaken versterken elkaar enorm. Ik maak meestal dit heerlijke maaltje. Dit recept is goed voor twee personen.

Wat heb je nodig?

  • een zakje zeewier spaghetti ( klik hier ) circa 30 gram
  • een koffiekopje biologische pijn boompitten ( klik hier )
  • een blok biologische tempeh, in kleine blokjes gesneden
  • biologische ketjap Manis
  • drie eetlepels kerriepoeder
  • een eetlepel Harissa kruiden
  • een uit, fijn gesnipperd
  • 200 gram kydney bonen, gekookt en uitgelekt
  • 20 gram verse bladspinazie
  • een kleine prei, gekookt en uitgelekt
  • enkele blaadjes verse peterselie, fijn geknipt
  • enkele blaadjes verse basilicum, fijn geknipt
  • gedroogde bieslook

 

Zo maak je het:

  1. rooster in de koekenpan droog de pijnboompitten. Marineer de blokjes tempeh in een flinke scheut ketjap Manis en de kruiden. Bereid de zeewierspaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. bak de gesnipperde ui met wat kokosolie glazig
  3. voeg de kydney bonen  en tempeh toe en roerbak kort door
  4. voeg de zeewier-spaghetti toe en roerbak opnieuw door. Voeg de basilicum + peterselie toe.
  5. verdeel alles uit over twee borden, en bestrooi met gedroogde bieslook en de pijnboompitten

Biologische pijnboompitten bestellen?

KLIK HIER 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *