Puur & fit vitamine B12……

Er zijn zo van die vitaminen / supplementen die ongekend populair zijn, of zijn geworden dankzij bepaalde trends. Eén zo’n vitamine is vitamine B12. Ik leef 98% veganistisch en slik daarom al heel wat jaren vitamine B12 . Ik ben niet de enige, die iedere dag een vitamine B12 supplement slikt. 4,7 % van de volwassenen in Nederland koopt wel eens een potje vitamine B12.  De verkoop stijgt ieder jaar. Waarom is het belangrijk, dat we er voldoende van binnen krijgen? Even kort: vitamine B12 speelt een belangrijke rol in alle lichaamscellen. Het is bijvoorbeeld essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van zuurstof in het bloed. Verder speelt het een belangrijke rol voor een goede werking van het zenuwstelsel en heeft het invloed op onze energiehuishouding.

Het gaat om een water oplosbare vitamine, en komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor. Denk aan melk / zuivelproducten, vlees, eieren en vis. De algemene ADH ( o.a volgens het Voedingscentrum) voor een vrouw ligt op 2.8 MG per dag. Dit komt neer op drie glazen melk en een gekookt ei, of een portie kabeljauw en een schaaltje yoghurt.
Een tekort lopen wij Nederlanders, een echt zuivelland, niet direct of indirect op. We eten afgelopen jaren ook steeds meer vis. Het lichaam is in staat een flinke voorraad aan te leggen in de lever. Dit ligt tussen de 2-5 MG. Hier kunnen we echt wel even op teren. Echte klachten ontstaan dan ook pas na een tekort van maanden tot zelfs jaren.
Het ligt best gecompliceerd. IN mijn eerste artikel uit 2014 leg ik dit zeer beknopt uit. Naar schatting slaat zo’n 6% van de Nederlanders te weinig vitamine B12 op ( bron : NHG ) Dit is een groep, die wel voldoende vitamine B12 binnen krijgen, maar niet door het lichaam wordt opgeslagen. Bij de opname van B12 in het lichaam speelt het maagzuur een belangrijke rol, net als het eiwit intrinsiek factor in de dunne darm, waar je IN DIT ARTIKEL meer over kunt lezen. Als je een gebrek hebt aan intrinsiek eiwit of maagproblemen hebt, loop je risico een tekort op te lopen. In regel treft het altijd oudere mensen die een groot risico op tekorten op kan lopen. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier 65-plussers de vitamine niet goed meer kan opnemen. Dit komt in de meeste gevallen door medicijngebruik die de zuurgraad in de maag veranderen.
Een tekort kan zorgen voor fikse gezondheidsklachten. Omdat de invloed ban vitamine B12 zo groot is, kunnen de klachten zeer uiteenlopen. Meest voorkomende klachten zijn geheugen-en-concentratiestoornissen, haaruitval, een tintelend gevoel in handen en voeten, spierverzuring, blaasontstekingen aan de lopende band, en extreme vermoeidheid.
Loop je te lang door met een tekort, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Zo kunnen vrouwen bijvoorbeeld niet zwanger raken en ook niet via een IVF-traject. Deze groep mensen worden meest behandeld via een maandelijkse vitamine B12 injectie. Een arts bepaalt hoe vaak dit nodig is. Er zijn ook smelt-tabletten, iets waar veel artsen steeds vaker voor kiezen. Dezetablrtten bevatten hoge doseringen en worden via het mondslijmvlies opgenomen.
Een tekort wordt nog altijd te laat of niet opgemerkt. Zeker jonge mensen lopen nogal het risico met burn-out klachten naar huis te worden gestuurd, terwijl het gaat om een vitamine B12 tekort. Soms lopen mensen 3-5 jaar rond met talloze klachten, eer de link wordt gelegd aan een vitamine B12 tekort. En wordt het dan eindelijk ontdekt, is het de vraag hoe snel er verbetering optreedt. Dit ligt o.a aan leeftijd, hoeveel B12 er nog is opgeslagen in de lever, en hoe lang de klachten geduurd hebben, In sommige gevallen worden mensen niet helemaal meer beter omdat de neurologische schade te groot is. Er kunnen bijvoorbeeld klachten blijven bestaan van gevoelloosheid , zenuwpijn, tintelingen, prikkels en een doof gevoel in sommige delen van de huid. Vermoed je dus zelf dat je een mogelijk tekort aan vitamine B12 kunt hebben, vraag dan een bloedonderzoek aan bij de huisarts. Daarin kan worden gezien hoe groot de reservevoorraad vitamine B12 is. Wetenschappers zijn er echter nog niet achter hoe groot dat noodpakket precies moet zijn. Het NHG heeft een norm vastgesteld, maar sommige artsen / internisten zijn van mening dat veel teveel mensen dan buiten de boot vallen om in een behandeling te gaan. Dit gaat om mensen die in theorie een voorraad hebben waarmee wordt aangenomen dat zij daar wel even mee vooruit kunnen , maar wel kampen met talloze klachten. Veel artsen pleiten dan ook voor een snellere behandeling met injecties.

INTRINSIEKE FACTOR….?

 Eerder sprak ik over de intrinsieke factor. Wattteehh .. ? 🥺 Een vrij ingewikkelde naam waar je je tong over breekt. Wat is het precies ?? Het is een glycoproteine dat door de pariëtale cellen in de maagwand wordt geproduceerd als reactie op dezelfde prikkels die de afgifte van zoutzuur bepalen. Het heeft zeer nauw verband met vitamine B12 omdat het noodzakelijk is voor de opname van deze vitamine. De koppeling van de intrinsieke factor aan vitamine B12 is essentieel voor een actieve transportatie ter hoogte van het laatste stuk van de dunne darm. De intrinsieke factor is een eiwit en bij de mens wordt het gecodeerd door het GIF-gen op chromosoom elf.
Het is nogal complex en zeer ingewikkeld om in een Jip en Janneke taal uit te leggen, maar ik ga mijn best doen.
Vitamine B12 kan alleen in het lichaam opgenomen worden nadat het gebonden wordt aan de intrinsieke  factor. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmlaag. In die slijmlaag bevinden zich klieren die het maagsap produceren. In het laatste deel van de maag bevinden zich in het slijmvlies de pariëtale (wand) cellen. Deze cellen maken zoutzuur en intrinsieke factor aan. In het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm, het duodenum), wordt vitamine B12 gebonden aan de intrinsieke factor. Dit complex passeert vervolgens de dunne darm tot aan het laatste deel (het ileum), waar het zich bindt aan de receptoren. Vandaar wordt de vitamine B12 door de darmwand getransporteerd en in het bloed gebonden aan transcobalamine (transporteiwit), en zo verder vervoert naar alle weefsels en cellen, waar het wordt omgezet in methylcobalamine en adenosylcobalamine.
Het tekort aan intrinsieke factor bij Pernicieuze Anemie kan het gevolg zijn van 2 mechanismen, namelijk de progressieve vernietiging en het uiteindelijke verlies van pariëtale cellen, wat leidt tot een verminderde aanmaak van intrinsieke factor, en de aanwezigheid van blokkerende antistoffen die de binding van intrinsieke factor aan vitamine B12 verhinderen . Antistoffen tegen de intrinsieke factor komen alleen voor bij Pernicieuze Anemie.
De aanwezigheid van antistoffen pariëtale cellen is voorspellend voor de aanwezigheid van auto-immuun gastritis, wat uiteindelijk kan leiden tot Pernicieuze Anemie. Antistoffen intrinsieke factor zijn van het type IgG en komen voor bij 50% tot 70% van de mensen met Pernicieuze Anemie.
De aanwezigheid van antistoffen intrinsieke factor leidt tot de diagnose van Pernicieuze Anemie en type A gastritis. Een negatief testresultaat kan Pernicieuze Anemie echter niet uitsluiten. Als je weet dat het maagslijmvlies beschadigd is of als er maagzuurremmers geslikt worden kan het zijn dat het maagslijmvlies (de pariëtale cellen) geen tot heel weinig intrinsieke factor meer produceert. Hierdoor kan op den duur een vitamine B12-tekort ontstaan. Zonder intrinsieke factor kunnen de darmen niet goed vitamine B12 opnemen.
Goed, het is duidelijk dat er een wezenlijk verschil zit tussen een ECHT vitamine B12 tekort en een AANNAME. Omdat afgelopen 5 jaar het vitamine B12 gebeuren steeds meer aandacht heeft gekregen, slikken veel mensen op de bonnefooi supplementen. Logisch, want deze supplementen zijn gewoon vrij verkrijgbaar in allerlei doseringen.Er wordt aangenomen dat een teveel aan vitamine B12 geen kwaad kon en dit gewoon werd afgescheiden via de urine. Ook wordt aangenomen, dat we niet zo snel een teveel kunnen oplopen, het is meer aannemelijker dat we tekorten kunnen oplopen. Vitamine B12 supplementen worden tot nu toe dan ook niet gezien als risicovol of mogelijk schadelijk voor de gezondheid ( bij normaal gebruik )
De werkzame vitamine B12 vorm wordt ook wel COBALAMINE genoemd. Hieronder bestaan weer verschillende variaties, die ook wel analogen worden genoemd. De analogen van cobalamine zijn echter onwerkzaam. In meest gunstige geval zijn ze neutraal, maar in het slechtste geval inhiberen ze de werking van de echte vitamine B12. Daarnaast kunnen analogen de opname van vitamine B12 sterk beïnvloeden. Er zijn werkzame vormen van cobalamine. Deze zijn:
* METHYLCOBALAMINE.
Deze vorm vinden we ook terug in moedermelk, vlees en vis.
* HYDROXYCOBALAMINE
Deze vorm vinden we ook terug in vlees en vis, maar ook in de vitamine B12 injecties ( daarover later meer)
* DIBENCOZIDE ( Adenosylcobalamine)
Deze vorm vinden we ook terug in vlees, vis en koemelk
* CYANOCOBALAMINE
Dit komt niet voor in voedsel.
In vrijwel alle vitamine B12 pillen zit de cyanocobalamine vorm. Logisch, want cyanocobalamine is chemisch stabiel en lang houdbaar. Uit onderzoek blijkt, dat doseringen in pilvorm, boven de 1.000 microgram (40000% ADH) vitamine B12 per dag geen extra effect hebben voor mensen met een licht B12 tekort  Vrijwel de meeste mensen hebben een lichte vorm van vitamine B12 tekort. . Mensen met een groot B12 tekort kunnen wel baat hebben bij doseringen hoger dan 1.000 microgram, maar dit wordt dan  meestal toegediend middels injecties. Bij B12 injecties wordt altijd voor de hydroxycobalamine vorm gekozen, deze vorm wordt namelijk beter geabsorbeerd door het lichaam dan de cyanocobalamine vorm.
Stoffen die  collectief vitamine B12 worden genoemd komen dus in verschillende vormen voor en bevatten het mineraal kobalt. Cyanocobalamine komt oorspronkelijk niet voor in de natuur. Het is een bijproduct van geactiveerde koolzuivering van andere vormen van vitamine B12 waarbij het cyanide in het proces heeft opgenomen.
In het lichaam wordt cyanocobalamine afgebroken tot fysiologische vormen methylcobalamine en adenoslcobalamine. De cyanide blijft dan in kleine hoeveelheden achter in het lichaam. Het gebruik van vitamine B12 met cyanocobalamine wordt dan ook vaak afgeraden. Er wordt op veel informatieve sites zelfs gesproken over rattengif.
De best opneembare vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine (co-enzym B12). Zij zijn beide biologisch actieve vormen die niet meer omgezet hoeven te worden door de maag en darmen. In dit traject kan namelijk veel fout gaan. Zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine hebben belangrijke biochemische en therapeutische voordelen in vergelijking met andere niet actieve vormen van B12.
Om erachter te komen of er sprake is van een vitamine B12 tekort, moet je dit laten testen middels een bloedonderzoek/ meting. Ik verwijs je voor alle informatie graag door naar www.stichtingb12tekort.nl Op deze zeer informatieve website kun je alles lezen over tekorten, en behandelingen. Je kunt daar o.a ook lezen, dat er verschillende vormen van tekorten kunnen ontstaan, van lichte tekorten tot ernstige. Daarop kun je je supplementen aanpassen.
Net als vrijwel alle andere supplementen zijn vitamine B12 supplementen vrijwel altijd synthetisch. Daarom maakt het eigenlijk niets uit of je nu een goedkope variant koopt of een dure, Vrijwel alle merken die zowel methylcobalamine als cyanocobalamine verkopen hebben exact dezelfde samenstelling. Waar wel veel verschil in kan zitten zijn de vulstoffen en toevoegingen. Maar betreft de werking zijn ze allemaal gelijk. De prijsverschillen zijn echter soms schrikbarend. Dit kan soms € 20-25 euro schelen!!!!!
Waar je goed op moet letten, naast deze aanzienlijke prijsverschillen , zijn de doseringen. Je hebt hogere en lagere doseringen en afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften moet je daarop anticiperen.

DE VITAMINE B12 VAN PUUR & FIT

Puur & fit heeft een zeer hoge dosering vitamine B12 ontwikkeld, met methylcobalamine, de biologische actiefste vorm van vitamine B12, zoals deze ook in ons voedsel voorkomt. Daaraan hebben we brandnetelblad poeder toegevoegd, paddenstoel poeder en een rijstvezel extract. Dit versterkt de werking. Uiteraard is de capsule 100% plantaardig ( HPMC )
Er is een 1.000 mcg variant verkrijgbaar en een 2.000 mcg variant. De 1000 kun je beschouwen als onderhoud. Deze zijn geschikt voor vegetariërs en mensen die om welke reden ook té weinig vitamine B12 via hun voeding binnenkrijgen. De 2000 is meer geschikt voor o.a veganisten die echt helemaal niets dierlijks consumeren. De hogere dosering vult de tekorten optimaler aan.
Echter blijft ook hier het dringende advies om zeer goed te kijken naar je behoeften. Slik dus niet op de bonnefooi omdat je denkt tekort te komen.
De vitamine B12 van puur & fit heeft een synergetische samenwerking tussen natuurlijk verkregen paddenstoel extract van Agaricus Bosporus. De paddenstoelen worden op een meest zuivere wijze gekweekt in Ierland, en daarna gefermenteerd. Dan worden ze gedroogd en vermalen tot het poeder wat wij gebruiken, waarin van nature vitamine B12 aanwezig is.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE VITAMINE B12 VAN ROYAL GREEN ?
Trouwe fans weten, dat ik in 2018 de bijzondere vitamine B12 van Royal Green ontdekte en sindsdien groot fan ben. De vraag die dan ook vast gesteld gaat worden is wat de verschillen zijn. Wel, eigenlijk ontloopt het elkaar nauwelijks. Royal Green gebruikt echter zoete aardappel, en biergist, wij paddenstoel-extract en brandnetelpoeder. De rest blijft zo’n beetje gelijk. Wat ook anders is, zijn de doseringen. Royal Green heeft per capsule 250 mcg, terwijl wij een 1000 mcg capsule en een 2000 mcg capsule uitleveren. Tot slot is er een zeer groot verschil in de verkoopprijs. Als je mij vraagt, wat ik nu prefereer ? Ik heb geen voorkeur, want zowel de capsules van Royal Green als de capsules van Puur & fit zijn van de meest hoogste kwaliteit. Het is dus een kwestie van je eigen behoeften, en welke prijs je ervoor wilt betalen.

Waar kan ik bestellen ?

We zijn er best een beetje trots op, dat we het voor elkaar hebben gekregen om een meest bioactieve natuurlijke vitamine B12 te ontwikkelen die ook nog eens tegen een zeer lage verkoopprijs kan worden aangeboden: je betaalt per 90 ( !!!!!) capsules namelijk maar € 19,95!!!! Ga dat maar eens vergelijken met alle andere meest natuurlijke varianten in vitamine B12, en neem dan ook vooral de dosering mee. We vinden dat de consument voorop staat.

Wil je bestellen ?  KLIK DAN HIER. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *