QoekQoek ” superfood” pannenkoeken mixen….is het wat? Een review

Ik loop niet echt warm voor de term “ superfood”. Sterker: ik krijg er vaak een beetje jeuk van. Meer lezen? KLIK HIER. 

Ik hou het graag op “ echte superfood” zoals verse groente. Ik draai hier al jaren op, en eet het iedere dag met grote hoeveelheden tegelijk om zo mijn energielevel optimaal te houden. De hippe superfoods als pitten, zaden, en tal van gedroogde bessen/ poeders  gebruik ik eigenlijk nooit en als ik ze gebruik, gebruik ik ze enkel omdat ik ze lekker vind, en niet omdat ze het label superfood aan hun kont hebben zitten. Duidelijke taal dus.
Toch kan ik erg nieuwsgierig worden als er weer een nieuw “ superfood” product op de markt verschijnt. Toen ik werd benaderd door www.qoekqoek.com werd ik erg nieuwsgierig naar hun pannenkoekenmixen die geheel zijn gebaseerd op superfoods.
Nu ben ik ook geen echte fan van kant en klaar mixen. Zeker zoiets als pannenkoekenmixen vind ik zo eenvoudig om zelf te maken, dat het bijna lachwekkend is te noemen dat er dit soort mixen bestaan. Ik schreef hier eerder een verhelderend artikel over. In deze pannenkoekenmixen zit vrijwel altijd veel meuk.
Het viel mij op, dat de twee pannenkoekenmixen van QoekQoek geen meuk bevatten en geheel biologisch zijn. Dit prikkelde mij, om het te gaan testen.

WAT IS HET?

QOEKQOEK is verzonnen en ontwikkeld door Bart van de Wetering en CO. Bart heeft sinds anderhalf jaar een superfood webshop. Hij wilde echter erg graag iets makkelijks en volledigs ontwikkelen, liefst warm. Dit werden pannenkoekenmixen op basis van diverse superfoods. Op dit moment zijn de eerste twee mixen on line verkrijgbaar. Ik kreeg beide mixen thuisgestuurd. Ik ben er direct mee aan de slag gegaan.
Er zijn twee mixen verkrijgbaar: een zoete pannenkoekenmix op basis van dadels en kaneel, en een pannenkoekenmix op basis van boekweitmeel en spirulina. Deze laatste wordt ook wel de groene pannenkoek genoemd. De groene pannenkoekenmix bestaat uit:
– ( glutenvrije ? ) boekweitmeel
– spirulina
– pijnboompitten
– hennepzaad
– blonde moerbeien
– kokosrasp
Verder geen toevoegingen. Dat is prettig. Ook zijn alle ingrediënten biologisch.  In de …tja…hoe noem je deze…..bruine pannenkoeken vinden we:
– amandelen
– hennepzaad
– kaneel
– dadels
– boekweitmeel
– kokosrasp.
Hoe de verhoudingen precies liggen , dat wordt nergens vermeld. Ook is het onduidelijk, of er bijvoorbeeld Ceylon kaneelpoeder is gebruikt. En ik vind de claim “ glutenvrij boekweitmeel” een zinloze, omdat boekweitmeel van nature altijd glutenvrij is. Ook is het niet duidelijk, of het gaat om een volkoren boekweitmeel. Op de website, die ik overigens ontzettend leuk gemaakt vind, lezen we dat boekweitmeel de basis legt, dus aangenomen kan worden dat deze mixen daar voor het grootste deel uit bestaan.
Op de website vind ik de claims erg overtrokken, en dat is gewoonweg jammer. Ze kloppen inhoudelijk, want de meeste claims zijn wetenschappelijk onderbouwend. Maar ik vraag mij af of dit allemaal wel zo nodig is om te toeteren. Dit is iets persoonlijks, ik vind dit algemeen gezien erg irritant.
De verpakking vind ik daar in tegen zowel geniaal als irritant. Geniaal, vanwege de ontzettend leuke illustraties en de verpakking zelf is 100% composteerbaar. Daar houden we van. Ook de aangehechte kaartjes vind ik echt superleuk bedacht, mijn complimenten. Helaas barst de verpakking ook weer van de claims die ik niet zo nodig vind.
De gebruiksaanwijzing vind ik bijvoorbeeld ontzettend leuk gedaan, op dat “ superfood” dingetje met pijltje na, dat hadden ze wat mij betreft weg mogen laten. Een gezonde pannenkoek = een gezonde pannenkoek. Daar hoeven wat mij betreft niet zoveel toeters en bellen aan te hangen om de consument over te halen, de inhoud zou dit moeten doen. Uiteraard is het leuk dat de voordelen worden uitgelicht en is het ook de bedoeling van deze fabrikant om dit uit te lichten, maar het kan wat mij betreft allemaal wat tammer. En had ik graag juist wat meer INHOUDELIJKE informatie gezien zoals verhoudingen, en of iets volkoren is, of van een betere kwaliteitsklasse zoals de ceylon kaneel. Het is nu voor de consument gissen naar voedingswaarden, want deze ontbreken ook. Daar had ik persoonlijk meer aandacht aan besteed. Ook op de website zijn geen voedingswaarden vindbaar.
Er wordt geadviseerd om de mix op te lossen in 350 gram melk of plantaardige melk en een ei. Dit maakt het voor veganisten een stukje lastiger. De fabrikant adviseert dit in plaats van bijvoorbeeld water, om zo de voedingswaarden in de mixen te versterken en te beschermen tegen de verhitting. We weten bijvoorbeeld, dat amandelen geen hoge verhitting verdragen. Uit de mix haal je volgens de fabrikant zes pannenkoeken. Een zakje is behoorlijk prijzig: € 3 euro. Dat is pittig voor maar 125 gram.
Vriendlief koos voor de dadel mix , en die ben ik dus gaan testen.
Het ruikt werkelijk VERRUKKELIJK als je het zakje opent. Kaneel voert de boventoon. Nu gebruik ik zelf geen dadels, simpelweg om de reden dat dit ook gewoon suiker is. Zeker bewerkt, zoals in dit geval in een poeder, zal het voornamelijk suikers opleveren. Aangezien er geen voedingswaarden beschikbaar zijn en geen verhoudingen is het lastig vast te stellen hoeveel suikers deze poeder bevat. Ik heb een vers eitje en 350 ml havermelk gebruikt om mijn mix te maken. Dat gaat echt razendsnel. Net zo snel als zelf wat meel , melk en eieren mengen, maar dat terzijde ????
Ik vond de textuur wat waterig. Mijn eigen pannenkoekenmixen zijn iets lobbiger van textuur. Als dat maar goed gaat in de koekenpan. Gelukkig heb ik een geweldige keramische koekenpan, waar ik een erwtje verse zuivere kokosolie in heb laten smelten.
Het bakken gaat goed. Geen kleverige toestanden. Maar ik vraag mij af hoe de fabrikant zes mooie pannenkoeken uit zijn mix tovert, want bij mij kwam het aantal op drie en half. En ik bak ze niet meters dik. De eerste pannenkoek mislukt altijd, dat is standaard, en om dan nog uit je beslag vijf mooie pannenkoeken te bakken? Ik ben benieuwd hoe zij dat klaarspelen. Ik haalde er drie en de halfslachtige eerste pannenkoek uit.
Tijdens het bakken geuren en kleuren ze heerlijk. Daar krijg je oprecht honger van, vriendlief stond in ieder geval te popelen om zijn tanden erin te zetten. En dan moest hij ook nog eens wachten tot de foto’s waren gemaakt….????
De pannenkoeken smaken echt heerlijk. Daar valt niets over te zeggen. Vriendlief vond ze ook echt heel erg lekker en dat zegt ie niet zo snel. Ik vond ze echt heel lekker maar om ze weer te maken? Nee, daarvoor vind ik het een te duur grapje omdat je dit zelf zeer eenvoudig ook kunt maken voor veel minder. Ik zou dan alleen de dadels vervangen met stevia.

VOOR / NADELEN?

De nadelen:
– dure grap. Ik zie de meerwaarde niet zo.
– weinig inhoud . 125 gram is lange na niet voldoende voor zes pannenkoeken of je moet ze flinterdunne flensjes / crepes noemen. Ik hou wel graag van een stevige pannenkoek die ik niet met mijn vork op moet lepelen. 
– teveel claims betreft superfood. Dat mag wat mij betreft wat tammer en meer ingetogen
– ontbreken van de echt nuttige informatie zoals voedingswaarden en verhoudingen
Voordelen zijn er gelukkig ook: het is makkelijk en handig om in huis te hebben, en het smaakt echt heel erg lekker. Er zit verder geen meuk in en ook aan de verpakking is gedacht. Ook vind ik alles heel erg leuk uitgedacht. De illustraties zijn pakkend en prikkelend en niet storend en overweldigend. En ik vind de opzet ook echt heel erg leuk bedacht.

WAT VIND IK?

Tja….ik ben nog steeds niet overtuigd dat zo’n kant en klaar mix meerwaarde heeft. En ook de toeters en bellen rondom het superfooi leverden bij mij enkel irritaties op. Maar verder vind ik het geen onaardig product. Wil je dan toch echt graag zo’’n kant en klaar mix, dan zijn deze mixen absoluut de betere keuzes om te maken. Het is bijvoorbeeld wel erg handig om in huis te hebben, of op vakantie mee te nemen.
Het is bovendien echt heel smakelijk.
MEER INFORMATIE EN / OF BESTELLEN? KLIK HIER 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *