Relance gietijzeren braadpan…..precies eender als de braadpan van Le Creuset?

Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik hou van goede en degelijke kook / bakatributen. Daar steek ik dan ook veel tijd, moeite en spaarcentjes in. Niets is zo irritant als een bot mes, of een waardeloze pan. Het is dan ook niet vreemd, dat ik jaren geleden als een blok viel voor het Franse pannenmerk LE CREUSET. Ik ben dol op gietijzer, want: stoer, robuust en onverwoestbaar. En meest belangrijk: vrij van vervelende en chemische stoffen. Le Creuset was mij daarom ook op het lijf geschreven. En heb ik over de jaren met steeds een spaarpotje opkweken een aardige set bij elkaar weten te schnabbelen 😃

Ik heb mijn LC pannen iedere dag in gebruik. Intensief. Er wordt van alles in gekookt, gebakken en gebraden. En alhoewel ze over de jaren hier en daar wat gebruik-sporen hebben gekregen en het emaille in de pannen zijn verkleurd ( ik hou nu eenmaal van kruiden en specerijen) mankeren alle pannen niets, en zijn ze nog in prima staat. Ook zijn ze al vele keren gevallen ( en oooh! Ook een keertje boven op mijn grote teen! 😠 ) er is geen stukje van afgebroken, of iets wat los is gaan zitten.
Afgezonderd dat ik ook nog een WMF pan in gebruik heb waar ik overigens ook zeer gelukkig mee ben, zou ik niet meer buiten mijn LC pannen kunnen.

Maar ja……😕
Wellicht weet jij ook, dat deze pannen nu niet bepaald onder het kopje “ lekker goedkoop” vallen. Alhoewel ik het er echt dubbel en dwars voor over heb, blijft het toch iedere keer een aardige rib uit mijn lijf. Sparen lukt ook niet altijd met een zeer laag inkomen, en je bent nu eenmaal maar 1 x per jaar jarig 🥳….en om nu een geliefde op kosten te gaan jagen om het als cadeau onder de kerstboom te vragen…dat doe ik dan ook weer niet. De meest goedkope LC pan ligt al meteen op zo’n €100-150 euro. Geen grapjes dus, deze prijzen.
Waarom zijn die pannen zo duur? En waarom zie je nooit eens een leuke actie of lagere prijs-aanbiedingen? Dat is heel eenvoudig. LE CREUSET heeft zijn prijzen dicht getimmerd. En werken zeer exclusief ( KLIK HIER om daar meer over te lezen ) Anders gezegd kunnen zij het gewoon maken om deze bizarre prijzen te vragen en hun markt dicht getimmerd te houden. Zij hebben door hun goed en zorgvuldig opgebouwde reputatie geen aanbiedingen en cowboy-praktijken in hun markt nodig, het merk verkoopt zichzelf. Want: er zijn geen pannen op de markt die op exact dezelfde manier worden gemaakt.
LE CREUSET maken hun pannen in computer gestuurde DISA giet-machines. Deze machines zijn “ by-far” de meest geavanceerde, hoogwaardige machines om gietijzer in de perfectie te gieten en te vormen. Deze machines zijn naast zeldzaam, duizelingwekkend duur. We zien heel veel andere gietijzeren pannen op de markt die LC willen nabootsen. Ook ik heb in het verleden wel eens een pan of twee getest die zogenoemd niet zouden onderdoen aan LC. Naast dat het om een compleet andere kwaliteit gietijzer ging, waren de pannen binnen no-time rijp voor de sloop. Dat was eens, maar nooit meer.
En toen kwam er opeens een leuke, enthousiaste mail van ene Marcel Redelaar. Deze man is de spil achter www.Redelaar.com. ( sinds 1972 )  Dit blijkt een relatief klein bedrijfje te zijn wat is gevestigd in Rijswijk. Hij wilde mij graag wat echt groene pannen opsturen uit zijn collectie, om mij kennis te laten maken met de eerste echte 100% “ groene” pannen. Hoe dat uitpakte, lees je HIER. Ik was en ben nog altijd meer dan super-enthousiast. Wauw. De koekenpan is een echte aanwinst in mijn pannen collectie.
Maar Marcel had nog meer “ gietijzer in zijn vuur” , bleek later. Hij vertelde enthousiast over zijn “ bijna griezelige” vergelijkbare gietijzeren pannen op de pannen van LC. Nu had hij vast toen nog niet in de gaten, dat hij te maken had met een LC-fan van de hoogste rang. En dat ik allang niet meer zo onder de indruk was van mooie kletspraatjes, ik heb immers al aardig wat “ zogenaamde gietijzeren pannen” getest, met zeer teleurstellende resultaten. Maar hij vertelde iets zeer opmerkelijks: namelijk, dat hij NET ZO’N MOOIE DISA gietmachine sinds Februari 2019 in zijn fabriek heeft staan. En dat de uitkomsten uit deze machine gewoonweg niet zijn te onderscheiden met de LC kwaliteit. Nou…dat moet je mij geen tweede keer zeggen, dus kom maar op met zo’n pan…..
Marcel stuurde mij een pan op. Ik ben ermee aan de slag gegaan. Is het dan ECHT zo, dat de kwaliteit van LC echt is geëvenaard? En dat we voortaan voor dezelfde LC kwaliteit 2-3 x zoveel goedkoper terecht kunnen bij deze RELANCE pannen?

RELANCE GIETIJZEREN PANNEN

Laten we bij het begin beginnen. De merknaam voor deze gietijzeren-pannencollectie is RELANCE. Het is het hoofdproduct van de pannenfirma REDELAAR. Ze zijn best bijzonder. Zo worden vrijwel alle pannen onder dit merk in eigen beheer ontworpen en worden deze door fabrieken over de gehele wereld geproduceerd, daar waar de kwaliteit meest haalbaar is. Dit gebeurt veelal in Europa en Azië. In samenwerking met de exporteurs beschikt Redelaar over een eigen douane-entrepot. Dit komt de secure, en adequate levering van alle geïmporteerde producten ten goede. Redelaar levert ook aan grote restaurants.  Hierbij worden de nieuwe materialen en innovaties verwerkt, op basis van de huidige “ groene” normen. Dus geen pannen met giftige lagen of vervelende stoffen. Omdat Redelaar zijn ontwerp en productie geheel in eigen beheer houdt, kan er een premium kwaliteit worden gegarandeerd. En kunnen zij de prijzen ook half zoveel lager aanbieden dan de A-merken.
Zoals ik eerder vertelde, heeft een A-merk als Le Creuset een vastgekoppelde marketing / advertisement. Hierdoor kunnen zij hun merk dicht timmeren en hebben zij geen kortingen en aanbiedingen nodig. Deze kosten betaalt de consument. Dit is één van de allergrootste reden, waarom de pannen zo gods-gruwelijk duur zijn. In productie leken ze ook onschendbaar, dankzij hun unieke giet-methoden. Dit lijkt dan nu echt te gaan veranderen. Want pannen-man Marcel Redelaar heeft geínvesteerd in nét zo’n DISA gietmachine die ook in de LC fabrieken in Frankrijk te vinden zijn.
Bottom-line: de kwaliteit is hetzelfde, maar dankzij het eigen beheer heeft Marcel niet te maken met de fratsen van de marketing en advertisement, waardoor hij ook zijn eigen prijzen kan hanteren. Bijna de helft goedkoper, wel te verstaan. Ongelofelijk, en bizar, hoe er ook op deze markt flink wordt verdiend…..🙁
Er zijn verschillende gietijzeren pannen op de markt gezet onder de naam RELANCE. Ik ontving de “ Ma Mere” braadpan, van 28 cm. Iedere pan is vernoemd naar een inspiratiebron. Mijn pan is gebaseerd op de mooie ouderwetse braadpan van de moeder van Marcel, waar zij het lekkerste draadjesvlees in bakte. De pan is prachtig van kleur. Zwart / dieprood oplopend. Ik moest wel even wennen, omdat mijn LC pannenset blauw is van kleur.
De pan is gemaakt van hoogwaardig gietijzer, met een mooie, gladde afgewerkte emaille laag in de pan.
Zoals eerder geschreven worden de procedure EXACT HETZELFDE gedaan als in de fabrieken van LC. Ook hier zien we dat er veel handwerk gaande is, dat er zeer strenge controles zijn op de afwerkingen, en ook hier wordt na iedere productie de mallen waarin de pannen worden gegoten, vernietigd. Dit zijn zand-mallen / vormen.  Le Creuset wil iedere pan exclusief houden, waardoor er eigenlijk nooit een tweede pan is van jouw pan. Redelaar werkt PRECIES HETZELFDE. Na de producties worden de zandmallen/ vormen weer vermalen tot droog zand voor hergebruik. Het gietijzer wat wordt gebruikt is ook exact hetzelfde. Er zijn verschillende vormen van gietijzer in de industrie. Er wordt bijvoorbeeld industrieel gietijzer gemaakt van oud ijzer / oud staal ( denk aan oude fietsen, oude stukken rails, oude stalen balken uit gesloopte fabrieken) Dit wordt NIET gebruikt in de food-industrie , bijvoorbeeld voor kookgerei. Voor het maken van pannen die geschikt zijn voor voedselbereiding mag alleen schoon gietijzer worden gebruikt, hier zijn wereldwijd goede afspraken over gemaakt waar de fabrikant zich strikt aan moet houden. Zo ook Le creuset, zo ook Redelaar. Er wordt dus gewoon hetzelfde schone gietijzer gebruikt.
Ook de emaille lagen zijn precies op dezelfde manier vervaardigd als de Franse con-cu-lega. 🙃 LC hanteert een een grijs ( hecht) primer-emaille laag en een een zwarte grond emaille laag, daarna volgt de bekende kleur van de emaille. Redelaar doet niets anders. Precies hetzelfde.
de pan kan op iedere hittebron. Dus van gas tot inductie, van halogeen tot in de oven. De pan kun je zelfs in het vuur gooien, als het moet 😉

RELANCE VERSUS LE CREUSET

De grote hamvraag is natuurlijk, of de pannen onderling wat van elkaar verschillen, en hoe ze elkaar opvolgen in gebruik. Dat heb ik, als echte LC natuurlijk zeer kritisch bekeken. Ik heb de twee pannen naast elkaar gezet en vergeleken. Dit is wat ik aan verschillen vond:
– de knop aan het deksel is bij LC kleiner en zit minder stevig vast bij LC.  Het schroefje is anders.
– de randen van de Relance zijn dikker gehouden dan LC. Dit is opzettelijk gedaan, omdat de toevlucht van de steeds sneller werkende inductie-kookmethoden sterk toeneemt, de dikte heeft Redelaar dus al heel slim op de toekomst aangepast. Deze pan is wat je noemt echt een pan-van-de-toekomst
– Relance pannen voelen ietsje zwaarder aan, vanwege de dikker gelaten randen. Gelukkig niet echt veel zwaarder, ik kon met mijn twee zeer zwakke polsen de pan prima handelen. Ik heb ook sterk het vermoeden, dat ook LC snel zijn pannen ( randen) gaat aanpassen omdat we allemaal over lijken te stappen op inductie. ( ik kook nog gewoon op gas ) 
het deksel van de Relance pan bevat  noppen/ribbeltjes, om de stoomdruppels af te voeren en het voedsel extra te bevochtigen. Le Creuset mist deze noppen. 
En verder? Geen enkel verschil. Echt niets? Nee! 😯 Echt NIETS. De grepen zijn precies hetzelfde, de bodem, de buitenkant…..ja, alleen de kleur is anders 😁 maar verder? Ik kan echt niets ontdekken. Ik ben eerlijk gezegd “ flabber-gasted” van deze ontdekking. Ik had, serieus nooit verwacht, dat deze pan niets onderdoet op de con-cu-lega-pannen van de Franse piepeltjes….Eerlijk? Ik ben een beetje van mijn roze LE-CREUSET-WOLK gevallen en voel mij een dombo dat ik daar zo ontiegelijk veel geld voor heb betaald.. Want die prijzen…die verschillen nogal.
Laat ik mijn 28 cm pan aanhouden. Ik ben even gaan googlen, hoe duur de LC 28 cm pannen recentelijk kosten. Ik sloeg steil achterover: de laagste prijs die ik vind, was op mijn eigen blauwe serie-pannen, die na zoveel jaar worden afgeprijsd: € 199 euro. En de nieuwe modellen dan? Zit je? Ik vond prijzen tussen de € 299 -325 euro. Niet normaal. Tenminste, zo denk ik er nu over, nu ik beter weet. Want als ik jou nu vertel hoe duur mijn Relance pan kost…..dan val je vast ook van je stoel: € 99,95. 😮😮😮 Are U kidding me? Nee. Ik niet-focking kiddig you, je betaalt 100 euro voor een EXACT ZELFDE pan. Exact dezelfde pan, dezelfde materialen, dezelfde procedure…..Je ontwijkt alleen het dichtgetimmerde marketing goudmijntje. Ben jij nét zo stomverbaasd als ik was na deze bizarre ontdekking?
( bron: Marcel Redelaar www.Redelaar.nl )

JA MAAR….HOE IS HIJ IN GEBRUIK?

Uiteraard wilde ik 100% zeker weten dat de pan ook in gebruik overeenkomt met de pannen van LC. En ik ben denk ik, al zeg ik het zelf, de beste persoon om dit haarfijn onder de loep te leggen omdat ik iedere dag in mijn LC pannen sta te roeren. Alles leuk en aardig, maar ik wil bewijs zien, dat deze pan exact hetzelfde werkt als mijn LC pannen.
Bij je pan ontvang je een simpele handleiding. Daarin kun je zeer belangrijke punten lezen om je an zo lang mogelijk te behouden, en de duurzaamheid van je pan te verlengen. Ik begon met mijn favoriete pompoen rösti, ( KLIK HIER voor recept) Ik heb de pan nét zo gebruikt als ik gewend ben met mijn LC. Dus: na opwarmen een  klontje zuivere kokosolie in de pan laten smelten en de rösti aanbakken onder voortdurend bewegen. Dat ging precies zo als in mijn LC pan. Niets opmerkelijks, het voedsel beweegt goed over het gladde emaille, de warmte geleidt perfect waardoor mijn rösti in nog geen 5 minuten goed was gegaard. Deze test is meer dan geslaagd.
Dan even wat hardnekkiger….mijn homemade ui-burgers ( KLIK HIER voor recept ) Ik maak al mijn vleesvervangers uiteraard zelf, het nadeel is dat ze wat meer kleven aan de bodem. Dus een ultieme test om te bekijken of deze pan zich anders gedraagt dan mijn LC tijdens het bakken. Nou…nee hoor…..ook hier gaat alles niets anders dan in mijn LC pan. Het afblussen met heet water gaat perfect, geen rare dingen in het emaille zichtbaar, geen aankoek-ellende…alles gaat nét zo smooth als in mijn LC pan……De ui-burgers waren verrukkelijk 😉
OK: dan de ultieme test: in de oven. Gietijzeren pannen worden ook wel eens DUTCH OVENS genoemd. Niet voor niets want je kunt de pannen perfect gebruiken om bijvoorbeeld brood in te bakken. In bakkerijen wordt er bv ook veel gewerkt met gietijzeren bakblikken voor hetzelfde effect. Ik heb een simpel recept gebruikt om een brood te bakken:
 • – 250 gram gerstmeel ( gierst in de blender tot meel vermalen)
 • -250 gram zonnebloempitten ( zonnebloempitten in de blender vermalen)
 • – 450 gram havermout
 • -15 gram wijnsteen bakpoeder
 • – drie eieren
 • – een theelepel grensweet-stevia sweet Xtra
 • -250 gram geweekte / uitgelekte rozijnen
 • -Warm water of plantaardige melk ( ongeveer 300 ml, indien nodig, meer toevoegen tot een smeuïge massa )
Ik heb de oven op 185 *C gezet. Ik heb de pan heel erg goed ingevet met zuivere kokosolie. Dit moet je echt goed invetten. Ik heb , onder voortdurend controleren, het brood in ongeveer 45-55 minuten gebakken. En zo kwam het eruit:
Het rook heerlijk in huis, en na het afkoelen kreeg ik het brood er met een fikse knal op mijn aanrecht ( de pan kan het hebben, ondersteboven de pan als ware laten vallen, het brood valt er dan uit ) gemakkelijk uit, het liet vrij snel los van de bodem De pan is erg eenvoudig af te spoelen onder de hete kraan. Je kunt een ecologisch afwasmiddel gebruiken om het wat hardnekkige vuil te verwijderen.  Wat altijd erg belangrijk is bij gietijzer, is om je pannen ZEER GOED AF TE DROGEN. Zet je pannen noot nat/ vochtig / klam-vochtig weg, dit kan je pan laten oxideren.
Dit is het emaille na de drie testen. Nog perfect, geen krasje en geen verkleuringen. Uiteraard zal je pan na verloop van tijd gaan verkleuren, zeker als je net als ik erg van kruiden en specerijen houdt, Kruiden als kurkuma en kerrie kunnen je emaille laag flink aanpakken, en doen verkleuren. De werking zal echter gewoon optimaal blijven.

Wat vind ik van de pan?

Ik ben stomverbaasd. Flabber-gasted. Echt verrast. Deze pan doet werkelijk niets, maar dan ook he-le-maal NIETS onder op de LE Creuset pan. Ik was sceptisch, zeker als echte LC-fan. Het moest echt van grote hoogten komen, wilde een pan bestaan, die voor mij de LC van zijn troon zou kunnen stoten, maar het is nu dan echt gebeurd. Ik ben werkelijk verontwaardigd dat de consument zo gigantisch veel ( meer! ) moet betalen voor een dicht-getimmerd merk. Wat een beetje slimme marketing al niet kan doen, en een goed opgebouwd imago. Ik weet nu beter en ik zal echt  een gekke Bertha zijn, om ooit nog méér te gaan betalen voor exact dezelfde kwaliteit. Ik ben heel erg benieuwd wat deze Relance pannen teweeg gaan brengen in de gietijzeren pannenwereld. Ik denk zomaar dat deze pannen de wereld kunnen gaan veroveren. Want niemand wil teveel betalen, toch? Le creuset blijft en top-kwaliteit, maar Relance doet hetzelfde. Maar dan meer dan de helft goedkoper….

Waar kan ik deze pan kopen / bestellen?

Omdat de productie nog maar net op gang is gekomen ( sinds Februari 2019) druppelen de pannen langzaam maar zeker op de markt.

Notificatie: ik kreeg deze pan gratis thuisgestuurd om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Dit review / artikel is op eigen initiatief , onafhankelijk geschreven en gebaseerd op eigen ervaringen. 

6 Reacties op “Relance gietijzeren braadpan…..precies eender als de braadpan van Le Creuset?

 1. Hoi Monique,
  Het is idd een hele fijne pan. Maar dat hij nog maar net op de markt is dat klopt niet. Wij hebben hem zeker al 10 jaar. Bij ons is de email van een paar nopjes van het deksel afgegaan. Voor de rest alleen sporen dat hij gebruikt wordt. Als je wilt kan ik foto’s van onze pan sturen.

  Groetjes,
  Jet

  • Hai,
   Je hebt een oude pan, niet deze. Deze is pas op de markt gezet, de oude” la beausette” gaat uit de handel nu de nieuwe ” me mare” ervoor in de plaats is gekomen. Warme groet!

   • Ow, Monique wat fijn dat ik deze reactie nu zie, want ik vroeg me al af wat het verschil was tussen de La Mere en de Beuasette-pan. Die zie ik wel op de diverse webwinkels staan. Je hebt me behouden voor een miskoop!

 2. Dag Monique, heb een vraagje : mag men de LC-pannen of nu, de Relance, uitkoken met water en javel om de binnenkant weer bleek te krijgen, of niet? Mijn mama deed dat destijds en ik doe dit ook maar begin mij nu toch af te vragen of dat eigenlijk wel mag… dank voor je antwoord en veel succes met je verdere onderzoeken! Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *