Review 100% pure biologisch gecertificeerde groene stevia

Ik kies al jarenlang voor alleen zuivere stevia om mijn recepten te zoeten. Ik kies hiervoor, omdat het ( naast zuivere erythrirol) de enige zoetmaker is die ECHT natuurlijk is gebleven en vele gezonde voordelen heeft. Afhankelijk van het merk wat je kiest, is stevia een gezonde smaakmaker. Het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en levert geen calorieën. Daarnaast is het erg tandvriendelijk, en gunstig voor het tandvlees. Helaas komen er steeds meer “ stevia” producten op de markt die claimen zuiver te zijn maar toch een chemische bewerking hebben ondergaan of zijn opgevuld met “ bulkmiddelen” om de stevia te dragen. Ik kijk daar tandenknarsend naar. Veel consument raken door deze producten in de war en onderscheiden het kaf inmiddels niet meer van het koren, in dit geval het plantje niet meer van de blaadjes. Het is een doorn in mijn oog. Ik probeer daarom zoveel mogelijk informatie te verschaffen zodat de verschillen duidelijk blijven. KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan. 

Ik kweek soms ook zelf mijn stevia plantjes. Ik heb een piepklein balkonnetje waar het aardig lukt. De blaadjes pluk ik dan en droog deze, en maal ze vervolgens fijn tot een poeder. Dit heet in de volksmond GROENE STEVIA. Groene stevia is niets meer of minder dan gedroogd en vermalen steviablad. Hierdoor heeft groene stevia een “ groen/ zuiver en gezond” imago, maar er zitten aardig wat schaduwkanten aan vast. Kweek je een ( biologisch) steviaplantje zoals ik zo nu en dan doe, droog de blaadjes en vermaal deze, dan spreek je over echt puur, zuiver en gezond. Helaas wordt er ook in de wereld van groene stevia flink gesjoemeld. Zo kunnen de poeders worden gebleekt om zo de bittere smaak te verminderen en weer worden terug gekleurd naar een “ groene” stevia. Dit heeft dan niets meer te maken met echt, zuiver en puur. Daarnaast is lang niet alles biologisch. Een groene stevia fabrikant moet dan ook aan zeer strenge eisen voldoen om bijvoorbeeld een EKO keurmerk te mogen dragen. Daarover later meer.

WAT IS HET GROOTSTE PROBLEEM MET GROENE STEVIA?

Je kunt je afvragen, waarom we niet gewoon groene stevia overal kunnen kopen. Wel…dat ligt om te beginnen aan zeer veel kromme regeltjes en wetgevingen. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Maar ook aan het feit, dat groene stevia ontzettend bitter kan smaken. Dit heeft te maken met het feit dat het plantje in zijn natuurlijke vorm ENORME zoetkracht heeft. ( zo’n 40 x zoeter dan tafelsuiker)  Zo zoet, dat het bitter wordt als je er net even iets teveel van gebruikt. Dit maakt het een zeer lastig en daardoor moeilijk verkoopbaar product. Het vergt erg veel oefening om groene stevia te gebruiken. Ik heb daarom eerder een prachtig naslagwerk verzorgd, waar je leert te doseren en kun je heerlijke recepten vinden. KLIK HIER om het boekje te bestellen.
Heb je de doseringen eenmaal in je vingers, dan is groene stevia het beste wat je kunt gebruiken op gebied van zoetmiddelen. Ik gebruik daarom ook graag groene stevia. Wel is het wennen aan “ een andere smaak”. Ik vind de smaak heerlijk, maar ik ken veel mensen die ervan gruwelen, er is geen gulden middenweg.

CONTINU ZOEKEN

Mijn trouwe fans weten mijn geschiedenis met groene stevia en ook waar het in 2016 volledig fout liep voor een prachtig bedrijf. In het kort het verhaal:
Ik kwam in 2015 in aanraking met BertJan Baron, destijds de drijvende kracht achter www.groenestevia.nl. Dit was een prachtige onderneming die projecten opzette om arme boeren in landen als Spanje werk en inkomen te bieden door stevia plantjes te kweken. Dit werd een groot succes, de producten werden goed verkocht en ik was ook dol enthousiast over deze prachtige projecten. Ik heb gratis een leuk receptenboek verzorgd voor dit project ( KLIK HIER) omdat ik dit geweldige project wilde ondersteunen.
De stevia planten werden nog handmatig geoogst, gedroogd en verpoederd. Dit werd verkocht in schattige blikjes. De boeren kregen een eerlijke prijs en hadden een prachtige onderneming. Win-win situatie. Helaas was er iemand ( een bekende) die het nodig vond haar witte voetje te kunnen halen en heeft het NVWA ingeschakeld. Volgens haar zou deze groene stevia niet verkocht mogen worden als groene stevia, omdat het extract van de plant nog altijd onder een “ novelfood” viel. Groene stevia ( nu stevia valley)  moest zijn bedrijf sluiten, wat ervoor zorgde dat ook de boeren in Spanje hun bedrijfje en inkomen verloren. Ik ben daar een week lang echt ziek van geweest. Hoe zinloos was dit? En hoe krom en oneerlijk, omdat er overal gewoon volop groene stevia werd verkocht? Stevia Valley heeft zijn wonden snel gelikt en is steevast verder gegaan. Hij wilde zich blijven inzetten voor dit prachtige pure product. Door de jaren heen hebben we contact gehouden en heeft stevia Valley mij steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Vorig jaar bracht hij bijvoorbeeld een groen stevia poeder uit die 100% puur en natuurlijk is geproduceerd, maar minder bitter smaakte.
En dit jaar bracht hij de GREEN TEA BAGS uit, wat ik een ge-wel-dig product vond. ( KLIK HIER) BJ heeft afgelopen jaren veel landen bezocht waar men stevia plantjes kon kweken. Hij bezocht dit jaar Rwanda in Afrika, om daar te bekijken of er mogelijkheden zijn om de mensen daar te helpen aan een afname en zo inkomen.
Tot zover het verhaal in een notendop. Nog altijd krijg ik vragen waar de blikjes nog zijn te bestellen, maar deze zijn helaas verdwenen. Ik vind dat ontzettend jammer want de blikjes waren milieuvriendelijk en een streling voor het oog. Misschien dat de blikjes in de toekomst nog opnieuw worden geproduceerd. Het zou geweldig wezen.
Terug naar Bert Jan. Inmiddels een beetje mijn held geworden, omdat ik hem bewonder om zijn enorme doorzettingsvermogen. Hij laat mij altijd als eerste weten als hij weer iets nieuws heeft. En laat mij als eerste proeven en testen.. Daarom is hij ook continu op zoek naar een steviasoort, die weinig bitterheid geeft.. Onlangs stuurde hij mij twee nieuwe soorten op: een nieuw groen stevia blad uit Rwanda, en een groen stevia poeder uit Spanje. Ik ben ze gaan “ besnuffelen” en gaan testen! ????

GEDROOGD STEVIABLAD UIT RWANDA

Bert Jan is een samenwerking aangegaan met een stevia plantage in Rwanda. Deze plantage is gecertificeerd biologisch volgens het ECOCERT in Afrika. De plantage heeft ervoor gezorgd dat 200 locals iedere dag betaald werk kunnen verrichten, wat ervoor zorgt dat families hun eten kunnen bekostigen, en hun kinderen naar school kunnen sturen De stevia plantjes worden vier keer per jaar geoogst. De plantage werkt nauw samen met overheidsinstanties om op nationaal niveau duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen door de productie van stevia. Stevia Valley wil de schakel zijn om deze biologisch gecertificeerde stevia naar Europa te verplaatsen om daar afzetmogelijkheden te creëren voor de plantage. Daarnaast wil hij helpen om de teelt te verbeteren. Dit levert op langere termijn vele win-winsituaties op. De plantage kan groeien waardoor meer mensen aan het werk kunnen, en de consument kan in aanraking komen met pure, gezonde, zuivere stevia.
In Nederland kan de stevia nog niet als biologisch zijnde worden verkocht. Bert Jan is wel gecertificeerd door het SKAL voor import en verhandeling, maar nog niet voor opslag en verpakking. Dit kost namelijk ontzettend veel geld wat Bert Jan op dit moment niet kan investeren. Het is allemaal dus wel gecertificeerd biologisch, maar het staat nog niet op verpakkingen vermeld.
 
Het blad wordt handmatig geplukt, en gedroogd. Er komt dus geen fabriek bij kijken. Het gedroogd blad wordt ook handmatig verpakt. Alles gaat dus van het land direct in de verpakking. Verser en meer puur kan gewoonweg niet. Er gebeurt dus verder helemaal niets met het gedroogde blad.
 
Ik was benieuwd hoe bitter de blaadjes smaakten. Dit kan zeer verschillen per plantage. Het heeft o.a te maken met het land, de zonuren en de teelt. De zoetkracht kan daardoor sterk verschillen van plantje tot plantje. En daarmee ook meteen de bitterheid. Deze blaadjes uit Rwanda smaken echt fantastisch. Ik proefde maar zeer weinig bittere nasmaken. Ik heb een stukje gedroogd blad gegeten. Wat vooral bleef hangen was een lekkere zoete smaak, geen bitterheid. Ik werd er blij van!
Met het blad heb ik deze snack-balletjes gemaakt om te testen hoe het zich gedraagt in een recept. Ik heb een volle eetlepel gedroogd blad met een mes fijn gesneden. Dit heb ik bij 100 gram fijn gehakte hazelnoten, 250 gram havermout, en een eetlepel zuivere kokosolie geroerd en steeds beetjes warm water toegevoegd tot ik een stevige bal kon kneden. Daaruit heb ik deze balletjes gedraaid.
 
Ik was absoluut verrast over de zoete smaak en….geen bittere nasmaak! Ik heb twee balletjes gegeten, bij beiden was de zoetheid perfect en waren er geen bittere nasmaken. Dit geeft mij erg veel mooie inspiratie om geweldige recepten te bedenken met dit steviablad! Super!
 

STEVIA POEDER UIT SPANJE

Eerder al heeft BertJan een leuke samenwerking met een plantage in Spanje. Ook deze plantage werkt gecertificeerd en biedt de locals werkgelegenheid. KLIK HIER voor meer info over deze plantage. Dit poeder is eerst geoogst, gedroogd en daarna tot een poeder vermalen. Ook hier wordt alles nog handmatig geproduceerd. Om het groene steviapoeder weer terug te brengen in Nederland, heeft Bert Jan in plaats van blikjes nu sta zakken groen steviapoeder.
 
Het poeder smaakt iets meer bitter dan gedroogd blad. Dit is logisch, omdat verpoedering altijd meer bitterheid oplevert.  Het nadeel van het verpoederen is, dat het de bittere smaken ook zeer naar boven trekt. Iedereen die wel eens groene stevia heeft geprobeerd zal dit herkennen. Gebruik je nét even teveel, dan trek je direct een bitter gezicht. Voor groene stevia thee  wordt het gedroogde blad niet verpoederd, maar in stukjes gesneden. Hierdoor blijven de bitterstoffen meest intact en zullen daarom ook niet explosief aanwezig zijn in de smaak. Trek je thee van gedroogd gesneden blad ( eigenlijk zoals ook theebladeren worden gesneden) blijft de zoete smaak vooral aanwezig. Dit maakt het grote verschil.
Ik was benieuwd hoe het met de bitterheid zat van deze groene stevia. Ik heb een mespuntje op mijn tong laten smelten. De bitterheid vond ik reuze meevallen. Ik heb groene poeders geproefd die al meteen bitter uitsloegen op de tong, deze heeft dit absoluut niet. Ik proefde wel wat bittere smaaknoten.
Ik heb met het poeder ook snack balletjes gemaakt, met daarin een theelepel groen steviapoeder, 250 gram havermout, een kopje kasha korrels ( geroosterde boekweit) en een kopje gepofte boekweit. Dit heb ik met beetjes water opnieuw tot een deegbal gekneed en balletjes van gedraaid.
Superlekker. En GEEN BITTERE smaken. Een theelepel is dus voldoende om de boel een lekkere zoete smaak te geven zonder dat het bitter wordt. Ik vond persoonlijk de hazelnoot balletjes met het versneden steviablad lekkerder, meer zoeter en smaakvoller. Ik ben dan ook het meest enthousiast over het gedroogde steviablad. Dat vind ik echt EEN TOPPER! Dit kun je bijvoorbeeld ook “ snoepen”. Een klein gedroogd blaadje lekker opzuigen in de mond, verrukkelijk. En uiteraard kun je er heerlijke thee van trekken. 
 
Beide producten zijn absolute aanwinsten. Het is weer een mooie stap in de juiste richting naar een gezondere, betere en milieuvriendelijke wereld. Het zijn zeer geschikte kandidaten voor mensen:
 
* die geen suiker nuttigen
* die geen bewerkte natuurlijke suikervervangers willen nuttigen
* die op hun gewicht moeten letten
* die op zoek zijn naar pure, natuurlijke, biologische alternatieven op zoet
* die veganistisch zijn
* die rekening willen houden met mens, dier en milieu
* die graag mooie projecten willen ondersteunen met hun aankopen
* die graag suikervrij bakken en koken
 
Onthoud, dat stevia een “ andere” zoete smaak heeft. Het is namelijk geen biet, maar een plantje. Het kan en mag dan ook absoluut niet worden vergeleken met suikerbiet. Dit zijn twee verschillende zoete smaken. Verwacht geen suikerbiet-smaak bij stevia. Stel je verwachtingen daar ook op aan. Veel mensen zijn teleurgesteld als zij een stevia product proeven. Ze vinden de smaak vies, anders, bitter en drop-achtig. Zonder het nog een kans te geven worden de producten volledig af gefikft en weg gekieperd. Stevia heeft een ANDERE SMAAK. Laat je smaakpapillen hieraan wennen. Deze staan immers op “ standje bietensuiker-zoet”. Zeker met het groene stevia blad kun je jezelf goed laten wennen aan de zoete smaak van stevia. Maar geef het wel de tijd. We zijn immers gewone suiker gewend. Maar ook dit suikerzoet hebben we geleerd te eten. Zo is het ook een beetje met stevia-zoet. 
Wil je meer informatie over stevia Valley? www.steviavalley.com

WAAR KAN IK HET KOPEN?

Op dit moment is Bert Jan erg druk bezig om de producten op de markt te zetten. Hierdoor ontstaat er een betere afzet waar uiteindelijk de locals in Rwanda en Spanje wijzer van worden. Je helpt dus met het kopen van deze prachtige pure producten de locals. Op dit moment is onze Mieke van www.puurmieke.nl de ENIGE die deze twee nieuwe stevia varianten EXLUSIEF in haar webwinkel aanbiedt.
 
KLIK HIER om het groene stevia blad te bestellen. Een zak van 50 gram kost € 4,95
KLIK HIER om het stevia poeder te bestellen. Een zak van 100 gram kost € 6,95
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *