Review Arctic Blue Algenolie capsules

SAM_2946

Enige tijd geleden heb ik een visolie-test gedaan. Dit kun je terugvinden, door hier te klikken. Ik kreeg hierop erg veel vragen over algenolie. In de test nam ik ook algenolie mee, maar veel mensen hadden schijnbaar behoefte aan veel meer informatie. Ik ben onlangs benaderd door Arctic Blue. In de visolie test heb ik van dit merk de zalm visoliecapsules getest. Zij hadden ook een algenolie in hun assortiment maar deze keurde ik destijds af omdat deze een suiker bevatte. Dit heb ik ook als feedback meegegeven aan de fabrikant. Arctic Blue heeft daar meteen wat mee gedaan, en heeft zijn formule verbeterd, en de suiker eruit gehaald. Er is mij gevraagd of ik deze nieuwe verbeterde algenolie wilde gaan testen. Dat wilde ik uiteraard. Ik heb de algenolie gemiddeld vijf weken geslikt. Een review.

WAT IS ALGENOLIE PRECIES?

Ik ben vegetariër maar geniet wel ( biologisch/dynamische) zuivel  ( kwark en yoghurt) en ik eet in principe ook duurzame vis. Het probleem is, dat ik eigenlijk nooit vis eet. Het is mij wat te duur, omdat ik voor echt duurzame, verse wilde vis ga. Als dit 1 x per jaar is, is dit nog veel. Ik ben daarom een poos geleden overgestapt van de Solgar levertraan capsules naar algen visolie. Wat is dit precies? Geactiveerde EPA en DHA zit ook “ knip en klaar” in algen ( en ook in wilde vis) Vissen maken de lange keten omega-3 vetzuren nauwelijks zelf aan. Ze halen dit uit algen. Op deze manier komt omega-3 uiteindelijk ook in je visolie terecht. Algen zijn extreem rijk aan EPA en DHA.* Algen oliën zijn vrij van visolie. Ze worden ook zeer vaak geheel plantaardig gemaakt, om zo ook de steeds groter groeiende groep veganisten tegemoet te komen. Zo worden de capsules bijvoorbeeld vaak van zeewierextract gemaakt in plaats van gelatine en glycerine. Dit is tevens een stuk milieuvriendelijker. Als je je bedenkt, dat 1 op de 4 vissen worden gevangen om omega-3 visolie van te maken, weet je dat het kiezen van algen olie een juiste is. En kun je de vissen met rust laten. Als je kiest voor een busje of pakje algen olie in plaats van visolie, red je gemiddeld tussen de 30-35 vissen!!!! 

Algenolie is ook 100% zuiver. Visoliën kunnen vervuild zijn met PSB’s, kwik en dioxines. Dit vraagt om een intensievere,chemische, en meer ingewikkelder productieproces om de visolie te reinigen. Algenolie is wat dat betreft een veel simpeler bewerkingsproces, al is dit per merk weer anders. Algen worden op het land geteeld. 

Meest gehoorde klacht bij het slikken van visolie-capsules is wel de vieze vis-oprispingen. Daar heb ik ook best last van bij visolie. Bij algenolie heb je dit probleem niet. 

Nog een pluspunt van algenolie: het is in regel altijd vers. Visolie raakt zeer snel ranzig. En veroorzaakt vieze oprispingen en vissmaken in de mond. 

Het is vooral erg fijn voor mens, dier en milieu. De vissen worden met rust gelaten en er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt tenzij de fabrikant de capsules met dierlijk product produceert. Dit gebeurt echter nog zelden omdat de vraag naar 100% veganistisch sterk groeit. De algenolie capsules worden vrijwel altijd van zeewier gemaakt ( agar agar) Qua werking verschillen algenolie en visolie nauwelijks tot niets. 

SAM_2945

DE ALGEN CAPSULES

Zoals eerder gezegd heb ik eerder deze algen-capsules van Arctic Blue getest. Ik was niet gecharmeerd. Dit, omdat de capsules vol zaten met ingrediënten die naar mijn idee totaal overbodig waren, zoals sorbitol, en karamel en aroma’s. Je kunt deze test teruglezen in mijn visolietest. Ik kreeg enkele weken geleden de verbeterde variant toegestuurd. Ik ben meteen begonnen met slikken. 

SAM_2947

Artic Blue maakt zijn algen capsules klein, en zijn soft. Dit maakt het slikken gemakkelijker. De capsules worden volgens de fabrikant 100% veilig verklaard voor vegetariërs, veganisten, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. De algen die Arctic Blue gebruikt is een soort die als eerste is geregistreerd als “ 100% vegan” in Nederland en België. Een capsule bevat 500 mg algenolie waarvan 250 mg Omega- 3 DHA. De capsules bevatten GEEN EPA, wat ik persoonlijk jammer vind. Maar als je reeds een gezond eetpatroon hebt, met o.a noten, lijnzaad enz, dan vul je dit aardig op. Wat is er verbeterd aan de samenstelling? De verbeterde capsules bevatten:

schizochytrium sp algenolie, glycerol, gemodificeerd maïszetmeel, carrageen, ( zeewierextract) hoog oliezuur zonnebloemolie, rozemarijn extract, tocoferolen, ascorbylpalmitaat ( zijn antioxidanten) dinatriumfosfaat ( is zuurteregelaar)

Zoals je kunt zien is het rijtje aan ingrediënten flink geslonken t.o.v de vorige formule en fijn, de suikers en kunstmatige zoetstoffen zijn eruit! 😉 Er viel mij echter al direct iets op. De samenstelling is 100% hetzelfde als de TESTA capsules die ik ook in mijn vistest heb getest en als mijn grote favoriet uit de bus kwam. Het gaat hier vermoedelijk dan ook om private labeling. Het grote verschil zit hem in de prijs. Voor een zakje algenolie van Artic Blue betaal je 14,95 voor 60 capsules, voor dezelfde capsules betaal je bij Testa gemiddeld 20/tot 25 euro……oepsie?????

DE TEST

Het maakte mij dubbel zo nieuwsgierig of ik verschil zou ontdekken tussen de Testa ( die ik normaal slik) en deze nieuwe formule van Artic Blue.

IMG_1446

De capsules verschillen in vorm. De capsules van Testa zijn langwerpiger. De Testa capsules zitten in een drukverpakking en in een luxe doosje. De Artcic Blue in een “ simpel” zakje, los. Daarin kan ook het prijsverschil liggen. 

Ik heb de capsules vijf weken 1 x per dag geslikt zoals ik gewend ben. Ik merkte totaal geen verschil. Geen verbetering, geen achteruitgang. Er was werkelijk niets anders. Geen vieze nasmaken., geen vieze oprispingen, geen lichamelijke klachten. Ik kan werkelijk geen enkel verschil opsommen tussen Arctic Blue en Testa. Wat logisch lijkt omdat de samenstelling 100% identiek is, apart van de EPA. 

SAM_2944

EINDOORDEEL:

Tja…..ik ben ook niet rijk, en ga ook voor het meest voordeligste. Ik ga dus voortaan de Arctic Blue verder gebruiken. Ik vond eerlijk gezegd de kleinere capsules ook wat prettiger om weg te krijgen. Het geeft dus eigenlijk nog een extra voordeel bovenop het ( nogal behoorlijk) grote prijsverschil. In voedingswaarden verschilt het echt NIETS, op de EPA na. (In de TESTA zit wel EPA) Wel in je portemonnee. En niet zo’n klein beetje ook. Naar alle waarschijnlijkheid ( mijn vermoeden) ligt de oorzaak van het grote prijsverschil in de verpakking. Testa verpakt zijn capsules een stuk luxer en produceert ook anders, maar de samenstelling is 100% identiek.  Wel bevatten de Testa capsules EPA. En deze van Arctic Blue niet. Deze algenolie capsules krijgen van mij  wel, net als de Testa ,10 dikke thumbs upp! Het is maar waar je voor kiest. 

De ARCTIC BLUE algencapsules kun je bestellen via de website, en is verkrijgbaar in diverse bio en gezondheidswinkels. Klik hier om direct te bestellen. ARTIC BLUE geeft op dit moment 10% korting! Gebruik de kortingscode MEUKVRIJ

(* meer lezen over DPA en DHA? Klik hier)

AANVULLING:

Ik kreeg erg veel vragen over de afwezigheid van EPA in de capsules van Arctic Blue. Hiervan was ik zelf niet op de hoogte, ik was in aanname, dat de capsules EPA bevatte omdat de samenstelling identiek was aan bijvoorbeeld de algen capsules van TESTA die ik in het review opperde. TESTA bevat WEL EPA. Ik heb direct contact gezocht met Arctic Blue en om opheldering gevraagd. Ludo van de Wiel ( founder van Arctic Blue) vertelde dat mensen met een gezonde lifestyle voldoende EPA aanmaakten. Goede voedingsmiddelen zijn o.a avocado’slijnzaad, noten en zelfs ( de door mij zwaar afgekeurde) margarine. Volgens van de Wiel is het dus niet noodzakelijk om de capsules te verrijken met EPA. Dit geeft als voordeel, dat de capsules goedkoper kunnen worden aangeboden ( dus ook daarin zit het grote prijsverschil) en de capsules ook voor mensen met een kleine beurs toegankelijk is. Volgens van de Wiel halen we voldoende EPA uit ons voedsel.

Ik heb gezegd, dat ik het niet erg eens was met zijn oordeel. Van de Wiel gaat ervan uit dat iedereen aan de avocado’s, lijnzaad, noten en margarine zit. Dat is voor een groot deel zo, maar niet iedereen eet van deze voorbeeld-producten voldoende. Daarnaast vind ik het jammer dat het niet duidelijk is op de verpakking. .Het zou Arctic Blue sieren, om dit kenbaar te maken op een verpakking  Van de Wiel vertelde dat hij veel bijlages verstuurde bij elke bestelling, en deze informatie zoveel als mogelijk verspreidde, maar dat is uiteraard niet voldoende. De capsules worden immers niet alleen in zijn eigen webwinkel verkocht. De verkopen daarbuiten gebeuren zonder bijlages en de consument is dan niet op de hoogte dat de capsules geen EPA bevatten. Dat kan allemaal een beetje verwarrend werken, omdat er ook vele algenolie capsules  worden verkocht die wel EPA bevatten.

Ik blijf de Arctic wel gebruiken, want ik haal voldoende EPA uit andere zaken. En dat maakt het voor mij erg voordelig. Maar ik ben wel van mening, dat dit op een verpakking vermeld zou moet staan zodat de consument zijn of haar beslissing daarop kan baseren. Ik heb de feedback opnieuw neergelegd bij Arctic Blue. Resumerend: de capsules zijn supergoed, maar ze bevatten GEEN EPA. Deze kun je echter gemakkelijk uit je dagelijkse voeding halen door noten, avocado, lijnzaad enzovoort op je menu te zetten. De algen capsules zijn een stuk goedkoper dan andere varianten. Als je dus een gezonde lifestyle hebt ( = gezond, gevarieerd, volwaardig eten en drinken) dan zijn deze capsules meer dan geschikt. Qua samenstelling zijn ze identiek aan anderen, ze missen dus enkel de EPA . Van de Wiel heeft aangegeven te gaan kijken naar een mogelijke toevoeging van EPA aan zijn algenolie-capsules en naar een betere/duidelijkere vermelding op de verpakking. Zodra hierover meer bekend is zal ik dit aanvullen in dit artikel.

Notificatie: ik ontvang geen inkomsten voor dit review. Dit review is onafhankelijk geschreven. Ik heb een zakje algenolie toesgestuurd gekregen om te testen. 

6 Reacties op “Review Arctic Blue Algenolie capsules

 1. Monique, dank voor je uitgebreide artikel! Ik heb 1 vraag nav je artikel: EPA hebben we toch ook nodig? Ik weet dat ons lichaam ALA kan omzetten in EPA en DHA maar heb begrepen dat deze omzetting inefficiënt gebeurt en dat dit proces in ons lichaam moeizamer schijnt te verlopen naarmate we ouder worden. Benieuwd naar jouw visie! Dank je wel alvast voor je antwoord. Lieve groet, Winnie

  • hai!
   PLANTAARDIGE OMEGA 3
   Wat ik erg vaak voorbij zie komen in mijn facebookgroep zijn posten van mensen die geen vis of algenolie slikken en dat maar onzin vinden. Want zij eten gewoon veel lijnzaad, hennepzaad en chiazaden. Het klopt, dat deze zaden ook omega 3 bevatten, maar ze bevatten alleen de vorm ALA. Dat is uiteraard knettergezond, maar het is niet hetzelfde als EPA en DHA. In ons lichaam moet ALA namelijk eerst nog worden omgezet naar DHA, deze omzetting is bij erg veel mensen minimaal. Om een beetje kans te maken om deze omzetting te optimaliseren, zou je een glas lijnzaadolie per dag op moeten drinken, en of dat nu zo lekker is en goed valt op de maag….Anders geformuleerd is lijnzaad, chiazaad en hennepzaad of welke andere vorm van plantaardige omega 3 geen goed alternatief voor vis.

   Hopelijk beantwoord het je vraag! Warme groet!

 2. Hallo, het zal wel gezond zijn, maar algenolie is erg milieu-onvriendelijk!
  Google er maar eens op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *