Review Balsajo zwarte knoflook puree / pasta

Ik ben een groot fan van knoflook. Ik eet het het liefste iedere dag, maar…..dat kan nu eenmaal niet altijd, als je je in gezelschap moet verkeren ???? Daarom was voor mij in 2015 mijn ontdekking van de ZWARTE KNOFLOOK een geschenk uit de hemel. Want nu kon ik wel gewoon lekker iedere dag knoflook eten terwijl ik niet uit mijn poriën en mijn straatje stink. Zwarte knoflook geeft namelijk geen geur! 

In 2015 schreef ik een uitgebreid artikel over deze bijzondere zwarte knoflook. Het lijkt nu eindelijk pas een beetje te worden ontdekt ( anno 2018) door de culinaire wereld. Eindelijk, want het is echt ontzettend lekker en voedzaam.
Onlangs ontving ik van KUPERUS, de leverancier in Nederland van zwarte knoflook, een nieuw product; zwarte knoflook pasta. Daar was ik erg benieuwd naar. En dus komt er een review!

WAT IS ZWARTE KNOFLOOK?

In het kort;
Zwarte knoflook is kort door de bocht niets meer of minder dan gefermenteerde knoflook. Gewone witte knoflookbollen worden 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte gelegd om daar te fermenteren.Hierdoor worden de voedingswaarde en de gezonde eigenschappen van knoflook versterkt. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoidine, de stof die de zwarte kleur veroorzaakt. De luchtvochtigheid ligt tussen de 75-80%.  Anders dan bij vele fermentatie-processen ( denk aan tempeh en zuurdesem) zijn er geen schimmels en andere starters-culturen nodig. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes die ervoor zorgen dat er een soort mallardreactie plaatsvindt ( mallardreactie is de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren, dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat alles wat we in de oven bakken mooi bruin wordt)
Dit geeft de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, vergelijkbaar met een zacht dropje. De geuren worden ook zeer gewaardeerd: het ruikt naar kruidige bouillon.
Zwarte knoflook is ontzettend gezond. Zelfs gezonder dan verse, rauwe witte knoflook tenen! Witte rauwe verse biologische knoflook is al knettergezond, zwarte knoflook doet wat betreft gezonde voordelen er nog een flink schepje bovenop.Vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, maar ook omdat ze erg licht verteerbaar zijn. Witte knoflook bevat overwegend alliciline wat alleen oplosbaar is in vet.  Zwarte knoflook bevat S-Allycyssteine, wat oplosbaar is in water. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert, en lichter wordt verteerd.

De verdubbeling aan antioxidanten is extreem hoog te noemen: zo heeft witte knoflook 119 eenheden per gram van de antioxidanten en zwarte knoflook maar liefst 198 eenheden. Niet verkeerd dus!
Maar wat nog wel het meest prettigste is aan zwarte knoflook: het heeft geen geur en krijg je ook geen “ knoflook-kegel” na het eten! En dit is toch voor heel veel knoflook-liefhebbers “ het” dingetje waardoor er maar matig knoflook wordt gegeten. Ook ik kampte daar vooral mee. Het is daarom echt onwijs prettig dat je geen knoflook-kegel verspreidt als je zwarte knoflook eet.

ZWARTE KNOFLOOK PASTA

Het merk BALSAJO vertegenwoordigt zo’n beetje de Nederlandse markt in zwarte knoflook. Leverancier KUPERUS is de verdeler, en inmiddels kunnen we de gefermenteerde bolletjes gewoon vinden bij de Albert Heyn. Sinds kort is daar dus een nieuw product bij gekomen: zwarte knoflook pasta./ puree. Nu had ik dit al bedacht, jaren geleden, om van mijn zwarte knoflook teentjes een puree te maken. Dat beviel goed waardoor ik het vaker ben gaan maken. Hoe leuk is het dus, dat er nu een kant-en-klaar variant verkrijgbaar is.
De puree bestaat uit niets meer of minder dan gefermenteerde knoflook, en water. Er zijn geen andere toevoegingen gedaan, zoals suiker, aroma’s, en andere kleurstoffen. Dat is helemaal niet nodig, omdat door de fermentatie de puree / pasta heel lang houdbaar is zonder conservering.
De pasta / puree zit in glazen potjes. En bevatten 100 gram. De pasta is zo rijk en sterk in smaak, dat je echt een heel klein beetje nodig hebt om alle smaak op de tong te laten tintelen. Je doet dus best lang met zo’n potje.
De pasta / puree is vrij vloeibaar. Het valt echter niet van je mes af. Je moet dus echt geen grote halen met je mes uit het potje halen, want teveel maakt alles niet vies, maar ook niet lekkerder. En het is gewoonweg zonde als je teveel zou gebruiken, omdat je zo sneller door je potje heen bent. Het is een echte sterke zoete, kruidige smaakmaker.

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

De pasta blinkt, net als de bollen. enorm uit in zijn voedingswaarden. Het is zeer rijk aan vezels, en bevat aardig wat eiwitten. Het bevat ook aardig wat natuurlijke suikers, deze zijn zoals je eerder hebt kunnen lezen niet omgezet door gisten en schimmels, zoals dit wel gebeurt bij een gangbare fermentatie, maar door de eigen aanwezige suikers in witte rauwe verse knoflook. Dit maakt het een meest gezonde suiker. Er wordt ook geen zouten gebruikt om de fermentatie op gang te brengen, dit zorgt ervoor dat zwarte knoflook ook heerlijk zoet smaakt in plaats van zout. Dit zijn de voedingswaarden per potje puree / pasta:
Calorieën:  138 kcal
Vet:             0,3 gram, waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten:  27,9 gram
Suikers :  22,6 gram
Vezels : 5,8 gram
Eiwitten: 8,1 gram
Ik besmeerde mijn maïswafel met een “ likje” zwarte knoflook pasta / puree. Wauw. Wauw. Wauw. Wat ontzettend lekker is dit! Ik had aanvankelijk het idee dat de pasta / puree wat te waterig en daardoor minder lekker zou gaan smaken, maar dat is gelukkig helemaal niet zo. Ik ben er al meteen dol op, ik heb er weer een favoriet product bij! Ik vind de smaak fantastisch. En je kunt de pasta / puree ook gebruiken voor talloze andere doeleinden. Denk aan een vervanger voor sojasauzen, als marinade ( starter) , als smaakmaker in soepen en sauzen en gerechten, als smaakversterker, of door een hartige taart.

VOOR EN NADELEN?

Het enige nadeel is, dat het nog erg slecht verkrijgbaar is in Nederland. Het druppelt langzaam binnen in de supermarkten en andere gezondheidswinkels en ook internet heeft nog moeite om de zwarte knoflook pasta te vinden. Hopelijk komt hier erg snel verandering in. Als het aan mij ligt zou dit supergezonde product een promentale plek moeten krijgen in het brood-belegschap. Omdat het heerlijk zoet is, zullen kinderen het ook zeer waarderen.  KLIK HIER om naar het overzicht te gaan van de verkooppunten.
www.puurmieke.nl verkoopt het ook, via deze bestellink
Verder niets anders dan voordelen;
– zeer voedzaam, bevat vrij veel vezels, zeer gunstig voor de weerstand, natuurlijke antibiotica
– is bijzonder lekker zoet, daarom gewaardeerd door kinderen
– zeer spaarzaam in gebruik, je hebt weinig nodig
– geeft geen knoflook-kegel
– kan ook worden gebruikt ter vervanging voor sojasauzen
– geeft gerechten een heerlijke zoete smaak met een beetje pit
– zeer lang houdbaar
– kan worden gebruikt als marinade
Een potje zwarte knoflook pasta van 100 gram kost gemiddeld € 7,95. Je doet er gelukkig best lang mee. Gebruik nooit teveel want dit is echt niet nodig.
Je kunt de zwarte knoflook puree bestellen bij Puur Mieke VIA DEZE BESTELLINK

INSPIRATIE OPDOEN?

3 Reacties op “Review Balsajo zwarte knoflook puree / pasta

  1. Dit lijkt me e ht een super produkt – ga je nog een leuke winactie doen, Monique?
    Wat ik hoop is dat het beter verkrijgbaar wordt. De prijs heb ik er wel voor over, maar steeds de verzendkosten er nog bovenop, maakt het wel weer erg duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *