Review Biolea Aperitton olijfolie

Ik val meteen met de welbekende deur in huis: ik gruwel van olijven. Al jaren doe ik verwoede pogingen om ze toch te eten, maar zodra er maar één olijf mijn smaakpapillen  probeert te bereiken krijg ik al kippenvel.  Olijfolie daarentegen kan ik wel enigszins, alhoewel ook niet met erg veel enthousiasme, waarderen. Als je een goede olijfolie over een salade schenk=t is het erg lekker. Koken en bakken met olijfolie doe ik eigenlijk nooit. Allereerst omdat ik olijfolie daar niet zo geschikt voor vind ( zonde van de smaak) en omdat ik de nasmaak aan mijn voedsel en baksels niet kan waarderen. Olijven….dat blijft voor mij gewoon een dingetje vrees ik.

Qua olie gebruik ik avocado olie en zuivere kokosolie. Ik heb ook een goede olijfolie in huis, waar ik veel salades mee verrijk, of koude gerechten mee verrijk. 

Mieke van www.puurmieke.nl vertelde mij onlangs erg enthousiast over haar nieuwste aanwinst in haar webwinkel. Het betrof een zeer unieke olijfolie. Ze vertelde in het kort er wat over en waarom het zo uniek is. Ik raakte direct geïnteresseerd, ondanks dat het ging over olijfolie…Ze heeft mij een fles toegestuurd, en ik ben ermee aan de slag gegaan. 

SAM_1396

WAT IS HET?

De olijfolie is afkomstig van een familiebedrijf uit Kreta ( Griekenland). BIOLEA. Dit familiebedrijf bestaat al vijf generaties lang Het unieke aan dit familiebedrijf is, dat zij olijfolie nog op de traditionele manier produceren. Dit doen zij niet alleen voor het hoogst haalbare kwaliteit te bewerkstelligen, maar ook voor de natuur van Kreta zelf. Zij dragen hun steentje bij om de natuur op Kreta te beschermen. Het bedrijf cultiveert familie-olijfboomgaarden en produceert gecertificeerd steen-gemalen en koudgeperste biologische extra vierge olijfolie met behulp van de vernieuwde traditionele extractie methode: molenstenen en persen. Biolea is de enige in Griekenland en een van de weinige “steen gemalen” en “koud geperst” etiketten op de internationale markt, naleving van de verordening van de Commissie betreffende de handelsnormen voor olijfolie. (EG) nr 1019/2002 van 13 juni 2002. Oliën van een landgoed (net zoals goede wijnen) zijn echte vertegenwoordigers van hun plaats van herkomst. Dit wordt ook nog eens extra benadrukt door hun unieke karakter en de smaak die daardoor afgegeven word. Het resultaat is een olie die voor de talloze gerechten gebruikt kan worden. 

SAM_1395

Deze olijfolie  is niet zomaar een verzamelolie, maar echt een olie die een hele goede naam heeft opgebouwd. De olijven worden gemalen met een granieten steen en daarna hydraulisch geperst. Alles blijft op kamertemperatuur en doordat het op deze manier verwerkt en geperst word, is er geen water nodig. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat alle voedingsstoffen, anti-oxidanten en aromatische eigenschappen niet worden weggespoeld en deze olie echt boordevol goede stoffen zit. De ongefilterde olijfolie is uitgebreid getest en heeft een extra hoog niveau van oleocanthal en oleaceïne. Daarnaast zitten er nog veel meer goede stoffen in. Wanneer je deze olie 20g per dag zou innemen beschermt het de bloedlipiden tegen oxidatieve stress. Dit maakt dat deze olie, uniek in Nederland, een onderbouwde gezondheidsclaim ( certificering) heeft. ( EU432/2012) De niveaus van oleocanthal en oleaceïne zijn hoger dan de gemiddelde waarden (135 en 105 mg/Kg) van de monsters die zijn opgenomen in de internationale studie uitgevoerd bij de University of California, Davis.

Deze hoge concentratie oleocanthal en oleaceïne wordt gelinkt aan een anti-ontstekende werking, is het een anti-oxidant en is het beschermend voor je hart en hersenen.

20 19

Ik hou heel erg van bedrijven/ondernemingen/leveranciers die helemaal niets te verbergen hebben en waar je van harte welkom bent op hun bedrijf. Dit toont voor mij altijd de meeste garantie op echtheid, puurheid en passie en liefde voor het product. Dit geldt ook absoluut voor BIOLEA. Je kunt als je in Kreta bent het landgoed Biolea, gelegen in Astrikas, bezoeken. Je krijgt dan een rondleiding waarin ze je meenemen naar de traditionele manier van persen en hoe ze daar de natuur van het eiland mee beschermen.

SAM_7877

TESTEN

Ik heb de olijfolie zowel verhit als koud getest. Ik ben begonnen met een rijst bordje. Ik kook meestal wat zilvervliesrijst en daaraan voeg ik van alles toe, wat ik op dat moment in mijn koelkast heb liggen 😉 Ik noem dit mijn “ koelkast-opruim-maaltijd”. Ik heb de groenten en stukjes tempeh kort gekookt en goed uit laten lekken, en deze door de gekookte rijst vermengd. Daar heb ik een scheutje olijfolie overheen geschonken. Dit smaakt werkelijk hemels! Ik kon geen overheersende olijfsmaak ontdekken tot mijn grote vreugde, wel erg veel mondgevoel en “ smeuïgheid”. Het bord ging helemaal op. 

SAM_8437

De tweede test waren frieten uit de oven. Frieten snijden van Carisma aardappelen, in een kom met keltisch zeezout en een scheutje olijfolie invetten, op bakplaat verspreiden en bakken maar in de oven. Ze geurden heerlijk. Ik heb er nog een klein beetje bieslook overheen gestrooid, dat vind ik echt heel erg lekker. Ik proefde hier wel een heel kleine nasmaak van de olie, maar niet zodanig erg dat ik er kippenvel van kreeg.

SAM_7819

De laatste test was een bonenschotel. Dit heb ik in een scheutje olijfolie gewokt. Dit vond ik wat minder lekker, ik proefde hier wel een duidelijke olijfsmaak. Kippenvel…Maar ik heb het dapper opgegeten. 

WAT VIND IK ERVAN? 

Ik ben verrast. Ik had niet verwacht dat ik het zelfs lekker zou vinden. Maar dit is echt een zeer bijzondere smaak. De kleur en geur vond ik ook mooi, alhoewel de geur van olijfolie mij ook niet zo kan bekoren 😉 Dit is absoluut de beste olijfolie die ik tot nu toe ben tegengekomen. Zelfs olijf-haters zoals ik, kunnen deze olijfolie denk ik wel waarderen!!!!!! Dat vind ik toch knap, als een product dit voor elkaar kan krijgen. 

Je kunt deze olijfolie niet kopen in winkels, alleen hoogstaande webwinkels worden zorgvuldig uitgekozen als verkooppunt. PUUR MIEKE is zo’n verkooppunt. KLIK HIER OM TE BESTELLEN. . Een fles bevat 500 ml, en kost 15,98. 

 SAM_1397

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *