Review BLUE BAND aardbei & bietjesspread

Vrijwel dagelijks komen er nieuwe producten op de markt. Ik ben altijd op zoek naar mogelijke “ juweeltjes” tussen de meuk. En soms….soms komt er een product voorbij, die redelijk door de beugel kan. Zoals deze aardbei-bietjesspread van het boter ( op je hoofd….) merk BLUE BAND. Eerder brachten zij nieuwe varianten chocoladepasta’s op de markt. Het lijkt erop, dat BLUE BAND zich ook is gaan richten op de gezondere markt, en hun hypes en trends. Geef ze eens ongelijk. Want het is goed verdienen. 

IMG_1727

WAT IS HET?

BLUE BAND probeert het dit keer met een aardbei-bietjesspread, en een appel-worteltjesspread. Ik beoordeel de aardbei-bietjesspread. Volgens de website is de spreaf vooral bedoeld voor kinderen. Het zit “ boordevol groente en fruit” en bevat geen toegevoegde suikers. Er wordt duidelijk aangegeven, ook op het etiket, dat de suikers van nature voorkomen uit het fruit en de groente. Okay dan. Wat zit erin?
38% FRUIT ( 22% aardbeipuree) : niet onaardig. En ik ben ook blij gestemd, dat er geen concentraten zijn gebruikt maar echte puree.
10% BANANENPUREE: zie mijn commentaar hierboven.
6% ROZIJNEN: gepureerde industriële rozijnen. Met sulfaten. Deze allergie-informatie wordt netjes vermeld op het etiket.
22% KIKKERERWTEN : dat is ook niet verkeerd. Een aardige hoeveelheid. Stemt mij vrolijk.
KOOLZAADOLIE: Tja….koolzaadolie…Voor mij een twijfelgeval. Over de gezonde eigenschappen van koolzaadolie wordt nog steeds veel gediscussieerd. Ook de wetenschap is er nogal verdeeld over. Ook wordt koolzaadolie nogal eens door elkaar gehaald met raapolie/raapzaadolie, maar dat zijn twee zeer verschillende soorten. Koolzaadolie is vrij populair in de keuken omdat de smaak neutraal is, en veel milder dan bijvoorbeeld olijfolie, wat een hele sterke, uitgesproken smaak heeft, de smaak die ik ook niet kan waarderen Koolzaadolie bevat belangrijke voedingsstoffen. Wat er aan voedingsstoffen zit, als we een eetlepel (14 gram) koolzaadolie nemen:
  • Van alle plantaardige oliën, heeft koolzaadolie de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren.
  • Koolzaadolie bevat heel veel antioxidanten
  • Koolzaadolie is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Koolzaadolie bevat een hoog percentage aan Vitamine K en Vitamine E
Dit zijn de hoeveelheden:
  • 2600 milligram Omega-6 vetzuren
  • 1300 milligram Omeag-3 vetzuren
  • 10 microgram Vitamine K (staat gelijk aan 12% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)
  • 2,4 milligram Vitamine E (staat ook gelijk aan 12% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)
Uit bovenstaand lijstje kun je snel de conclusie trekken dat koolzaadolie veel belangrijke voedingsstoffen in zich heeft, met name omega-vetzuren. Omega-vetzuren staan bekend als gezonde vetzuren, maar hier moeten we wel een belangrijke kanttekening bij zetten: vrijwel alle soorten koolzaad-oliën worden geëxtraheerd, en NIET geperst. Je kunt net als alle andere plantaardige oliesoorten olie krijgen in verschillende kwaliteiten. Je kunt eerste persing krijgen en je kunt koude persing krijgen. Dit heeft te maken met het oxidatieproces. Plantaardige olie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren, dat is wat het zo gezond  maakt, maar ook gevoelig voor bewerking. Onverzadigde vetzuren kunnen bijvoorbeeld erg slecht tegen licht, hitte en zuurstof. Daarom is koude persing beter maar meteen een stuk duurder dan persing onder hogere temperaturen. Dit is ook de reden waarom “ verse olie” duurder is dan de varianten in de supermarkten. Waar de voedingsindustrie een afweging moet maken,( al het bovengenoemde) drijft de prijs van de koolzaadolie omhoog. Bij een koude persing is het rendement niet erg hoog omdat je maar beperkte druk op het zaadje kunt leveren. Het niet in aanraking met zuurstof laten komen en vers houden maakt de koolzaadolie ongeschikt voor verdere verwerking.Daarom wordt de olie bewerkt/geraffineerd. In plaats van de olie eruit te persen, haalt de industrie d.m.v een chemisch proces de olie uit het zaad onder zeer hoge temperaturen. Bottom line is zo’n beetje:  varianten  uit de supermarkt en toko’s te mijden, en te zorgen voor A: koolzaadolie van Hollandse komaf en B: te kiezen voor verse olie die is verkregen door koude persing. Dit kost meer, maar dat investeer je in je gezondheid. Helaas wordt industrieel geëxtraheerde olie gebruikt. In dit product zal het niet veel anders zijn…
WATER: niet het eerste ingrediënt wat betekent dat de spread niet voor het grootste gedeelte uit water bestaat, wat bij veel andere spreads wel het geval is.
11% BIETEN: netjes. Geen schokkende hoeveelheden maar dat moet je met bieten ook niet doen. Ze hebben een alles overheersende smaak.
ZWARTE WORTEL, RODE PAPRIKA: dit wordt gebruikt als kleurstof.
GUARGUM EN XANTHAANGOM: beide verdikkingsmiddelen. Klik hier voor meer informatie
CITROENZUUR: werkt als voedingszuur
KALIUMSORBAAT: jammer. Geen erg gezond conserveermiddel.

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Schermafbeelding 2018-01-25 om 06.17.49
Zoals je hierboven kunt zien zijn de voedingswaarden gunstig. Een portie ( broodbelegging) bevat 1,7 gram suikers uit de fruit en groenten. Dus geen vrije, toegevoegde suikers. Het bevat ook veel eiwitten dankzij de kikkererwten. Dit maakt deze spread voor vegetariërs en veganisten een fijne aanvulling in hun voeding.
IMG_1726

WAT VIND IK ERVAN?

Op de koolzaadolie en kaliumsorbaat na vind ik dit absoluut geen slecht product, zeker niet als supermarkt-product. Ik vind het prima van samenstelling, en er is gelukkig niet veel kaliumsorbaat gebruikt in dit product. Het is relatief laag in suikers, en rijk in eiwitten. Het is niet goed duidelijk gemaakt op het etiket, of het nu gaat om een spread wat geschikt is voor kinderen of voor volwassenen. We kunnen enkel op de website lezen dat de spread voornamelijk is bedoeld voor kinderen. Op het etiket staat af te lezen, dat het geen stukjes bevat wat de suggestie wel kan wekken dat het gaat om een product bedoeld voor kinderen. Ik denk, dat BLUE BAND eieren voor zijn geld heeft gekozen en voorzichtig is met claims als “ geschikt voor kinderen”. In de ingrediënten zie ik niets echt verkeerds voor kinderen, maar ik zou zeker wachten tot het eerste jaar met het geven van deze spread.
Ik persoonlijk vind de prijs echter be-lach-e-lijk duur: 2,59 voor 170 gram. Dit is vooral belachelijk, omdat je 5 x goedkoper en gezonder het zelf ook in elkaar kunt flansen. Een bietje koken, een portie kikkererwten koken, een beetje gesmolten kokosolie toevoegen, en uiteraard een portie aardbeipuree en een gepureerde banaan. Dan heb je hetzelfde.  Maar dan een megapot vol. Wil je het langer bewaren? Voeg dan wat vers citroensap toe, en een mespuntje ( keltisch) zeezout. Zo simpel is het.

EINDOORDEEL:

Geen verkeerd product. Ik zou het zelfs kunnen kopen. Maar dat doe ik niet. Ik vind het veel te duur. Maar het is zeker een beter alternatief op vele andere spreads.
Verkrijgbaar in vele supermarkten voor 2,59 per 170 gram ( o.a bij AH, Plus en Jumbo)
Notificatie: Dit product is op geheel eigen initiatief beoordeeld. Er heeft geen aanvraag plaatsgevonden, en daarom al helemaal geen commerciële doeleinden noch enige vorm van inkomsten. 

8 Reacties op “Review BLUE BAND aardbei & bietjesspread

  1. Hi Monique,

    Wat fijn dat jij dit allemaal uitzoekt…!
    Ik voel er langzamerhand de puf niet meer voor. Ik word er ook boos van; dat je niet meer normaal (een leek op het gebied van levensmiddelenproductie) boodschappen kunt doen zonder steeds het gevoel te hebben voorgelogen te worden! Bah!

    Dankjewel!

  2. Hé Monique,

    Leuk dat je dit product voor ons hebt besproken. Toch heb ik aanmerkingen:

    – Is dit een gesponsorde mening?
    – Je bent erg positief over het product, terwijl er erg veel toevoegingen zijn gedaan die echt niet nodig zijn en in sommige gevallen zelfs echt ongezond zijn. Niet echt meukvrij dus.
    – Er zijn ook producten die wel gemaakt zijn van alleen goede ingrediënten. Laatst zag ik bijvoorbeeld in het babyschap in de supermarkt een bietjes aardbei spread van De Kleine Keuken en die is wel helemaal clean.

    Het zou dus leuk zijn als je een beter alternatief geeft dat te koop is in de supermarkt.

    Erg leuk dat je nieuwe producten bespreekt! Kunnen wij trouwens ook verzoekjes doen?

    Groetjes,
    Anette

    • Dag Anette,
      Ja, ik werk 100% onafhankelijk en ik werk dus nooit commercieel. Soms, zoals in dit geval, review ik geheel op eigen initiatief. Ik ben positief over dit product op een bepaald niveau, dit komt ook in mijn review sterk naar voren. Ik ben persoonlijk geen ” fan” van DE KLEINE KEUKEN. Ik heb hier eerdere artikelen over geschreven: https://moniquevandervloed.nl/suikervoeding-babys-waarom-mag/
      Ik ben niet bekend met het door jou genoemde product, maar ik ben van mening dat DE KLEINE KEUKEN hetzelfde doet als BLUE BAND. Daarnaast voeren ze een kindermarketing, waar ik totaal niet achter sta, en onnodig vind.

      Welke producten bieden jullie? Uiteraard kunnen jullie altijd verzoekjes indienen. Meer info: https://moniquevandervloed.nl/contact-zakelijk/

      Warme groet!

  3. Die kaliumsorbaat doet Blue Band ook in hun halvarine. Ik heb ze gevraagd waarom dat is. Niet alle halvarines gebruiken dat namelijk.
    Volgens hun zijn andere conserveermiddelen zoals zout, azijn of alcohol niet geschikt voor margarines. Is onzin natuurlijk want andere merken gebruiken het niet. In deze spread gebruiken ze het ook al.
    Waarom zouden ze dat spul nou echt gebruiken en waarom liegen ze daarover?

  4. Samenstelling goed (volgens mij dan), jammer alleen dat er eigenlijk weinig smaak aan zit. Heb het net op mijn boterham gehad en moest even kijken of ik het niet vergeten was om er wat op te doen want ik proefde heel weinig smaak. Jammer, koop het niet weer, dan neem ik wel een biologische jam met minder suiker uit een natuurwinkel. Gezond is prima maar ik wil ook wel smaak.

  5. Vind dit echt een goed plan, minder suiker voor kinderen.
    Het is dan ook echt een product voor kinderen.
    Het smaakt als een baby fruithapje.
    Als volwassene vind ik het echt niet lekker.
    Maar dat is persoonlijk.

  6. De spreads bevatten 1,7 tot 1,9 gram suiker per portie (portie = 15g). Dit is toch al een half suikerklontje per portie. Daarnaast is 15g erg weinig en zullen kinderen al snel meer op hun boterham smeren dus is het al snel 1 suikerklontje per boterham (toegevoegde of natuurlijke suiker maakt geen verschil voor het lichaam, alleen natuurlijk klinkt gezonder maar is het niet).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *