Review Blue Band hazelnootpasta 80% minder suiker

Eerder besprak ik al twee nieuwe producten die door Blue Band op de markt zijn gebracht. Klik hier om naar dit artikel te gaan. Ze hebben er onlangs weer een nieuwe variant bij gelanceerd: een hazelnoot pasta met maar liefst 80% minder suiker. Ik kreeg daar een stroom aan vragen over, want klopt het wel? En is het een gezonde keuze?

Ik ben erin gedoken

WAT IS HET?

Blue Band komt met een derde release van een serie hazelnoot-pasta’s. Dit keer is het een variant met het bekende “ light” dekseltje, de lichtblauwe deksel. Deze vonden we bijvoorbeeld ook op light pindakaas-potten. Het geeft aan, dat de hazelnootpasta 80% minder suiker bevat, wat het in de categorie “ light” laat vallen. Meestal weten we meteen, dat er vervangers voor de suiker worden toegevoegd. Wat zit erin?

PLANTAARDIGE OLIËEN (koolzaad en palmolie) : Er is al veel geschreven over zowel koolzaadolie en palm olie. Hoe “ slecht” of “ goed” het is ligt aan ontzettend veel factoren waarvan geld en winstoogmerk de grote speler is. Industrieel gebruikte oliën zijn vaak bewerkt en gehydrogeneerd., en zeker nooit van een eerste koude persing Je kunt eerste persing krijgen en je kunt koude persing krijgen. Dit heeft te maken met het oxidatieproces. Plantaardige olie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren, dat is wat het zo gezond  maakt, maar ook gevoelig voor bewerking. Onverzadigde vetzuren kunnen bijvoorbeeld erg slecht tegen licht, hitte en zuurstof. Daarom is koude persing beter maar meteen een stuk duurder dan persing onder hogere temperaturen. Dit is ook de reden waarom “ verse olie” duurder is dan de varianten in de supermarkten. Waar de voedingsindustrie een afweging moet maken,( al het bovengenoemde) drijft de prijs van de koolzaadolie omhoog. Bij een koude persing is het rendement niet erg hoog omdat je maar beperkte druk op het zaadje kunt leveren. Het niet in aanraking met zuurstof laten komen en vers houden maakt de koolzaadolie ongeschikt voor verdere verwerking.Daarom wordt de olie bewerkt/geraffineerd. In plaats van de olie eruit te persen, haalt de industrie d.m.v een chemisch proces de olie uit het zaad onder zeer hoge temperaturen. Bottom line is zo’n beetje:  varianten  uit de supermarkt en toko’s te mijden, en te zorgen voor A: koolzaadolie van Hollandse komaf en B: te kiezen voor verse olie die is verkregen door koude persing. Dit kost meer, maar dat investeer je in je gezondheid. Onduidelijk is, hoe Blue Band zijn koolzaad olie produceert, en verwerkt. Ik vermoed gewoon industrieel zodat de claims hard worden gemaakt ( het minder-verzadigde-vetten-verhaaltje) maar de kwaliteit en voedingswaarde, daarover kan je twisten. Ook rijst de vraag of het gebruikte koolzaad niet genetisch is gemanipuleerd….

Daarnaast heb je het hydrogeneren. . Transvetzuren zijn vetzuren die *kunnen* ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare (onverzadigde) vetten zoals olie van zonnebloem, soja, palm, olijf, en koolzaad naar vaste (verzadigde) vetten. Hydrogeneren is hetzelfde als het harden. Een chemisch proces waarbij onverzadigde bindingen worden omgezet in verzadigde bindingen. Wanneer het hardingsproces niet volledig wordt voortgezet (gedeeltelijke harding of hydrogenatie), bevat het vet transvet.Alleen volledig doorgehard vet bevat geen onverzadigde vetzuren meer en dus ook geen transvet. Geheel geharde koolzaadolie bevat derhalve géén transvet. Koolzaad bevat linoleenzuur, een drievoudig onverzadigd vetzuur dat bij verwerking in olie instabiel is en spoedig oxydeert tot afbraakprodukten met een onaangename smaak. Koolzaadolie wordt in verband met deze instabiliteit meestal gehard. Het resultaat is een vet met veel betere smaakstabiliteit. 

Er was veel ophef op Facebook over de gebruikte palmoliën in de nieuwe chocoladepasta’s van Blue Band. Daarom staat er nu op iedere pot, dat Unilever “ zich inzet voor duurzame palmolie”……..tja….Unilever? 

POLODEXTROSE: een synthetisch polymeer op basis van dextrose ( glucose, druivensuiker) Wordt enorm veel gebruikt ter vervanging voor suiker. Het heeft een zeer lage calorische waarde van ongeveer één calorie per gram. Het wordt ook veel gebruikt als verdikkingsmiddel in light producten. 

FRUCTO-OLIGOSACHARIDEN: dit zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit minimaal drie en maximaal tien monosachariden. Fructo-oligosachariden zijn net als galacto-oligosachariden niet verteerbaar, en worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. FOS ( afkorting) worden hierom vaak gebruikt als een soort voedingsvezel. 

HAZELNOOT 13%: Dat zijn zo’n 13 hazelnootjes per pot……niet veel om het een “ hazelnoot-pasta” te noemen in mijn opinie…..

ERYTHRITOL: ik vrees dat het om een industriële, en dus SYNTHETISCHE variant gaat. Zuivere erythritol is duur. Door de natuurlijke processen zijn de kosten ook hoger. Industriële wordt erythritol synthetisch geproduceerd wat het een vrij goedkoop bulkmiddel maakt in erg veel zoetstoffen ( ook kunstmatige).

MAGERE CACAOPOEDER 7%: Geen commentaar.

MAGERE MELKPOEDER: geen erg gezonde toevoeging, zeker industrieel gezien niet.

ZONNEBLOEMLECITHINE: werkt als een emulgator.

STEVIOLGLYCOSIDEN ( zoetstof: betreft een spoor. 

AROMA: synthetisch. Kan alias suiker zijn, maar ook geur en smaakversterker.

WAT LEVERT HET AAN VOEDINGSWAARDE?

IMG_0867

Wat we hier eigenlijk zien, is de grote wisseltruc. Blue Band heeft het suikergehalte dan sterk verminderd, het aantal vet niet bepaald. Sterker: deze pot hazelnootpasta BESTAAT uit vet. Nog sterker, een potje ( 350 gram) bevat gemiddeld 150 gram vet. Dat is een hele bonk vet in een potje. Waarvan zo’n kleine 22 gram verzadigd vet. Dat is veel.  Het suikergehalte is wel lekker laag. 5,5 gram per 100 gram is uiteraard beduidend minder dan reguliere varianten. Ook is het fijn, dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. De pasta is gezoet met fructo-oligosacharide, erythritol en een vleugje stevia. Zeker voor onze tanden en kiezen een fijne ontwikkeling. 

IS HET WAT?

Ik heb speciaal voor dit review een pot gekocht. Ik had een leuke kortingsbon via de Allerhande ( Albert Heyn magazine) wete te bemachtigen waardoor ik het met een leuke korting kon kopen. Normaal ligt de prijs op een van-de-pot-gerukte 3,19. Dat zou ik er persoonlijk never nooit aan uitgeven. Daar kun je zelf twee grote potten ECHTE hazelnootpasta van maken. 

IMG_0868

De pot is netjes hygiënisch afgesloten met een seal. Nadat ik de seal eraf trok rook ik geen echte hazelnoot geur. Integendeel. Wat ik rook kan ik niet precies verwoorden, maar aangenaam vond ik het niet. Beetje “ muf”. Ik vond de structuur direct opvallend. Je ziet duidelijk, dat de pasta uit olie/vet bestaat. De pasta was “ gekraakt” en er lag een olie-achtige waas op.Voor mij persoonlijk al voldoende om af te slaan, maar goed, ik moest proeven…..

IMG_0869

Ik vind de smaak in orde. Goed zoet op smaak gebracht, maar de vette rommel blijft aan je verhemelte kleven als secondelijm. Ik heb mijn mond moeten spoelen om alles van mijn verhemelte en tanden te krijgen. Ik vond één lepel dan ook meer dan genoeg.

WAT VIND IK ERVAN?

Het is geen directe kandidaat voor de meukstapel, want het suiker-verhaal klopt en is ook best fijn. Maar er staat helaas AL-TIJD wel weer wat tegenover, in dit geval het vet. Ik vind de naam “ hazelnoot” pasta ook wat overdreven als er hooguit maar 13 hazelnootjes in terug te vinden is. De pasta zelf vond ik ranzig. Waar de erythritol vandaan komt kon de klantenservice mij ook niet vertellen. Ik ga er dan maar van uit dat het gaat om synthetische erythritol wat ook meest aannemelijk is omdat echte zuivere erythritol prijzig is. En het potje waarschijnlijk 5 euro had moeten kosten. Welke gek geeft dat ervoor uit? Ik vind 3,19 al bizar. Voor mij geen blijvertje. Ik maak mijn hazelnootpasta gewoon lekker zelf. Veel lekkerder, veel gezonder, veel goedkoper. 

SAM_2071

Zelf crunchy hazelnoot-chocoladepasta maken? Klik hier

11 Reacties op “Review Blue Band hazelnootpasta 80% minder suiker

 1. Hallo Monique,

  Kan ik dat recept voo r zelf hazelnootpasta maken, hier op de site vinden?

 2. Geweldig artikel en inderdaad zou ik heel graag het recept willen.
  Bedankt weer vd goede uitleg????????

 3. Wat ben ik blij dat jij al deze dingen voor ons uitzoekt en uitlegt. Vooral ook weer de uitleg over geharde vetten en hoe hydrogeren in elkaar steekt. Ik open mijn browser altijd standaard met jou pagina en zo blijf ik dus altijd up to date. dankjewel…

 4. Goede review.
  Ik vergelijk de hazelnootpasta echter met andere hazelnootpasta’s uit de supermarkt en vind deze dan qua voedingswaarde weer een stuk beter.
  Het ligt er dus maar net aan waarmee je het gaat vergelijken.

  Daarbij vind ik hem heerlijk (in 2 dagen is de pot al half leeg.. oeps)

 5. Bedankt dat je dit product onder de loep neemt.want had het gekocht en dacht word je niet in de Maling, als je dit koopt.want mijn vraag is hoe komen ze dan aan het vul gewicht van het product, en de hoeveelheid vet wat er in zit daar schrik ik van.

 6. Leuk die reacties, echter kun je de blueBand 80% minder suiker in geen enkele supermarkt meer krijgen. Ik wordt als suikerpatiënt gediscrimineerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *