Review Boneco P50 lucht ionisator

Ik heb goddank geen last van vervelende luchtweg-problemen, maar ik heb van tijd tot tijd wel last van migraine. Dit heb ik al sinds mijn 18 e jaar. Toen begon de ellende. Als ik een aanval aan voel komen, zorg ik voor een zeer donkere slaapkamer en heel veel stilte om mij heen. Alleen zo kan ik een aanval opvangen. Gelukkig komt het niet dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks voor, maar in perioden van stress en spanning / drukte, kan ik er vaker last van hebben. Het is vooral heel erg vervelend omdat ik er echt ziek van word en het alles even plat ligt. 

Ik werd onlangs geattendeerd op een zogenoemde negatieve air ioniser. Daar had ik wel eens eerder wat over gelezen, maar omdat dit soort apparaten mij niet zo trekken heb ik daar verder nooit echte aandacht aan gegeven. Ik vond dit soort apparaten vaak een beetje “ zweverig” geneuzel. Tot ik bij een goede kennis met eigen ogen zag, hoe het haar zwaar astmatische zoontje enorm hielp. En haarzelf ook met haar hooikoorts. Ik zag het zoontje veranderen van een zielig hoopje pruttel, naar een zeer energiek manneke, sinds er een ioniser op zijn kamer staat. Dit heeft mij wel verwonderd en wilde dan ook wat meer weten over deze apparaten. Dit is een beetje door drukte naar de achtergrond verdreven tot onlangs iemand mij na mijn zoveelste migraine aanval attendeerde op zo’n apparaat. Meteen ben ik erin gedoken, en heb bij STT LELYSTAD ( de mensen achter Montana) informatie ingewonnen want zij zijn gespecialiseerd in deze apparaten. Ik kreeg een negatieve air ioniser toegestuurd om te reviewen. Daar ben ik mee aan de slag gegaan.

WAT IS EEN IONISER?

Het is niet eenvoudig, om in een beknopt stukje nu precies uit te leggen wat een ioniser is en hoe het werkt. Maar ik ga mijn best doen. Een ioniser ( of ionisatie) is een apparaat dat moleculen ioniseert. Dit houdt in, dat het een elektrische lading op deeltjes aanbrengt. Een ionisator is een luchtreiniger die wordt gebruikt om de lucht in huizen of kantoren te reinigen. Het aantal schadelijke deeltjes in de lucht wordt verminderd, waardoor de lucht die wordt ingeademd, beter is voor de gezondheid. Een goede luchtkwaliteit is van groot belang voor een gezond binnenmilieu waarin mensen gezond kunnen wonen en/of werken. In de natuur heeft een klein deel van de luchtmoleculen een elektrische lading. Deze geladen moleculen worden luchtionen genoemd en hebben of een positieve lading of een negatieve lading. Als de positieve ionen overheersen of als het totaal aantal ionen tot een laag peil zakt, dan kunnen ongemak en afgenomen efficiëntie in de activiteit waargenomen worden. Aan de andere kant kunnen mensen een toegenomen mentale alertheid, doelmatigheid en een verbeterd psychologisch welbevinden ervaren, indien de negatieve ionenconcentratie boven een bepaald niveau ligt (ongeveer 1000 ionen per cm3 lucht). Alleen ionen met een bepaalde diameter blijken een biologisch effect te hebben.
 Kort samengevat worden de zuurstofmoleculen in de lucht voorzien van een (negatieve) elektronische lading. Vervolgens zijn er twee theorieën die verklaren hoe de lucht in een ruimte wordt gereinigd:
 • Zuurstofmoleculen worden elektrisch geladen en hechten zich daardoor aan stofdeeltjes in de lucht, waarna deze in de omgeving neerslaan.
 • De schadelijke stofdeeltjes worden positief geladen en worden geneutraliseerd doordat de zuurstofmoleculen negatief geladen zijn door de ionisator
Hoe het ook precies in zijn werk gaat: verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland hebben uitgewezen dat de lucht in ruimtes met een lucht-ionisator inderdaad schoner is. Verontreinigende deeltjes uit de lucht slaan neer. Zelfs de kleinste deeltjes zoals fijnstof. En ook het aantal bacteriën in de lucht neemt af. Ten slotte zijn er ook theorieën dat de negatieve ionen in de lucht ervoor zorgen dat het menselijk lichaam zuurstof makkelijker kan opnemen.
Ionisers zijn in het bijzonder ontzettend interessant voor mensen met bepaalde gezondheidsklachten. Ik noem er een paar:
– voor mensen met luchtweg-aandoeningen
– voor mensen met astmatische klachten
– voor mensen met ( onverklaarbare) hoofdpijnklachten en migraine
– voor mensen met hooikoorts
– voor mensen die zeer snel verkouden zijn 
– voor mensen met neus / keel klachten
– voor mensen met longklachten
– voor mensen met bronchitis
– voor mensen met neusholte / slijmvlies ontstekingen
– voor stankoverlast
– voor mensen die zeer snel versuft of vermoeid raken in de ruimtes waarin zij zich bevinden
– voor mensen met diverse allergieën
– voor omgevingen waar veel verkeer raast, omgevingen waar veel vliegtuigen overvliegen, omgevingen met veel smogvorming ( bijvoorbeeld rondom industrie-terreinen en fabrieken) 
– voor mensen die dicht bij snelwegen wonen ( fijnstof)
– voor mensen met histamine klachten (  de negatief geladen elektronen zorgen ervoor dat er minder histamine in in de luchtwegen vrijkomt.) 
Een lucht ionisatie vermindert tevens veel “ gespuis” in de lucht die we inademen. We zien veel met het blote oog in de lucht dwarrelen, maar ook een heleboel niet. Leef je bijvoorbeeld met een roker of rook je zelf, dan zou je enorm kunnen schrikken van de “ onzichtbare” deeltjes die door je huis fladderen en die jij maar ook je gasten ongewild inademen. Een aantal voorbeelden van wat een ionisatie kan verminderen:
 
– Sigarettenrook / rookdeeltjes
– huisstofmijt
– bacteriën en ziektekiemen
– virussen
– schadelijke gassen
– pollen
– fijnstof
– nare luchten
 
Een lucht-ionisator kan voor alle ruimtes worden gebruikt, thuis of op kantoor. Het grootste gedeelte van de dag brengen mensen tegenwoordig binnenshuis door. Dit kan oplopen tot zo’n 90% van de tijd. Dan is het extra belangrijk dat de ingeademde lucht gezond is. Een lucht-ionisator kan daarbij helpen.
Ongeveer 30% van de bevolking is gevoelig voor verandering van het weer. Dergelijke “weersgevoelige” personen zullen op hete, droge winden en op positieve luchtionen met het “Serotonine Irritatie Syndroom” reageren. Personen die lijden aan astma, bronchitis, reuma en migraine zijn vaak gevoelige indicatoren voor veranderende weersomstandigheden en veranderende atmosferische ionenniveaus. Deze 30% van de bevolking heeft negatieve ionen nodig. . Nog eens 30% van de bevolking voelt zich beter wanneer de omringende negatieve ionenconcentratie wordt verhoogd. Dan is er nog een 40% van de bevolking die geen effecten van negatieve ionen bemerkt. Echter, iemand die geen ionisatie nodig heeft, zal er niet door geschaad worden. Bovendien kunnen negatieve ionen, zelfs als iemand subjectief niets merkt, toch fysiologische effecten bij hem teweeg brengen. Daarbij is het vermogen van negatieve ionisers om de lucht te zuiveren van rook en stof gemakkelijk aan te tonen. Het is dan ook voor iedereen, of hij het nu merkt of niet, heilzaam om gezonde lucht in te ademen. De 30% van de bevolking die negatieve ionen nodig heeft, zal de effecten van een ionisator binnen een paar minuten bemerken.
Bovendien heeft de mens zich gedurende enkele miljoenen jaren in de atmosfeer van de aarde ontwikkeld, met bepaalde grenzen ten aanzien van vochtigheid, zonlicht en andere atmosferische parameters. Het omringende ionen-evenwicht is een fundamenteel kenmerk van de atmosfeer en onze fysiologie heeft zich aangepast aan een optimaal functioneren in overeenstemming met de inherente eigenschappen van de natuurlijke omgeving.
Wanneer we onze omgeving beginnen te veranderen door gebruik te gaan maken van kunstmatige verlichting, ventilatie, verwarming etc. dan veranderen we daarmee noodzakelijkerwijze het natuurlijke klimaat, mogelijkerwijze zelfs in die mate, dat het niet langer verenigbaar is met onze fysiologie, met alle daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen.
Wie heeft profijt van negatieve ionen
Onderstaande tabel bevat de resultaten die geboekt zijn met gebruik van ionisatoren in slaapkamers, afgezet tegen de reden van aankoop. Dit onderzoek werd verricht onder leiding van Dr. Hawkins van de Universiteit van Surrey in Engeland.
 
( Bron: Airsan)

BONECO P50 AIR IONISER

Na mijn research werd ik erg nieuwsgierig. Alhoewel ik inderdaad geen echte klachten heb, en ook de migraine eens in de zoveel tijd goed kan opvangen, is mijn nieuwsgierigheid gewekt en vraag ik mij vooral af, of ik na een paar dagen gebruik iets zou merken.
Ik mocht van STT LELYSTAD  ( ook wel SIDHA) de Boneco P50 lucht-ioniser gaan uitproberen, Dit is een zeer fijn klein apparaatje. Dus geen “ bakbeest” in je kamer. Toch heeft het een capaciteit van twee meter omtrek rond het apparaat. Het is een fraai apparaat om te zien en daarom leuk in ieder interieur te plaatsen. Het gaat om de zogeheten NEGATIEVE ionen-generator.
Dit luchtzuiveringssysteem zorgt voor een optimale luchtreiniging en aroma verdamping in je directe omgeving. Het is geschikt voor en stopcontact-aansluiting via een adopter-verlening, en voor USB aansluitingen ( laptop, auto) Het apparaat produceert geen enkel geluid waardoor je ongestoord kunt slapen of werken. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.
Het bezit een aroma verdamper. Je krijgt een klein flesje pure essentiële olie bij, met een heerlijke citroengeur. Er wordt aangeraden alleen pure ( 100% zuivere) essentiële  oliën te gebruiken. Je krijgt een reserve filtertje bij het apparaat.
De filter zit aan de zijkant en kan onwijs eenvoudig uit het apparaat worden getrokken. Je druppelt ongeveer 2 druppels op het filter kussentje en schuift het filter weer op zijn plek. Het apparaat is dan klaar voor gebruik. Er zit een zeer duidelijke gebruiksaanwijzing bij. Maar die heb je eigenlijk niet nodig omdat de weg zich vanzelf wijst.
Wat je nog wel aan moet schaffen is een adapter. Die zit er niet bij en dat vind ik wel een nadeel. Gelukkig heeft iedereen tegenwoordig wel een adapter ( of twee/ drie 🤓) in huis omdat we allemaal met opladers te maken hebben, maar toch vind ik dit een groot nadeel. Ik had gelukkig nog een adapter vrij.
De bediening kan niet eenvoudiger. Dat is letterlijk op het knopje drukken en klaar. Je houdt de knop drie seconden ingedrukt en drukt hem ook weer drie seconden in om het apparaat uit te schakelen. Simpeler kan dus niet.
Je kunt hem werkelijk overal plaatsen waar een stopcontact of ander contactpunt beschikbaar is voor de adapter. Denk aan verschillende kamers in huis, keuken, zolder, maar ook op kantoor naast je computer. Je kunt hem ook in je auto plaatsen. Dit is voor mensen die iedere dag veel op de weg zitten een uitkomst. Op snelwegen vinden we ontzettend veel fijnstof. SIDHA heeft zelf Nederlands onderzoek verricht en dit toonde o.a verbeterde leerprestaties bij kinderen in klassen, en een vermindering van bacteriën in een dierenspeciaalzaak.

48 uur test

Ik heb de ioniser twee dagen lang getest. Ik heb hem twee dagen aan gehad, en overal waar ik was bij mij neer gezet. Tijdens mijn lange uren achter de computer, maar ook op mijn nachtkastje en s’avonds in de huiskamer tijdens het tv kijken. Overal waar ik langer dan 15 minuten verbleef heb ik de ioniser bij mij gezet zodat ik overal 48 uur lang werd blootgesteld aan de lucht waar het apparaat zijn werk deed. Na de twee dagen merkte ik niets. Maar dat verwachtte ik eerlijk gezegd ook niet. Wat wel opmerkelijk was, was dat het zoontje van mijn kennis ( 5, zwaar astmatisch) twee uurtjes bij mij op bezoek was en zichtbaar minder benauwd en pieperig was dan normaal bij een bezoekje . Thuis heeft hij een grote op zijn kamer staan en ook in hun huis wemelt het van de ionisers omdat mijn kennis 1000% overtuigd is dat er grote verbeteringen optreden. Ik kan daar persoonlijk niets zinnigs over zeggen maar ik vond het dus wel echt opvallend dat het mannetje minder benauwd leek dan normaal.

Wat vind ik?

Ik ben zeker niet negatief. En ondanks dat ik zelf ( nog?) geen echte veranderingen opmerk, denk ik zeker dat het voor mensen met diverse gezondheidsproblemen een zeer gunstig effect kan geven. Ik ben zeker overtuigd van de resultaten bij het zoontje van mijn kennis, dit heb ik met eigen ogen zien veranderen. Natuurlijk is hij er niet vanaf, maar we zijn allang blij dat hij wat minder last heeft, want zo’n mannetje erg benauwd zien is echt geen leuk aangezicht.

Nadeel vind ik, dat er geen adapter bij is geleverd. Niet het einde van de wereld, maar je moet maar net toevallig een adapter in huis hebben, of je bent verplicht om er eentje aan te schaffen.

Verder eigenlijk alleen maar positieve geluiden in huize van der Vloed. Ik blijf de ioniser komende tijd gebruiken, hij staat geparkeerd bij mijn computer, omdat ik daar het meest van de dag achter sta. ( want nee, ik zit niet) Als ik komende tijd veranderingen ( positief of negatief) ervaar, zal ik dit later in dit review aanvullen.

Wat kost ie en waar te koop?

De Boneco kost € 59,95 ( vriendelijk geprijsd) en is vrij goed verkrijgbaar. Ook onze Mieke heeft het in haar assortiment opgenomen.

 

KLIK HIER voor de zwarte uitvoering te bestellen

KLIK HIER om de witte uitvoering te bestellen

 

 

Meer informatie : KLIK HIER 
Notificatie: ik kreeg de ioniser gratis thuisgestuurd voor dit review. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Het review is onafhankelijk geschreven. 

MEGA KORTINGSACTIE! 

Ik mag weer een prachtige korting geven op zowel de zwarte als de witte uitvoering van de Boneco p50 air ioniser! Je betaalt tot 25 Januari 2019 geen € 59.00 maar € 49,50!

 • Zolang de voorraad strekt
 • De ionisers worden in de derde week verzonden
 • Geen kortingscode nodig
 • Lukt het bestellen niet? Neem contact op met de klantenbservive van Puur Mieke

KLIK HIER voor de witte uitvoering

KLIK HIER voor de zwarte uitvoering

 

10 Reacties op “Review Boneco P50 lucht ionisator

 1. Monique, ik heb m besteld. Ik word s morgens tegen 4 en vaak benauwd wakker van de houtrook. Zit vanaf een uurtjeof 5 s middags al binnen met ramen en deuren dicht. Ik hoop zo dat t werkt.

  • ik hoop het ook erg voor je! Laat je wat weten? Succes en warme groet!

 2. Weet jij wat precies het verschil in werking is tussen 1 en 2 blauwe streepjes? Bij 2 maakt het wel geluid, een soort geruis (ga ik ‘s nachts niet doen 😉). Maar misschien is dat ook niet nodig? Werkt beide?
  En heeft het ook zin om het te laten opstaan als je niet thuis bent?
  Wel echt mooi dingetje!
  Groetjes

  • Er zijn twee standen. Een lage stand en een hogere stand.
   In stand 1 kan je het apparaat de hele dag aanlaten, ook al ben je er zelf niet. Dan houdt het de hoeveelheid negatieve ionen in stand.
   Stand 1 is ook bedoeld voor de slaapkamer e.d.

 3. Dag Monique,
  Ik zou graag weten wat voor adapter er nodig is.
  Groetjes,
  liesbeth

  • een stekker, er zit een USB-C kabeltje bij. Ik bedoel dus zo’n vertlengstukje zodat je hem als stekkertje kunt gebruiken.

 4. Veel Ionisatie apparaten zijn gecombineerd met een zg. hepafilter waarmeefijnstof ook uit de lucht wordt gefilterd.
  Een nadeel van ionisators is dat ze vaak als “bijproduct” ozon produceren en dat is niet zo gezond!
  Ik heb zelf en apparaat dat zowel filtert als ioniseert (ivm hooikoorts) de ionisator zet ik af tijdens de nacht Er is een interessant rapport van het RIVM over zin en onzin van dit soort apparaten

  • een stekker, er zit een USB-C kabeltje bij. Ik bedoel dus zo’n vertlengstukje zodat je hem als stekkertje kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *