Review Chia & Fruit jam

Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe producten in de supermarkt. Zeker sinds de gezonde trends, hebben fabrikanten een geheel nieuwe markt ontdekt. Alles is nu plots rijk aan vezels, bevat geen toegevoegde suikers, geen geur/kleur/smaakstoffen, is 100% natuurlijk en bevat tenminste één populair superfood. Nu suiker een scheldwoord is geworden, doen fabrikanten er alles aan om suiker te omzeilen in hun producten. Voordat je gaat juichen, helaas gaat het vrijwel altijd enkel om het woord “ suiker” op de verpakkingen. De suikers in de producten zijn gewoon hetzelfde, soms nog meer. Alleen kunnen we dit nu niet direct lezen als suiker, maar verpakt onder alias namen als maltodextrine, vruchtenconcentraten en aroma’s. Klik hier, om alle alias namen te kunnen herkennen op verpakkingen.

Ik ontving recent enorm veel vragen over een nieuwe jamsoort: chia & fruit. Het belooft een jam te wezen met 65% minder suikers dan reguliere jam. En er zit chiazaad in verwerkt. Chiazaad is een hip en populair superfood, wat nog altijd gretig aftrek heeft. Lees meer over chiazaad, door hier te klikken. Ik ben op onderzoek uitgegaan, want ik was toch ook wel nieuwsgierig geworden naar deze jam. Een review.

WAT IS HET?

Chia & fruit is een jam, wat is ontwikkeld door MisterKitchen. Dit is een culinaire communicatie die tevens producten ontwikkelt. Mister Kitchen ( MK) vertelt op hun website dat zij ( de mannen Maarten, Igor en Daan) recepten maken voor zowel voedselbedrijven als op eigen initiatief. Daar is deze jam een “ vrucht” van. De jam is er in vijf verschillende smaken: bosbes-cranberry, framboos, aardbei, sinaasappel-abrikoos en aardbei-rabarber. 

Hun verhaal achter deze jam is, dat zij vonden dat de jam-soorten die we kunnen kopen in de winkel überhaupt geen jam genoemd mogen worden, vanwege de extreme hoeveelheden suikers. Ze leggen tevens de nadruk flink op de toevoeging van het superfood chiazaad. Hetzelfde riedeltje als gewoonlijk: rijk aan vezels en antioxidanten. Ook wordt verteld dat dankzij deze chioazaadjes het “ verse fruit” in de jam geleert, zonder dat daar extra suikers of gelatine bij komt kijken. 

Daarnaast wordt geclaimd, dat de jam 65% minder suikers bevat dan reguliere jam. Wat zit erin?

IMG_8576

( aardbei variant)

Fruit 60% ( 57 % aardbei, 3% sinaasappel) : Dit fruit wordt fabrieksmatig bewerkt/gepureerd.

Appelconcentraat: dit is het sap wat overblijft nadat appels fabrieksmatig worden gewassen, geperst en gezeefd. Alles wat overblijft zijn de fruitsuikers/fructose uit de appels. Anders gezegd: gewoon suiker. Het is tevens chemisch vervaardigd, niet biologisch. 

Water: één van de hoofdbestanddelen, aangezien deze op de derde plek komt in de ingrediëntenlijst. Dit betekent, dat de appelconcentraat ( suiker) een groter deel in beslag neemt dan water.

Chiazaad 5% : vrij weinig om een product te naar te vernoemen. Mijn persoonlijke oordeel is dan ook dat chiazaad wordt gebruikt om deze jam een gezond imago te geven. Anderzijds fijn, dat er niet teveel wordt gebruikt, omdat chiazaad niet geheel ongevaarlijk is bij een overdosis. 

Geleermiddel ( pectine) : lees alles over pectine, door hier te klikken.

Wortelconcentraat: zie appelconcentraat. Tevens vraag ik mij af waarom er een concentraat wordt gebruikt en niet gewoon puur wortelsap. 

Zwarte bes concentraat: zie appelconcentraat

Voedingszuur ( appelzuur): Zwak organisch zuur wat o.a in appels voorkomt. Appelzuur en malaten ( dit zijn zouten van appelzuur) worden langs chemische weg gemaakt uit fumaarzuur ( kleurloze, kristallen vaste stof met een kruidachtige smaak) of via biochemische processen door schimmels en bacteriën. Ik vond geen enkele informatie of het voedingszuur ( E 296) in de jam van chemische/syntetische komaf is, of biochemisch. Ik vermoed het eerste, aangezien de jam niet biologisch is.

Conserveermiddel ( E202) : Ook wel kaliumsorbaat. Dit is het kaliumzout van sorbinezuur. Dit wordt industrieel vrijwel altijd synthetisch gemaakt, door de condensatiereactie ( een reactie waarbij moleculen zo reageren, dat er grotere moleculen ontstaan, maar tegelijkertijd een kleinere molecule wordt afgesplitst) van malonzuur met crotonaldehyde ( een onverzadigd aldehyde, een licht ontvlambare vloeistof met een scherpe onaangename geur , geeft direct tranende ogen) Het kan ook bereid worden uit de nikkel-gecatalyseerde reactie van o.a koolstofmonoxide. Wettelijk staat vastgesteld, dat de ADH tot 25 mg per kg lichaamsgewicht ligt en het synthetische goedje niet mag worden gegeven aan kinderen jonger dan 12 weken. 

Antioxidant ( ascorbinezuur) : beter bekend als vitamine C. Draagt het E nummer E 300.

Steviolglycosiden: Zie mijn uitgebreide artikel over stevia, klik hier. Er staan geen hoeveelheden bij vermeld, ik vermoed dat het gaat op een klein spoortje ( lees druppel) steviolglycosiden. 

IMG_8578

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

We willen uiteraard weten, of het werkelijk zoveel aan suikers scheelt. Wettelijk gezien klopt de claim ( 65% minder suiker) maar hoe zit het met de rest van de suikers in deze jam?

Per 100 gram ( een potje bevat 240 gram) tik je evengoed 20 gram ( !!!!!!!) suiker weg. Per flinke eetlepel is dit zo’n drie gram suiker. Wel afkomstig uit “ 100% natuurlijke” ingrediënten, zoals het gepureerde fruit, de concentraten en ik neem aan de pectine. Maar omdat deze niet natuurlijk, maar chemisch worden bewerkt, blijft er niets natuurlijks over en verandert alles in, jawel, suiker. Het meest natuurlijke in de jam is het “ verse” gepureerde fruit. Je vind deze stukjes ook terug in de jam. 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik heb de jam geproefd op een stukje homemade brood. Ik vond de jam niet vies, maar ook niet bijzonder, of bijzonder lekker. Ik proefde ook niet zoveel van de chiazaad. Eigenlijk vond ik de smaak een beetje hetzelfde als gewone jam, wat ook juist de bedoeling kan zijn van de heren van MK 😉 De zoetkracht vond ik in ieder geval wel hetzelfde. Toch verwachtte ik een bijzondere jam. Zeker gezien de prijs ( 2,79 voor 240 gram) 

Ik begrijp ook niet, waarom er zoveel conserveer-troep in is gepropt. Totaal overbodig. Er zijn tegenwoordig ook jams op de markt die niet meer bevatten dan nodig: vers gepureerd fruit, stevia als zoeter en het bindmiddel Agar Agar. Precies de drie ingrediënten die ik al jaren gebruik om mijn eigen jam te maken. Het is zo kinderlijk eenvoudig om zelf je jam te maken ( of zoals de heren van MK het noemen, fruitspread) dat een product als deze totaal overbodig is. Uiteraard is het een beter alternatief op de gewone suikerpotten jam, want daarin hebben de heren absoluut een punt. Maar ik vind de prijs dan wel weer een enorm struikelblok om een consument te laten kiezen voor het betere alternatief. Want laten we gewoon eerlijk zijn: we blijven Hollanders, en kiezen altijd voor het goedkoopste. Een potje suikerjam van 400 gram kost nog geen 80 cent. 

Nog een nadeel vind ik, dat het niet biologisch is vervaardigd. Dit had de voedingswaarde zeker positiever kunnen beïnvloeden. Biologisch fruit is beter van smaak en structuur dan het industrieel gebruikte “ fruit-afval”. Denk aan de zielige stukjes slappe snotterige fruitdeeltjes in zuivelproducten, of in de potten suikerjam. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening. 

Ik vind ook, dat er iets van een voorzorgsmaatregel op het etiket moet staan betreft het gebruik van chiazaad. Chiazaad is gezond, en absoluut niet direct van levensgevaar in de hoeveelheden als is gebruikt in deze jams, maar er zijn erg veel mensen met een allergie die of erg ziek kunnen worden of zelfs wel in levensgevaar kunnen komen. Bekend is, dat chiazaad bloedverdunnend kan werken, zeker bij personen die bloedverdunners slikken. Er zijn ook veel allergische klachten bekend, zoals een gezwollen tong, en huiduitslag. Bij een overmatig gebruik kan chiazaad ook rommelende darmen, en fikse diarree veroorzaken. Ook worden diabeten steeds meer “ gewaarschuwd” om niet teveel en op langere termijn chiazaden te consumeren. Dit kan op ten duur belastend worden voor de nieren, een groot aandachtspunt bij diabeten. Alhoewel er “ maar 5%” chiazaad in een potje jam zit, is een voorzorgsmaatregel op de verpakking wat mij betreft om bovenstaande redenen geen overbodige luxe. 

IMG_8577

EINDOORDEEL:

Een goed alternatief op gewone jam, maar niet bijzonder. Zeker niet in vergelijking met de prijs, die vind ik werkelijk de pan uit rijzen voor 240 gram. Ik begrijp ook de vele synthetische E nummers niet in deze jam, totaal overbodig. De chiazaad trouwens ook 😉 Mijn advies? Maak het gewoon lekker zelf met vers biologisch fruit, 2 gram Agar Agar en wat zoeten met stevia. Echt, meer dan dit is het niet. Je houdt een pot homemade jam ook weken goed in de koelkast. Plus: stukken voordeliger. Geen moeilijke keuze dan toch? 😉

CHIA & FRUIT, verkrijgbaar bij de grotere supermarkten, 2,79 per 240 gram. 

Een reactie op “Review Chia & Fruit jam

  1. Helaas is dit product uit de schappen bij Albert Hein gehaald omdat er te weinig suiker in zit (stond tussen de jams)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *