Review COCOWONDER kokosolie

Ik blijf naarstig op zoek naar de juiste merken kokosolie, om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken een juiste keuze te kunnen maken. Ik heb een artikel geschreven waarin ik diverse varianten analyseer. Maar dit is nog maar het topje van de kokosolie-berg. Het lijkt mij daarom een veel beter plan, om gerichter op “ jacht” te gaan naar echt goede, kwalitatieve varianten van kokosolie. Zodra ik een kokosolie goedkeur, zal ik deze in een uitgebreid review gaan bespreken en uitleggen waarom ik deze goedkeur. Ik hoop op deze manier de consument tegemoet te kunnen komen in de kokosolie-bende. Want één ding is zeker: als consument heb je het nu niet makkelijk. Vind als leek maar eens de juiste kokosolie. Dat lijkt bijna onmogelijk. Met mijn reviews hoop ik, dat ik een beetje een weg kan banen tussen de oorlog. En dat jij en andere consumenten gerichter een juiste keuze kunnen maken. Je kunt alle reviews terugvinden op mijn website, onder “ reviews” en “ blogs”. 

 

Deze keer een review van de kokosolie van COCOWONDER. Dit bedrijfje zit gevestigd in de Filipijnen, en wordt ondersteund door organisatie LOOP. Verderop vertel ik je daar meer over. De kokosolie wordt geproduceerd door boeren uit de streek, en krijgen dankzij deze organisatie een eerlijke ( fair trade) prijs betaald voor hun werk. 

csm_LOOP_in_Brummen__61__bewerkt_a1_a84554dfe4

WAT IS LOOP?

LOOP is een stichting die in 2013 is opgericht in Nederland. Vanuit de Filipijnen kopen zij producten in van boeren, landbouw-coöperaties, fair trade organisaties en kleine ondernemingen. Zij brengen deze unieke producten naar Europa en verkopen deze vervolgens aan de consument, grootverbruikers en detaillisten. LOOP betaalt de uitbater in de Filipijnen een eerlijke prijs voor hun producten en zorgen ook voor 100% natuurlijke, zuivere, handmatig gemaakte producten in Nederland. Er is geen tussenhandel. LOOP  heeft geen winstoogmerk en wordt enkel door vrijwilligers gerund. LOOP draagt op deze manier tevens een steentje bij aan armoedebestrijding. De producten worden dus geleverd door boeren, fair trade organisaties, kleine bedrijfjes en coöperatieve waar LOOP een langdurige werkrelatie mee heeft. De boeren en bedrijven werken zo natuurlijk mogelijk, en omdat er vrijwel altijd weinig echte middelen beschikbaar zijn wordt erg veel nog handmatig vervaardigd. Er wordt met jonge verse kokosnoten gewerkt op de plantages, die overigens ook vrij zijn van genetische manipulaties en pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Alle producten die LOOP inkoopt, komt rechtstreeks zonder tussenhandel vanuit de Filipijnen naar Nederland. Dit betekent bijvoorbeeld in geval van de kokosolie, dat bij het bedrijfje COCOWONDER de olie vers koud geperst direct in glazen potten worden afgevuld en naar NL worden geëxporteerd. Er is geen tussenkomst van plastic vaten, of verdere bewerking in een fabriek. 

 

COCOWONDER is een bedrijfje in de Filipijnen die zich heeft gespecialiseerd in het maken van producten van kokosnoten. Het bedrijft werkt samen met locale groepen biologische boeren. Het bezit twee productiefaciliteiten in het zuiden van Luzon. Ze zijn 100% traceerbaar. COCOWONDER ondersteunt de locale boeren bij het implementeren van duurzaam georeienteerde methoden in de biologische landbouw. Daardoor hebben de boeren een veel beter inkomen en is er meer werkgelegenheid gecreëerd. 

Of COCOWONDER onder de ISO  normen werkt, is niet bekend. LOOP kan dit ook niet verduidelijken. Wel is mij verteld dat zij in November 2017 weer naar de Filipijnen vertrekken en dat er dan naar wordt gevraagd. Ik kreeg van LOOP een pot toegestuurd van 500 ml, en kost 7,50 ( verkoop/adviesprijs) Dat is echt een zeer vriendelijke prijs. Hoe zit het met de kwaliteit?

Ook hier zien we aan de onderkant van de pot de mooie grijze kleur, met de licht bruine waas. Allemaal tekenen dat de olie op de juiste temperatuur is geperst en maar één keer. 

SAM_1887

De kokosolie ruikt na opening net zoals het verse kokosvlees van een net gekraakte kokosnoot. De kleur is licht grijs, en de kokosolie “ leeft”. De kokosolie glanst, en heeft “ grijze kraters” in structuur. 

SAM_1901

De schep-test gaat ook soepel. Mooie substantie, zalvig en niet brokkelig.  De smaak is romig, met een sublieme kokossmaak. 

Je kunt deze kokosolie niet erg veel vinden in winkels, maar op internet kun je het vrij goed kopen. Onder andere bij www.puurmieke.nl. Je kunt de kokosolie direct bestellen via LOOP: klik hier. Koop je deze kokosolie, ondersteun je direct een prachtig project en kun je verzekerd zijn dat de boeren een eerlijke prijs betaald hebben gekregen! Een prima kokosolie, hoogwaardige kwaliteit en zeker gezien de prijs zeer aangenaam! 

SAM_1902

8 Reacties op “Review COCOWONDER kokosolie

 1. Wat goed om te lezen! Ik vind het zelf ook zo belangrijk dat een product met zorg voor het milieu, onder eerlijke omstandigheden voor de werknemers en met respect voor dieren (bijvoorbeeld niet van aapjes die worden getraind om vastgeketend kokosnoten te plukken) wordt gecreeerd. Dat is niet altijd makkelijk te traceren, maar zo essentieel.
  De populariteit van kokosproducten blijft stijgen en er is tegenwoordig zoveel aanbod – fijn als we de ethische projecten kunnen steunen.

 2. Dag Monique,

  Smaakt de kokosolie van de Witte Parel vergelijkbaar als deze? Ik heb deze inmiddels geproefd, maar vond ‘m behoorlijk sterk. Een iets mildere smaak zou ik prettiger vinden. Of is die Royal Green dan een betere optie als je een niet al te sterke smaak wilt..?

  Alvast bedankt 🙂

  • DWP smaakt inderdaad hetzelfde. RG vind ik ook hetzelfde smaken…Maar je kunt deze uiteraard uitproberen! Succes!

   • Dankjewel voor de reactie. Ik ga de volgende keer 1 van die testen! Persoonlijk vind ik het niet zo lekker (beetje zurig, het merk wat ik voorheen had smaakte veel zoeter maar wie weet was dat wel kunstmatig). Maar het geeft denk ik wel aan dat het echt een puur onbewerkt product is waar alle smaak nog in zit! En gezonder dus…

  • dat klopt. Omdat het direct en puur vanuit de plantages en land van afkomst wordt geproduceerd, is er nooit veel voorraad ( geen massa productie) Het nadeel is dat het maanden duurt eer er weer voorraad is….

 3. Ik heb net een pot kokosolie van cocowonder gekocht en hij is echt steenhard. Ik vind hem ook vrij wit en zie geen bruine waas onderaan de pot. Hij heeft wel een vrij levende structuur. Zou het aan de temperatuur kunnen liggen (het is hier vrij koud binnen) dat hij zo hard is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *