Review Cressana ” puracress” waterkers capsules, is het wat?

Onlangs schreef ik een artikel over waterkers. Ik schreef daarin o.a hoe knetter-gezond waterkers is en dat het jammer is, dat waterkers een beetje “ het ondergeschoven kindje” blijft in de wereld van voeding en gezondheid. Raar ook, want als je ziet wat waterkers allemaal in huis heeft…..KLIK HIER, om naar mijn artikel te gaan. 

Naar aanleiding van mijn artikel werd ik benaderd door een fabrikant die pure gevriesdroogde waterkers in capsulevorm op de markt heeft gezet. Cressana , de leverancier achter de PURACRESS capsules, was onder de indruk van mijn artikel en bood direct spontaan aan om mij wat van zijn capsules toe te sturen. Het toeval wilde dat ik enkele dagen later de JOUW BOX ontving, waar ook deze capsules in de box aanwezig waren in de vierde editie. Ik had al kennis kunnen maken met de capsules en was al direct dol-enthousiast. Dit enthousiasme verdween niet toen ik een dagje later de producten van de fabrikant ontving. Een uitgebreid review.

WAT IS HET?

Laten we beginnen bij het begin. De PURACRESS capsules zijn voedingssupplementen op basis van gevriesdroogde waterkers. Zoals je in mijn ARTIKEL hebt kunnen lezen, bevat dit plantje nogal wat aan zeer nuttige en waardevolle voedingsstoffen voor de mens. Het is één van de meest volwaardige planten uit de natuur. In mijn artikel vertel ik over de vormen van verkrijgbaarheid in waterkers, naast verse waterkers. Meestal is dit in poedervorm. Nu is de ene capsule de ander niet. De ene fabrikant produceert zeer goedkoop, door de waterkers sterk te concentreren en / of hulpstoffen toe te voegen, de ander kiest voor GMO bewerkte waterkers. Het is dan ook best bijzonder en uniek te noemen, hoe CRESSANA zijn waterkers produceert. Ik ben ook mede door deze unieke productie als een blok gevallen voor deze capsules.

UNIEKE TEELT

Zoals je in mijn artikel hebt kunnen lezen, gedijen waterkers het beste in vochtige omstandigheden, zoals langs wateren. Cressana heeft niet voor de eenvoudige wegen gekozen, maar voor de minder geplaveide paden om het beste product neer te kunnen zetten. Dit betekent onder andere, dat de waterkers 100% biologisch wordt geteeld in de zuivere bronnenvallei van de Zwalmstreek. Dit ligt in Oost-Vlaanderen, in België. Een meest ideale plek om biologische waterkers te telen vanwege de voortdurende toevoer van zuiver bronwater. Door ultieme verzorging vn de bodemgroei zijn er inmiddels de meest ideale groeiomstandigheden gecreëerd. De waterkers wordt voortduren streng gecontroleerd door TUV-Nord-Intrega.
Naast deze bijzondere teelt hanteert Cressana een nog uniekere milde vriesdroog-techniek. Deze vriesdroog techniek gebeurt onder een vastgestelde zeer lagere temperatuur, waardoor de inhoudstoffen van de waterkers zo goed als behouden blijven.Tijdens dit proces wordt de koudeketen die de versheid en houdbaarheid van de waterkers moet garanderen, nooit onderbroken. Waarom gebeurt dit?
Wel, waterkers bevat heel veel bestanddelen, die zeer gevoelig zijn voor temperaturen. Dit zijn onder andere PEITC ( phenetyl-isoththiocyanaat) , een stofje wat bijvoorbeeld veel voorkomt in kiemgroenten als broccoli. Waterkers ( supplementen)  kan daarom mogelijk helpen tegen kanker en de ontwikkeling van kanker, al blijft het zaak, om hier kritisch naar te blijven kijken.
Naast PEITC bevat waterkers chlorofyl, een woord waar je vast wel eens van hebt gehoord. Het komt namelijk vaak voor in zogenaamde superfoods als spirulina en chiorella. Chlorofyl is het stofje, wat bladgroenten bijvoorbeeld zijn prachtige groene kleuren geeft, het gaat dus om een zeer bruikbare plantenstof. Chlorofyl ondersteunt de ontgifting door afvoer van toxische en afvalstoffen uit ons lichaam., en het werkt ter ondersteuning van je hormonen. Daarnaast verbetert het de aanmaak van rode bloedlichaampjes en verbetert het de zuurstof-opname. Geen onaardige gast dus voor het lichaam. Naast PEITC en chlorofyl bevat waterkers als derde meest belangrijke inhoudstof myrosinase. Dit is een “ verdediging-enzym ( glucohydrofase) die glucosinolaten hydrolyseert tot verschillende producten, waarvan sommige giftig zijn. Met name deze stof is ontzettend gevoelig voor afbraak.
Dankzij de unieke vriesdroog-methode blijven deze belangrijke stoffen optimaal behouden.
Op deze afbeelding ( Bron: informatiefolder Cressana) zie je een aantal waterkers capsules. Je ziet overduidelijke kleurverschillen. De capsule van Cressana is donkergroen, terwijl de anderen overduidelijk een stuk lichter zijn gekleurd. Hoe lichter de capsules van kleur zijn, hoe minder chlorofyl er nog maar aanwezig is. Dit betekent dat er in de capsules van Cressana volop chlorofyl aanwezig is, dankzij de unieke vriesdroog-techniek. Dit is niet alleen zichtbaar, ook is het wetenschappelijk bewezen.* Onderzoek aan de Gentse Universiteit bevestigt deze hoge kwaliteit . De onderzoekers analyseerden een aantal waterkers bevattende voedingssupplementen op gehalten aan PEITC, en myrosinase.Deze twee zijn zoals je eerder kon lezen zeer gevoelig voor afbraak. Wordt deze te hoog verhit, dan kunnen mogelijk de actieve stoffen verloren gaan. KLIK HIER om meer over de unieke productie te lezen.
( * Bron: Heyerick.A Analyse stalen van waterkershoudende voedingssupplementen 31 Maart 2011- C.EviDent – Universiteit Gent )

WAAR IS HET GOED VOOR?

Waterkers is gezond, dat is een vaststaand feit, en we zouden het dan ook veel meer moeten gaan eten. Het is niet alleen preventief erg gezond om te eten, maar ook kan waterkers ondersteuning bieden bij:
– een optimale werking van het immuunsysteem
– een aanvulling van vitamine A,C, en K
– als een zeer krachtige antioxidant
– als bijdrage ter ondersteuning van de leverfunctie
– onderhoud en behoud van gezonde cellen en weefsels
– ondersteuning van de spijsvertering
– onderhoud van een goed gezichtsvermogen
Er zijn verhalen op internet vindbaar over ex-kankerpatiënten die de waterkers-capsules preventief slikken. Alhoewel er erg veel onderzoeken zeer positief zijn, blijf ik daar persoonlijk een beetje voorzichtig in. Ik denk vooral dat je dit voor jezelf moet beslissen. Linksom of rechtsom zullen de capsules zeker een gezonde aanvulling zijn.

VERS VERSUS CAPSULES

We hebben geleerd, dat in de meeste gevallen we het beste voor vers en intact kunnen kiezen. Het probleem met waterkers is echter dat het in verse vorm erg moeilijk verkrijgbaar is in Nederland. Supermarkten verkopen het zelden tot nooit en de beste papieren halen we dan ook alleen in de biowinkels. Soms wordt het op markten en in toko’s verkocht maar dat is vaak zoeken naar de bekende speld in de hooiberg. Ik heb “ het geluk” dat mijn biowinkel waterkers verkoopt. Maar dan ben je er nog niet. Waterkers bederft namelijk zeer snel. Dit is meteen de reden, waarom hert in verse vorm nauwelijks wordt aangeboden. Het is ( nog?) vrij onbekend, wat onbemind maakt voor de consument. Als de leverancier dus niets tot nauwelijks iets verkoopt kan hij het weggooien omdat het erg onderhevig is aan bederf. Daarom wordt waterkers veelal in gedroogde vorm aangeboden. Dit levert meer op, en voorkomt verspilling.
Nu is de ene capsule de ander niet, dat heb je gezien hierboven. Er zijn veel verschillende varianten op de markt. Waar je goed op moet letten, is wat eraan is toegevoegd. Het gaat vaak om hulpstoffen, maar ook om een te hoge verhitting, waardoor het chlorofyl volledig kan zijn verdwenen. Cressana is op dit gebied de enige capsule, die zijn kwaliteit en voedingsstoffen 100% garandeert. Daarnaast hanteren zij een unieke biologische teelt en vriesdroog-methode. Wat mij betreft kom je niet dichterbij verse waterkers.
Hierboven heb ik een capsules geopend. Mocht je liever geen capsules willen slikken, om welke reden ook, kun je deze gemakkelijk openen en de inhoud door je voeding verwerken. Ik heb een capsule geopend om te tonen hoe mooi groen het poeder is van kleur. Het is zelfs groener van kleur dan mijn eigen gedroogde waterkers, wat zegt dat er meer chlorofyl in de capsules aanwezig zijn dan in mijn eigen gedroogde waterkers. Het poeder ruikt zeer vers naar echte waterkers. Mijn eigen gedroogde waterkers ruikt veel minder sterk.

Vers gedroogd en capsule: een licht kleurverschil zichtbaar…..

HOE EN HOEVEEL IN TE NEMEN?

Ik neem preventief één capsule per dag in. Dit neem ik in met een beetje water, voor mijn lunch. Het maakt in principe niets uit bij welke maaltijd je de capsule ( s) inneemt. Je kunt ze ook samen met een hap voedsel wegslikken. Afhankelijk van je behoeften, kun je tot drie capsules per dag innemen. Een capsule heeft de volgende inhoudsstoffen:
WATERKERSPOEDER : 900.00 mg
VITAMINE C                  : 13,32 mg
VITAMINE K                  : 45 µg
PEITC                           : 585 µg
GLUCOSINOLATEN    : 25,41 mg
MYROSINASE ACTIVITEIT: 65,80 mg
Ik slik de capsules inmiddels een volle week, en ondervind geen enkele klacht. De werkzaamheid merk ik ook niet, maar ik denk dan ook niet dat ik hier iets van merk, omdat ik erg veel verse groente per dag eet en mij houd aan een gezond leef en eetpatroon. Wat bij mij wel een goede graadmeter is, is dat ik vrij snel klachten kan krijgen van voedingssupplementen. Dit resulteert zich bij mij meestal in diaree, rommelende darmen, krampen, hoofdpijn en misselijkheid. Dit is allemaal tot nu toe uitgebleven. Een heel erg goed teken.

WAT VIND IK?

Ik ben zeer enthousiast. Dit is nu wat we willen. Een echt degelijk en waardevol product, die ook aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet en geen vervelende knutselwerkjes zijn geworden om de industrie ( en vooral de portemonnee van de fabrikant te vullen) te spekken. Dichterbij verse waterkers kun je wat mij betreft met deze capsules niet komen. Het is een zeer fijne en nuttige aanvulling op ieder voedselpatroon en / of stroming. De waterkers kan bijvoorbeeld een zeer gunstige aanvulling zijn voor veganisten, of voor mensen die wel wat extra energie kunnen gebruiken. Het is ook zeer geschikt voor mensen met een zwak of verzwakt immuunsysteem. Wat mij betreft behoren deze waterkers capsules tot één van de beste voedingssupplementen die op de markt zijn verschenen. Een diepe buiging naar de fabrikant. Het kan dus wel.
De capsules zijn veilig te gebruiken voor kinderen en voor zwangeren. Toch zou ik ter zekerheid altijd even in overleg met een ( behandelend) deskundige overleggen als je niet al te zeker bent.

WAAR TE KOOP / TE BESTELLEN??

De capsules zijn vrij goed verkrijgbaar.  Ook bij Puur & Fit: KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan. Voor 60 capsules betaal je € 40.00…..een fiks bedrag, maar absoluut de moeite waard.

2 Reacties op “Review Cressana ” puracress” waterkers capsules, is het wat?

  1. Zelf eet ik regelmatig verse waterkers, is het ook zinvol om bij droge maculadegeneratie , de Cressana capsules te slikken?

  2. Ja, dit zou ook mijn vraag zijn. Alhoewel: als chlorella de macula conditie (waaronder ook de mouches volantes) kan verbeteren, kan waterkers dit ook, op basis van dezelfde stofjes. Ik zag al op de site vrolijkweerzien.nl dat rode bieten ook soelaas bieden, waarop ik rode boetenpoeder bestelde van Jacob Hooy. Ik zag dat Cressana de rode biet inzet ook, (CressanBeta). Zo’n 1000 gram rode bietenpoeder, tegenover een pakje met capsules van Cressana…. is wel een enorm prijsverschil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *