Review CRESSANA vitamine D3 capsules, 100% natuurlijk en veganistisch

Wat supplementen betreft ben ik nogal rotsvast. Ik gebruik alleen de supplementen van het merk ROYAL GREEN. In vele eerdere reviews en artikelen beschrijf ik uitgebreid waarom ik 10.000 % voor dit merk kies. Wat mij betreft kan niets of niemand dichterbij de natuur zelf komen dat deze supplementen. Omdat supplementen middelen zijn die we in regel langdurig slikken, vind ik het persoonlijk ontzettend belangrijk, om te weten wat ik dan dagelijks slik. Voeding is mijn grootste bron waar ik mijn voedingsstoffen uit put. Maar omdat ik er een “ andere leefstijl” op nahou, loop ik gemakkelijk tekorten op. Daarom slik ik al jaren een zeer uitgebalanceerd “ lepeltje” aan supplementen.

Waaronder ook VITAMINE D. Eerder schreef ik een verhelderend artikel over deze belangrijke vitamine, KLIK HIER om dit artikel te lezen. Ik kom vrij weinig buiten / in de zon, sport intensief en leef 98 % veganistisch. Ik kom vrij weinig in de zon, omdat ik last heb van een lichte zonne-allergie wat “ zonnen” voor mij erg onplezierig maakt. En bovendien hoop ik eind 2019 de 50 jaar aan te tikken. Het zijn allemaal factoren waarbij een beetje hulp van buitenaf gewenst is. Ik slik al wat jaartjes vitamine D. Het was echter een lange weg, voordat ik bij Royal Green kwam. En geen andere vitamine D heeft RG van de troon gestoten. Ik kon nooit eerder andere vitamine D supplementen vinden, die net zo 100% natuurlijk waren als de tabletten van Royal Green. Maar….ik zou dit review niet schrijven, als daar sinds kort geen verandering in is gekomen…..
Een poos geleden ontdekte ik CRESSANA. Deze onderneming werkt in basis met pure, gevriesdroogde waterkers. KLIK HIER om er meer over te lezen. Cressana heeft zijn assortiment inmiddels flink uitgebreid en stuurde mij onlangs vrijblijvend twee doosjes vitamine D toe. Cressana heeft deze onlangs gelanceerd en spreekt over een “ unieke vitamine D “ Ik werd heel erg nieuwsgierig, en ben meteen in de doosjes gedoken. Een review.

WAT IS CRESSANA VITAMINE D?

Uniek dus? Daar wilde ik meer van weten, want wat is er dan allemaal zo uniek? Het gaat om  veganistische capsules, die zijn gevuld met :
– brandnetelpoeder ( Urtica Dioica )
– choleralciferol ( vitamine D3 uit korstmos )
– koud gevriesdroogde waterkers ( Nasturtium officinale )
– menaquinone-7 ( 15 µg vitamine K2 = 20% RI = referentie inname )
 That’s it. Verder niets, geen vulstoffen, geen andere toeters en bellen. Dat is inderdaad uniek te noemen. Laten we beginnen met het brandnetelpoeder Als dit goed gebeurt, wordt het rauwe blad gedroogd en verpoederd. Brandnetelpoeder wordt tegenwoordig beschouwd als een superfood. Het bevat diverse goede en gezondheid bevorderende stoffen zoals verschillende B vitaminen en vitamine C, eiwitten, antioxidanten, looistoffen en is een rijke bron van chlorofyl.
En dan het ( inderdaad ) meest unieke aan deze capsules: de vitamine D. Dit wordt gemaakt uit korstmos. Naast synthetische vitamine D wordt dit ook wel uit lanoline ( wolvet) gewonnen in supplementen. Dit is ook een meest natuurlijke vorm, maar….niet erg geschikt voor veganisten. Veel vitamine D supplementen claimen dus wel 100% natuurljk en niet synthetisch te werken, maar gebruiken dan wolvet als vitamine D bron. Als je niet veganistisch leeft is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar vrijwel alle niet-synthetische/ natuurlijke vitamine D supplementen gebruiken wolvet en meestal ook bijenwas in hun supplementen wat het niet toegankelijk maakt voor veganisten, toch best een risicogroep wat betreft vitamine D tekort oplopen. Vitamine D is voor veganisten een erg belangrijk aandachtspunt.
Het volgende ingrediënt is de gevriesdroogde waterkers. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Dit gaat om exact dezelfde waterkers die ook in de 100% pure waterkers-capsules van Cressana wordt gebruikt. En dan lezen we tot slot vitamine K2. Daar wil ik wat dieper op ingaan.

WAAROM VITAMINE K2  IN EEN VITAMINE D SUPPLEMENT?

Vitamine K is een belangrijke vitamine wat vaak erg wordt onderschat. Maar deze vitamine speelt bijvoorbeeld een erg belangrijke rol bij een goede bloedstolling. . De bacteriën in onze darmen zijn in staat vitamine K aan te maken, maar in veel gevallen is wat hulp wel gewenst. Gelukkig kunnen we vrij goed vitamine K scoren uit onze voeding, maar aangezien we steeds ongezonder en “ leeg” zijn gaan eten, kan ons lichaam wel wat extra vitamine K gebruiken. Er zijn twee natuurlijke vitamine K soorten:
– VITAMINE K1  ( fylochinon ) 
– VITAMINE K2 ( menachinon ) 
 Vitamine K1 en K2 hebben in principe dezelfde werking, toch zijn er wat kleine verschillen te bespeuren. Zo heeft vitamine K2 een langere halfwaardigheid dan vitamine K1en is mede hierom van veel meer waarde voor ons lichaam. Vitamine K1 wordt voornamelijk in de lever gebruikt om een goede bloedstolling te bewerkstelligen en heeft een halfwaardigheid in het lichaam van 1-2 uur. Vitamine K2 heeft in tegenstelling een veel langere halfwaardigheid waardoor het ook andere weefsels ( botweefsel, bloedvaten ) weet te bereken .
Vitamine K1 komt voornamelijk voor in ( groene ) bladgroenten, en in plantaardige oliën. Beiden hebben een goede biobeschikbaarheid en we kunnen het makkelijk binnen krijgen via ons dagelijks voedsel. Vitamine K2 komt in kleinere hoeveelheden voor in brood/ broodproducten, fruit en zuivelproducten. In onze Westerse voeding komt het eigenlijk nauwelijks voor. De allergrootste bron wat betreft voedingsmiddel, is NATTO. , dit is een Japans gerecht met gefermenteerde sojabonen. In dit fermentatieproces wordt een relatief hoge concentratie  vitamine K2 aangemaakt op een geheel natuurlijke omzetting. Later meer over natto.

MENAQUINONE -7 ( MK7 )

Er bestaat ook een andere formule vitamine K2, namelijk de MENACHINON- 7 , ook wel MENAQUINONE -7 genoemd. Afgekort MK7. Dit wordt ( meestal) gewonnen uit NATTO.  Eerder vertelde ik hierboven over de halfwaardigheid. De halfwaardigheid van deze MK7 ligt maar liefst op 72 uur in het lichaam. Het gaat om een gepatenteerde vorm die 100% zuiver en stabiel is. De moleculen van de cis-vorm zijn biologisch in-actief een er komen geen reststoffen meer voor. Door deze pure gezuiverde vorm zijn er ook geen resten van soja meer aanwezig.
Natto heeft de grootste waarde aan vitamine K2 in huis. Door het te combineren met vitamine D en calcium wordt er een perfecte basis gecreëerd om dagelijks voldoende binnen te krijgen. Natto is in pure vorm dus erg rijk aan vitamine K2 ( zon 29% van de ADH ) maar het is niet echt goed verkrijgbaar. Sommige biowinkels en toko’s verkopen het. Ook is het niet door iedereen erg lekker bevonden, het heeft een nogal aparte smaak. Het is daarom ontzettend fijn, dat Cressana deze natto gebruikt als vitamine K2 bron in hun capsules. Het gaat om de bacteriën van de natto. Deze helpen de bacteriën in de darmen een handje om aan de juiste hoeveelheden vitamine K2 te komen.
Waarom vitamine K2 en vitamine D zo goed samen gaan……Wel, ze hebben elkaar gewoonweg hard nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ze komen het beste tot hun recht als ze BEIDEN in optimale concentraties in het lichaam worden aangeboden. Ze spelen een zeer belangrijke rol in de calciumstofwisseling ,samen met vitamine K2 vormt vitamine D het perfecte duo om bijvoorbeeld de botkwaliceit optimaal te houden. Het zorgt tevens voor een betere elasticiteit van de bloedvaten en zorgt voor een verminderd risico op aderverkalking. Steeds meer fabrikanten voegen ( synthetische ) vitamine K2 toe aan hun vitamine D supplementen. CRESSANA heeft het ook beter begrepen, en heeft gekozen voor een 100% natuurlijke manier om deze vitamine K2 toe te voegen en samen te brengen in een capsule. Via de bacteriën uit NATTO.
.
Een capsule van 1000 IU bevat:
300 mg brandnetelpoeder
15 mg waterkers
325 µg ( 1000 IU ) vitamine D3
215 µg vitamine K2
De capsules zijn gemaakt van houtpulp van dennenbomen, en zijn dus 100% veganistisch. In zijn geheel maakt dit deze vitamine D3 uitmuntend geschikt voor veganisten. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in twee doseringen: in 1000 IU en in 3000 IU. Deze laatste hogere dosering is uitmuntend geschikt voor mensen die zowel meer risico lopen een vitamine D tekort op te lopen, als mensen met een vitamine D tekort. Het brandnetelblad in de capsules draagt bij om de bloedcirculatie te ondersteunen en de gewrichten soepel te houden. En waterkers? Tja, LEES HIER wat voor goeds dit in huis heeft. Vind je de capsules wat lastig om door te slikken? Dan kun je ze zeer eenvoudig openen en het poeder door je voeding verwerken. Het poeder smaakt lekker en is niet super bitter of smerig. Alle ingrediënten zijn gevriesdroogd.
Ik ben de capsules ( 1000 IU ) meteen op de dag dat ik ze ontving gaan slikken. Uiteraard merk ik niet direct wat, maar ik merk ook geen nadelen, wat bij sommige supplementen bij mij wel het geval kan zijn. Zo kan ik misselijk worden, of “ eng-op-mijn-maag” voelen. Ook is het ooit eens voorgekomen dat ik uitslag kreeg van capsules en coatings. Ik merk vooralsnog helemaal niets. De capsules waren in het begin even wennen en heb ze daarom de eerste dagen geopend, maar nu slik ik ze gewoon met gemak mee met de rest van mijn supplementen.

WAT VIND IK?

Ik ben meer dan onder de indruk. Ik hou het natuurlijk ook nog steeds bij mijn geliefde ROYAL GREEN vitamine D tabletjes, maar deze CRESSANA ga ik zeker samen met deze tabletten voortaan combineren. Nog even over Royal Green vitamine D3 : Deze zijn niet geschikt voor veganisten. Dit komt, omdat RG wolvet en bijenwas gebruikt. Ook bevatten de tabletten geen vitamine K2, omdat Roy van Royal Green zeer strikt is op 100% gecertificeerd biologische ingrediënten. Helaas is er ( nog ?) geen biologische natuurlijke vitamine K2 beschikbaar, maar Roy blijft zich ook hierin ontwikkelen. Ik kan ook vertellen, dat er volgend jaar een nieuwe formule D3 uitkomt bij Royal Green! Ook hier wordt er dan met korstmos gewerkt. Of de bijenwas eruit wordt gehaald is nog onduidelijk, maar als dit gebeurt, worden de tabletten ook toegankelijk voor veganisten. De verschillen tussen Royal green vitamine D3 en CRESSANA vitamine D3 op een rij:
– Royal geen is niet veganistisch, gebruikt ( nog) lanoline en bijenwas, Cressana is 100% plantaardig en veganistisch
– Cressamna is vollediger, met de toevoeging van vitamine K2
– Royal green heeft een lagere dosering, de CRESSANA capsules zijn hoger.
Verder ontlopen ze elkaar niet zoveel. Het zijn twee toppers op gebied van natuurlijke meukvrije vitamine D3. Ik ben tot nu toe geen andere vitamine D3 supplementen tegengekomen die net zo natuurlijk zijn als deze twee. Ik heb in elk geval mijn vitamine D3 hulpjes gevonden. Hier wijk ik niet meer vanaf. Voor mijn onderhoud is 1000 IU voldoende. Heb je vitamine D tekorten? Of behoor je tot een risicogroep? Dan kun je denken aan de hogere dosering van 3000 IU. Overleg met je behandeld specialist of arts. Een capsule per dag is voldoende.

WAAR TE KOOP / TE BESTELLEN?

CRESSANA is weer zo’n vrij uniek merk, die je niet in de schappen van het Kruitvat of Etos ziet liggen. Het wordt verkocht in geselecteerde ( bio en gezondheid) winkels, en webwinkels..Waaronder Puur & Fit.
Wil je de 1000IU bestellen? KLIK HIER ze kosten € 22,95 ( 60 capsules )
Wil je de 3000IU bestellen? KLIK HIER Ze kosten € 29,26 ( 60 capsules )

 

15 Reacties op “Review CRESSANA vitamine D3 capsules, 100% natuurlijk en veganistisch

 1. Interessant. Bedankt voor het artikel. Heb trouwens in Dusseldorf in de japanse wijk eens echte Nato gegeten. Heeeel apart, brrrrr. Ze lagen daar in een deuk want in Japan eet men het nooit puur maar altijd met rijst. Nu eet ik geen rijst dus at het puur. Vonden zelfs de japaners me een bikkel 😉
  Ik voelde me heel gezond bezig zullen we maar zeggen.

  Wendy

  • haha, nou dat zeker! Ik vind het ook niet heel smakelijk, ik Herb het ook al eens geprobeerd. Je kunt het kopen in de biowinkel. Warme groet!

 2. Ik gebruik afwisselend de VitD3 tabletten of de druppels met zonnebloemolie van Halland&Barrett. Druppels handig om dagdosering in combi met andere innames te regelen. Zijn deze synthetisch?
  Ik word enthousiast van jouw beschrijving over de combi van D en K in de Cressana tabletten. Maar jij schreef dat D met plantaardige olie ingenomen moet worden voor betere werking. Dat geldt voor alle tabletten en dus dus ook de Cressana?

  • Dag Carla, ja helaas zijn deze wel synthetisch. Er zijn er maar weinig echt 100% puur en natuur. Je kunt inderdaad de tabletten en capsules het beste innemen met een beetje olie, bijvoorbeeld voor of tijdens een maaltijd met olie. Succes!

   • oeps oeps oeps ,ik koop mijn vitamine D druppels via de apotheek ,”D – IXX ,en de ingredienten zijn ” middellange-keten triglyceriden uit kokosolie ,frambozenaroma ,vitamine D3 (cholecalciferol ),is dit dan ook een synthetische vorm ,zo ja ,dan ga ik mij toch ook eens beraden

 3. Het klinkt fantastisch maar dan zie ik die verpakking en dan denk ik laat maar weer. Die blister verpakkingen zijn niet te recyclen en dus zeer milieu onvriendelijk.

 4. hoi Monique,

  Ik ben net lid geworden. Korstmossen? Is het niet slecht voor het milieu om deze te gebruiken of kweken ze ze zelf?

  Groet,
  Lisette

 5. Beste Monique,
  Bedankt voor dit interessante verhaal! Ik heb ze meteen besteld.
  Ik ben benieuwd naar je volgende tips!
  Nogmaals, bedankt!
  Groeten,

  • Ik ben al 30 jaar chronisch moe zonder aantoonbare oorzaak. Begin vorig jaar maar weer eens bloed gaan prikken. Mijn vit. D gehalte was extreem laag (14). Dus supplementen geslikt. Ik ben veel buiten met 2 honden, paard. Wel boven de 50. Ik ga nu deze structureel nemen zodat ik natuurlijke ingrediënten binnen krijg. Mijn vit D is nu bijna op peil maar de vermoeidheid blijft helaas.

 6. Misschien vraagt dit wel erg veel medische kennis, maar ik gebruik juist bloedverdunners vanwege trombose. Is een teveel aan vitamine K2 dan wellicht af te raden?
  Kan ik beter bijv. alleen de waterkers gebruiken?

  • Zoals ik begrijp activeert het de darm bacterie om k2 te maken in deze zit niet het actieve k2 dan kan dat volgens mij prima met bloedverdunners.

 7. Dag Monique,
  Eerder was je enthousiast over New Care. Zijn toch ook nog goed?

 8. Beste Monique,
  Omdat ik druk bezig ben mijn supplementen allemaal natuurlijk te krijgen, met belangstelling artikel over D-3 gelezen. Nu zitten die capsules WEL in aluminium folie doordrukstrips en wat er nu al bekend is en nog elke dag bijkomt, zijn de akelige gevolgen van een teveel aan aluminium ophoping in het lichaam (en hersens). Wordt rechtstreeks in verband gebracht met Alzheimer, enfin, uit een tamelijk recent onderzoek van Duitse wetenschappers – die schrokken van de hoeveelheid aluminium die ze gemiddeld vonden – blijken alleen maar negatieve gevolgen. Zelf gebruik ik al jaren geen alu folie meer, er zijn prachtige alternatieven, zoals wax papier e.d. Zou u zich daar ook eens in willen verdiepen? Ben ook al tijden bezig om fabrikanten te bewegen alternatieven te gebruiken, om producten af te dekken, zoals bijvoorbeeld een
  gewoon papiertje over de boter of crème kaas. Noem het maar op..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *