Review Danone ” LIGHT & FREE yoghurt, skyr en kefir

Ik ben voor 98% een veganist, ik eet bio-dynamische yomio yoghurt en kwark. Daar kan ik erg goed mee leven. En op deze manier hoef ik mijn geliefde kwark en yoghurt ook niet te missen. Als we tegenwoordig langs een gemiddeld koelschap wandelen in een supermarkt, dan is “ de keuze-reuze!” om het zo even te formuleren. Van suikerbommen tot naturel, van gepasteuriseerde zuivel tot zuivelvrije producten. Niets lijkt te dol. Willen we speculaas vla? Geen probleem. Of marsepein vla? Ook geen probleem. Dankzij de trukendoos aan kunstmatige E nummers kunnen deze lekker rond spartelen in zuivelproducten om het zoeter, kleurrijker en smaakvoller te maken. En dat vet? Dat wordt er ook uit gehaald, zodat we ons daar ook geen zorgen over hoeven te maken. In de koelschappen vinden we veel “ light “ producten. KLIK HIER om alles over LIGHT te lezen.

Meestal bestaan light-zuivelproducten ( Optimel bijvoorbeeld ) uit kunstmatige zoetstoffen, en worden deze vet-vrij gemaakt. Het is dan ook vaak kiezen uit twee kwaden: of je koopt toetjes die bomvol suiker zitten, of je koopt “ light” waaraan kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd.
Onlangs kwam ik bij de AH iets opmerkelijks tegen. Een paar nieuwe producten, onder de naam LIGHT & FREE. Dat prikkelde mij meteen om dit eens nader te gaan besnuffelen.

WAT IS HET?

Het blijkt uit de stal van DANONE te komen, een zeer groot merk in zuivelland. Zij hebben afgelopen zomer ( 2019) een nieuwe lijn op de Nederlandse markt gedrukt, die de naam LIGHT& FREE draagt. Er zijn diverse producten:
– kuipjes yoghurt, in diverse smaken
– kefir drank
– Skyr yoghurt
Er is duidelijk in gesprongen op de laatste trends in zuivelland. Eerder schreef ik al over SKYR en KEFIR. Het lijken twee blijvers te gaan worden in de Nederlandse koelschappen, we lijken er warm voor te lopen.
Danone zet hun lijn neer als “ licht, vrij van diverse toevoegingen en een perfecte aanvulling op een gezonde voeding. Danone pakt behoorlijk uit op hun verpakkingen om de consument over te halen.
Zo lezen we dat we positief in het leven moeten staan, goed voor onszelf moeten zorgen en lekker moeten bewegen. De illustraties zijn pakkend, in het oog springend. Ook de naam moet ons strikken om dit te kopen. Wettelijk gezien mag er alleen LIGHT op een verpakking staan als het product tenminste 30% minder vet, of 30% minder suiker bevat t.o.v conventionele alternatieven. Betreft suikers worden de “ gewone” suikers in een product vervangen met ( kunstmatige) zoetstoffen, of met andere koolhydraten. Light frisdranken worden bijvoorbeeld zeer eenvoudig vervangen met zoetstoffen als aspartaam, acelsulfaam-K en Sucralose. In textuur en volume verandert dit niets aan de dranken. Wel levert het aanzienlijk minder calorieën op. Als we een light-koekje willen maken wordt dit een stukje lastiger. Dit heeft een volledig andere structuur en volume waardoor er meer uit de kast moet worden getrokken om deze zo dicht mogelijk te benaderen / te behouden. En daar wringen de schoenen. Veel mensen scheren LIGHT over één kam, maar het kan twee kanten op. De ene kant is inderdaad een sterke reducering van suikers, de andere kant een minimale reducering, voldoende om wettelijk binnen de 30% minder suikers te blijven. Consumenten beschouwen echter ook deze laatste groep light producten als een betere keuze, terwijl ze vaak nog barstensvol suikers zitten, en eigenlijk niet veel zoden aan de dijk zetten. Sterker: vele onderzoeken hebben uitgewezen, dat het consumeren van light-producten de consument juist meer doet aanzetten tot eten en drinken waardoor de term LIGHT zijn doel compleet voorbij gaat.
Het kan verwarring zaaien. 30% minder suiker wordt door de consument vaak geïnterpreteerd  als “ daar zit 30% minder suiker in” en wordt beschouwd als een product met veel minder tot geen suiker. ( kun je nagaan hoeveel suiker er in conventionele producten zit…)  Maar het wil niet zeggen, dat een product, wat bijvoorbeeld in originaliteit zo’n 60% suikers bevat, opeens maar 30% suiker bevat. Een product is dan nog altijd goed voor zo’n 42% suikers in plaats van de gereduceerde 30 %. Stel, dat je een potje LIGHT jam gebruikt met 30% minder suikers. Als je er kleinere porties van eet ( bijvoorbeeld op de boterham in de morgen) zal het verschil minimaal zijn, soms niet eens één gram. Echte zoden zet dat potje light-jam dan niet aan dijken, en krijg je nét zo goed gewoon suikers binnen.
Dit is ook een beetje het verhaal bij LIGHT & FREE. Er wordt gebruik gemaakt van de “ 30% minder suiker” claim. De SKYR en KEFIR worden gemaakt met “ echte” poedertjes, en er worden synthetische mineralen ( calcium) aan toegevoegd. Eigenlijk verschilt het in wezen niets met de rest van de meuk in het zuivelschap. Op één dingetje na. Er wordt geen suikers toegevoegd, maar ook geen kunstmatige zoetstoffen. En dat is best opmerkelijk. Hoe wordt de yoghurt, Skyr en Kefir dan zo mierzoet?

DE YOGHURTS

Ik kocht de yoghurts ( 4 kuipjes van 115 gram  ) voor € 1,99 ( twee euro maar dat klinkt duurder, vandaar 1,99 ) en een potje SKYR waar ik maar liefst € 1,35 voor moest betalen ( 145 gram ) Laat ik beginnen met de yoghurts. Ik kocht de perzik & passievrucht. Ik gruwel sowieso van al dat plastic en overbodige verpakking. Alleen dit zou mij nooit tot koop over laten gaan. Ik vind het tevens verschrikkelijk duur. Twee euro voor 445 gram yoghurt? Are U kidding me? 🙁 Wat zit er dan in, wat het zo duur betaald maakt?
MAGERE MELK : Erg goedkoop basisingrediënt. Deze yoghurt bestaat voor het grootste deel uit merk
GECONCENTREERDE AFGEROOMDE MELK: om de yoghurt “ yoghurt-achtig” en romig van smaak te maken
7% PERZIK: dat is, vind ik, best aardig.
1% PASSIEVRUCHT: dat is, vind ik, bedroevend weinig
AARDAPPELZETMEEL + TAPIOCAZETMEEL: dit wordt erg veel gebruikt in zuivel-vrije producten en om zuivel te verdikken.
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: opnieuw een verdikkingsmiddel
CARRAGEEN: voor het perzik en passievrucht-achtige kleurtje en verdikkingsmiddel
AFGEROOMDE MELKPOEDER: vetvrij gemaakte melkpoeder
NATRIUMCITRAAT: zuurteregelaar
MELKZUUR: dient ook als zuurteregelaar
GLYCEROL: dient als stabilisator
KALIUMCHLORIDE: stabilisator + de extra toegevoegde calcium
NATUURLIJKE ZOETSTOF STEVIOLGLYCOSIDE: de zoeter in deze yoghurt, geen idee hoe “ natuurlijk” deze is gebleven
AROMA’S: kan van alles zijn: zoetstof, smaak / kleur / geurstof
MELKFERMENTEN: het poedertje om de boel aan te zuren, om de yoghurt als zodanig te claimen. De melk wordt dus niet aangezuurd via een natuurlijk fermentatieproces.
GECONCENTREERD APPEL EN WORTELCONCENTRAAT: KLIK HIER om alles over concentraat te lezen. Het gaat hier eigenlijk dus ook gewoon om een toegevoegde suiker
Geen fijn rijtje. Ik sla graag over. Er is nog iets opmerkelijks. Op de officiële website van DANONE is er een geheel andere ingrediënten lijst vindbaar. Waarin  KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN worden vermeld. Dat is vreemd. Ik heb zelf het vermoeden dat hier klakkeloos een internationale ingrediëntenlijst is overgenomen. Mijn gekochte yoghurts bevatten in elk geval geen kunstmatige zoetstoffen. Maar wel stiekeme toegevoegde suikers. Concentraat is namelijk niets meer of minder dan suiker. We spreken ook niet over “ echte” yoghurt. Dankzij de melkfermenten mag de claim wel worden gemaakt. De vele zetmeel en afgeroomde merk en melkpoeders zorgen voor de romige smaak, niet de yoghurt zelf.
En dan gaan we even kijken naar mijn peper-dure potje SKYR. Om maar meteen met de welbekende deur in huis te vallen, gaat het hier niet om de echte SKYR, maar om een “ Ijslandse stijl”. Wat dit betekent kun je HIER lezen. Wat zit er allemaal in de bosbes-smaak?
MAGERE MELK: ook hier de basis
8% BOSBES : best aardig wat.
GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: verdikkingsmiddel
CALCIUM CITRAAT: toegevoegd mineraal
GLYCEROL: stabilisator
KALIUMCHLORIDE: stabilisator
CARRAGEEN:  voor verdikking, smaak en kleur
AROMA’S UIT MELK: voor een romige smaak en textuur
CITROENZUUR + NATRIUMCITRAAT: voornamelijk toegevoegd als zuurteregelaars
NATUURLIJKE ZOETSTOF STEVIOLGLYCOSIDEN: geen idee hoe echt en natuurlijk dit industrieel gebruikt is gebleven….
Zoals je kunt lezen, zit er geen spoortje aan Ijslandse culturen in. Toch mag dit wettelijk gezien gewoon SKYR worden genoemd omdat het onder “ IJSLANDSE STIJL”  wordt verkocht. Skyr is wat dikker van textuur dan gewone yoghurt. In dit verhaal is flink met de verdikkingsmiddelen gestrooid om een zelfde textuur te benaderen. Het gaat echter totaal niet over SKYR.

HOE ZIT HET MET DE SUIKERS?

De yoghurts bevatten stiekempjes gewoon toegevoegde suikers in de vorm van concentraat. Dit is een wettelijk toegestane claim, omdat concentraat niet als een suikersoort wordt erkend, maar onder een geconcentreerd sap. Uiteraard is het wel suiker, wat er overblijft. Ik noem concentraten dan ook wel de nieuwe dekmantel om toch gewoon suiker toe te voegen zonder dit te vermelden. Naast concentraat bevatten de yoghurts en ook de Skyr veel “ aroma’s. Dit zijn smaak / kleur en geurversterkers. Omdat de fabrikant wel claimt geen kunstmatige kleur geur en smaakstoffen te gebruiken gaat het vast on natuurlijke aroma’s, maar dit zegt ook niet alles. KLIK HIER om meer te lezen.
Anders gezegd: deze producten bevatten TEN OPZICHTE VAN de suikerbommen in het zuivelschap inderdaad minder suiker, maar bevatten nog steeds SUIKER. Een bekertje yoghurt kost je net zo lief 8 gram suiker. Twee suikerklontjes dus. De boel is sterk ontvet ( magere melk, afgeroomde melk/ melkpoeder ) waardoor er inderdaad nauwelijks nog vetten aanwezig zijn.
De SKYR vind ik vreselijk chemisch van kleur en geur, mijn vermoeden is dan ook dat hier flink onder het kopje AROMA’S is gestrooid. Van een paar bosbessen verkrijg je in mijn beleving geen gifpaarse kleur en geur.
Hoe smaakt het? Daar kan ik kort en bondig over zijn. ZOET. MIERZOET. Ik hou van zoet, maar er zijn ook voor mijn smaakpapillen grenzen. Dit is ronduit klapper-zoet, het heeft zeker geen “ stevia” smaak, maar meer de kunstmatige aspartaam / acesulfaam-K  / succralose smaak. Deze kunstmatige zoetstoffen worden erg veel gebruikt in zuivelproducten, en hebben , voor mij, zeer kenmerkende zoete smaken.  Ik kon in deze yoghurt en Skyr niet echt een stevia zoetmiddel ontdekken. Aangenomen, dat de ingrediënten en voedingswaarden op een product wettelijk moeten kloppen, ga ik wel uit van bovenstaande lijsten die ik één op één van de gekochte verpakkingen heb gehaald. Toch zou ik deze yoghurt en Skyr geblinddoekt zeker beschuldigen van kunstmatige zoetstoffen, de zoetkracht lijkt hier namelijk sprekend op. Als vervent pure-stevia gebruiker weet ik hoe dit smaakt en hoe kunstmatige zoetstoffen smaken. Dit smaakt niet naar stevia- zoetstof.
De SKYR vond ik vreselijk chemisch stinken, deed me direct denken aan de bosbes-Skyr van Lidl, die ik na zes maanden nog gewoon kon eten.. De structuur was nog meer bedroevend. Dit leek wel van ellende op mijn lepel uit elkaar te vallen. Veel te veel verdikkingsmiddelen, als je het mij vraagt. De smaak was echt vies. Nog het beste te vergelijken met een Fruitella snoepje, Gruwelijk zoet en chemisch.
Ik vond het niet lekker. Veel te zoet, en de brokjes perzik ( passievrucht? Welke passievrucht? ) en bosbes waren vies en snotterig. Zeker gekeken naar de absurd hoge verkoopprijzen vind ik dit een ware flop. Zeker, als je je bedenkt dat je dit 100% meukvrij, goedkoper en veel lekkerder zelf kunt maken…. HOE DAN? Nou…zo..
Ik heb voor dit voorbeeld gekozen voor aardbeien yoghurt. Daar heb ik verse aardbeien uit mijn diepvries voor gebruikt ( zoveel je wilt) magere bio-dynamische YOMIO yoghurt, en enkele druppels zuivere stevia met een puur aardbei extract. Roer door elkaar en klaar is je eigen gezonde en meukvrije aardbeiyoghurt. In totaal ben ik voor een liter Yomio € 1,89 kwijt, de aardbeien koste mij geschat zo’n € 50 eurocent, de druppels stevia ongeveer geschat op € 25 eurocent. Het rekensommetje brengt mij op een totaal van € 2,64 voor een liter meukvrije gezonde aardbeienyoghurt. Terwijl ik voor de vier bekertjes van DANONE € 2 euro betaal voor 445 gram. Tel uit je winst. Plus wat je daarmee aan onnodige verpakkingen bespaart.

RESUMEREND:

Wat mij betreft deze meuk lekker keihard voorbij rennen en naar de biowinkel sprinten voor echte yoghurt. Investeer in een flesje pure stevia druppels en koop lekker vers fruit om door je yoghurt te verwerken. Veel gezonder, veel goedkoper en 10 x vriendelijker voor het milieu.

Een reactie op “Review Danone ” LIGHT & FREE yoghurt, skyr en kefir

  1. Ik heb toevallig de kokos variant Yoghurt geprobeerd, zo vies zoet en belachelijk duur. Ronduit vies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *