Review DR Antonius Martins kokoswater

Naar aanleiding van mijn artikel over kokoswater vorig jaar ( 2016) werd ik benaderd door DR.Antonius Martins. Uiteraard niet “ the man himself” maar door een internationale sales director. Hij attendeerde mij erop, dat de producten worden, en sommige al zijn vernieuwd, en of ik interesse had om deze te testen. Natuurlijk wilde ik dat. Ik was best benieuwd, want als ik geen zin heb om een kokosnoot te kraken ( laten we eerlijk wezen: dat blijft een klus) grijp ik af en toe nog eens naar zo’n pakje van DR Martins. Ik heb mij niet eerder echt verdiept in alle producten van DR.M. Voor mijn artikel heb ik mij beperkt tot hun kokoswatertjes. Maar ze bieden nog veel meer aan, zoals kokosmelk , kokos chocomel, en zelfs kook-kokosmelk.  

De testers werden keurig netjes bij mij afgeleverd, door de directeur zelf. Er was eerder wat toegestuurd via de post, maar dit was gaan lekken. De directeur besloot om dan zelf maar wat langs te komen brengen. Netjes! Dat gaf mij meteen een zeer goede indruk. Aandacht en zorg voor je product hebben. Ik kreeg pure kokoswater in een 500 ml pakje ( die ik zelf ook regelmatig drink) een literpak kokoswater die net is geïntroduceerd, en pakjes chocolade kokosmelk van 250 ml. 

SAM_1251

DR WIE?

Op de website kunnen we een korte voorgeschiedenis lezen over de man achter al deze kokoswatertjes: Dr.Antonius. Martins. Dit is een Braziliaanse sport en voedingsspecialist en houdt zich tevens bezig met kindergeneeskunde. Sinds 1981 heeft hij zich gevestigd in Oostenrijk, en heeft hij een praktijk in Wenen. Sinds 2002 brengt hij de kokoswatertjes op de markt. De kokoswatertjes zijn uitzonderlijk, omdat er zo min mogelijk bewerkingsprocessen aan vooraf gaan Zo worden de watertjes zo kort als mogelijk verhit. En worden er geen conserveringsmiddelen en andere chemische toevoegingen gebruikt. De watertjes met een smaakje worden gezoet met pure fruit sappen of pulp/moes. Daarnaast wordt er ook gewerkt met concentraten wat ik persoonlijk weer erg jammer vind. Er wordt ook met calciumcarbonaten gewerkt hier en daar, maar dit zal komende tijd uit de producten verdwijnen is mij verteld. Fijn, als dit daadwerkelijk gebeurt. Er wordt ook, omdat de kokoswater niet hoog wordt verhit, ascorbinezuur ( ook wel vitamine C) gebruikt. De directeur vertelde mij dat dit ingrediënt ook sterk is verbeterd, en meer aan de natuurlijke normen en waarden voldoet. De literpakken zijn inmiddels al met dit verbeterde ingrediënt gelanceerd, de rest volgt deze zomer. 

SAM_1252

Ik mocht zoals eerder geschreven drie soorten testen. De eerste die ik testte was het literpak, Dit is nog nieuw en wordt na de zomer op de markt verwacht. Wat is er anders aan deze kokoswater t.o.v andere kokoswatertjes? De kokosnoten. Want er zijn voor deze watertjes oudere kokosnoten gebruikt wat een zeer andere smaak geeft aan het water. 

Ik was best nieuwsgierig of het werkelijk een andere smaak heeft. En ja……de smaak omschrijf ik als ietsje minder zoet, neigend naar een vanillesmaak. Niet onaangenaam, best lekker, die nasmaak.  Het water is 100% puur, en dus niet geconcentreerd. De voedingswaarde ligt gelijk aan het kokoswater van jongere kokosnoten. Per 100 ml tik je 19 kcal weg, en 3,7 gram koolhydraten, waarvan 2,6 gram suikers. Wat opmerkelijk is te noemen, aangezien er wordt verteld dat er andere kokosnoten zijn gebruikt. De voedingswaarde is identiek,  Geen onaardig drankje, best lekker, al zet ik vraagtekens bij het feit dat het wel merkbaar anders smaakt, maar totaal gelijk is aan het kokoswater wat bijvoorbeeld ook in de halve melkpakjes zit. 

SAM_1254

Ik kreeg ook een pakje biologische kokosmelk met cacao, anders gezegd kokos-chocomel. Dit is in Januari 2017 op de markt gebracht.  In deze kokosmelk zien we helaas dat er wordt gewerkt met concentraat. Op het pakje staat kokoswater omschreven als kokosnoten-sap uit kokosnoten-sap concentraat.  

Schermafbeelding 2017-05-24 om 03.40.34

Op de website zien we een mooie opsomming van de ingrediënten, maar dit is niet helemaal de waarheid. We lezen, dat er SAP uit de jonge kokosnoot is gebruikt. Dit klopt niet, want er worden concentraten gebruikt.  Er zijn nog meer zaken aan toegevoegd, zoals verdikkingsmiddelen en zuurteregelaars in de vorm van pectine, carrageen, en calciumcarbonaat. Daarnaast zien we ook een portie z`zeezout toegevoegd.

IMG_0722

De ingrediënten tabel op het pakje

Alleen de kokosmelk, het kokoswater, en de cacao zijn biologisch, de rest niet. Per 100 ml tik je 40 kcal weg, 2,2 gram verzadigd vet ( dat is op een pakje toch zo’n 7 gram!) en 1,8 gram suiker. 

IMG_0725

Ik vind de smaak ronduit verrukkelijk. Ik heb hem zowel lauw als gekoeld getest en beiden keren slurpte ik het pakje leeg. Een heerlijke frisse smaak, met een waanzinnig lekkere chocolade-nasmaak. Daar kan je niets over zeggen, maar ik vind het wel jammer dat er gekozen is voor concentraat. Het calciumcarbonaat zal verdwijnen, volgens de directeur. Ondanks het concentraat en het vrij hoge vetgehalte vind ik deze chocomel een erg goed alternatief op alle andere gangbare varianten die verkrijgbaar zijn. Ik maak mijn chocomel liever zelf, maar als je snel en gemak wilt, zijn deze pakjes een erg fijn alternatief. 

SAM_1253

Het “ melkpakje” van DR AM is meest bekend. Dit wordt erg veel verkocht in biowinkels en gezondheidswinkels, maar ook in diverse supermarkten. Als ik mijzelf eens wil verwennen, koop ik deze wel eens. Gewoonweg, omdat ik deze kokoswater echt de lekkerste vind na het verse kokoswater uit de kokosnoot. Ik heb inmiddels ontzettend veel verschillende kokoswatertjes geproefd. Deze bleef er echt uit springen. Een pakje van 500 ml kost echter aardig wat: gemiddeld zo’n drie euro. Daarom zie ik het als een verwennerij op zijn tijd. Ik vind de smaak echt heerlijk: vol, rijk, en een heerlijke nasmaak. Ik drink kokoswater altijd tijdens en na het sporten. Ik ben sneller hersteld na een fikse workout. Er zijn ook veel verschillende “ smaakjes” verkrijgbaar. Deze worden gezoet met pulp of sap uit concentraten. Dit kokoswater is afkomstig van jonge groene kokosnoten en is niet geconcentreerd. Het bevat wel ascorbinezuur, wat er dus uit wordt gehaald volgens de directeur. Zoals eerder gezegd, heeft deze kokoswater/sap dezelfde voedingswaarden als het literpak. 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik vind de smaken heerlijk. Ik gebruik de “ melkpakjes” al jaren, omdat ik deze smaak gewoonweg het meeste kan waarderen, ná het echte water uit de kokosnoot geschonken. Ik vind het jammer dat op de website erg veel onjuiste informatie staat. Dit is erg verwarrend voor de consument en ik hoop, dat dit ook wordt aangepast. Verder vind ik het opmerkelijk, dat het nieuwe literpak, wat zogezegd anders is van samenstelling, precies dezelfde voedingswaarden heeft als het melkpakje.

Schermafbeelding 2017-05-24 om 06.06.13

Daarnaast was er nog iets opmerkelijks. Op de website zien we een totaal andere voedingswaarde onder het zelfde literpak staan. Hoezo “ breng consument Harrie eens lekker in de warrie?” Het kan te maken hebben met de vernieuwing van het product, waardoor het nog niet op de website is aangepast, maar toch. 

Ik ben overtuigd van de integriteit van dit product, de kwaliteit is goed, en er is inderdaad minimaal aan toevoegingen gebruikt, én er wordt veel met biologische ingrediënten gewerkt. Ik denk wel, dat de website een beetje overdreven teksten bevatten. En veel klopt niet met wat er werkelijk in de pakjes zitten, dat is eigenlijk een klein beetje misleidend te noemen. Het zou DR AM meer sieren om bescheiden te blijven in claims en hoogdravende teksten. Dit heeft het product helemaal niet nodig. Het is een goed in elkaar gedraaid product, waar geen toeters en bellen voor nodig zijn, of zoals ik het altijd formuleer “ zichzelf verkoopt door zijn puur en kleinheid”. Ik zal deze producten zeker nog eens kopen. De chocomel is gewoonweg erg lekker, als luxe verwennerij zeker het beste alternatief op chocomel wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Zowel de prijs van de chocomel als het literpak is mij bij schrijven van dit review onbekend. DR Antonius Martins producten zijn verkrijgbaar in biowinkels, gezondheidswinkels en diverse supermarkten ( o.a Jumbo) en hebben verschillende prijzen. 

NOTIFICATIE: De producten heb ik gratis ontvangen, er is verder geen enkele inkomstenbron mee gemoeid. Ik heb het review onafhankelijk geschreven op eigen ervaring. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *