Review EasiYo yoghurtmaker

Onlangs kreeg ik van www.kefir.nl een yoghurtmaker toegestuurd. Ik had er wel een vaag eerder wat over gelezen, maar mij er nooit echt in verdiept. Immers: ik ben dol op biologisch/dynamische yoghurt die ik dagelijks consumeer, en zelf yoghurt maken vind ik eigenlijk overbodige luxe.  Maar toch prikkelde deze yoghurtmaker direct mijn nieuwsgierigheid en ik besloot het te gaan testen. Een review! 

SAM_6396

WAT IS HET?

De yoghurtmaker is van het merk EasiYo, een merk wat opereert in o.a Nieuw Zeeland, de UK en Australië en nu ook in Europese landen, waaronder Nederland.  De yoghurtmaker bestaat uit een soort grote isoleerkan met een afsluitbaar deksel, en een maatbeker met afsluitbaar deksel. Het werkt niet op stroom, wat natuurlijk ontzettend handig is, goedkoop in gebruik en vooral ontzettend milieuvriendelijk. Het principe is zeer eenvoudig. Wat je wel nodig hebt, zijn zakjes yoghurt culturen. Dit zijn zogenaamde starters in gedroogde vorm, met gunstige bacteriën voor de darmflora. 

SAM_6398

Deze zakjes heb je in allerlei soorten en varianten. Je moet daar wel een beetje goed op letten, want in veel van deze zakjes zit meuk, en vooral veel suiker. De zakjes van het merk/fabrikant zelf zijn bijvoorbeeld vol gepropt met kunstmatige meuk. Deze moet je uiteraard niet gebruiken. www.kefir.nl heeft enkel biologisch gecertificeerde gedroogde yoghurtculturen. Ik kreeg er drie varianten bij geleverd:

– een zuivelvrije yoghurtcultuur

– een naturel yoghurtcultuur

– een Bulgaarse yoghurtcultuur

Wat zit er allemaal in?

De Bulgaarse variant:

Streptococous thermophilus, Lactococus bulgaricus, en dextrose als drager. 

De zuivelvrije variant bevat:

Lactobacillus delbrückii subsp, lactis, Lactococcus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

( Zuivelvrijer yoghurtcultuur wordt gekweekt op zuivelvrije basis) 

De naturel variant bevat:

Lactococcus, lactis subsp, lactis, Lactococcus lactis subps cremoris, lactobacillus acidophilus, leuconostic mesenteroides subps cremoris

Zoals je kunt lezen bevatten deze varianten geen meuk, wel dextrose. Maar geen zorgen: deze worden tijdens de rusttijd omgezet. Er blijft dus geen dextrose meer achter in het eindproduct. De culturen zijn 100% biologisch. 

HOE WERKT HET PRECIES?

Het principe is erg eenvoudig. De maatbeker heeft een streepje in het midden. Vul de beker tot het streepje met melk. Voeg dan het zakje yoghurtcultuur toe, en draai de beker goed dicht. En dan flink schudden. Draai de beker weer open en vul verder op met melk. Draai weer stevig dicht en schud opnieuw even flink door.

SAM_6399

In de yoghurtmaker vind je een rood gekleurd “ gootje”. Dit moet je tot de rand van het gootje vullen met kokend water. Zet vervolgens de maatbeker in de kan, en klik het deksel erop. Dit laat je 24 uur staan. De volgende dag heb je een dikke yoghurt. Zo simpel is het! 

DE TEST

Uiteraard vroeg ik mij af, of het ook zou lukken met melkvervangers. Ik ben daarom gaan testen met havermelk ( van het merk Oatly)

SAM_6413

Ik heb een zakje zuivelvrije yoghurtcultuur gebruikt. Alles netjes volgens de gebruiksaanwijzing gevolgd, dus: beker voor de helft vullen met havermelk, yoghurt-cultuur erbij, schudden, rest van de melk erbij, schudden. Kan vullen met kokend water tot de rand, en de maatbeker in de kan gezet, deksel erop gedraaid. Ik was uiteraard enorm benieuwd. De volgende dag……….;( 

SAM_6418

Wat een teleurstelling. Het was nog gewoon melk. Wel zag ik wat dikkere substanties op de bodem liggen, maar na wat schudden was dit totaal verdwenen. BOEHOE. Het lukt dus niet met havermelk. Ik heb de melk lekker opgedronken, want het gaf wel een lekkere friszure smaak 😉 

Ik gaf het echter nog niet op qua melkvervanging. Ik besloot het te proberen met gefermenteerde biologische sojamelk.

SAM_6428

Weer de hele procedure netjes opgevolgd. Met een zakje zuivelvrije yoghurtcultuur. 24 uur laten rusten. De volgende dat vol verwachting kijken….en warempel, ik had een heerlijk dikke yoghurt! De smaak is voortreffelijk, lekker mild en fris-zuur. Met gefermenteerde biologische sojamelk lukt het dus perfect! 

SAM_6429

De yoghurt heb ik enkele dag in de koelkast kunnen bewaren. En hij wordt enkel dikker. Je kunt ook doorkweken. Je moet dan, voordat je de yoghurt gaat consumeren, vijf eetlepels van de yoghurt afscheppen. Dit meng je weer met een nieuwe hoeveelheid melk in de maatbeker. Je kunt zowel 400 als 800 ml melk gebruiken voor een nieuwe pot yoghurt. Laat de nieuwe bereiding opnieuw 24 uur staan in de met kokend water gevulde EasiYo. 

SAM_6430

Deze nieuwe yoghurt kunnen tot 10 x worden herhaald! Je haalt dus uit één zakje yoghurtcultuur zeker 10 kannen yoghurt! 

Je kunt met de EasiYo yoghurtmaker ook kefir maken! De procedure is geheel hetzelfde, je gebruikt alleen een zakje kefir cultuur. Deze kun je bestellen bij www.kefir.nl ( zie verderop )

VOOR EN NADELEN

Ik kan eigenlijk geen enkel nadeel ontdekken! Dit is gewoonweg een heel handige en eenvoudige manier om zelf je ( zuivelvrije) yoghurt te maken! 

Er zijn veel voordelen:

– De EasiYo yoghurtmaker is erg goedkoop t.o.v andere yoghurtmakers en machines. Hij kost je maar 15,95.

– Het verbruikt geen stroom. Dit is niet alleen voordeliger voor je stroomverbruik, ook is het beter voor het milieu!

– Je doet lang met één zakje yoghurtcultuur. Je haalt zeker 10 volle maatbekers ( tenminste 800 ml) yoghurt uit één zakje. 

– Het is een fijne kan om weg te zetten. Het blijft zeer stabiel staan en neemt niet veel ruimte in beslag. Je kunt het overal neerzetten in huis. 

– Als je de kan niet in gebruik hebt, kun je de kan ook perfect gebruiken als koeler! Door de geïsoleerde wanden houdt het al je drankjes heerlijk koel in de zomer!!!!!! Je kunt de kan met wat ijsklontjes vullen, en je glas of fles erin zetten. Je drank blijft uren lekker “ chill”  😉

– Het is geluidloos. Heerlijk, geen gezoem, geknal of geruis! 

De EasiYo yoghurtmaker kun je bestellen via www.kefir.nl, ga om direct te bestellen naar de bestelpagina.

De zakjes yoghurtculturen kun je bestellen via www.yoghurt.nl.  De directe link naar de zuivelvrije yoghurtcultuur: klik hier

Je kunt de EasiYo ook gebruiken voor kefir te maken! Hiervoor heb je kefirpoeder nodig. Dit kun je direct bestellen via deze bestellink. De yoghurtmaker is helaas niet geschikt voor verse melk-kefirkorrels. Meer lezen over deze kefirpoeder? Lees mijn review. 

 EINDOORDEEL:

Een grote vette 100% meukvrij stempel! Ik zal vanaf nu ook absoluut wat meer yoghurt zelf gaan maken. De biologisch/dynamische varianten zijn toch behoorlijk aan de prijs en enkel verkrijgbaar in de biowinkel. Zelf je yoghurt maken is dan een ideale en goedkopere oplossing. 

ALLEEN DEZE WEEK ( 8-16 AUGUSTUS) IS DE EASIYO MET 50% KORTING TE BESTELLEN !!!!!! JE BETAALT DAN 7,49 IN PLAATS VAN 14,95!

Ga naar www.yoghurt.nl en vul op de bestelpagina de kortingscode ” yoghurtmaker” in.

38 Reacties op “Review EasiYo yoghurtmaker

 1. Het ziet er goed uit.
  Is zakjes gebruiken een must bij het begin?
  Kun je niet starten met melk en wat (volle) yoghurt?

  • helaas heb je wel een cultuur nodig……je kunt het uitproberen met de kefirpoeder! Deze kost 3,95 en dit kun je zeker twee maanden door gebruiken! Zie review voor de bestellink. Succes en warme groet!

 2. Goed review. Leuk om te proberen. Vraagje : hoe weet je of sojamelk gefermenteerd is?

  • dit moet op de verpakkingen vermeld staan of via de officiële website van de fabrikant. De sojamelk die op de foto staat van Provomel is gefermenteerd en gebruikt enkel biologische sojabonen en water. Meer zit er niet in. Succes en warme groet!

  • tenminste 800 ml. En daarna dus nog zeker 10 x 800 ml!

 3. Ik heb je yoghurtmaker gekocht, kan ik ipv de plasticbeker ook een afsluitbare glazen jar gebruiken?

  • Wat bedoel je? Ik heb het GETEST. Met de nadruk op TESTEN. Warme groet.

 4. Hoi Monique toch nog even een vraag over de sojamelk die je moet gebruiken.
  Ik heb zowel het artikel over de EasiYo yoghurtmaker gelezen en zelf de zuivelvrije kefirmelk maken, waar ook een stuk over yoghurt maken instaat. In het ene stukje lees ik dat ik de gezoete sojamelk moet hebben en in het andere artikel zie ik op de foto een pak ongezoete sojamelk staan. Wat is het beste om te gebruiken? Overigens hele goede artikelen. Ik heb de yoghurtmaker besteld en ga het zeker proberen 🙂

  • Dag Ivonne, voor de kefir melk kun je gezoete melk gebruiken, voor de yoghurt ongezoete of gezoete. Liefst gezoete voor meer omzetting. Maar beiden lukken. Kies liefst voor gefermenteerde biologische sojamelk 😉 Warme groet!

 5. Hi monique, heb je het ook al geprobeerd met de naturel yoghurt cultuur? Ik zou het graag met (rauwe)geitenmelk willen proberen en vroeg me af wat jou ervaringen zijn i.c.m. de yoghurtmaker van kefir.nl

  Dank je wel,
  Tessa

  • Dag Tesca,
   Gewone melk, rauwe melk, geitenmlk…het kan allemaal gewoon met alle yohurtculturen`! Ik raad echter nooit rauwe melk aan, i.v.m de bacteriën. Pas daar goed mee op. Warme groet!

 6. Dag Monique
  Ik heb mijn Yogurtmaker ontvangen binnenkort even experimenteren.
  Ik lees dus nu nog een paar keer jou review en zag dat jij de haverdrink uit pak geprobeerd had helaas mislukt maar dit bestaat natuurlijk voornamelijk uit water.
  Wie weet lukt het wel met de door jou eigen gemaakte haverdrink.
  Ik heb de Yogurtmaker overigens besteld omdat Willy Wiltsel een onderzoek gedaan heeft naar soja en dat zou heel goed zijn voor vrouwen na de overgang.

  Fijne dag,
  Groet,
  Gea

 7. Dag Monique,

  Ook ik heb naar aanleiding van jouw artikel de Easyyo besteld en heb hem net voor het eerst gevuld! er staat wel dat je tot net boven de rode rand vult met kokend water.
  wat ik nergens kan vinden is hoe je de 6 eetlepels yoghurt die je apart houd bewaard is dat in of buiten de koelkast en hoelang kan je die bewaren als je niet meteen weer nieuwe yoghurt maakt?

  fijn weekend,
  groet Lauri

  • Dag Lauri!
   Je kunt de zes eetlepels direct verwerken in een nieuwe liter sojamelk. En dan opnieuw 24 uur laten fermenteren buiten de koelkast 😉 De 6 eetlepels bewaren is niet aan te raden omdat het levende bacteriën zijn. Succes!

   • Dag Monique,

    Na jou antwoord heb ik de vraag ook voorgelegd aan Yoghurt.nl en dit is hun antwoord:

    De kweek kan je bewaren in de koelkast. Ik zou dit maximaal 2 dagen bewaren alvorens door te kweken. Je kunt overigens ook minder dan 800 ml per dag maken. In dat geval voeg je de eetlepels om door te kweken toe aan minder geitenmelk. Mocht dit dan iets te dik worden dan kan je de volgende keer minder eetlepels toevoegen om door te kweken.

    groet Lauri

    p.s. jouw snack balletjes uit je nieuwste boek zijn heerlijk en simpel te maken ik gebruik wel i.p.v. yacon stroop de stroop van Sukrin

 8. Hoi monique,

  Ik maak graag van cashewnoten yoghurt met capsules lactobacillus acidophilus kan dat ook in deze easiyo yoghurtmaker?

  Groetjes monique

  • Dag Naamgenootje, dit is een kwestie van uitproberen. Ik ben ook nog steeds van alles aan het uitproberen 😉 Het beste is biologische ( liefst gefermenteerd) sojamelk. Deze zou je ook zelf kunnen maken met gefermenteerde sojabonen. Succes!

 9. Dus de yoghurtmaker kun je met korting op yoghurt.nl bestellen maar de zakjes op kefir.nl? Of zijn de zakjes van yoghurt.nl ook zonder meuk? Het is me niet helemaal duidelijk ????

  Groet,
  Marianne

  • Je kunt de zakjes kefir + melk kefir bestellen op kefir.nl en de yoghurtculturen bij http://www.yoghurt.nl 😉 En alles bij zowel kefir. nl als yoghurt.nl is meukvrij, anders zou ik er ook niet mee werken hihi

   • Oh, dan heb ik het niet goed begrepen toen ik de tekst las.
    Dank voor je reactie ????????????

    Groetjes,
    Marianne

 10. Ik zou graag de Griekse yoghurtvariant willen maken. Die is dik en romig.
  de yoghurt op de foto’s ziet er klonterig en voor mij niet aantrekkelijk uit.
  Hoe krijg ik de smeuïge gladde yoghurt?

  • De klonten roer je er zo uit. Ik wilde het resultaat net na de fermentatie tonen op de foto. als je de yoghurt doorroert, krijg je een gladde substantie.
   Je kunt griekse yoghurt proberen met zelfgemaakte havermelk ( http://www.moniquevandervloed.nl/havermelk/) omdat deze dikker em lobbiger is. Maar het blijft uitproberen! Succes en warme groet!

 11. Zou je op deze manier ook kokosyoghurt kunnen maken? Heeft iemand dat al eens uitgeprobeerd?

 12. Ik ben enthousiast aan het uitproberen met mijn yoghurt maker.
  Ik heb nu de naturel yoghurt culturen, kan ik deze ook voor sojamelk gebruiken?
  Groetjes Leny

 13. Vraagje in de yogurt maker zit een inzet stuk waargebeurd beker op moet zetten en vlak boven het inzet stukje staat een streepje moet je tot daar gekookt water in doen en dan de beker met de melk erop zetten? Il kreeg het advies om de gehele yogurtmaker te vullen tot dat de beker met de melkbereiding voor 90/95% in t water staat wat is het juiste niveau voor t water?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *