Review Fontignac koekenpan 28 cm

Ik bak zeer regelmatig pannenkoeken. Uiteraard wel mijn eigen homemade recept, bij mij komen pakjes en zakjes er niet in. Pannenkoeken zijn zowel warm als koud verrukkelijk op ieder moment van de dag. Het is tevens ontzettend eenvoudig om te maken en dat maakt pannenkoeken ook zo populair. Als je ze gezond maakt, is het meteen een zeer voedzaam en gezonde versnapering, snack, ontbijt, lunch….

Minstens net zo belangrijk als de ingrediënten van de pannenkoeken is de ( koeken) pan waarin je ze bakt. Ik heb afgelopen jaren al heel wat koekenpannen “ versleten”. Het is best lastig, zo is gebleken, om een écht goede koekenpan te vinden. Vele koekenpannen zijn van slechte kwaliteit ( goedkopere) en bevatten ook nog vrij veel de beruchte teflon lagen. Maar ook de wat duurdere klasse kan behoorlijk tegenvallen, is uit mijn eigen ervaring gebleken. Ik heb al heel wat meegemaakt….

Zo is het mij al eens overkomen, dat ik plotseling enkel met de steel in mijn handen stond omdat deze finaal afbrak en de pan plus inhoud op mijn fornuis belande. Ik heb ook mijn hand eens flink akelig verbrand omdat de steel van de koekenpan gloeiend heet was geworden. Ook de duurzame koekenpannen kunnen wat dat betreft een drama zijn. Denk aan vreselijk kleven. Alhoewel iedereen er vrij lovend over is, vind ik de Green koekenpan een vreselijk verhaal, qua aanbakken. Zelfs mijn homemade burgers vallen van ellende uiteen omdat alles blijft plakken aan de bodem. 

Afijn: het is nog niet zo eenvoudig om een écht goede koekenpan te vinden. Ik ben na al die jaren ook nog altijd op zoek naar dé ultieme koekenpan, waar ik eindelijk volmondig lovend over kan zijn. Nadat de steel van mijn huidige koekenpan ook los begint te raken, ben ik eens op zoek gegaan op internet bij zeer proffesionele aanbieders. Ik kwam terecht bij www.meesterslijpers.nl Dit bleek een zeer grote en zeer exclusieve kookwinkel te zijn in Amsterdam, maar ook on line een zeer gewaardeerde webwinkel. Ik heb hen benaderd en ze waren direct bereid om mij een van hun paradepaardjes toe te zenden om te reviewen/testen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan toen ik de koekenpan binnen kreeg. Een review plus test! 

SAM_6464

WAT IS HET?

De koekenpan ( 28 cm, 11 inches)  die ik thuisgestuurd kreeg is van het merk Fontignac, een  bekend en zeer kwalitatief Frans merk in de pannenwereld. De koekenpan ziet er niet alleen prachtig uit, ook is hij ontzettend robuust en stevig. Wel is hij ietsje zwaarder dan de gemiddelde koekenpan, maar dat is logisch, als je leest waaruit de pan is gemaakt. Want dat is erg bijzonder te noemen. Deze koekenpan is van zeer hoge kwaliteit. Om te beginnen bevat de pan geen giftige stoffen. De anti-kleeflaag is milieuvriendelijk samengesteld uit geanodiseerd ( gesmeed) aluminium. Ook het materiaal van de pan is vervaardigd uit zeer dik gesmeed aluminium. Wat zeer bijzonder is aan deze pan: de steel is gemaakt van magnetisch roestvrij staal, en is hol van binnen. Dit zorgt ervoor, dat de steel nooit te heet wordt en je geen handen meer kunt verbranden, wel prettig voor mij dus 😉  De steel is verankerd aan de pan, en dus zal de steel ook niet zo snel loslaten, wat bij vele andere koekenpannen snel gebeurt. 

De pan bezit drie ultraresistentie titanium-pro lagen. Dit zorgt ervoor dat je jarenlang plezier hebt van je pan, omdat deze lagen supersterk zijn. 

De kleur is zwart. De koekenpan kun je op iedere warmtebron gebruiken, zelfs in de oven. De pan heeft een fijne garantie: twee jaar! De pan is ontzettend eenvoudig onder de kraan af te spoelen. Het wordt afgeraden de pan in de vaatwasmachine te doen, dit kan de kwaliteitsduur flink verkorten. Het beste is om de pan na gebruik schoon te poetsen met een stukje keukenpapier. 

SAM_6266

DE TESTEN

Uiteraard begon ik met de pannenkoeken! Ik heb een heel klein beetje kokosolie gebruikt en dit laten smelten. Het beslag blijft niet kleven en je kunt de pannenkoek zonder enige moeite omkeren!  Het nadeel is dat de pan ietsje zwaarder in de hand ligt waardoor bewegen ( het beslag uit laten lopen) wat zwaarder in de hand ligt, maar dat went op ten duur. De pannenkoeken waren overheerlijk !

IMG_9019

Ik besloot voor de tweede test homemade kikkererwtenburgers te gaan bakken. Ik maak deze burgers in een handomdraai: 250 gram geweekte/gekookte kikkererwten ( uitgelekt), twee eetlepels lekere gedroogde verse kruidenmixen ( ik gebruik die van Jonnie Boer) twee verse eitjes ( het is dus niet vegan, maar je kunt ook een halve banaan gebruiken!) en ongeveer 200 gram biologische tapiocameel. Dit kneed je lekker samen tot een stevige massa, en maak daaruit ongeveer vier platte burgers. 

IMG_9020

Opnieuw heb ik een klontje kokosolie laten smelten in de pan. Daarna twee burgers erin gelegd. Opnieuw blijft er niets plakken! Wat een verademing t.o.v andere koekenpannen! Ik kon zonder enige moeite de burgers flippen. e werden heerlijk gaar en goudbruin van kleur. En knetter-lekker! 

IMG_9024

VOOR EN NADELEN

Ik begin met de nadelen:

– De koekenpan is vrij zwaar. Het is in het begin een beetje onhandig en lastig om de pan op te pakken en te bewegen. 

Meer nadelen kon ik niet ontdekken! Wel erg veel voordelen:

– De pan is zeer gezond en milieuvriendelijk ontwikkeld. De materialen die zijn gebruikt zijn 100% gifvrij en duurzaam.

– De pan is ontzettend fijn in gebruik. Er kleeft werkelijk niets aan de bodem vast!

– De steel is lekker lang maar vooral: hij blijft koel! De verankering aan de pan is ook onwijs fijn. De steel zal niet zo snel losraken, ze zitten vast met twee dikke schroeven. 

– Zeer eenvoudig om schoon te maken. Als je pannenkoeken hebt gebakken kun je de pan met een stukje keukenpapier afnemen. 

IMG_9021

– Je kunt de pan ook als ronde bakvorm gebruiken voor in de oven! Een lekkere Quiche maken is in deze pan zo gefikst! 

EINDOORDEEL:

Zou ik dan EIN-DE-LIJK mijn ultieme koekenpan hebben gevonden? Het lijkt er tot dusver wel op! Ik ben niet eerder zó enthousiast geweest over een koekenpan, dat zegt al heel wat na mijn geschiedenis. De tijd zal het gaan leren, maar vooralsnog krijgt deze pan een dikke vette 100% meukvrij stempel!!!!

De pan kost 54,95, en is te bestellen bij www.meesterslijpers.nl. Ga voor direct te bestellen naar de bestellink. 

23 Reacties op “Review Fontignac koekenpan 28 cm

  • klopt excuses, de code is: ” ACTIEMONIQ Het is in het review al aangepast. Excuses voor het ongemak!

  • de relance 40 schijnt jé van hét te zijn…..
   ik vertrouw pannen met aluminium niet, daar is voor gewaarschuwd namelijk, aluminium in lichaam zou iets met dementie te maken hebben.

 1. Jammer – heb een pan van 24 cm nodig, die van 28 cm is nog meer dan prima.

  • goed nieuws: de kortingsactie geldt op alle pannen! vergeet de actiecode ACTIEMONIQ niet!

 2. Hoi Monique,
  Vindt je de pan nog steeds fijn na het schrijven van deze revieuw?
  Zit te denken om deze aan te schaffen en kwam toen jou verhaal tegen.
  Ben benieuwd!
  Groet, Monique

  • Echt SUPERPAN! Na maanden nog steeds superblij mee, en ik gebruik de pan veelvuldig, dagelijks. Een regelrechte aanrader, ik heb mijn pan in elk geval gevonden! 😉 Succes!

   • Beste Monique,
    Ook ik heb de fontignac pannen aangeschaft.
    De pannen zijn super fijn!
    Dankzij jou review kwam ik bij dit merk pan terecht, had er nog nooit van gehoord.
    Bedankt dat je er over geschreven hebt!!!
    De pannen zijn een aanrader, maar ook de verkoop site http://www.meesterslijpers.nl
    Telefonisch staan ze je super te woord en helpen je als je er niet uit komt.
    Vriendelijke groet,
    Monique

 3. Ik dacht dat pannen van aluminium niet gezond waren? Net als veel spullen van aluminium die in aanraking komen met eten. Hoe kan het dan dat deze pannen het lanel gezond krijgen? Gewoon even benieuwd, binnenkort op zoek naar andere koekepannen.

 4. hallo Monique
  ook ik heb 2 koekenpannen en een wok met deksel aangeschaft
  via een actie bij de Plus.
  Nu gaat de antiaanbaklaag in de wok en kleinste koekenpan
  schilferen. heb jij daar ook last van?
  nergens een adres van de leverancier te vinden.
  het zijn inderdaad hele fijne pannen.

  • Jammer dat er op de laatste reactie geen feedback wordt gegeven. Ik was ook erg blij met de wokpan van Fontignac tot deze al vrij gauw begon te schilferen. Ondanks zorgvuldig gebruik, niet in vaatwasser etc.etc.
   Conclusie: ook de duurdere pannen vallen tegen.

   • Wat jammer dat je deze ervaringen hebt. Je kunt sowieso de leverancier hierop aanschrijven. Ik persooblijk gebruik de koekenpan iedere dag intensief en ik heb werkelijk nergens last van…..Ook onderhoud/schoonmaak en met welke lepels enz je in je wok bakt heeft grote invloed. Ik raad je aan even contact te zoeken met je leverancier. Dan komt dit vast in orde. Warme groet!

 5. Ook ik heb 2 koekenpannen van 24 en 28 cm via de spaaractie van de Plus aangeschaft. Beide pannen zijn ook gaan bladderen. Dacht eerst dat het wat aangekoekt was. Maar werd steeds erger.Contact opgenomen met de klantenservice van de Plus. Deze heeft contact opgenomen met de leverancier. Deze naam kreeg ik niet van ze en is op Internet niet te vinden.
  Maar helaas, garantietermijn verstreken kreeg ik als antwoord. Schaf dus nooit meer Fontignac pannen aan!!

 6. Ik lees hier verschillende reactie over de Fontignac pannen uit de actie van Plus. Dit is een andere serie van Fontignac en deze waren niet gemaakt van geanodiseerd aluminium. De serie die hierboven is getest is de nieuwste en beste serie van Fontignac. Deze mag bij normaal gebruik niet gaan schilferen. Gebeurt dat wel dan heb je gewoon recht op garantie.

 7. Ik heb ook een HEEEEEELE slechte ervaring met de Fontignac wokpan van 32 cm. Ik heb geen vaatwasser dus keurig met de hand afgewassen, maar naar een paar weken liet de bodem al los. Ik heb hem hier nog staan en zelfs de doos heb ik nog volgens mij, maar er is nu natuurlijk niemand van Fontignac om dat netjes op te lossen. Ik waarschuw iedereen die een wok of pan wil aanschaffen: Kies NIET voor Fontignac .

 8. Fontignac geef eens een mailadres. Iedereen die hierboven zegt dat de pannen van goede kwaliteit zijn bakt te weinig lijkt het wel, want ook bij mij is na een paar weken de bodem niet meer heel en bladdert los en ik verzeker u…. ik heb NIET met een scherp voorwerp in de pan gezeten. De kwaliteit is gewoon niet goed, dus elke euro die u aan een pan van Fontignac uitgeeft is er een te veel. Welke ik nu moet aanschaffen….. ik weet het niet en ik hoop hier reacties te krijgen van wokpannen die wél aan de verwachting van een wokpan voldoen. Ik hoor het graag.

 9. Hallo Monique,

  Ook bij ons zijn alle 4 de pannen gaan schilferen na aanschaf met de supermarktspaar actie. Inmiddels liggen de pannen in de kast te verstoffen. Deze leverancier lijkt moeilijk bereikbaar. Ik snap en deel alle frustratie over de pannen met de zwarte aanbaklaag.
  Succes verder.

  Groetjes, Jeroen

 10. Zijn de pannen die via Plus zijn aangeschaft van een andere, mindere kwaliteit ?
  Heb net een duo-set aangeschaft.
  Vrees het ergste.

  • Goed om deze negatieve reacties te lezen over de Fontignac pannen van de Plus actie. Ligt dus niet aan mij. Ik was er heel blij mee! Met de nadruk op “was”!! Al na een aantal maanden zijn bij mij alle pannen, 2 steelpannen en die mooie grote Wok pan met glazen deksel, gaan schilferen. Ondanks mijn zeer zorgvuldig gebruik met deze pannen. Trieste reactie van de Plus: kon er niks aan doen, gaven ze te kennen. En hadden verder ook geen meldpunt voor deze klacht! Triest…voor mij ook nooit meer Fontignac.

 11. Ik heb een wokpan via de plus actie, die is ook gaan schilferen. Geen idee of je via de fabrikant verhaal kunt halen.

 12. Ik heb zo’n pannenkoeken gekocht en na 1 keer gebruiken was ze al niet meer plat. Na 5 keer kan ik ze zelfs niet meer gebruiken. Ze staat heel bol. Ik koop dan eens een dure pan. In t vervolg weer eentje van 10 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *