Review foodsaver vacumeersysteem FFSOO4X

Laat ik starten met het slechte nieuws: volgens Milieu-Centraal verdwijnt zo’n 13% van ons voedsel jaarlijks ongebruikt in de vuilnisbak. Dat is omgerekend ruim 40 kilo (!!!!!!!!!) voedsel per persoon per jaar. WAUW! Die komt hard binnen. Als we dit gaan optellen verspillen alle huishoudens in Nederland bij elkaar per jaar…..( hou je vast) 700 MILJOEN KILO GOED VOEDSEL. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar toen ik dit las viel ik even stil. Wauw. Dit zijn DUIZENDEN vuilniswagens vol. 

Nu voel ik mij niet direct aangesproken, want ik ben, al zeg ik het zelf, wat dat betreft best goed bezig. Ik gooi eigenlijk zelden iets weg. Dan moet het echt niet eetbaar meer zijn. Als je erg weinig geld hebt om rond te komen, leer je als vanzelf zuiniger om te springen met wat je koopt. Dit geldt zeker voor voedsel. Dat je echt geen groot budget nodig hebt om ook GEZOND EN MEUKVRIJ te kunnen eten, daar heb ik al eerder veel over geschreven. Natuurlijk maakt een ruimer budget het wel 10 x gemakkelijker, maar ook “ egoïstischer”. 

IMG_0215

GEMAK DIENT DE MENS

Want heb je meer te besteden, word je ook makkelijk in het uitgeven. En dat gemak vertaalt zich vaak door naar teveel en overbodig inkopen, teveel luxe producten inkopen, en zeer gemakkelijk zijn in weggooien. Ik zie dit erg vaak om mij heen gebeuren. Mensen die even snel een broodje ergens kopen en daar twee happen uit halen. Moeders die bij de warme bakker croissantjes, kaasstengels, broodjes en krentenbollen kopen en in de knuistjes van hun kind( eren) in de wandelwagen stoppen. Zo’n kind eet daar misschien drie muizenhapjes van en gooit het, zodra het niet meer interessant is, gewoon op straat. Ik kom de afgebabbelde broodjes/ croissants/krentenbollen/boterhammen/kaasstengels dagelijks op straat tegen. We kopen veel teveel in in supermarkten ( dankzij de vele bonus-aanbiedingen) waardoor ook thuis 9/10 keren alles uiteindelijk in de kliko belandt.  Veel te besteden hebben is leuk, veel luxe en weelde is leuk, maar niet voor mens, dier en milieu. Dat is erg vaak gezegd. De cijfers van Milieu-Centraal liegen er niet om. 

Er zijn inmiddels erg veel campagnes gestart om ons bewuster te maken van deze enorme voedselverspillingen. We zijn het met zijn allen gestart, maar we kunnen dus ook net zo goed de voedselverspilling terug dringen en zelfs doen stoppen. 

IMG_0217

Een erg goede  ‘tool” is een foodsaver. Ik ga jullie daar alles in dit review over vertellen, en in mijn filmpje leg ik uit hoe hij werkt, want hij heeft wel enige uitleg nodig, zo bleek uit mijn eigen ervaringen. Allereerst: wat is een foodsaver?

De foodsaver is een soort seal-apparaat die direct vacuüm trekt. Met speciale zakken ( bijgeleverd en BPA vrij) kun je werkelijk ALLES wat je langer wilt bewaren vacuüm trekken, van vlees tot ( rauwe) groente en fruit, van vis tot snacks, van baksels tot brood….ALLES kun je bewaren. Dit betekent, dat je voortaan niets meer hoeft weg te gooien. En het betekent ook, dat je alles wat je bakt vacuüm kunt trekken en langer kunt bewaren. En het betekent dat je bijvoorbeeld vooraf porties kunt maken en deze of vacuüm bewaart of invriest. Het is een ideale manier om je voedsel volledig te benutten. 

De foodsaver komt min of meer overgewaaid uit Amerika. In 1987 werd de foodsaver daar gelanceerd en het werd direct een regelrechte hit. Het vershoud-systeem kreeg een enorme populariteit onder de vlees-eters ( BBQ!!) en al snel werden er ook machines ontwikkeld voor thuisgebruik. Er zijn inmiddels diverse soorten ( series) op de markt. De foodsaver is ook uitgeweken naar Europa, maar tot op heden is het nog erg onbekend. Ik hoop dat ik mijn steentje kan gaan bijdragen om dit prachtige apparaat meer bekendheid te geven, zodat we met zijn allen wat tegen de voedselverspilling kunnen doen. Daarnaast is het gewoonweg geweldig om al je voedsel langer vers te houden, ongeacht je het nu meteen consumeert of niet. Vacuüm getrokken producten blijven tot VIJF MAAL langer vers dan andere bewaarmethoden.( ritszakken, folie, bakjes, plastic zakken) 

Het werkt ontzettend eenvoudig. Dankzij de speciaal ontwikkelde vershoud-zakken en bewaardozen wordt via de foodsaver lucht en vocht onttrokken. Hierdoor hou je alles tot 5 x langer goed, vers en intact. Hieronder zie je drie grafieken van de bewaarmethodes en hoe lang je alles kunt bewaren:

VOORRAADKAST:

Schermafbeelding 2017-11-07 om 03.09.47

KOELKAST:

Schermafbeelding 2017-11-07 om 03.09.34

DIEPVRIES:

Schermafbeelding 2017-11-07 om 03.09.14

Dat is toch te gek? 😉 Voortaan hoef je echt niets, maar dan ook NIETS weg te gooien. Heb je bijvoorbeeld eens té fanatiek koekjes gebakken, dan kun je deze vacuüm maar liefst ZES weken bewaren! Heb je een te grote voorraad ingeslagen aan rijst/ pasta? Vacuüm getrokken hou je dit tot twee jaar goed in je voorraadkast. Voortaan ook geen verlepte kroppen sla, boerenkool, spinazie meer, want vacuüm hou je dit in de koelkast twee weken houdbaar. In het bijgeleverde boekje bij de foodsaver vind je meer bewaartips. 

Niet alleen de versheid blijft intact, ook blijven voedingsstoffen beter behouden. 

IMG_0275

DE ZAKKEN

De zakken zijn speciaal ontworpen voor de foodsaver. Ze zijn geschikt voor de vriezer en kookbestendig. Ze zijn gemaakt uit sterk, 5-lagig materiaal met speciale kanalen waardoor de lucht efficiënt kan worden afgezogen. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht meer om het voedsel blijft zitten. Als er lucht achterblijft kan dit bijvoorbeeld vriesbrand veroorzaken, wat de kwaliteit achteruit doet gaan. De zakken zijn BPA vrij en 100% voedselveiling. Je krijgt standaard bij je apparaat vijf kleine ” kant en klaar” zakken, vijf grote “ kant en klaar” zakken en een rol zakken.   Je kunt de zakken meerdere keren gebruiken. Ik zou alleen de zakken waarin je bacterie-gevoelige producten in sealt, zoals vlees en eieren,éénmalig gebruiken. Dit wordt nergens geadviseerd, maar ik persoonlijk vind dit een veiliger idee. Je kunt de zakken altijd bij bestellen. Voor twee rollen ben je gemiddeld 20 euro kwijt ( 10 euro per rol dus). 

IMG_0274

De zakken bevatten overigens ook geen weekmakers. De zakken zijn, omdat ze recyclebaar zijn, zuinig en duurzaam in gebruik. 

IMG_0213

DE BEWAARDOZEN

Je kunt bij je foodsaver diverse accessoires inkopen. Waaronder ook sets bewaardozen. Deze dozen zijn BPA vrij, en bevatten geen giftige stoffen en weekmakers.  Op de deksels bevinden zich een ventiel en een opening om het bijgeleverde pompje aan te sluiten. Dit pompje sluit je aan op je apparaat, en met één druk op de knop trek je alles vacuüm wat je in de doos vers wilt houden. Denk aan noten, granen, zaden, pitten, granola, muesli enz. De bewaardozen zijn er in verschillende maten en groottes en passen dankzij de vierkante vorm perfect op elkaar in bijvoorbeeld een voorraadkast of koelkast. 

IMG_0273

HOE WERKT IE?

Het apparaat werkt echt zeer simpel, maar het heeft wel enige uitleg vooraf nodig ( daarover later meer). Het bedieningspaneel is daarom ook super simpel: Links vind je het aan/uit lampje,(1) daarnaast zitten zes andere lampjes die groen oplichten als de machine in werking is. Het laatste lampje kleurt rood, naast de knop ( 2) om de zakken dicht te sealen zonder vacuüm ( voor een dichte kant te maken) 

IMG_0216

In het midden vinden we de centrale knop ( 3)  Hiermee activeer je het apparaat. Naast deze knop bevindt zich het ventiel (4)  waarop je het slangetje voor het vacuüm trekken van de bewaardozen op aansluit. Daarnaast vind je een knopje ( 5)  waarmee je meer vocht kunt onttrekken. Tot slot vind je meest rechts een lampje voor de temperatuur ( 6)

Je kunt zowel met een rol zakken werken als losse “ kant en klaar” zakken. Dit zijn zakken die al één dichte kant hebben. Je kunt in deze zakken dus al meteen je product doen. Gebruik je de rol, moet deze in het apparaat worden gelegd. En moet je telkens als je een zak wilt gebruiken, eerst één kant dicht sealen net behulp van de sealknop.Bekijk mijn uitleg hieronder:

Zoals ik melde in mijn filmpje is het de eerste keren even “ stoeien” Tenminste, dit was wel mijn ervaring. Ik ontving het apparaat en dacht daadwerkelijk dat hij niet werkte. Wat ik ook verzon, hij deed totaal niets. Ik moest de fabrikant om raad vragen. Telefonisch heeft deze mij wegwijs gemaakt. Het blijkt, dat de eerste keren de machine zeer stroef sluit en je behoorlijk wat kracht moet zetten op de uiteinden bij de pijltjes waar je normaal je duimen op zet om de machine te sluiten. Dit zal volgens de fabrikant verminderen naarmate je de machine gebruikt. Ik vond het wel een minpunt. Als je dit niet weet, dan kun je best even teleurgesteld worden. En ik vind ook, dat dit ergens in de gebruiksaanwijzing vermeld moet staan. Als je de zijkanten goed indrukt valt hij als vanzelf in een “ klik”. En zie je aan de zijkanten de knoppen verkleurd in groen. ( zie filmpje) Er gaat dan ook ( eindelijk!) een groen lampje branden naast de aan/uit functie links. Je apparaat is u gereed voor gebruik. 

Naarmate ik de machine gebruik, gaat het open/dicht drukken inderdaad een stuk makkelijker. Het is denk ik ook even een kwestie van weten. Maar dit vind ik wel erg onduidelijk, en kan voor beginners-problemen zorgen. De fabrikant was het probleem bekend en er zou intern naar worden gekeken. 

IMG_0214

VOOR EN NADELEN?

Laat ik beginnen met de grote voordelen:

– zeer eenvoudig en makkelijk te bedienen

– duurzaam, 100% gifvrij, zakken/bewaardozen veel keren te gebruiken

– neemt weinig ruimte in

– is zeer snel te gebruiken, je hoeft geen 10 handelingen vooraf te doen om even wat te sealen

– mooi in je keuken neer te zetten, heeft mooi uiterlijk

– gaat voedselverspilling tegen, je kunt ALLES sealen, zelfs taart

– heb je een groot diner in het verschiet, bijvoorbeeld kerst diners? Dankzij het sealen kun je alles ruim tevoren voorbereiden en maken zodat je op de dagen zelf nog zeer weinig hoeft te doen

– je kunt vele porties maken en in de koelkast bewaren of invriezen. 

De nadelen:

– uiteraard het eerste gebruik. Ik vind het lastig en vervelend dat dit nergens vermeld stond in de gebruiksaanwijzing. Het zou zeker veel beginners-problemen kunnen voorkomen. Gelukkig klopt het wat de fabrikant zei en gaat het sluiten inmiddels vlekkeloos. 

– Er zit een betrekkelijk korte draad aan, wat voor mij ( met een huis met weinig stopcontacten) best een dingetje is. Maar tegenwoordig worden er lijkt het enkel apparaten gemaakt met korte draden. Daar is mijn oude huisje denk ik niet op gebouwd 😉

IMG_0212

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben méér dan enthousiast. Aanvankelijk dacht ik, dat zo’n apparaat voor mij wat overbodig was. Ik gooi namelijk sowieso nooit wat weg. En omdat ik niet erg veel te besteden heb maak ik bewuste keuzes met inkopen doen waardoor ik eigenlijk nooit wat weg hoef te gooien. Maar toch ontdekte ik hoe handig dat sealen kan zijn, en gebruik ik hem toch meer dan ik dacht. Zo had ik een opengebroken zak bio-koffiebonen. Door deze te sealen blijven ze nog maanden vers. En ik had veel koekjes gebakken, deze heb ik ook geseald en kan deze drie weken goed houden. Door steeds een randje open te knippen van de zak, ontsnapt de vacuüm maar blijft de zak verder intact waardoor je hem opnieuw kunt gebruiken. Dus als ik nu wat koekjes nodig heb, laat ik het vacuüm ontsnappen, haal mijn koekjes eruit en seal de zak weer opnieuw vacuüm dicht. Zo eenvoudig is het`! Het is zeker voor het bewaren ideaal voor mij. Ook mijn brood kan ik nu voortaan veel langer vers houden! Homemade brood wordt enorm snel droog en hard. Dankzij het sealen heb ik daar nu ook geen last meer van, hoe cool! Ik vind vooral het feit dat de foodsaver voedselverspilling tegen kan gaan geweldig. Het is een duurzame, 100% gifvrije en snelle manier om voortaan al je voedsel volledig te benutten. Hopelijk breekt de foodsaver ook in Nederland echt door, ik ben ervan overtuigd dat het de enorme hoge cijfers ( zie begin review) van voedselverspilling omlaag kan brengen. 

Wat kost ie?

De prijzen liggen ook nogal uiteen, merkte ik na een rondje googlen. De gemiddelde adviesprijs ligt tussen de 119 en 125 euro. Het loont dus wel de moeite om even te gaan zoeken naar de beste deal. . Er zijn erg veel verschillende series en uitvoeringen, die ook sterk in prijzen verschillen.

23433165_1545425492185308_2065768844_o

Notificatie: Ik heb de foodsaver voor het review gratis ontvangen. Er zijn verder geen inkomsten mee gemoeid,geen commerciële doeleinden bedoeld met het review en het review is geheel onafhankelijk geschreven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *