Review GAGGIA Naviglio Black koffiemachine

SAM_2554

Ik ben dol op koffie. Ik drink het alleen zelden tot nooit. Waarom niet? Ik kan helaas erg slecht tegen cafeíne. Daar kan ik zo nu en dan best van balen, want het water kan mij werkelijk in de mond lopen als ik de geur van verse koffie ruik. Aan mij zijn de mooie, hippe en trendy koffiemachines dan ook niet besteed, dacht ik altijd. Want wat moet je daarmee als je nauwelijks koffie kunt drinken? Daar heb ik mij lelijk in vergist. 

Ik krijg regelmatig bezoek. En ik vind het onwijs vervelend om deze gasten steeds iets anders aan te bieden dan de koffie waar om werd gevraagd na mijn vraag of zij wat willen drinken. Linksom of rechtsom:  koffie is en blijft het meest gedronken drankje ter wereld, ook in Nederland. Ik krijg dan ook negen van de tien keer “ graag een kopje koffie als je hebt!” als antwoord op mijn vraag wat mijn gasten willen drinken. Geloof mij, het voelt zelfs een beetje gênant als je dan moet vertellen dat je geen koffiezetter in huis hebt….

Ik heb overwogen een goedkoop filter- koffiezettertje aan te schaffen, maar deze zijn dankzij de comeback ook niet zo goedkoop meer ( een beetje degelijke) Dus bleef dit eigenlijk een beetje in het luchtledige hangen. Tot vorige maand. Ik kreeg toen een aanbod, om een mooie koffiemachine te reviewen. Even dacht ik nog “ wat moet ik nu eigenlijk met zo’n mooie machine?” maar ik was toch erg nieuwsgierig. En dus ging ik ervoor! En eerlijk = eerlijk: ik was blij verrast! 

SAM_2273

WAT IS HET?

Ik kreeg de koffiemachine netjes en stevig verpakt thuisgestuurd. Bij het uitpakken werd ik met de minuut enthousiaster. Naast mooi is hij ook niet zo erg groot. Dat vind ik een pluspunt, want ik heb een keuken formaatje kippenhok. De GAGGIA NAVIGLIO BLACK is een zeer bijzondere koffiemachine, met ontzettend veel extra’s. Het is een volautomaat, met alle leuke functies die koffie drinken echt tot een heerlijk geniet-momentje kan maken. Je kunt er werkelijk alle soorten koffie mee maken. Van espresso tot cappuccino, van koffie verkeerd tot zwarte koffie, van latte’s tot melkvrije koffiesoorten. Maar ook direct een kop heet water voor thee, of melk opschuiven voor een kop warme choco. Wat zijn de specificaties?

– De machine is niet erg groot, wat enorm fijn is voor de mensen met de kleine keukens, de afmetingen : 26x34x44 cm

– Het vermogen is groot: 1850 Watt

SAM_2270

– Het heeft een watertank-capaciteit van 1,5 liter

– De kabel is afneembaar en heeft een lengte van 80-120 cm

– Het bezit een RVS thermo blok van 18-10

– de pomp is 15 bar

SAM_2551

– het bonen reservoir is goed voor 300 gram koffiebonen

– de lekbak is uitneembaar

– de koffiezet-groep is afneembaar en daarom makkelijk af te wassen

– de maalschijven zijn keramisch, de buitenkant BPA vrij

SAM_2267

De machine bevat een melk opschuimer. Daarbij zit inclusief een “ pannarello” ( stoompijpje) geleverd. De bediening is dankzij het zeer eenvoudige bedieningspaneel zelfs voor klunzen als ik een “ eitje”.

SAM_2550

 Het bedieningspaneel is verlicht. Er zit een aroma-selectie draaiknop op. Met deze knop kun je drie soorten koffie zetten: mild, sterk en extra sterk. De koffiemaler instel-pin heeft vijf standen.

SAM_2454

Je kunt de uitloop van de koffie op juiste hoogte instellen. Heb je dus een espresso kopje, kun je de koffie deze er mooi onder laten uitstromen. Een groot glas ( voor latte bijvoorbeeld) past er ook onder. Vele koffiemachines verplichten jou tot een onderhoud-abbonnement. Deze GAGGIA heeft dit niet. Je kunt namelijk zelf zeer eenvoudig de machine reinigen en onderhouden omdat hij ontzettend gebruiksvriendelijk is. Er is een zeer duidelijke en uitgebreide handleiding bijgeleverd die jou stap voor stap niet alleen kennis laat maken met de machine, maar ook zeer eenvoudig uitlegt hoe je de machine reinigt. 

SAM_2272

De reiniging doe je aan de zijkant. Je kunt de machine daar zeer eenvoudig reinigen. Het zal de eerste keren even zoeken zijn, maar na één of twee keer is het een makkelijk werkje. Een koffiemachine als deze vraagt om tijd om eraan te wennen. Zeker de eerste keren ben je even aan het zoeken hoe alles nu werkt, maar heb je de machine meerdere keren gebruikt dan snap je hem erg snel. Ik kan nooit zo overweg met gebruiksaanwijzingen. Ik zeg het eerlijk, ik heb er gewoonweg het geduld niet voor. Meestal lazer ik zo’n boekje op de stapel andere gebruiksaanwijzingen in de lade en vogel ik zelf uit hoe iets werkt. Ik ben ervan overtuigd dat je een machine/apparaat op deze manier het snelste onder de knie krijgt. 

SAM_2450

KOFFIE ZETTEN

Als je de machine op zijn plek hebt gezet kun je meteen koffie zetten. Wel moet je de eerste keer even een tank met water door laten lopen. Maar eigelijk is het: stekker erin, koffiebonen laden in het reservoir, watertank vullen, en beker onder de uitloop zetten en op koffie drukken. Als je de machine aandrukt, en je hebt geen water in de tank, zal de machine het niet doen. Je moet dus wel altijd zorgen voor een volle tank met water. Als de tank leeg is, zal er een rood lampje gaan branden. Er is ook een rood lampje voor mogelijk gevaar voor verbranding. De melk opschuimer kan vreselijk heet worden. Dit kan brandwonden opleveren en daar waarschuwt de machine je voor. 

SAM_2449

Je kunt een grote kop koffie zetten, of twee koppen koffie tegelijk, of een halve kop koffie ( kleine bak). De machine activeert direct zodra je de koffiekeuze hebt gemaakt. De koffiebonen worden gemalen en de vers geurende hete koffie stroomt in je mok. De machine druppelt nauwelijks na. De koffieprut wordt automatisch gescheiden en in een rond blokje afgevoerd in de koffiedik container, die rechts zit in de machine. Deze kun je zeer eenvoudig legen. Omdat de prut wordt samengeperst in een rondje, wordt de container ook niet zo ranzig. 

THEE ZETTEN

Heb je zin in een snelle kop thee? Met de machine heb je binnen een minuut een hete kop water voor je thee. Het hete water komt uit de melk opsachuimer. 

SAM_2446

MELK OPSCHUIMEN

Ik was vooral erg benieuwd naar de melk opschuimer. Ik was benieuwd, of dit ook lukt met mijn homemade melkvervangers. Ik maak verschillende soorten, van amandelmelk tot kokosmelk, van hazelnootmelk tot chufamelk. De meeste schuimers werken alleen met halfvolle of volle koemelk. Ik was daarom enorm benieuwd of het ook met plantaardige melk ging lukken. en tot mijn grote vreugde lukte dat prima! De opschuimer moet je wel even leren kennen. En omdat hij loeiheet wordt moet je ook goed opletten. Ook voor de melk op te schuimen heeft de machine water nodig en als je tank dus leeg is, zal de schuimer niet werken. Het is eigenlijk zeer eenvoudig, maar je moet wel even de gebruiksaanwijzing lezen ( moest ik ook toch maar even …) om de schuimer op een veilige manier te gebruiken. Zo dacht ik, dat het schuim-proces vanzelf zou stoppen, maar je moet echt even op de knop drukken om hem weer uit te zetten. Als je dit niet weet kan alles flink gaat spuiten en kun je je lelijk branden. Wees dus niet zo eigenwijs als ik, en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door 😉 

SAM_2447

Je kunt dus ook plantaardige melk gebruiken voor op te schuimen. Ik gebruik het liefst mijn havermelk, deze is lekker lobbig en dik. Dit geeft een heerlijke beker schuim. Je kunt hieraan bijvoorbeeld een eetlepel cacaopoeder toevoegen en roeren, dan heb je een heerlijke kop warme choco. Je kunt ook koffie bijschenken natuurlijk! 

VOOR EN NADELEN?

Ik zal beginnen met de vele voordelen:

– de machine is klein, compact en onwijs veelzijdig! Dit maakt het een fijne machine om te plaatsen in je keuken, het neemt niet veel plek in beslag.

– ontzettend gebruiksvriendelijk. Zowel bediening als schoonmaken is zeer gemakkelijk en snel.

– zeer snel hete koffie. De machine warmt zich zeer snel op.

– je kunt ook plantaardige melk op schuimen

– maakt geen harde geluiden. 

– fijne beveiliging. De machine geeft aan wanneer er mogelijk gevaar voor verbranding is. 

– aan bovenzijde ruimte voor kopjes neer te zetten, zodat je meteen kopjes paraat hebt

– de machine verspreidt dankzij de directe verse maling van koffiebonen een onweerstaanbare koffiegeur !

Nadelen zijn er niet echt, wel geteld kon ik er eentje bemerken: de draad. Deze is niet zo erg lang waardoor je de machine dicht bij een stopcontact moet zetten of de draad verlengen.

SAM_2452

ADVIES VOOR LANGER PLEZIER EN LEVENSDUUR VAN DE MACHINE

Ik ben nogal netjes en zuinig op mijn apparaten. Daarom behandel ik ze met erg veel zorg. Ook deze machine maak ik NA IEDER GEBRUIK, of dit nu enkel voor wat heet water is of voor koffie, zorgvuldig schoon. Ik leeg de watertank en droog deze, leeg de koffieprut-container en spoel deze onder de kraan af en droog deze.

SAM_2455

Ik adviseer je ook om na ieder gebruik de wateropvang-bak te legen en te reinigen en droog te deppen. Tot slot neem ik de buitenkant af met een vochtige doek. Het is aan te raden deze handelingen na ieder gebruik te hanteren, dit levert absoluut meer levensduur op van je machine plus dat je minder snel hoeft te reinigen. De meeste mensen legen hun watertank bijvoorbeeld nooit na gebruik, waardoor er sneller ontkalking kan ontstaan in de tank. Ook de koffieprut kan de container behoorlijk ranzig maken als de prut er te lang in blijft. 

De melk opschuimer moet je ook zorgvuldig na ieder gebruik even reinigen. Verwijder het buisje en spoel deze zorgvuldig af onder de kraan. Maak met een vochtige doek de schuimer aan het apparaat schoon. Zeker als je koemelk gebruikt, is dit erg belangrijk. 

IMG_1154

EXCLUSIEF: GAGGIA ARABICA KOFFIEBONEN

GAGGIA heeft exclusief voor hun apparaten een assortiment koffiebonen. Deze koffiebonen zijn van meest hoge kwaliteitsklasse. Ze worden gemaakt van de top selectie van de meest verfijnde Arabica koffiebonen uit Midden en Zuid-Amerika. De bonen worden op de traditionele Italiaanse manier geroosterd. Dit geeft de milde zachte smaak. Je kunt de koffiebonen niet in de winkel kopen, maar bij diverse geselecteerde verkooppunten, en via webwinkels. De bonen zijn verpakt in een speciale verpakking om de bonen zo lang mogelijk vers te houden.

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben ontzettend blij met deze machine. Alhoewel ik hem voor mezelf niet vaak tot nooit gebruik voor koffie, zijn de andere mogelijkheden voor mij ideaal. Een kopje thee is zo gezet, terwijl ik voor gasten koffie uitschenk, dit levert ook meteen een stroombesparing op omdat ik dan niet afzonderlijk mijn waterkoker aan hoef te zetten. Ik verheug me al op de herfst/wintermaanden waarin ik nu voortaan in nog geen 3 minuten een kop heerlijke hete warme meukvrije choco in mijn handen kan zetten om deze weer op te warmen. De mensen wie ik tot nu toe de koffie heb uitgeschonken zijn zeer te spreken over de smaak. Uiteraard heb ik ook een bak koffie genomen, met de krampen op de koop toe. Ik heb serieus echt genoten van iedere slok! Een supermachine, met oneindige mogelijkheden! Van mij krijgt deze GAGGIA NAVIGLIO BLACK tien dikke thumbs upp! Ik gebruik hem iedere dag! 

De GAGGIA NAVIGLIO BLACK kost 549 euro. Een fiks bedrag, maar je krijgt wel ontzettend veel waarde voor je geld terug. De machine is geschikt voor dagelijks gebruik, en heeft een garantie van twee jaar Een rondje googlen kan ook wat prijsvoordeel opleveren. Je kunt hem o.a via deze link bestellen.

.

Wil je afzonderlijk de koffiebonen bestellen? Klik hier

Notificatie: ik kreeg deze machine gratis toegestuurd voor dit onafhankelijke review. Er zijn verder geen andere inkomsten en commerciële doeleinden mee gemoeid. 

5 Reacties op “Review GAGGIA Naviglio Black koffiemachine

 1. Een Nespresso machine met decaffinato lost ook jouw probleem beter op en specials voor je gasten

 2. Beste Monique, het klinkt allemaal heel erg goed (kost ook wel weer een arm en een been!), maar eh, ik houd het toch maar bij (goedkoop) koffie zetten met de hand: een Melita filter, filterzakje in filter, versgemalen koffie erin, het water net van de kook erop en voila, een heerlijk kopje koffie! Steeds weer een leuk ritueel en mijn gasten (zelfs een die koffie-expert is) roemen over mijn koffie. Kopje koffie met liefde gezet is niet te versmaden.

 3. Hoi Monique, ik weet dat je niet voor de technische ondersteuning bent maar mijn machine kan ik niet uitschakelen. Hij blijft in de stand-bye modus staan. De ON/OFF knop blijft rood knipperen, zelfs na een uur. Eigenlijk zou hij vanzelf uit moeten schakelen toch? Heb jij een idee? Alvast bedankt Groeten Ivonne

 4. Hoi Monique,
  Vandaag via jou site de machine besteld en ontvangen! Bij mij blijft ook de machine in de stand- bye modus staan en rood knipperen. Jammer dat dit niet vermeldt is bij de minpunten.
  Ik sluit me aan bij de vraag van Ivonne.
  Gr, Mirranda.

  • ik heb dit sowieso doorgezet naar de leverancier. Ik heb hier geen last van omdat ik de stekker altijd er na gebruik uit trek ( stroombesparing 😉 ) Maar zodra ik meer weet zal ik het aanvullen in mijn review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *