Review GAGGIA VELASCO PRESTIGE vol-koffieautomaat, hoe meukvrij en gezond is deze machine?

Echte koffie-drinkers weten hoe belangrijk de zet-methoden zijn. En dat “ echte” koffie niet uit een Nespresso of Senseo apparaat druppelt. Niets kwaads overigens over deze koffie, want het zijn niet voor niets razend populaire zet-methoden, maar als je eenmaal een “ echt verse bakje koffie” hebt geproefd uit een vol-automaat-koffiemachine, dan begrijp je waarom er onderscheid in wordt gemaakt.

Ik kan helaas niet veel koffie drinken, ik kan er ontzettend slecht tegen. Als ik dan een klein kopje koffie drink, dan wil ik wel, dat ik echte koffie proef. Er zijn tegenwoordig talloze koffie-machines voor thuisgebruik. Dit heeft een ware trend gezet. De machines zijn razend poulair, iedereen kan nu thuis hun eigen verse bak koffie uitschenken. De machines zijn zeer geavanceerd en bedreven, waardoor het hooguit een paar drukken op knoppen van ons nodig heeft. Binnen nog geen minuut schenkt de machine een heerlijk geurend kopje verse koffie.
Vele machines, de zogenoemde VOL-AUTOMATEN, beschikken over vele extra’s, zoals een stoom en melk opschuimer, en mogelijkheden om enkel heet water te tappen. Daarnaast is er de volledige controle over hoe slap of sterk jij je kopje koffie wilt. Alles wat het vraagt zijn wat drukken op knopjes.
Onlangs kreeg ik de gelegenheid, om een wel heel erg mooie vol-automaat te testen. De GAGGIA VELASCA PRESTIGE. Ik ben bekend met het merk GAGGIA, daar heb ik eerder erg goede test-resultaten mee bereikt. Het merk doet het over de gehele wereld erg goed.
Deze Prestige is gemaakt van RVS en bevat keramische filters, wat het voor mij super-interessant maakt. Een machine wat niet is gemaakt uit plastic, daar heb ik wel oren naar. 😉 Ook zijn de keramische filters één van de meest gunstigste filters voor de gezondheid. Het laat maar weinig vetstoffen ( cafestol en kahweol, de vetstoffen in koffie die slecht zijn voor het LDL cholesterol ) door en omdat de druk in de machine niet zo hoog oploopt blijven de aroma’s ook zoveel mogelijk behouden. Ik kreeg de machine thuisgestuurd om te gaan testen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.

WAT IS DE GAGGIA VELASCO PRESTIGE?

Het gaat om een VOL-AUTOMAAT, dus een machine met ontzettend veel mogelijkheden. De machine bevat een OLED-display, waar je met behulp van knoppen de machine kunt besturen. Je krijgt de volledige controle. Dat betekent, dat je niet alleen beslist over hoe sterk jij je kopje koffie wilt, maar ook de looptijd en de maling bepaal je zelf. Hierdoor kun je echt jouw eigen perfecte kopje koffie samenstellen.
Anders gezegd kun je dus “ koffie op maat” samenstellen, vanaf het verwarmen tot aan de uiteindelijke koffie in je kopje toe. Zoals eerder geschreven bevat de Prestige een keramische filter, maar ook de maler is van keramiek . Dit levert een maximale smaak op.
Wat heeft de machine nog meer voor moois?
– 10 verschillende maalstanden
– je kunt naast koffiebonen ook gemalen koffie gebruiken, er is een afzonderlijke container aanwezig
– tot 5000 koppen is de machine te gebruiken voordat hij om zijn onderhoudsbeurt vraagt
– een enorme veelheid aan koffie-specialiteiten ( van cappuccino tot espresso, van lattê’s tot koffie verkeerd ) maakbaar
– een prachtige melk-container die je kunt afnemen, zodat je de melk gewoon in de koelkast kunt bewaren in de kan tot de volgende kop koffie
– Verwarmt razendsnel dankzij het snelle thermo-block
– de computer herinnert zich de laatst gebruikte ingestelde filtermaling, zodat je niet telkens opnieuw de machine hoeft in te stellen
– de melkcontainer kan maar liefst 500 ml melk aan
– cappuccino fan? De machine bezit een “ one touch-knop” waarmee je in een aantal seconden een heerlijk cappuccino kan fabriceren
– de machine bevat een aroma-systeem met vijf standen, van 6,5 gram en van 11 gram
– de watertank kan anderhalve liter water aan
– het spoelen en ontkalken gaat automatisch
– de machine bezit een timer
– cappucchino’s worden verwarmd tot 150 •C. De gemiddelde aanbevolen warmte van cappuccino ’s ligt rond de 145-155 *C.
– het bezit vier programma’s
– twee jaar garantie
– de onderdelen zijn in principe vaatwasser-bestendig maar wil je de machine zo lang mogelijk behouden, raad ik dit af, gewoon even afspoelen onder de kraan volstaat ook prima. 
En dan nog wat specificaties:
– de machine weegt 11,3 kg
– het heeft de afmetingen 25,6 x 34 x 44,4 cm. Hij neemt dus niet erg veel ruimte in beslag, dankzij de slimme indeling van o.a de melk-kan.
– de machine is gemaakt van RVS en bevat keramieken malers en filters ( 100% ) De outlaw ( water opvangen en de warmte plaat bovenop zijn ook van RVS.

Je kunt met de machine ook heet water tappen voor een kopje thee. Je gebruikt deze uitloop ook voor de “ baby cappuccino “

WAAROM KERAMISCH?

In mijn uitgebreide artikel over koffie kun je lezen, dat de zet-methoden ( filtering) van koffie niet alleen belangrijk is voor smaak en aroma, het is ook van belang m.b.t de gezondheid. Koffie heeft zowel gezonde als ongezonde eigenschappen. De ongezonde eigenschappen dankt de koffie aan de vetstoffen in koffie: cafestol en kahweol, en de cafeïne waar niet iedereen tegen kan ( like me 😐 ) De meest gezonde koffie maak je dan ook met een “ pruttel” koffiezet-apparaat die oma ook thuis had. Dit filtert vrijwel alle vetstoffen uit de koffie. Gelukkig zijn de meeste koffiemachines van nu verrijkt met keramische malers en filters. Voorgaand waren dit nog metalen of nylon filters.Dit laat niet alleen veel meer vetstoffen door, ook beïnvloedt het smaak en aroma. Vandaar dat de meeste fabrikanten massaal overstappen op keramisch. Dit gaat bovendien ook veel langer mee, en is dus duurzamer.
Keramiek creëert een meest ideale maling, wat er o.a voor zorgt dat het water gelijkmatig door de vers vermalen koffie heen stroomt en het zuiverste essentie uit de koffiebonen wordt gehaald. Daarnaast voorkomt keramiek oververhitting en verbranding van de koffiebonen. Dit geeft ook meteen veel meer gezonde voordelen ( geen gevaar voor acrylamide bijvoorbeeld ) Wil je een koffiemachine aanschaffen, Let er dan op, dat deze keramische filters en maling heeft. Dit zorgt voor meest gezonde kopjes koffie, bovendien ultiem in smaak en aroma plus duurzaam.

DE JUISTE MAALSTAND VOOR DE JUISTE KOFFIEBOON

We kennen globaal gezien twee soorten koffiebonen ( meest gebruikt, wereldwijd) en dat is de ARABICA en de ROBUSTA. Gaggia gebruikt zijn eigen Arabica koffiebonen, die je per kilozak kunt bestellen. Gaggia heeft dit gedaan, om speciaal voor hun machines de beste koffiebonen aan te kunnen bieden voor het meest hoogst haalbare kwaliteit-kopje-koffie. Uiteraard hoef je dit niet te gebruiken en kun je ieder gewenste koffieboon gebruiken. Ik heb zelf bijvoorbeeld gekozen voor biologische dynamische arabica-koffiebonen.
De Velasca Prestige heeft maar liefst 10 verschillende maal-standen.
 Er zijn immers veel verschillende soorten koffiebonen, die weer om een andere maling vragen. De fijn-instelling geven het meeste aroma. Op deze manier kun je helemaal jouw eigen koffie samenstellen.Er wordt bij de machine een schepje bij geleverd, die tevens dient als “ schroef” om de maling te stellen. Dit vind je naast de koffiebonen-container ( geel knopje )
Wat ook fijn is aan deze machine is het snelle verwarming-mechamisme. Het thermo-block bevat een legering van RVS waardoor in enkele seconden hoge temperaturen kunnen worden bereikt. Zeker als snelheid vanwege de uitdronk belangrijk is, is dit een uitkomst. Je kunt bijvoorbeeld achter elkaar een cappuccino en een espresso maken, zonder enige tijdverlies. Ideaal voor als je visite hebt en iedereen wat anders wilt! 😀
….de melkkan is eenvoudig in de koelkast te bewaren….
De melk-container zit vast aan de machine waardoor het weinig ruimte in beslag neemt. De container is afneembaar en kun je dus gewoon weer terugzetten in de koelkast na gebruikt. Geen gehannes met stoom-pijpjes. Het is letterlijk de container met melk vullen, aansluiten op de machine en op het knopje drukken. De container kan 500 ml melk aan. Het is uiteraard gemaakt van BPA vrij kunststof, zonder weekmakers.
Het water-reservoir bevat iets bijzonders: het bevat een AQUA CLEAN FILTER. Dit filter word standaard bij geleverd, en is erg gemakkelijk in het water reservoir te plaatsen. Dit filter filtert het kraanwater, waardoor er :
– minder tot geen kalkafzetting aanwezig is, dit is ook erg fijn voor de duurzaamheid van je machine
– meer smaak, intensiteit en aroma in de koffie aanwezig is 
– het ontkalken kun je uitstellen tot wel 5000 koppen van 100 ml per kop
– het maakt je kopje koffie weer een tikkeltje gezonder
De filters zijn bij te bestellen. Als je geen filter wenst, dan kan dat uiteraard ook prima. Sommigen vinden het een vrij duur grapje, wat het natuurlijk ook kan zijn als je in een gebied woont waar het kraanwater erg hard is. De machine bezit een speciaal programma om met de filter te werken, deze kun je activeren als je gebruik maakt van het filter.
De koffiemachine bevat een afzonderlijke container om gemalen koffie te gebruiken. Deze zit naast de koffiebonen-container. De “ schroef” om de maling te regelen, is ook meteen het maatschepje om te gebruiken voor de gemalen koffie. Een schepje is precies voldoende om het reservoir te vullen voor een kop koffie.  Omdat ik cafeïne erg slecht trek, heb ik een biologische cafeïnevrije gemalen koffie gekozen om deze machine uit te testen.
Het LED display is zeer duidelijk en gebruiksvriendelijk. Ik heb via een you tube filmpje meegekeken hoe de knopjes werken en na 1 x heb je dit al goed door. Het is echt erg eenvoudig om de programma’s te besturen. Rechts vind je de “ tikker” om iets naar boven door te lopen of naar beneden. Links zit de bevestingsknop, om een ingesteld programma vast te zetten. Als je erg ongeduldig bent, en meteen nadat je de stekker in het stopcontact hebt gedaan graag een kop koffie of cappuccino wilt, dan is dit geen enkel probleem. Wat het ideaal maakt voor mensen die bijvoorbeeld altijd haast hebben, mensen met beperkingen, enzovoort. De machine is echt ont-zet-tend gebruiksvriendelijk.

WELKE KOFFIEBONEN?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffiebonen op de markt. GAGGIA heeft daarom besloten een eigen 100% arabica koffieboon te produceren die geschikt zijn voor alle GAGGIA machines. Ze worden per kilo aangeboden. De meeste ( web) winkels bieden deze GAGGIA koffiebonen naast hun machines aan. Maar het hoeft natuurlijk niet, je kunt ook zelf kiezen voor jouw meest ideale soort koffieboon. De machine kan iedere koffieboon vermalen, je hebt dus geen specifieke boon of boonsoort nodig, alles kan er gewoon in.
De koffiebonen van GAGGIA zijn traditionele Italiaanse espressobonen. Ze worden geroosterd in de traditionele Noord-Italiaanse stijl. De bonen zelf zijn afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika. De bonen geven een milde smaak.
Ik koos zelf voor deze koffiebonen, uit mijn biowinkel, van DEMETER ( dus biologisch-dynamisch) Het zijn arabica bonen, die vind ik het lekkerste. De bonen komen van een partnerplantage uit de vruchtbare hooglanden van Kerala in het zuiden van India. Arabica-bonen van de oudste Demeter-koffieplantage van Mexico. De rijke vulkaanbodem en de grote biodiversiteit zijn belangrijk, deze liggen in een regenwoudgebied aan de kust van de Stille Oceaan, vlakbij Guatemala. Ik heb deze koffiebonen eerder geproefd bij een kennis en was erg onder de indruk. Vandaar ik ze heb gekocht om te gaan proberen in de VELASCO-PRESTIGE.
 
 

KOFFIETIJD!!!!!!!!

Hoogste tijd om de machine te gaan testen! Na het you tube filmpje te hebben bekeken jeukten mijn handen om te beginnen! Ik begon met een cappuccino , gemaakt met havermelk. Plantaardige melk dus. Je kunt overigens het beste biologische sojamelk gebruiken, dat geeft het beste schuimkraagje, maar met havermelk lukte het mij ook. 
 
 
Het is in het begin heel even zoeken naar de juiste positie om de melkkan in het apparaat te klikken, maar dat is echt na 1 x een “ eitje”. Nadat je het pijpje aan de melkkan uit heb gezet hoef je alleen nog maar op de cappuccino knop te drukken….de machine doet de rest! 
 
Na ongeveer anderhalve minuut heb je een waanzinnig lekkere cappuccino! WAUW! Door de speciaal afgestelde “ brewing” krijgt je cappuccino drie hele mooie laagjes, wat je door een glas heel erg goed ziet. Mijn kennis, die aanwezig was om alle koffie lekker mee op te drinken, vond de cappuccino “ to die for” Ze drinkt dagelijks cappuccino en zei dat dit echt “ barista-bar-kwaliteit” was. Ik heb ook een slokje geproefd en inderdaad….WAUW! 😃
 
Dan het gewone bakje koffie zetten. Ook dat is een eitje voor de machine. Je kunt ook hier de koffie geheel naar je eigen smaak ( sterkte, intensiteit, aroma) aanpassen door heel simpel door het menuutje heen te lopen, maar je kunt ook de standaard instelling aanhouden en enkel op het espresso knopje te drukken. Wil je een grotere kop, dan druk je twee keer op het knopje. Alles is aan te passen via het menu. De koffie is echt waanzinnig lekker. Dit is wat je KOFFIE mag noemen. Met alles erop en eraan. 😋
Met deze machine kun je ook koffie van gemalen koffie maken. Zet in het menu het programma ” pre-infusion. Daarna druk je op de espresso knop. De machine zal de filterkoffie ( die je in het speciale containertje hebt gedaan ) gaan maken en bevochtigen. Resultaat: een heerlijk kopje koffie!
 
Het heeft de testen met glans doorstaan, sterker, ik was onder de indruk. Ik ben niet zo van het “ handleidingen lezen” en ga vaak zeg eerst op avontuur, om zo de machine het snelste en beste te leren kennen. Komende tijd ga ik alle functies even op mijn gemak uitproberen, dat wordt genieten. 
Ik ben meer dan enthousiast. Ik ga komende tijd enorm genieten van deze machine, want denk ook aan de heerlijke warme koppen chocolademelk. Dit kun je ook in een handomdraai zetten met deze machine, Er zit een afzonderlijke knop op die alleen melk opwarmt. Als je dus in een glas wat cacaopoeder en stevia doen, en daar de melk in laat opschuiven, heb je binnen no time een heerlijke kop warme chocoladedrank. 
 

GESCHIKT VOOR DE MEUKVRIJE KOFFIELIEFHEBBER?

Omdat deze machine zo gigantisch veel in huis heeft, kun je er veel meer kanten mee op. Dankzij het zeer eenvoudige en gemakkelijke melk-reservoir kun je ook veel plantaardige melk gebruiken. Dit is niet bij alle koffiemachines mogelijk, die vragen echt om volle koemelk. Ik heb havermelk gebruikt, het opschuimen ging perfect. Echter heb ik het later ook geprobeerd met biologische sojamelk, wat ( eerlijk = eerlijk ) echt beter lukte, maar het is dus niet zo, dat het met havermelk helemaal niets doet. 
 
Wat nog meer zeer fijn is aan deze machine voor de meukvrije zielen onder ons is :
 
– dat hij gemaakt is van RVS. De kunststof onderdelen zijn gemaakt van BPA vrij materiaal, zonder weekmakers. 
– dat de malers en het filter zijn gemaakt van keramiek. Dit is duurzaam, en het zorgt voor minder toelaatbaarheid van cafestol en kahweol aan de koffie. 
– dat de druk minimaal is, zodat er een zo hoog mogelijk haalbare smaak, intensiteit en aroma behouden blijft. Daarnaast dus ook minimaal aan vetstoffen in de koffie
– dat de machine zeer milieuvriendelijk werkt. Zo heb je geen gebleekt filterpapier nodig, en geen cups, die zeer schadelijk zijn voor het milieu
– dat de machine supersnel opwarmt.. Dit bespaart energie
– dat de machine zeer onderhoudsvriendelijk is. Pas na zo’n 5000 koppen koffie vraagt hij om een onderhoudsbeurt
– dat de machine een waterfilter heeft, wat hard water schoon filtert. 
– dat de machine veelzijdig is en ook plantaardige melk-alternatieven goed verwerkt. 
 
EINDOORDEEL:
Ben je op zoek naar een alles-kunner, een meest meukvrije machine, en een machine die echte kwaliteit-koffie kan maken, dan is deze machine de jouwe. Laat ik met het enige nadeel eindigen: hij is niet goedkoop. Maar ik bekijk dit van een andere kant. Als je bekijkt wat je allemaal krijgt , wat deze machine kan, hoe duurzaam hij is, hoe meukvrij hij is, en hoe fraai hij is, dan zou ik er voor gaan sparen of de investering er zeker in stoppen. Er is erg weinig, wat deze machine niet kan. Em je kunt het zodanig op eigen wensen instellen dat je ideale en perfecte kopje koffie nu in handbereik is. Natuurlijk blijft € 799 euro een duizelingwekkend hoog bedrag, ook ik schud dit niet zomaar even uit mijn mouw en zou er heel erg lang voor moeten sparen. Maar als ik deze prachtige kans niet had gehad, had ik er zeker voor gespaard. Deze machine is echt het neusje van de zalm, de Rolls Royce op gebied van vol-automaten, en dankzij zijn prachtige vormgeving zeer geschikt voor mensen die ook graag meukvrij willen investeren en op een gezonde manier van koffie willen genieten. Deze machine is mij aangeboden door STT LELYSTAD ( www.sttlelystad.nl ) waar ook de Montana airfryers vandaan komen. Deze leverancier staat voor hoogwaardige kwaliteit maar vooral met veel respect voor mens, dier en milieu. Vandaar ik ook een groot fan ben van STT LELYSTAD. Ze staan als meest klantvriendelijk aangeschreven. Dit geeft een geweldig veilig gevoel voor de garantieperiode. Je wordt met veel zorg en aandacht geholpen. 
Kortom: wil je echt gezond en lekker genieten van koffie, dan is deze machine the best thing. 
 

WAAR TE KOOP?

De GAGGIA koffiemachines zijn zowel in winkels als on line verkrijgbaar. De actuele verkoopprijs is € 799 euro. 

10 Reacties op “Review GAGGIA VELASCO PRESTIGE vol-koffieautomaat, hoe meukvrij en gezond is deze machine?

 1. Hi Monique,

  Ik heb deze machine al jaren en ben ook enorm blij mee. Het enige lastige ding vind ik toch het ontkalken op een gezonde manier. De producten die de fabrikant aanbiedt, lijken mij allemaal nogal belastend. De fabrikant zelf zweert hier natuurlijk bij en raad af om met azijn of andere zuren te ontkalken. Ik doe dat overigens wel gewoon, maar ik vraag me af wat jij zou doen?

  Groet en dank!

 2. Toevallig waren we net ons Senseo apparaat zat, dus nu deze besteld, ik verwacht een erg grote verbetering in de kwaliteit van de koffie (en lekkere cappuchino’s)😁 bedankt voor de goede review en voor het regelen van zo’n hoge korting!

 3. De koffiemachine uit de erfenis van mijn vader was het aan het begeven en ik was mezelf al aan het oriënteren op een nieuw apparaat. Jouw aanbod kwam dus op het goede moment. Zaterdag werd de machine zonder enig probleem geleverd bij een afhaalpunt (dank Mieke!). Ook de ingebruikneming gaat soepel. Mooi apparaat. Eerste kopje espresso is veelbelovend, maar nog beetje slap. Vandaag maar eens experimenteren met de instellingen =)

 4. Ik hoop niet dat ik er overheen gelezen heb. Maar kan je de hoeveelheid water zelf instellen.? Kan je de melk(schuim) hoeveelheid (ook) zelf instellen.? Als dat allebei kan ga ik hem ook kopen. We hebben jaren een JURA machine gehad, die is een paar weken geleden kapot gegaan. Twijfel om weer een volautomaat te kopen of toch weer gewoon zelf handmatig met een goede machine Espresso-Macchiato te gaan maken. Deze machine is erg aanlokkelijk, zeker voor deze prijs…

 5. Hartstikke bedankt @Mieke.

  Wij weten het nog niet zeker. Heb je link doorgestuurd naar iemand die ook zoekende is…

 6. LS,
  als je schrijft dat:
  – cappucchino’s worden verwarmd tot 150 •C. De gemiddelde aanbevolen warmte van cappuccino ’s ligt rond de 145-155 *C.
  heb je het toch wel fout.
  Dat moet ongeveer 92 tot 93 ℃ zijn, dus onder het kookpunt!

  De genoemde 150 graden kan geen Fahrenheit zijn, want 150℉ is 65℃
  Ik ben wel benieuwd waar deze waarden vandaan komen.

 7. Wat een leuk artikel! Ik ben sinds een paar jaar ook gek op een bakkie koffie en dit apparaat klinkt erg interessant! Helaas heb ik deze euro’s niet klaar liggen 😉 Zijn er ook goedkopere alternatieven? Ik klopt nu zelf de Havermelk op en gebruik nog de koffie van Nescafe….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *