Review gerookt keltisch zeezout/molens

Alhoewel ik geen echte “ zout-klant” ben, kan ik echt keltisch zeezout op zijn tijd zeer waarderen. Je kunt alles over keltisch zeezout lezen, door hier te klikken. Ook in dit artikel over solé kun je veel informatie vinden over keltisch zeezout. Al heel wat jaren werk ik fijn samen met de broers Pascal en Patrick Pichion, de drijvende krachten achter Breizh Import. Breizh Import levert al jaren zout aan de Ambachtelijke rokerij ZUIDVENNE in Zutphen. Eerst ging dit nog via “ Het Olde ambacht” op Terschelling, maar sinds kort zijn deze twee samen gesmolten. 

IMG_0845

ROKERIJ ZUIDVENNE

Rokerij Zuidvenne is ontstaan doordat Bjorn Zweers (34 jaar) en Hans Ditzel (75 jaar) de handen ineen geslagen hebben. Beide rookten hun producten in houten rookkisten en gebruikte Sel Gris een speciaal soort zeezout voor hun pekelbaden. Zonder dat de twee van elkaars bestaan af wisten, kwam Bjorn via de naar Nederland geïmmigreerde zeezout importeur, Fransman Pascal Pichon (zijn broer Patrick Pichon schept het zout) erachter dat hij niet, zoals hij zelf dacht, niet de enige was die op deze manier werkte met zijn zeezout…Op Terschelling rookte Hans ook nog eens op dezelfde manier ook in houten rookkasten. Beiden hadden ook houten rookkisten ontwikkeld welke nu tentoongesteld en als museumstukken naast elkaar neergezet zijn in de rokerij! Door de overeenkomsten in werkmethodes werd er contact gelegd, de handen ineen geslagen en met veel enthousiasme kwam uiteindelijk Rokerij Zuidvenne tot stand.De rookkasten van Rokerij Zuidvenne zijn zelf ontwikkeld en zorgen nu ook voor een lage CO2 uitstoot. Want de warmrookkasten verbruiken maar 1,2 kilo hout en de koudrookkasten 200 gram. Minder bosbekapping en minder uitstoot als gevolg! En doordat ze zo veel hout besparing hebben Minder bosbekapping en minder uitstoot als gevolg! En doordat ze zo veel hout besparing hebben zijn ze een samenwerking aangegaan met de oudste Stoomzagerij van Nederland bij stoomzagerij De Wilpsche Dijk waardoor de mannen uiteindelijk het op maat aangeleverde hout alleen nog tot stukjes hoeven te hakken voor het roken. Ze maken letterlijk hun eigen rookhout! En van de gelden welke hieruit vloeien kan de vereniging hun museum verder opknappen. Want zoals ze zelf zeggen willen ze graag maatschappelijk betrokken zijn en lokale economieën stimuleren Het zeezout wordt handmatig geoogst in Bretagne door Patrick Pichon. Hij heeft maar liefst 55 zoutpannen in bedrijf en het zout wordt daarna via Fairtransport op een zeilschip naar Nederland vervoerd. Hierdoor wordt ook de CO2 uitstoot beperkt

GEROOKT ZEEZOUT

Het mineraalrijke zeezout wordt dus door ‘le Paludier’ Patrick Pichon geoogst Maar de Guerande in Bretagne waar zich de zoutpannen bevinden is meer dan dat. Inmiddels is het een beschermd natuurgebied en valt het onder Unesco werelderfgoed, omdat de zoutpannen eeuwen geleden door de Kelten zijn aangelegd. De kleibodem breekt 10% van het natrium af en voegt ook weer magnesium toe. Daardoor is dit zout wat zachter van smaak. Elke winter laten de ‘paludiers’ de zoutpannen leeglopen en wordt er onderhoud gepleegd aan de kleibodem. Door goed onderhoud te plegen aan de zoutpannen komt de verfijnde smaak naar boven van dit zeezout en kan dit zout niet vergeleken worden met normaal zeezout! In de zomerperiode wordt er uiteindelijk geoogst en moet Patrick flink aan de bak, doordat het water in de zoutpannen begint te verdampen!

Maar deze rokerij rookt dus ook dit zout…

Na het drogingsproces wordt het zout ambachtelijke gerookt volgens eigen unieke wijze. In tegenstelling tot het meeste zeezout in de handel, wat aromatische toevoegingen krijgt, wordt er door Rokerij Zuidvenne 100% ambachtelijk gerookt.En dat proef je! Dit gerookte zeezout is behoorlijk uniek in smaak. Door de heerlijke rook-smaak kunnen veganisten bijvoorbeeld alles een hartige smaak geven, krijgt een gerecht een heerlijke zilte gerookte smaak en kun je het over patat strooien. 

DE MOLENS

Er zijn drie verschillende molens verkrijgbaar. Een “ naturel” zeezout, een gerookt zeezout, en een zeewier-zeezout molen. Ik heb ze allen getest. De molens zijn van glas en geschikt voor hergebruik. Je kunt de molen op twee standen zetten: grof en fijn. 

IMG_0847

Als eerste heb ik uiteraard de meest bijzondere getest: het gerookte zeezout. De geur is heftig. Een zeer sterke rook-geur. De smaak….echt uniek. Een zeer aanwezige rooksmaak wat door het zout zelf erg zilt en hartig op de tong prikkelt Ik heb het door een vegan spread verwerkt en dat smaakte ronduit fantastisch. Omdat je er zeer weinig van nodig hebt is het zout ook zeer zuinig in gebruik. 

IMG_0846

De tweede meest bijzondere is de molen met zeewier. Er zit maar liefst 20% Bretons zeewier in verwerkt. Dit geeft al je gerechten niet alleen een heerlijke smaak, ook is het zout een zeer gezonde aanvulling op de gezondheid. Het bevat o.a jodium. Ik heb dit zout over mijn homemade zoete-aardappel patat gestrooid wat het een ongelooflijk lekkere smaak-twist gaf. 

IMG_0848

De derde is het bekende “ sel gris” keltische zeezout. Een heerlijk zout, rijk aan mineralen. Voor algemeen gebruik, overal waar je graag wat zout over wilt strooien. Over de patat smaakt dit zout op zijn opperbest!  Alle drie de molens zijn een aanwinst voor in de keuken. De ideale smaakmakers, altijd en overal! 

WAT KUN JE MET HET GEROOKTE ZEEZOUT????

Je kunt alles wat je graag een rooksmaak wilt geven bestrooien met het unieke zout. Ik gebruik het bijvoorbeeld over mijn homemade zoete aardappel-patat, in mijn homemade soepen, en ik maak er “ salted karamel “ chocolade mee. Het zout is in het bijzonder geschikt voor mensen die wel graag vlees eten, maar dit liever niet doen, of willen minderen. Gerookt zeezout geeft alles naast de bekende rooksmaak ook een zilte, vleesachtige smaak. Sommigen beschrijven de smaak als “ bacon-smaak”. Het is een perfecte, knettergezonde manier om alles een rooksmaak te geven en tevens een zilte zoute smaak. In de zomermaanden, als het warm is, verliezen we ook meer zouten d.m.v veel zweten. Dit zouttekort kun je prima oplossen door solé te drinken. Je kunt nu solé met een rooksmaak drinken dankzij dit gerookte zeezout!  Gerookt zeezout is in het bijzonder zeer smakelijk over verse vis. Maar ook je gestoomde groenten krijgen een zeer bijzondere rooksmaak. Wat gerookte zeezout over je omelet maakt je omelet tot een waar feestje. Over een gekookt vers eitje een waar genot. Kortom: het is enorm veelzijdig !

Het zeewierzout en het naturelzout kun je eveneens overal voor/op/ in gebruiken. 

IMG_0849

 Waar te koop?

Je kunt de molens kopen bij Rokerij De Zuidvenne, maar ook bestellen via www.keltischzeezout.com. KLIK HIER OM DIRECT NAAR DE BESTELPAGINA TE GAAN 

3 Reacties op “Review gerookt keltisch zeezout/molens

  1. Ik heb zelf ook een zak Keltisch zeezout, maar van een ander merk.
    Hier staat oo dat het niet geschikt is voor in een molen.
    Waarom kan dat dan met deze wel?

    • Je kunt gedroogd Keltisch zeezout kopen. Dit is speciaal voor in een gewone (peper)molen. Je kunt het natte zout ook zelf in de oven drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *