Review Greensweet-stevia BROWN basterdsuiker

Iedereen vind het wel lekker: bruine ( basterd) suiker. Ik maak al jaren zelf mijn eigen bedachte bruine suiker. Uiteraard heb ik geprobeerd, om deze formule ook in productie te brengen, maar helaas heeft dat ontzettend veel haken en ogen en kost dit een klein vermogen. Ik heb samen met www.grensweet-stevia.nl geprobeerd, om mijn bedachte bruine suiker op de markt te zetten, maar dit kan een vrij kleine onderneming als greensweet-stevia gewoonweg niet dragen. Het produceren kost zo ontzettend veel geld dat zij de tent wel kunnen opdoeken als zij deze in productie zouden brengen. Daarom is er uitgeweken naar andere mogelijkheden, want er was ontzettend veel vraag naar een gezond alternatief op bruine suiker. Greensweet stuitte op deze variant. En deze hebben zij onlangs uitgebracht. Een review.

IMG_1360

WAT IS HET?

De bruine suiker van Greensweet-stevia is gemaakt van erythritol, een vleugje zuivere steviolglycosiden en melasse, Melasse is een suikersoort. Het wordt gemaakt uit het kooksel van suikerbiet/riet nadat de gekristalliseerde suiker verwijderd is. Er blijft een stroperige vloeistof achter. Melasse wordt vrij veel in de voedselindustrie gebruikt als zoetmiddel, conserveermiddel en structuur-gever. Door melasse te laten vergisten is alcoholproductie een zeer belangrijke afzetmarkt. Het wordt vaak gebruikt in diervoeders als bindmiddel. In de fermentatie-industrie zijn suikers zoals melasse een essentiële grondstof. In de biologische en gezondere gefermenteerde producten wordt echt vaker voor dextrose gekozen dan voor melasse vanwege de raffinage. Melasse wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van gist, citroenzuur, ethanol en gistextracten. 

IMG_1356

Er zijn verschillende soorten melasse. Melasse kan variëren van kleur, smaak, consistentie en suikergehalte. 

Lichte melasse is gemaakt van het eerste kookproces. Het heeft de lichtste kleur en de zoetste smaak. Donkere melasse wordt gemaakt van de tweede kook. Het is dikker, donkerder en minder zoet van smaak. 

En dan is er nog blackstrap. Dit wordt gemaakt van de derde kook, is erg dik en bijna zwart van kleur en kan bitter smaken. Blackstrap is de meest geconcentreerde vorm en bevat de meeste vitaminen en mineralen. Al is dit niet erg veel. Om deze reden wordt melasse ook wel eens onder het kopje “ gezonde suikers” gezet. Maar eigenlijk is dit een beetje onjuist, omdat ook blackstrap gewoon bestaat uit suiker. Melasse bevat het volgende per twee eetlepels van ongeveer 40 gram:

– 14% van de ADH vitamine B6

– 8% van de ADH calcium

– 16% van de ADH kalium

– 10% van de ADH koper

– 10% van de ADH ijzer

– 24% van de ADH magnesium

– 30% van de ADH mangaan

– 10% van de ADH selenium.

Het bevat per twee eetlepels ongeveer 116 kcal, allen afkomstig uit koolhydraten.met name suikers. Anders gezegd: je moet ontzettend veel melasse eten om te kunnen profiteren van de aanwezige vitaminen en mineralen, waardoor je erg veel suiker binnen krijgt. Een beter alternatief voor kristalsuiker? Absoluut. Maar geen heilig boontje en het hangt sterk af van een productieproces. Blackstrap melasse is biologisch vrij moeilijk verkrijgbaar. Er zijn bovendien zeer beperkte onderzoeken/ resultaten beschikbaar over de gezondheidseffecten van melasse. 

IMG_1358

MELASSE IN GREENSWEET BROWN

Als we gaan kijken naar de hoeveelheden melasse in de brown sugar van greensweet, dan zien we per 100 gram 5 gram. Dit zijn pure vrije suikers. De rest bestaat uit polyolen ( 93,5%)  die niet worden opgenomen in het lichaam. Anders gezegd is de brown sugar niet 100% suikervrij. Maar het omvat niet erg veel vrije suikers, waardoor het toch nog altijd een veel beter alternatief is op gewone bruine basterdsuikers. Het scheelt sowieso 95% op de gewone varianten! Als je er verstandig mee omgaat is deze bruine suiker ideaal als vervanging te gebruiken. 

Ook mensen met diabetes kunnen deze bruine suiker-vervanger gebruiken, wel met de nodige voorzichtigheid, omdat er vrije suikers aanwezig zijn, die van enig invloed kunnen zijn op de bloedsuikerspiegel. Het is 100% veganistisch. 

IMG_1359

SMAAK, KLEUR. STRUCTUUR

De smaak is werkelijk verrukkelijk. Behoorlijk zoet, maar tja,…..daar hou ik wel van 😉 De kleur is vrij licht, ik vermoed dan ook dat er een lichte melasse is gebruikt. De melasse in deze variant zorgt voor de bekende “ stroperige” structuur van bruine basterdsuiker. Het lost erg goed op en de korrelige structuur is vrijwel identiek aan gewone basterdsuiker te noemen. Ik was verrast. Positief verrast. 

IMG_1372

DE TEST

Ik heb twee recepten bedacht met deze bruine suiker. De eerste is een heerlijk chocolade-roomtaartje. Ik heb eerst chocoladevla gemaakt voor de vulling. Daarna heb ik 500 gram havermoutmeel, 60 gram greensweet-stevia Brown basterdsuiker, 10 gram wijnsteen bakpoeder, en een gepureerde banaan in een kom door elkaar geroerd, daaraan steeds beetjes water aan toegevoegd tot een smeuïge massa. Ik heb een ronde vorm ingevet met kokosolie en het beslag in de vorm gegoten en een “ kuil” gevormd in het midden, die ik heb gevuld met de chocoladevla. Dit heb ik 45 minuten in de oven op 185 graden gebakken. Dit was het verrukkelijke resultaat:

IMG_1377

Ik heb er nog een klein beetje extra bruine suiker overheen gestrooid. Een ware traktatie. 

IMG_1383

Mijn tweede recept waren simpele koeken. Ik heb het erg simpel gehouden om te testen hoe de smaak aan blijft houden na het bakken. Ik heb 375 gram havermoutmeel, 10 gram wijnsteen bakpoeder, 65 gram BROWN basterdsuiker, en een koffiekopje cacaonibs door elkaar geroerd en met beetjes water tot een smeuïge maar stevige, opschepbare massa gemaakt. Daar heb ik platte koeken van gemaakt en deze heb ik in de oven op 185 graden in ongeveer 20 minuten gebakken. 

IMG_1385

De smaak is uitstekend gebleven, zoet en de structuur gelijkmatig. Superlekker koeken die snel op waren hier. 

VOOR EN NADELEN?

Voordelen zijn er te over. Je kunt alles wat om bruine basterdsuiker vraagt met deze gezonde variant perfect vervangen. Je kunt het 1:1 vervangen, en zelfs nog wat verminderen omdat de zoetkracht behoorlijk hoog ligt. Gewone basterdsuikers worden vaak gemaakt met invertsuikers en melasses. Dit levert een suiker-stapeling op. Deze gezondere variant bevat vergeleken met gewone bruine suiker 95% minder caloriëen wat ENORM scheelt.

Anderzijds is daar toch ook de aanwezigheid van melasse, iets waar ik persoonlijk niet zo heel erg over ben te spreken. Alhoewel de hoeveelheden meer dan redelijk zijn te noemen ( 5 gram suikers per 100 gram, 20 gram per zak) vind ik het toch ontzettend jammer. Wil je een echte vervanger voor bruine suiker? Dan adviseer ik je deze absoluut. Maar of ik het zelf standaard zal gaan gebruiken…..ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet voor kies, omdat ik 100% meuk en vooral suikervrij werk. Ik werk om deze reden bijvoorbeeld ook niet met honing, agave, palm/riet/kokosbloesemsuikers en dadels. Maar nogmaals keur ik het ook niet af, omdat het wel een erg grote sprong vooruit is op de reguliere bruine basterdsuikers.

Greenweet-stevia BROWN kost 9,95 per 400 gram. Je kunt de suiker bestellen via deze link. 

Notificatie: ik kreeg deze zak Brown suiker gratis toegestuurd. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, noch inkomsten. Dit review is geheel onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

Een reactie op “Review Greensweet-stevia BROWN basterdsuiker

  1. Wat gebruik jij persoonlijk liever, als vervanger van bruine basterdsuiker, Monique?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *