Review Healthy people kefir drink

Ik ben een groot fan van biologisch/dynamische kwark en yoghurt. Ik ben gezegend met lactose bestendige darmen en eet dan ook regelmatig kwark en yoghurt omdat ik veel eiwitten nodig heb ( ik ben fanatiek sportster en vegetariër) Ik eet het vooral omdat ik het superlekker vind. Naast deze kwark en yoghurt drink ik erg veel homemade zuivelvervangers als havermelk en kefir. Deze laatste maak ik zo nu en dan met kefir lactosevrije yoghurtculturen. Meer informatie ?  Klik hier. Meer info over het zelf maken van ( zuivelvrije) kefir: klik hier.

Soms kijk ik even naar alle kefir-producten in het koelschap in de biowinkel.  Deze zijn inmiddels enorm uitgebreid. Zo kun je kefir in verse korrels kopen, gemaakt van rauwe melk en in diverse drinks met smaakjes. Tot voor kort kon je enkel  in biowinkels terecht om  daar wat kefirzuivel in te kopen. Omdat kefir een gigantische comeback heeft gemaakt dankzij de hippe gezonde trends, vinden we sinds kort ook kefir varianten in het koelschap in de supermarkt. Ik kreeg veel vragen over deze kefir drank van het merk ” Healthy people”. Deze zijn sinds kort verkrijgbaar in het koelschap van o.a Albert Heyn. Een pakje van 500 ml kost 99 eurocent. Erg goedkoop. Als je het mij persoonlijk vraagt TE goedkoop want echte kefir is vrij intensief om te produceren ( fermentatieprocessen met de juiste culturen)

Wat is het?

Healthy people kennen we vooral van de ” verse” sapjes die eigenlijk niet zo vers zijn. Ze zijn vrijwel altijd afkomstig uit concentraten.

Schermafbeelding 2017-02-17 om 10.25.33

( uit: ” de vijf grootste suikerbommen in de supermarkt”)

In een eerder artikel schreef ik hier al eens over. En hoe er zeer doordachte marketingtrucs op ons worden afgevuurd. Healthy people doet daar gezellig aan mee. En dan nu komen zij met iets nieuws om de markt te gaan veroveren: gezonde kefir drankjes. In mijn artikel over kefir kun je  lezen hoe kefir tot stand komt en waarom het zulke gezonde voordelen biedt voor ons lichaam. Deze drank is gemaakt van halfvolle gepasteuriseerde melk, en ” Kefir-specifieke melkzuurbacteriën. Alles over melkzuurbacteriën kun je hier lezen. 

IMG_0366

De drink bestaat uit MILDE fermentatie. Omdat de kans op omzetting naar ziekmakende bacteriën in zure omgevingen ( bv yoghurt, zuurkool) zeer gering is, kan er een milde fermentatie plaatsvinden, en toch aan de strenge voedselveiligheid worden voldaan. In dit geval wordt de kefir ook nog eens gemaakt van gepasteuriseerde melk, rauwe melk heeft bijvoorbeeld veel meer risico’s tijdens producties. Anders gezegd is een kefirdrankje maken met gepasteuriseerde melk een ” eitje”. In productie kost dit zo goed als niets. En daarom kunnen dit soort goedkopere drankjes ook gewoon worden geproduceerd. De vraag is echter of je zit te wachten op een drankje wat zeer snel is geproduceerd van industriële koemelk.

De melkzuurbacteriën zijn in de ingrediëntenlijst zeer vaag en onduidelijk. Er zijn verschillende culturen. Meest gebruikte zijn : Lactococcus lactis subsp.lactis, Lactococcus lactis subsp.cremoris,Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, kefir fungus, en nog een aantal culturen. Healthy people heeft deze ingewikkelde woorden achterwege gelaten en het opgelost met ” kefir-specifieke melkzuurbacteriën”. Dat kan dus van alles zijn. Aan de consument om dat maar zelf uit te gaan vissen. Anders gezegd: het is voor de consument totaal onduidelijk welke culturen zij menen te drinken. Dit maakt het ook onduidelijk hoe actief de culturen nog zijn. Als we zelf kefir maken, heeft dit naast andere grote voordelen dat de drank veel meer levende mirco-organismen bevatten dan de soorten uit de winkel.  Ter voorbeeld: yoghurt uit de winkel bevat op zijn best, 10 miljoen levende micro-organismen, en de thuis gemaakte yoghurt 1 miljard in 1 cm³ van het product. Daarnaast ontloop je veel onnodige toevoegingen, zoals conserveermiddelen, en verdikkingsmiddelen. Deze additieven zijn in dit drankje overigens niet aanwezig, wat ik een pluspunt vind.

De smaaktest

Ik heb het pakje grondig geschud. De dop zat flink vast, dat kost wat kracht om te openen. De geur was zurig. Dit hoort ook. De drank schenkt lobbig uit. De structuur vond ik goed. Welke culturen er dan ook zijn gebruikt, deze hebben hun werk in de gepasteuriseerde melk gedaan. De drank is romig, friszuur en heeft een lobbige substantie.

IMG_0369

De smaak vond ik stukken minder. Het hoort zuur te zijn, maar deze drank is wel erg zuur. Ook de nasmaak is op zijn grofst gezegd ” een beetje vies”. Ik heb enkele keren moeten naslikken omdat de drank een vieze waas achter in mijn keel achterliet.

IMG_0370

Dikte is goed, smaak stukken minder

Eindoordeel:

Tja, wat vind ik ervan? Ik zou de drank geen tweede keer kopen. Ik vind de smaak niet lekker. Daarnaast zet ik persoonlijk teveel vraagtekens bij de culturen, en ik ben geen fan van gepasteuriseerde industriële koemelk. Ik vind de verkoopprijs ook erg laag. Als er echte goede culturen zijn gebruikt, en deze ook op een juiste wijze worden gefermenteerd, zou dit veel meer moeten kosten om de kosten eruit te kunnen halen. Daarom denk ik persoonlijk dat het gaat om een drank wat is gemaakt met goedkope melk, waaraan wat culturen zijn toegevoegd ( zo goedkoop mogelijke) In productie gebracht kost dit dan vrijwel niets en kan dit ook worden door gerekend in een verkoopprijs.

Als ik  überhaupt zou kiezen voor een ” kant-en-klaar” kefirdrankje, dan zou ik kiezen voor een biologische variant gemaakt van rauwe melk of rauwe yoghurt. Daarop staan vaak wel de gebruikte culturen omschreven en drink je ” echte ” zuivel. Voor mij geen thumbs upp.

Healthy People kefirdrank kost 99 eurocent per 500 ml. Verkrijgbaar bij o.a AH.

9 Reacties op “Review Healthy people kefir drink

 1. Leuk stuk maar ik ben het niet eens met de smaak, ik vind hem heerlijk. Misschien omdat ik dit soort smaken gewend ben (uit een land komende waar ze kefir maken en heel veel vloeibare joghurt drinken). De smaak brengt me echt terug naar thuis en dat zure hoort naar mijn weten echt bij dit drankje. Dus dikke thumbs up van mij! (Misschien dat niet iedereen het dan overslaat bij het lezen van dit artikel en het dus ook niet uit de schappen verdwijnt binnen een half jaar want dat zou ik persoonlijk heel jammer vinden).

 2. Enorm bedankt voor jou review van Healthy People Keifer. Ik hoopte op betere nieuws, maar ik wist eigenlijk in mn hart dat het te goed was om waar te zijn dat ik ineens het zo goedkoop aan kon komen.
  Dat de sappen verwerkt zijn was al de reden dat we al lang geleden kapten met ze uit pakken te kopen.

 3. Ik heb iets nieuws bedacht met fermenteren, ik was het zat om elke keer die pot om te wassen. 1 pak melk verdeel ik over twee open geknipte melkpakken. En elke dag knip ik een nieuw pak aan de bovenkant open op het randje onder de schroefdop. Anders gaat het uiteindelijk zuur meuren.

  Daar laat ik een helft melk instaan en gooi een deel gezeefde kefir daar in. De andere helft gooi ik in het pak die ik gisteren heb opengeknipt. En gooi daar ook kefir in zodat ik bijelkaar 1 liter kefir heb. Morgen knip ik van het nieuwe pak melk weer de bovenkant af en gooi ik het pak van eergisteren weer weg. Zo houd ik het schoon.

  Twee onderkanten van twee pakken melk had ik al geknipt zodat ik deze op de bovenkant kan doen als deksel. Zo ben ik met vijf minuten klaar. En het is minder zuur als uit een weckfles.

  Ik giet de gezeefde kefirmelk in een zeef op een vezelvaatdoekje (die zijn niet zo groot (action) , deze spoel ik de volgende dag na de kwark eruitgeschept te hebben, goed uit, en leg even in de magnetron 3 minuten of kook het uit) en de volgende dag eet ik zachte romige kwark yoghurt. Mmmmjammmmie (ik gebruik wel 1 afwasborstel voor de zeef en pannelikker af te wassen!

  • Hoi Diana
   jij werkt dan denk ik met de zakjes kefir he
   niet met de bloemkool achtige roosjes ?
   maar dat zou ik zo met roosjes net zo goed kunnen proberen.
   dan hoef ik de roosjes denk ik alleen op een zeef te kiepen en afspoelen.
   hoe denk jij erover?? zou het kunnen

 4. Ik vind de kefir uit de koelschappen wel oke, maar ik weet dat ik met mijn eigen gefermenteerde biologische melk (rauw is niet altijd te vinden) veel meer goede bacteriën voor mijn darmflora kan genereren. Mijn peuter eet gezellig met mij mee, en alle verkoudheden lijken aan haar en die van mij voor bij te gaan. Nu 5 maanden bezig… Wil niet meer zonder. Ik werk met de melk pakken ipv weckpot , volle biologische melk. En ververs elke dag een nieuw pak. Vul dan twee pakken voor de helft om een liter te maken, zodat ik genoeg heb voor mijn ontbijt en als toetje voor mijn dochtertje 🙂

 5. Ik vind deze (healthy people) kefir van smaak de beste! Het nadeel voor mij bij het kopen van kefir van andere merken (inclusief de nieuwe kefir van Arla en die uit de biologische winkel) is dat je er moddervet van wordt: gemaakt van volle (rauwe) melk.
  Ik zoek nog steeds één met veel culturen maar zonder al dat vet. Iemand een suggestie?

 6. Beste Monique,

  Ik en mijn projectgroep hebben een project opdracht over Healthy People. Wij hebben gezien dat jij een fan ben van healthy people en vroegen ons af of je een paar vragen kan beantwoorden voor onze opdracht?

  1. Waarom Healthy People en geen ander vruchtsappen merk?
  2. Hoe belangrijk is het voor jouw dat vruchtensap gezond is?
  3. Hoe belangrijk is de prijs van het product voor jou?
  4. Wat vind je van de prijs van Healthy People?
  5. Als Healthy People een gezond sportdrankje zou uitbrengen, zou je die dan kopen?

  Groeten van Sander Klaver

 7. Toevallig zag ik voorige week deze kefir in de supermarkt en heb een pak gekocht omdat ik niet wist wat het was . Ik vond het dusdanig lekker dat ik er meer van wilde weten en het schijnt dat deze kefir een stuk gezonder is dan die dure Yakult die ik overigens niet te pruimen vind. Ga het nu zelf maken met geitenmelk .

 8. De nieuwste versie van hun Roer-kefir is met 7,9 g (%) suiker erin.
  Ik zou dit naar het raam van de producer gooien, het is nergens anders goed voor.
  8% suiker in een “gezond” gelabeld drankje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *