Review Keltisch zeezout molens met spirulina en zeewier

Onlangs ben ik een zeer prettige nieuwe samenwerking gestart met www.keltischzeezout.com. Ik eindigde mijn samenwerking met Selnature, omdat zij andere nieuwe wegen inslaan, waarin ik mij niet langer kan vinden. Ik ben direct op zoek gegaan naar een nieuwe sponsor voor mijn zout, en kwam terecht bij Pascal. Dit is een rasechte Fransman die samen met zijn broer, die ik Frankrijk woont en het zuivere zout produceert, deze prachtige producten rechtstreeks uit de natuur in zijn webwinkel zet. Geen poespas of enige tussenkomst van fabriek. Rechtstreeks uit de zee in de zak en in de webwinkel. Ik kwam precies op een erg drukke periode het leven van Pascal binnen gewandeld, want hij is erg druk bezig om nieuwe verrassende producten op de markt te gaan zetten. Ik heb wat van deze nieuwe producten mogen testen! Ik was erg benieuwd naar de zogeheten “ zout-molens” waar Pascal mij vol passie en liefde over vertelde. Dit zijn niet zomaar zout molentjes, maar unieke molens, met unieke ingrediënten naast het toch al zeer unieke keltische zout van broer Patrick Pichon. 

Nu moet ik bekennen dat ik niet echt een zout liefhebber ben. Ik ben van het milde, romige en zoete soort 😉 Maar af en toe wat hartigs op zijn tijd sla ik zeker niet af. Ik ben al bijna 30 jaar vegetariër en als ik wat hartigs wil, wordt het meestal iets van gerookte tempeh of mijn zelf gemaakte “ gehakt” ballen. Dit zout ik altijd met keltisch zeezout. Dus dit zelfde zout met een “ smaakje”…..Kom maar op, ik was erg nieuwsgierig! 

SAM_4262

WAT IS HET?

Ik kreeg drie erg leuke flesjes opgestuurd, met boven een molen. Ontzettend handig in gebruik. Ik kreeg de volgende drie soorten toegestuurd:

SAM_4265

GROF KELTISCH ZEEZOUT

Dit betreft het gewone “ naturel” keltisch zeezout. Het bekende zout wat op ambachtelijke wijze handmatig in de zoutmoerassen van Guérande wordt gewonnen. Ongeraffineerd, en zeer mineraalrijk. Dit zout is gedroogd, zodat het in deze molen te gebruiken is. Dit drogen gebeurt op zeer lage temperatuur waardoor de samenstelling van het zout intact blijft. Het verschil tussen vochtig zeezout en dit gedroogde zeezout zit hem dus in het vochtpercentage: gedroogd bedraagt circa 4% vocht, en vochtig rond de 7%.  Het flesje bevat 80 gram.

SAM_4274

GROF KELTISCH ZEEZOUT MET BIOLOGISCHE BRETONSE ZEEWIEREN

Dit flesje is gevuld het een mengeling van hetzelfde gedroogde zout, met een mengeling van biologisch ( gecertificeerd)  zeewier uit Bretagne. Het gaat om de soorten Dulse, Zeesla en Nori. Zeewier staat bekend om zijn waardevolle vitaminen en mineralen, rechtstreeks uit de zee. Daarnaast bevatten ze extreem veel plantaardige eiwitten en vezels. Waar het vooral zeer uniek om is, is het gehalte aan jodium. Zeker nu dat er een ware “ brood-boycot” heerst en iedereen elkaar weer tegenspreekt, kan zeewier de oplossing zijn voor iedereen die om welke reden dan ook liever geen brood eten. Volgens veel bronnen heeft zeewier de toekomst en daar kan ik het mee eens zijn. 

Het zeewier wat www.keltischzeezout.com gebruikt is afkomstig uit Bretagne. De biologische certificering zorgt voor strenge en strikte voorwaarden bij het oogsten van het zeewier. Dit betekent dat de algen zeer zorgvuldig worden getest op zware metalen en andere verontreinigingen. De algen worden, net als bij het zout, op zeer lage temperatuur gedroogd om de gehele samenstelling zo intact mogelijk te houden. I LOVE IT!  😉 

Nog een opmerkelijk detail: bij de vermenging van het zout met de algen en het in aanraking komen met verpakkingsmaterialen, wordt de hygiënecode HACCP kwaliteitsstandaard gehanteerd. Meer lezen over zeewier? Klik hier en/of hier. Het flesje bevat 70 gram.

SAM_4270

GROF KELTISCH ZEEZOUT MET BRETONSE SPIRULINAPOEDER

Dit is een ideetje geweest van collega Juglen zwaan ( www.ahealthylife.nl) Hij werkt ook prettig samen met Pascal, en opperde zijn ideetje om zuivere spirulina met het zuivere zout te vermengen. Dit heeft Pascal direct in uitvoer gebracht wat resulteerde in dit molentje. 

Het heeft hetzelfde verhaal als de zeewier-variant: ook hier vinden we het gedroogde zeezout samen met een mengeling van 100% zuivere spirulina rechtstreeks uit Bretagne. Daar wordt het geteeld en tevens onder lage temperaturen gedroogd. Door strenge Europese Wetgevingen kan deze Franse spirulina helaas niet biologisch worden gecertificeerd. Dit in tegenstelling tot de spirulina uit China of India. Beetje krom, maar na de “ groene stevia” ellende weten we beter, en is alles krommer dan krom in deze wetgevingen. Het flesje bevat 80 gram.

GEBRUIK

Al meteen werd duidelijk dat de maalmolentjes super handig zijn. De flesjes zijn bovendien navulbaar, maar zijn wel uitsluitend geschikt om gedroogd zout te vermalen. Nat zout lukt niet zo goed. De zoutmolentjes bezitten twee maal-standen: grof en fijn. Standaard is de stand ingesteld op fijn. Als je het maalwerk wat uittrekt krijg je de grovere maalstand. Ik ben meestal een klungel first-class als het op dit soort “ ingewikkelde” verpakkingen aankomt, maar dit lukt zelfs een parkiet om los te krijgen 😉 

omelet met groente

Ik begon met de naturel variant. Ik heb een heerlijke omelet gebakken en daar na het bakken wat zeezout over vermalen. Smaakt net zoals ik gewend ben. Je hebt erg weinig nodig om een zeer verfijnde smaak te verkrijgen. 

IMG_7509-450x337

Op naar de variant met zeewieren. Ik besloot dit over mijn homemade frieten te strooien. Ik heb carisma aardappelen gebruikt, en deze flink gezouten met de zeewier variant. Daarnaast nog een beetje ras el hanout kruiden bij gestrooid. De frieten kwamen heerlijk geurend uit de oven. En smaakten inderdaad wat meer naar zeewier. Toch is die smaak niet overheersend, en vond ik deze extra smaak erg prettig bij mijn gekruide frieten. Lekker!

IMG_8029

De spirulina heb ik getest over mijn homemade vis cuisine. Het knapperige korstje kreeg door de toevoeging van de spirulina een wat mildere, zoute smaak. Erg lekker, ook in combinatie met vis! 

VOORDELEN/NADELEN:

Voordelen zijn er genoeg:

– De molentjes zijn superhandig in gebruik, en makkelijk te vervullen. Goed dus ook voor het milieu

– De zeewieren en spirulina varianten zijn dubbel gezond, je krijgt extra essentiële voedingsstoffen binnen, en een extra verfijnde smaaksensatie

– Ze zijn overal zeer goed inzetbaar, of je er nu je eten wat meer mee op smaak wilt brengen, of er solé van wilt maken. 

– Geen geknoei met zout potjes, de flesjes staan ook leuk op de gedekte tafel

– De prijzen zijn vriendelijk

– Doordat je het molentje gebruikt, gebruik je ook nooit teveel en is het zuinig in gebruik.

– Ze zijn ontzettend lang houdbaar, op een droge koele plek. 

Nadelen….ik heb me een slag in de rondte verzonnen om er eentje te ontdekken, maar ik kon werkelijk NIETS nadelig vinden. 😉

EINDOORDEEL:

Deze zout molentjes krijgen van mij geen tien maar twintig thumbs upp! 

De molentjes zijn van Breizh import / www.keltischzeezout.com, en kosten 3,75 en 4,75  per molentje, per drie molens 12,55. Je kunt ze direct bestellen door hier te klikken.  

30 Reacties op “Review Keltisch zeezout molens met spirulina en zeewier

 1. Dat is een goed en mooi produkt. ???? Monique, weet jij of deze molens ook al ergens in winkels te koop zijn?

  • deze zijn niet in winkels verkrijgbaar, omdat het zout exclusief vanuit Frankrijk voor Brezj import wordt gemaakt. Dit is het meest zuiverste zout vindbaar;) Gewoon lekker bij de bron zelf bestellen dus ! Warme groet!

  • Zeer benieuwd naar de zeewier en spirulina varianten. Keltische zeezout was eigenlijk al het enige wat hier nog gebruikt werd momenteel maar leuk dat dit product nu met andere toppers gecombineerd kan worden

 2. Ben benieuwd wanneer ze de gerookte variant in hun webshop opnemen, lijkt me heerlijk. Die laatste is volgens mij Nederlands product?
  Fijn dat jij dingen test, kopen wij geen ‘kat in de zak’ ????

  • En gedeeld ☺ Je weet maar nooit of je deze van nature jodium bevattende zoutjes mag gaan proberen.

 3. Ik ben dol op de zoute smaken, uiteraard op Keltisch zeezout en dit fantastische zout icm een smaakje/verrijking lijkt me helemaal ge-wel-dig! Heerlijk om op mijn eitje en ander voedsel te strooien!

  • Gefeliciteerd! Jij wint het setje! Wil je mij je adresgegevens sturen?

 4. Gedeeld, geloof ik, oeps ben zo n digibeet wat facebook betreft. Maar weet wel wat lekker is hihi.

 5. Het lijken me heerlijke pikante maar bovenal gezonde zoutvariaties door de toevoegingen van gedroogde zeewier en het proberen waard!
  Heb ze gedeeld op Twitter en FB

 6. Super lijkt mij het om dit te winnen, zo krijg ik namelijk zowel Keltisch zeezout binnen als spirulina, wat ik moet gebruiken voor mijn zwakke bijnieren!

 7. Gedeeld. I.v.m mijn schildklierproblematiek wil ik graag kennis maken met Grof keltisch zeezout met biologische Bretonse Zeewieren.

 8. Gert de Vries Deed eerder veel met producten die goed zijn voor geest en gezondheid. Door omstandigheden was ik er mee gestopt. Sinds vorige zomer draad weer opgepakt. Mede door jou Monique voel ik mij (weer) super HAPPY. Jouw artikelen lees, volg en gebruik ik. Dit over Keltisch zeezout is weer zo’n interessant artikel dit ik gedeeld heb. Wil graag het zout winnen om te gebruiken.

 9. Ik gebruik al keltisch zout. De variant met jodium lijkt mij zeer interessant daar ik geen brood eet. Ik ga duimen????

 10. Geweldig dit soort bedrijven met een ❤️. Niet alleen maar voor het grove geld, maar voor grof zeezout op een verantwoorde manier.

 11. Ik eet tegenwoordig zo weinig mogelijk zout, omdat ik weet dat zout niet echt gezond is. Sowieso heb ik last van een te hoge bloeddruk. Maar op gebakken eitjes, bij spinazie en nog wat dingen, vind ik zout toch onmisbaar. Fijn als ik daar een gezonde variant voor kan gebruiken. Ik ben hier ook wel heel benieuwd naar.

 12. Zeer benieuwd naar de zeewier en spirulina varianten, leuke review ik ding graag mee naar de prijs Monique. Keltisch zeezout was hier al het enige wat nog gebruikt werd echter met zeewier en spirulina is toch net wat extra’s ????

 13. We zijn recent met ons gezin bewuster naar voeding en eten aan jet kijken en met kleine stapjes naar een gezondere levensstijl aan het bewegen. Ik grijp alles aan wat ons daarbij kan helpen. Jouw review spreekt erg aan , Monique, ik zou de smaken graag uitproberen en intergreren in onze nieuwe manier van koken.

 14. Deze wil ik wel uittesten, ik vind het zeer handig dat de verschillende smaken samengevoegd zijn (vooral omwille van het jodium) en alles zonder meuk, ideaal toch!

 15. Zou graag een molentje winnen, gebruik het vochtige keltisch zeezout al en dat is moeilijk aan tafel in het gebruik omdat het te grof is en slecht in de molen kan.

 16. ik zou ze graag willen uitproberen omdat het een goede (en lekkere) toevoeging is op mijn ‘geen flauwekul’-eetbeleid 😉

  Groetjes, Eva

 17. Ik gebruik hun zout al jaren en ben fan! Ben heel nieuwsgierig naar deze molentjes!!!

 18. Ik heb een vraag: ik heb onlangs Keltisch zeezout gekocht in een zak bij de reformwinkel, hij is wat vochtig en ik heb m in een glazen pot met deksel gedaan. Wat is de beste manier om dit zout te bewaren? Geeft het niks al blijft ie vochtig? Blijft ie ook lang houdbaar? Ik heb het zout al gedeeld met een vriendin, het is zó veel.

  • Hai,
   Je kunt het zout prima lang bewaren. Het vochtgehalte zal hooguit na een langere periode wat gaan afnemen. Ik heb ook een potje staan die bij mij maanden op een koele droge donkere plek prima van smaak en structuur blijft. Succes!

   • Onlangs de 3 potjes gekocht! Heerlijk! Maar een vraagje over het jodiumgehalte: zit dat alleen in de zeewiervariant of ook in de andere?

 19. Grof en nat Keltisch zeezout gebruiken wij al langere tijd, deze molens met hun unieke smaken zullen een welkome aanvulling worden zonder dat manlief het aan de stok krijgt met zijn internist ????

 20. Hallo Monique

  Ook wij zijn helemaal weg van het Keltisch Zeezout en is in ons middeleeuws kampement de gerookte variant te vinden.
  In een houten rookvat wordt op ambachtelijke wijze het pure zout gerookt en gedroogd en wordt er uitleg gegeven over de geschiedenis e.d.
  Wil je hier meer over weten kijk eens op de website http://www.denoldenyver.com of neem contact op via mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *