review Le creuset braadpan

Ben je een klein beetje thuis in de wereld van het bakken, braden en koken, dan komt de naam “ LE CREUSET” je vast bekend voor. Mensen die niet zoveel hebben met koken en bakken zullen de naam niet direct herkennen, maar wellicht al eens van hebben gehoord. Ik ben een groot fan van dit Franse pannen-merk. Alhoewel pannen-merk…inmiddels heeft Le creuset zijn assortiment zodanig uitgebreid dat we zelfs voor de mooiste bakvormen, drinkbekers, peper-zout molens, braadschalen, en zelfs fluitketels bij hen terecht kunnen. Ik spaar al jaren om een complete set bijeen te sprokkelen. Steeds als ik een pan aanschaf, moet ik even slikken, want spaargeld of niet, het blijven duizelingwekkende bedragen, maar dat is een zeer kort momentje. Daarna voel ik me zo blij als een kind die een lolly heeft gekocht. Ik heb er al jaren zo ontzettend veel plezier van en het is waar wat ze beweren over de pannen: ze zijn onverwoestbaar. Ook zijn ze in je keuken een prachtige blikvanger. Ik wordt steeds weer blij van het aanblik van mijn “ kruuset pannekkes” 🙂
Le creuset is niet zomaar een merk wat gietijzeren pannen maakt. Daar zit een heel verhaal achter, en iedere pan is bijzonder.

HET LE CREUSET VERHAAL
Gietijzer wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt voor kookgerei.Ik herinner mij ook nog de grote, zwarte gietijzeren pan die bij mijn oma vrijwel dagelijks op het vuur stond.Van binnen was hij aardig “ mishandeld” maar mijn oma zei ook toen al “ daar wordt alles alleen maar lekkerder van! “ Die pan is er nog steeds, hij staat bij mijn moeder nu mijn grootouders zijn overleden. Gietijzer is onverwoestbaar.
De fabriek van Le creuset vinden we in Fresnoy le Grand, in Noord-Frankrijk. Sinds 1925 worden daar de pannen gemaakt op traditionele wijze: handmatig. Dit maakt het hele merk le creuset zo uniek: geen pan is eigenlijk hetzelfde ook al zijn de verschillen niet traceerbaar. Het vloeibare ijzer wordt in zandvormen gegoten, het meest moeilijkste gedeelte van het gehele productieproces. Na ieder productieproces worden de vormen vernietigd. De pannen worden vervolgens handmatig gepolijst, geschuurd, en daarna zeer nauwkeurig gecontroleerd op gebreken.
Zodra ze goedgekeurd zijn voor de volgende fase in het productieproces, worden de pannen tweemaal met email bespoten verhit tot 800 graden. Het email wordt buitengewoon hard en duurzaam. Dit zorgt ervoor dat de pannen bij normaal gebruik bijna niet beschadigd kunnen worden. Iedere pan is uniek: ook de afwerking wordt handmatig gedaan.

Le creuset pannen zijn een ware droom voor de homemady.Omdat ze zijn geëmailleerd zijn ze werkelijk overal voor te gebruiken en op iedere warmtebron. De emaillelaag is ondoordringbaar en glad. Koken met gietijzeren pannen kost tevens veel minder energie omdat de warmte lang wordt vastgehouden en gelijkmatig wordt verdeeld. Bedenk het zelf maar: een stukje vlees braden, groente koken, jam maken, grillen, stoven, deze pannen kunnen alles aan. Zelfs in de oven kun je er brood en cakes mee bakken. Zelfs op een laag vuurtje wordt de warmte gelijkmatig verdeeld wat voor een betere garing zorgt. Bovendien blijft het voedsel ook veel langer warm. Deze pannen zijn ook zeer geschikt voor gasbrandertjes, tijdens camping-tochten.

 

IMG_7263       IMG_7264

 

NIEUWE SERIE
Sinds Maart 2015 is er een vernieuwde lijn van le creuset op de markt verschenen: de zogeheten “ Signature” serie. De allerleukste kookwinkel van Nederland, KOOKPUNT te Rotterdam, heeft mij de kans geboden om een nieuwe pan te testen. Ik kreeg een stoof-braadpan mee, de pan die geschikt is voor alle doeleinden. Ik ben direct zeer enthousiast aan de slag gegaan!

Ik gebruik de pannen voornamelijk in de oven en op gas. En dan vooral om veel groente te koken. Als vegetariër komen er geen stukjes vlees in de pannen terecht, maar wel veel tempeh, wat ook perfect gaat.
Ook deze pan uit de vernieuwde serie voldoet aan al mijn persoonlijke eisen. Wat is er vernieuwd?
* De grepen van de pan zijn 45% groter waardoor de pan makkelijker te hanteren is. Dat is echt onwijs prettig, want ik stoei nogal eens met mijn ovenwanten als ik de pannen in de oven gebruik.
* Het email aan de binnenzijde van de pannen is nog beter bestand tegen schokken en krassen en is nog eenvoudiger geworden om te reinigen.
* De roestvrij stalen knop op het deksel is moderner, zorgt voor een betere grip en is bestand tegen alle oventemperaturen. Ik zag nu niet erg veel verschil tussen de oude versie en de nieuwe van deze dop, maar alle vernieuwing is meegenomen, al merk je er niets van 🙂
* Ook het deksel is wat stabieler gemaakt waardoor het beter afsluit en het gerecht in de pan beter wordt bevochtigd.

 

KENMERKEN
Ik mocht een 22 cm pan testen.Deze heeft de volgende kenmerken:

– Inhoud: 3,3 liter
– Diameter: 22 cm, bodemdiameter: 17 cm
– Hoogte: 9,5 cm
– Materiaal: gietijzer
– Kleur : blauw ( want ik heb de blauwe lijn! 🙂 )
– Inductiegeschikt, tevens geschikt voor gas ( wat ik gebruik) elektrisch, keramisch, halogeen en oven
Zeer fijn dus, dat de pannen echt voor iedere warmtebron geschikt zijn. Ik heb een kennis die haar grote braadpan in de zomermaanden zelfs gewoon op/in de barbeque gebruikt! En waarom ook niet, want de pannen zijn ideaal om lang warmte vast te houden.De vorm van mijn testpan is rond en heeft een glanzende afwerking. Nog iets fijns: de pannen hebben een levenslange garantie.

IMG_7285
Ik besloot de vuurdoop te houden met iets simpels: bloemkool, rode bieten, en broccoli. Gewoon op het gas op een middelhoog vuur. Ik heb de pan eerst zorgvuldig met heet water omgespoeld. Dit staat ook in de zeer fijne en duidelijke gebruiksaanwijzing die ik van KOOKPUNT meekreeg. Omdat de pannen zijn voorzien van een emaille laag zijn ze een stuk gebruiksvriendelijker dan gietijzeren pannen zonder zo’n laag. Ook het onderhoud vraagt vrij weinig. Ik heb een speciale afwasborstel die ik vrij hou van afwasmiddel en andere reinigingsmiddelen. De pan gewoonweg met heet water afspoelen is ruim voldoende. Wat je wel altijd moet doen is de pan zeer zorgvuldig afdrogen. Je kunt wel afwasmiddel gebruiken, maar het wordt over het algemeen afgeraden omdat dit de levensduur van de pan kan verminderen. En mijns inzien werkt heet water meer dan perfect. De email-laag is zeer gemakkelijk te reinigen. Zet je pan nooit in de vaatwasser, dat is niet “ gezond” voor je pan!
In de gebruiksaanwijzing wordt ook afgeraden om met scherpe voorwerpen ( vorken, messen) in de pan te werken. Dit kan krassen geven. Zonde! Ik gebruik altijd mijn le creuset “ pannenlikker/spatel” die een fijne greep heeft. Deze spatels kun je ook terugvinden in KOOKPUNT, in vele soorten en maten. Ik adviseer je om er eentje aan te schaffen voor in je pannen te roeren. Je kunt de spatels ook voor al je baksels gebruiken.

Zoals ik al zo’n beetje gewend was, kwam de groente er zeer beetgaar en goed verwarmd uit. Terwijl ik het op een laag/middelhoog vuurtje had laten staan was alles toch binnen 10-12 minuten beetgaar. Ik eet dagelijks veel puree. Dit maak ik iedere dag van verschillende soorten groenten en peulvruchten. Ook de peulvruchten garen meer dan perfect in de pan. Een kind doet de was: zet de pan op een laag/middelhoog vuur op het vuur en doe de deksel op de pan. That’s it. Ik maak ook mijn homemade jam, vla en appelmoes in deze pan. Dankzij de dikke bodem blijft niets snel kleven of aanbranden. Omdat ik zelf geen vlees eet, braad ik ook vrij regelmatig mijn vleesvervanging ( tempeh voornamelijk) aan met wat kokosolie in de pan. Dat gaat ook perfect.
De pan afwassen na gebruik onder de hete kraan is ook ideaal. De resten laten zeer snel los en je bent dus zo klaar. Blijven de resten toch zitten? Gebruik dan geen agressief geweld met schuursponsjes, staalwol en andere ongein. Daar kan de email-laag slecht tegen. Gebruik wat afwasmiddel en blijf goed poetsen. Blijft er wat zitten, niet erg, want zoals mijn oma het vroeger ook al zei: “ daar wordt alles alleen nog maar lekkerder van!”

OPBERGEN

De pannen opbergen is ook geen enkel probleem. Omdat ze perfect op elkaar gestapeld kunnen worden hou je veel ruimte over en kun je ze netjes opbergen. Ik stapel ze bijvoorbeeld zo op:

IMG_7298

Zoals je ziet past alles prima op elkaar. Zorg er wel voor dat je de pannen goed afgedroogd weer opbergt. Als je een natte pan op een andere pan zet kan het mogelijk roestvorming geven op ten duur.

NADELEN?
Sorry, maar ik kan werkelijk geen enkel nadeel vinden. Of nou ja, als we dan toch IETS moeten verzinnen, dan is het de vrij prijzige aanschaf. Mijn testpan kost 209 euro.Dat is echt even slikken. Wat ik dus al jaren doe is sparen. Zo “ voel” je het niet echt en ben je dubbel zo gelukkig met je bij elkaar gespaarde pan. Ik vind het de prijs dubbel en dwars waard. Ik heb ooit een uitstapje gemaakt met een gietijzeren pan van een ander merk, maar deze vond ik zeer tegenvallend en ook miste ik de emaillelaag die mijn gebruik zoveel meer vergemakkelijkt. Ook vind ik de le creuset pannen prachtig om te zien, zijn ze qua greep en houvast en zwaarte perfect te doen en wat vind ik het heerlijk dat ze gewoon onder de hete kraan zijn af te spoelen. Geen gedoe met invetten en eerst met olie voorbewerken. Zeker als je erg houdt van gemak, dan is le creuset de aangewezen pan voor jou.
Mijn conclusie: Ga voor le creuset! Het is de investering echt dubbel en dwars waard en eenmaal een le creuset pan, nooit meer een andere pan!

 

 

Verkrijgbaar bij:

http://www.kookpunt.nl/le-creuset-signature-braadpan-20cm-mineraalblauw/nl/product/14863/

 

IMG_7299

Wil je je set leuk aanvullen? Er zijn erg leuke artikelen van LE CREUSET verkrijgbaar in één zelfde kleuren als de pannen! Deze leuke zoutmolen bijvoorbeeld! 😉

 

 

23 Reacties op “review Le creuset braadpan

  • Marc je hebt het vast over een pan die niet geëmailleerd is. Die zijn goedkoper (maar nog steeds goed en wat prijzig).

 1. Ik heb twee van deze braadpannen, een sauspan en een grillpan en ik ben er superblij mee. Ik gebruik ze iedere dag en de oudste heb ik al 12 jaar. Echt super spul. Dat geld heb ik er alland weer uit.

 2. Altijd al heb ik stoofpannen van Le Creuset gehad. Ze slijten niet en zijn niet kapot te krijgen. Super pannen! Wil nooit meer wat anders.

  • dit staat vermeld bij de gebruiksaanwijzing/handleiding/het bijgaande boekje die bij de pannen worden geleverd. Daarnaast kun je gewoonteruggaan naar de winkel ( in mijn review en geval HET KOOKPUNT te Rotterdam) en daar wordt nooit moeilijk gedaan. Warme groet!

 3. Ik ben het eens met alle voorgaande reacties; superieure pannen. Let echter op: ze kunnen in de vaatwasser. Daar worden ze dan wel dof van!!

  • dit staat ook in het review 😉 Maar toch bedankt voor je melding!

 4. Ben al jaren in bezit van een grote oranje Creuset braadpan, kook graag veel en indonesisch, maar nu begint het deksel (bij de schroef ) aan de binnenkant te roesten. Zo jammer… maar wat ik hier nu mee?

 5. Ik heb een klein oud braadpannetje. Aan de onderkant staat France 20. Is dit ook een Creuset?

 6. na 25 jaar Le Creuset echt dagelijks gebruikt te hebben liet het emaille aan de binnenkant los. Er viel gewoon stukken uit. Er werd ons verteld dat dit niet valt onder de levenslange garantie. Wij hadden de pan niet zorgvuldig genoeg (lees: langzaam) op temperatuur gebracht. Dat vond ik erg flauw want bij aanschaf wordt niet vermeld dat je een Le Creuset langzaam moet opwarmen voordat je kunt gaan koken. Ik heb wel weer een nieuwe gekocht (nou 3) omdat ik toch veel van Le Creuset hou.

 7. D bodem van mijn creuset pan is helemaal donker gekleurd aan de binnenkant, ondanks zorgvuldig afwassen en braden. Ik gebruik hem voornamelijk om grote stukken vlees te braden en te laten sudderen of om rode kool te koken. Hij doet het nog steeds top, hij braadt niet aan het ziet er alleen niet zo mooi uit. Valt dat onder de garantie??

  • dat weet ik niet. Neem even contact op met de winkel waar je hem hebt gekocht. Succes!

 8. Wil graag een zwarte Le Creusetpan aanschaffen… Zit daar ook een lichte emaille binnkant in?

  Dit kan ik online niet goed zien.

 9. Hi Monique,
  Zijn de pannen zonder emaille ook goed om te gebruiken?

 10. Beste Monique,

  Ik heb net jouw review van Le Creuset braadpan gelezen. Ook ik eet geen vlees, nooit gedaan, en dacht dat zo een pan niet geschikt voor mij zou zijn 😚 Erg blij te lezen dat dit wel het geval is. Kookpunt in Rotterdam is mij wel bekent en de pannen zijn nu met flinke korting te verkrijgen.

  Bedankt.

  Catharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *