review Magimix pâtissier

Al jaren heb ik een Magimix 4200 XL keukenmachine. Ik heb naast mijn eigen handen, en een oude handmixer geen andere apparaten in huis. Dit is overbodig, omdat de Magimix een ware alleskunner is. Sinds dat de nieuwste Magimix is verschenen, de pâtissier, ben ik flink gaan sparen. Dit prachtige apparaat heeft vanaf het moment dat ik hem zag, mijn hart gestolen. Voor een homemady is zo’n alleskunner een waar geschenk in de keuken.
Omdat ik wist hoe handig de apparaten van Magimix zijn in gebruik, en ik graag een ander apparaat wilde met een hoger vermogen, zette ik mijn pijlen op de nieuwe Magimix. Eindelijk, na maanden en maanden sparen ( veel via Marktplaats verkocht! 🙂 ) en wat lieve sponsoring van wat mensen om mij heen, kon ik mijn nieuwste “ speeltje” in de keuken aanschaffen.
Lees mijn review!

IMG_7389

WAT IS HET?

De nieuwste Magimix is een luxere, uitgebreidere variant op de Magimix 5200 XL. Het is speciaal ontworpen voor de homemady, die thuis ook graag brood bakt. Het apparaat is naast de gebruikelijke kunststof kommen, voorzien van een roestvrij stalen mengkom, met een roestvrij stalen deeghaak. Deze kom kan maar liefst 4,9 liter verwerken, en kneedt bijvoorbeeld 1,4 kilogram brooddeeg in één minuut klaar. Het kan ook taartdeeg aan tot 1,8 liter.

IMG_7391
De pâtissier heeft een grotere kunststof mengkom, waar 3,6 liter in kan worden verwerkt. Ook heeft het een krachtiger motor: de inductiemotor heeft een vermogen van 1500 W. Ter vergelijking: de 5200 XL heeft een vermogen van 1,100 W en de 4200 XL ( mijn voorganger) een vermogen van 950 W. Alleen al om deze reden wilde ik deze machine erg graag hebben. Bij mijn dagelijkse gebruik van de 4200 XL merkte ik vaak, dat ik nét even dat extra zetje miste. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen noten-melen. Ik maal allerlei soorten noten fijn in de Magimix, en soms had de 4200 XL daar wat meer moeite mee.
Uiteraard is het ook een plaatje om te zien en zal het je keuken absoluut verrijken!

IMG_7530

Je krijgt er nogal wat bij geleverd. Wat krijg je allemaal?

 

– Een set van drie kunststof ( BPA vrij) mengkommen, van 1,2 liter, 2,6 liter en 3,6 liter
– Een RVS mengkom van 4,9 liter inhoud
– Een RVS kleedmes/ deeghaak
– Metalen mes, voor standaard gebruik
– een metalen kleedmes voor in de kleinere mengkommen te gebruiken
– Blendermix, om romige soepen en smoothies te maken
– Een pannenlikker
– Een kunststof eiwitklopper, waarmee je maar liefst 12 eiwitten kunt kloppen
– Een citruspers met twee maten kegels
– Een opbergdoos, met daarin verschillende RVS schijven:
– plakjesschijf 2 mm
– raspschijf 2 mm
– plakjesschijf 4 mm
– raspschijf 4 mm
– kunststof spatel
– twee receptenboekjes

IMG_7531

Naast al deze accessoires kun je ook nog accessoires bij bestellen. Zoals een pureerkit, waarmee je zeer gemakkelijk puree kunt maken, een blokjes/staafjeskit, waar je in no-time blokjes en reepjes kunt snijden uit groente en fruit ( bijvoorbeeld patatten snijden) en voor de RVS kom een bakkit, een bakvorm waar je alles in één keer kunt doen: kneden, laten rijzen en in de oven bakken. Ook kun je diverse schijven bestellen, zoals een plakjesschijf, raspschijf, en een juliënneschijf. Deze zijn een paar maten groter dan de schijven die standaard worden bijgeleverd.

IMG_7379

GEBRUIK

Om te beginnen ben ik het apparaat gaan testen op hoe snel het mijn noten, zaden en pitten fijn maalt. Wat meteen opviel, was het prettige van de grotere kom, ik kan nu veel meer in één keer vermalen. De meer krachtige motor is ook meteen merkbaar: in enkele seconden heb ik al een notenmeel. Daar deed de voorganger ( 4200 XL) toch nog ietsje langer over.

DSC_0447

 

Ik maak iedere dag een puree van verschillende gestoomde groenten en peulvruchten. Daar heeft deze alleskunner ook geen moeite mee. De pureekit heb je daar in principe niet voor nodig, want de standaard messen doen het werk net zo goed. Mijn puree’s komen er perfect glad uit.
Snijden en raspen gaat ook als een zonnetje met de bijgeleverde schijven. Ze zijn niet lastig om te demonteren, en met één druk op de knop heb je binnen enkele seconden een hele komkommer in flinterdunne mooie plakjes gesneden. Ik snij zelf handmatig vrijwel alles en gebruik deze schijven zelden. Maar zeker als je snel een grote hoeveelheid moet snijden is dit een uitkomst.

Sapjes persen gaat ook zeer gemakkelijk met de citruspers. De sapcentrifuge daarentegen vond ik minder succesvol. De kegels lieten erg veel vruchtvlees achter wat je er erg moeilijk uit kreeg. Ik kreeg zelfs niet al het vruchtvlees uit de kegel. Dit vond ik wel een nadeel.

IMG_7536

Het kneden van deeg in de RVS kom is een fluitje van een cent. Ik was er eerlijk gezegd nogal sceptisch over want kom op: binnen één minuut een deeg gekneed hebben? Maar het is echt waar: binnen een minuut heb je al een stevige deegbal! Wat ik nog wel als tip mee wil geven: voeg liefst in één keer alle ingrediënten toe, voeg je steeds al draaiend wat toe, kan de onderste laag blijven plakken aan de kom, en moet je met een spatel eerst alles weer losmaken. De machine heeft één stand, het past zich volgens het boekje perfect aan op het product in de kom. Omdat het erg hard gaat, was ik hier ook nogal sceptisch over, maar het klopt: alles komt er perfect uit!

IMG_7535

Dan het eiwit kloppen. Het was even stoeien met de onderdelen. Je kunt de eiwitklopper enkel gebruiken in de RVS kom. Dit was ik niet gewoon, en probeerde de hulpstukken eerst in de kunststof kom uit, maar dat past niet. Gelukkig past alles perfect in de RVS kom. Ik heb zes eiwitten geklopt ( zie foto) waar ik al draaiend wat stevia en erythritol suiker aan toe heb toegevoegd. Na ongeveer 4/5 minuten draaien had ik een kom vol. Erg mooi stijf en stevig!

Het schoonmaken blijft ook met een Magimix een lastig klusje. Alhoewel ik zelf van mening ben, dat Magimix één van de meest gebruiksvriendelijke keukenmachines ter wereld zijn, ook in schoonmaak. Je spoelt de kom ( men) zeer gemakkelijk af onder de kraan, en zijn ook vrij snel droog. Wat ik zelf een nadeel vind, is dat het tussendeel van de kom en de greep erg lastig schoon is te krijgen. Ik heb hier al eens over gebeld naar Magimix en zij konden ook geen passend antwoord geven hoe dit schoon te maken, de greep is naar mijn weten niet los te maken van de kom. Ik heb het ook al eens geprobeerd met een tand raggertje, maar dit was geen succes. Daar zou nog wel wat op bedacht kunnen worden.
De messen zijn zeer gemakkelijk schoon te maken. De dop aan de bovenkant kun je verwijderen, zodat je erg gemakkelijk het binnenste gedeelte kunt reinigen.

IMG_7533
Ik maak dagelijks mijn eigen melk, van diverse soorten granen. Niet dat ik geen koemelk kan verdragen, want goddank kan ik dit prima, maar omdat ik dit verschrikkelijk lekker vind. Daarbij is een goede machine onmisbaar, de patissier voldoet prima aan mijn eisen. Het maalt de granen perfect fijn met het toegevoegde water waardoor ik meer melk uit de pulp kan drukken door de zeef. Door de krachtige motor heeft het zeer weinig nodig om het pulp zeer fijn te malen. Je kunt granen ook tot pap malen. Zelf proberen om melk te maken? Klik hier.

Vers fruit pureren gaat ook in een handomdraai. Ik gebruik in mijn recepten erg veel vers gepureerd fruit, die ik zo intact mogelijk ( in de schil) laat. Daar heeft de patissier geen enkele moeite mee. Zelfs grote stukken maalt hij in no-time fijn. Verse ananas pureert hij zo snel tot een verrukkelijke mousse, dat je je afvraagt waarom je zoiets nog in de winkel kant en klaar zou kopen!

WAT VIND IK VAN DE PATISSIER?

Ik vind het apparaat, als echte homemady, een waar genot in de keuken. Het neem lang niet zoveel ruimte in beslag als andere keukenapparaten die hetzelfde kunnen. Ook zijn de onderdelen/accessoires niet mega-groot, en handiger op te bergen. De patissier is een echte alleskunner en je hebt geen andere machines/ apparaten nodig als je de machine in je keuken hebt staan. Het maakt alle andere apparaten echt overbodig. Zelfs mijn oude handmixer!
( al kan ik hier nooit echt afstand van doen! 🙂 )

De enorme voordelen op een rij:

– Een alleskunner, dus geen andere apparaten nodig

– Neemt niet erg veel ruimte in beslag, en de onderdelen/accessoires zijn zeer eenvoudig op te bergen, ook makkelijk te hanteren.

– Het apparaat maakt erg weinig geluid, in vergelijking tot andere keuken apparaten. Muisstil is geen enkele machine, maar de Magimix is wel de meest ” stille” machine die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Door de doppen aan de onderzijde blijft de machine zelfs op volle kracht op zijn plek staan.

– Schoonmaken is vrij gemakkelijk.

– Er zijn talloze onderdelen bij te bestellen. Voor iedereen is er dus wel een passend stuk.

– De machines zijn robuust: ze gaan jaren mee. Wel moet je, afhankelijk van het gebruik, af en toe een nieuwe standaard mes bestellen. Je kunt de messen wel laten slijpen, maar dit kost ongeveer hetzelfde als een nieuw mes.

– De pâtissier is prachtig om te zien. Het is daarom ook voor het oog een aanwinst in je keuken.

– De pâtissier kan grote hoeveelheden tegelijk verwerken. Dit maakt de machine ook zeer geschikt voor proffesionele doeleinden.

 

Magimix pâtissier, verkoopprijs: 799 euro. Verkrijgbaar bij o.a Kookpunt  te Rotterdam, waar ik hem kocht.
Meer informatie: www.magimix.nl

 

 

13 Reacties op “review Magimix pâtissier

 1. Mooie presentatie en fijn dat deze zo voldoet.
  Inderdaad een heel flinke prijs, maar je hebt ook wat!
  Ik ga nu ook maar sparen, zal wel ff duren voor ik alles bij elkaar heb, maar ik ga er voor! 😉

 2. Ik werd door je review erg enthousiast maar mijn God wat een prijs zeg. Ik denk dat mijn man gillend gek wordt alaaf ik zeg dat ik een keuken machine van 800 euro wil. Ik ga dan toch voor een goedkopere keukenmachine. Ik zal hem niet zo intensief gebruiken als dat jij doet.

 3. Ik heb de 5200 xl genomen omdat ik geen brood meer eet. Geweldig! Ook de smoothiemaker: kicken. Dit mede vanwege de krachtige motor. Schoonmaken moeilijk? Ik doe ALLES in de vaatwasser. Niet hoger dan 50 graden. Wordt allemaal schoon!

 4. Hallo Monique, leuk deze review! Ik was gisteren toevallig in een kookwinkel om te kijken naar dit apparaat, omdat het mij een pracht apparaat lijkt. Maar de eigenaar van de winkel zegt dat hij deze niet verkoopt (staat ook niet in de winkel) omdat hij er niet achter staat. Hij zegt namelijk dat bij het maken van brood en ander deeg de lucht uit het deeg geslagen wordt door de messen, in plaats van de er lucht in geklopt wordt met een deeghaak. Kan jij hier meer over vertellen?
  De eigenaar van de winkel raadde mij heel erg een Kenwood aan (waarbij je heel veel accessoires moet kopen en die dus uiteindelijk nog veel duurder is voor dezelfde functies).

  Alvast bedankt!

  • Vreemd, deze reactie van de eigenaar, maar misschien heeft hij geen goede ervaringen met de MM vanwege verkeerd gebruik of iets anders wat hem niet bevalt. Ik heb totaal geen last met lucht uit het deeg. Ik gebruik zelfs glutenvrije melen wat nog lastiger is om te kneden over het algemeen. Dit doet de machine perfect. Ik wil benadrukken dat niet iedereen’s ervaring hetzelfde is. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en voorkeuren, en daarop past een machine zich aan. Ga dus vooral af op je eigen wensen, en kijk of er iemand in je omgeving woont die in het bezit is van de pâtissier. Vraag of je dan wat mag komen oefenen. in goede kookwinkels mag je ook machines komen testen. Succes!

   • Bedankt voor je antwoord en tips!
    Ik zal is kijken of ik het een keer kan proberen ergens. En natuurlijk nog verder struinen op internet 🙂 Ik ben wel verliefd geworden op de Patissier.. moet alleen nog kiezen tussen roze os pistache! Hihi

 5. Bedankt Monique, Voor de prachtige uitleg. Je hebt mij kunnen overtuigen over de multifunctionele Patissier .
  Zelf ben ik bij de eerste betrouwbare winkel van Mafrans geweest te Leuven ( Belgie) .
  Het geluk is dat de firma Mafrans 2015 , 100 jaar bestaan. Hierdoor gaven ze extra korting voor de klanten. Mooi meegenomen.
  Deze aankoop van multifunctionele Patissier heeft mij nu gekost:
  799€ – 49 €= 750€
  De firma Magimix geven nog tot 12 juli een geschenk ( gratis) bij van de creatif koken-kit, een weegschaal, en een macaron kit ( alle samen een waarde van 145€)
  Dus wij hebben ons toestel dat wij al zo lang van droomde
  Groetjes

 6. Ik twijfel erg tussen de 5200xl en de Patissier. Wat is er echt de meerprijs waard?
  Ik bak zelf m’n brood, maar wel in de oven, dus hij hoeft alleen te kneden.
  Verder moet ie goed mixen en het kunnen malen van noten is noodzakelijk.
  Hopelijk kan jij me van m’n twijfel afhelpen!

 7. Hoi Monique, vanmiddag had ik hier een reactie achtergelaten maar nu is die weg!?
  Mijn vraag was wat de meerwaarde van de Patissier is tov de 5200xl. Het prijsverschil is bijna het dubbele van de 5200 namelijk en dat doet mij twijfelen.
  We bakken (bijna) alles zelf en ik mis nu een apparaat dat ook de noten fijn kan krijgen. Tegelijk gaat alles hier kapot dus 1 nieuw apparaat zou super zijn. Dan zou die wel dagelijks gebruikt worden, maar voor het zware werk wekelijks denk ik.
  Kan jij mij overtuigen van de patissier tov de 5200 of is dat ook voldoende?

  • mijn berichten worden eerst door mij gelezen en goedgekeurd. Dan worden ze geplaatst, dus soms duurt dit even. Tja, alles wat ik over de pattisier vind, heb ik in dit review geschreven. Voor mij echt geen andere meer, ik gebruik hem iedere dag vrij intensief voor alles. Ideale alleskunner. Het is echter je eigen beslissing. Succes!

 8. Hoi! Ik twijfel ook erg tussen de Patissier en de 5200xL premium.. Wat voor mij heel belangrijk is, is dat er notenpasta mee gemaakt kan worden. Amandelpasta, cashewmoes en pindakaas. Je schrijft wel over notenmeel, maar niet over pasta. Heb jij dit ooit gemaakt en hoe ging dat?
  Ik hoor het graag, groetjes, Eveline

 9. Na lang aarzelen de Patissier gekocht om macarons te bakken.
  Het lukt mij niet om een eiwit te kloppen en dan te mengen met suikerwater van 119 graden. Ik eindig met een drapperig prutje terwijl mijn oude simpele Braun machine een mooie stevige meringue oplevert.
  Heeft u hier ervaring mee/tips?
  Vriendelijk bedankt, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *