Review Marcel’s green soap ecologische schoonmaakmiddelen

Niet alleen op gebied van voeding zien we kantelingen. Ook in “ non-food” producten zien we de gezonde trends doordringen. We kunnen daarom biologisch WC papier kopen, maar ook biologisch/ecologische schoonmaak/reinigingsmiddelen. Jaren geleden konden wij deze producten zeer sporadisch vinden in biowinkels. Inmiddels staan supermarkten ook vol met talloze ecologische producten om je huis schoon te houden en je wasjes te draaien. Eerder schreef ik een review over de ecologische schoonmaakproducten die bij discounter Action verkrijgbaar zijn. Daarop kreeg ik veel verzoeken van fabrikanten om ook hun producten te gaan reviewen en testen, omdat zij van mening waren dat hun producten beter waren. Uiteindelijk heb ik zelf een fabrikant benaderd: Marcel’s green soap”. Ik zag dit merk erg veel en vaak in mijn biowinkel, en het leek mij wat objectiever om deze te gaan testen Ik kreeg meteen een pakket thuisgestuurd en ik ben ermee aan de slag gegaan. Een review!

IMG_0583

WAT IS MARCEL’S GREEN SOAP?

Op de officiële website en in de folder die ik erbij kreeg leest het verhaal van het ontstaan van de producten erg leuk. Het vertelt, dat de bevlogenheid van meneer Marcel begon met een helder moment van inzicht. Als alleenstaande vader van drie dochters had hij tijdens zijn experimenten drie goede kritische noten. Hij ontwikkelde zo niet alleen biologisch afbreekbare producten, maar ook producten die lekker schuimen en lekker ruiken. Milieuvriendelijke producten die ook echt lekker ruiken, want aan dat laatste ontbreekt het inderdaad nogal eens bij eco-reinigingsmiddelen. Het begon heel klein: Marcel op de fiets met hulp van zijn dochters de producten rondbrengen naar kleinere winkels. Inmiddels is hij stappen verder en is de schuur waar alles nog zo klein begon inmiddels een kantoor geworden met opslagplaats. Zijn producten worden steeds op meer plekken verkocht. Inmiddels al in meer dan 500 winkels in Nederland.Marcel’s kreet is “ Clean your home and save the planet”

Marcel’s green soap is een assortiment aan milieuvriendelijke reinigingsmiddelen voor in en rond het huis. Afwasmiddel, allesreinigers, handzeep, wc reiniger, wasmiddelen en zelfs vaatwastabletten. Het zit verpakt in biologisch afbreekbare flessen en de flessen zijn te hergebruiken. Er wordt gewerkt met biologische oliën en zepen die plantaardig en biologisch afbreekbaar zijn. ( 99%)

Daarnaast worden de ingrediënten/grondstoffen zo dicht mogelijk bij huis gehaald, waardoor de producten ook een stuk duurzamer zijn. Marcel is overigens het eerste merk dat uitsluitend 100% gerecycled plastic gebruikt in zijn verpakkingen. Ik kreeg de volgende producten thuisgestuurd:

– een flesje afwasmiddel 500 ml radijs & bergamot ( 3,49)

– een pompflesje handzeep 250 mlsinaasappel & jasmijn ( 3,49)

– een fles allesreiniger patchouli & cranberry 750 ml ( 3,49)

– een fles allesreiniger-spray 500 ml sandelhout & kardemom ( 3,49)

Op het flesje handzeep na bevatten alle toegestuurde producten in basis dezelfde ingrediënten: tussen de 5-15% anionische oppervlakte actieve stoffen, en 5% amfotherishe oppervlakte actieve stoffen en parfums. Als een product minder dan 0.1% parfums bevat mag het als “ parfums” worden vermeld. Meer lezen over parfums? Klik hier. Wat zijn die andere stoffen eigenlijk? 

IMG_0584

 ANIONISCHE, NIET-ANIONISCHE, AMFOTERISCHE OPPERVLAKTE-ACTIEVE STOFFEN?????????

Een oppervlakte-actieve stof verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof. Bijvoorbeeld bij water (een veel gebruikte vloeistof bij het schoonmaken). Een spanning wordt gecreëerd als de watermoleculen aan de oppervlakte worden getrokken naar de verzameling van water. Deze spanning zie je wanneer water wordt geplaatst op het aanrecht. De druppel houdt zijn vorm aan en verspreid zich niet. In het schoonmaakproces moet oppervlaktespanning verminderd worden zodat het water zich kan verspreiden in een waterige oppervlakte. Oppervlakte-actieve stoffen worden geclassificeerd op hun ionische (elektrische lading) eigenschappen in water. Er zijn er drie te onderscheiden:

Anionische oppervlakte-actieve stoffen

Deze stoffen ioniseren (splitsen op in elektrisch geladen deeltjes) in een oplossing, hebben uitstekende reinigende eigenschappen en geven over het algemeen veel schuim. 

Niet-ionische oppervlakte-actieve stoffen

Deze stoffen zijn laag schuimend en worden doorgaans gebruikt in wasmiddelen, vaatwasmiddelen en glansspoelmiddel. Omdat ze niet ioniseren in oplossingen en dus geen elektrische lading hebben zijn ze bestand tegen waterhardheid en maken goed schoon op de meeste oppervlakten. 

Amfoterische oppervlakte-actieve stoffen: 

Deze stoffen worden gebruikt bij verzorgingsproducten en huishoudelijke reinigingsproducten door hun mildheid, het schuimen en stabiliteit. Ze hebben de mogelijkheid anionische (negatief geladen), kationische (positief geladen) of niet-ionische (geen lading) te zijn in oplossing, afhankelijk van de pH (zuurgraad) van het water. 

IMG_0586

HANDZEEP

Het flesje handzeep bevat de volgende ingrediënten:

water

– natriumdodecylsulfaat : een ionische oppervlakte actieve stof

– natriumchloride: ook wel gewoon keukenzout

-cocamidopropylbetaïne Cocamidopropyl betaïne is een schuimvormend middel. Het is onderdeel van allerlei shampoos en zepen. Dit soort chemische stoffen worden ook wel surfactans genoemd (oppervlaktespanning verlagend middel). Het zorgt ervoor dat cosmetica een mooi schuimlaagje vormen, en het zit bijvoorbeeld in scheerschuimen en bad – en douche gels. In alle producten die schuimen kan cocamidopropyl betaïne zitten. Over het algemeen is het een mild en huid-vriendelijk product, het zit bijvoorbeeld ook in kindershampoos. Maar bij sommige personen kan het toch een contactallergie veroorzaken. Vooral kappers en medewerkers van schoonheidssalons lopen kans op het ontwikkelen van een contactallergie. Cocamidopropyl betaine wordt gemaakt van kokosnootolie, maar bij een contactallergie voor cocamidopropylbetaine is er geen allergie voor kokosnoten.

– glycerine: kan van dierlijke of plantaardige oliën zijn gemaakt. Omdat Marcel claimt plantaardig te werken neem ik aan dat het om plantaardige glycerine gaat.

parfums die wel zijn vermeld

DE TESTEN

Ik ben een enorme poetsmiep. Ik kan gewoonweg slecht functioneren, als het rommelig en smerig is om mij heen. Ik krijg acute uitslag in mijn nek als ik echt heel nodig moet plassen en de WC openbaar is of niet fris. Ik ben misschien best een beetje obsessief, als ik het zo eens nader bekijk 😉 Maar ach, ik heb het liever zo, als dat ik een vreselijke slons ben. Ik hou van schoon maar ook fris, en dat de boel lekker ruikt. Ik ben heel erg gevoelig voor lekkere geurtjes, ook in huis. Mijn toilet moet daarom ook altijd naar bloemetjes ruiken, ook als ik net de boel flink heb bemest HAHAHA. Schoon en fris gaan bij mij dus hand in hand en omdat de meeste ecologische reinigingsmiddelen A: niet schuimen en B: ruiken naar niets, weerhield dit mij altijd om deze ( ook vaak peperdure) in te kopen. Daar voelde ik mij best vaak schuldig om, omdat ik echt veel poets. Dus was ik best blij met de goedkopere alternatieven bij Action. Deze producten van Marcel vind ik redelijk in prijs. Nee, echt spotgoedkoop kun je het ook weer niet noemen, maar de algemene andere merken zijn een stuk duurder. Voor mij is de gemiddelde adviesprijs van 3,49 een zeer schappelijke. Opvallend is dat alle producten hetzelfde kosten. 

IMG_0597

De handzeep vind ik prettig in gebruik, dankzij het pompje. De geur is werkelijk HEERLIJK. Je ruikt vooral de sinaasappel sterk. Het schuimt aardig, maar gelukkig niet overdreven. Handzeep mag wat mij betreft best een beetje schuimen, maar niet zodanig dat je hele gootsteen/wasbak vol ligt met schuim. Na afdrogen voelde mijn huid lekker zacht. FIJN SPUL! Wat wel opviel, was dat de geur behoorlijk “ aanwezig” lang bleef hangen. Soms vond ik de geur een beetje té aanwezig. 

IMG_0594

Ik heb geen vaatwasser ( niet nodig in mijn uppie) en dus was ik handmatig af. Een goed afwasmiddel vind ik daarom erg belangrijk. Dit afwasmiddel is echt geweldig. Het schuimt niet te overdreven, net goed genoeg om al het vuil los te kunnen schrobben, ruikt fantastisch lekker en reinigt goed. Dat wordt een blijvertje! Persoonlijk minpuntje vind ik het dopje, ik hou van een spuit-dopje, maar dat is dus iets persoonlijks. 

IMG_0595

De allesreiniger ruikt ook alweer zo enorm lekker. Die geuren, dat is wel het paradepaardje van Marcel’s green soap want alles geurt echt fantastisch lekker. Opvallend is hoe goed de allesreiniger schuimt. Alle eerdere ecologische allesreinigers die ik tot nu toe heb gebruikt schuimden aanzienlijk minder. Het reinigt gigantisch goed. Mijn kraan glom als een glimmende diamant in de zon. Je hebt ook niet erg veel nodig. Zuinig in gebruik dus. 

IMG_0587

WAT VIND IK ERVAN?

Het is me niet tegengevallen. Ik gebruik de producten nu enkele dagen en het is echt zeer fijn spul. Gisteren mijn badkamer met de allesreiniger schoongemaakt en mijn badkamer rook uren later nog lekker. Daar hou ik zo van! Ze krijgen van mij dan ook tien dikke thumbss upp. Ik ga ze absoluut meer kopen. Een voordeel vond ik ook vooral dat het zeer zuinig is in gebruik. Je doet er dus wel iets langer mee, en dan is de ietwat duurdere aanschaf-prijs ook te overzien.

MARCEL’S GREEN SOAP kun je kopen in diverse winkels door geheel Nederland, in webwinkels en via de website. Klik hier om naar de direct bestelpagina te gaan. 

IMG_0588

Notificatie: ik heb de besproken producten gratis toegestuurd gekregen voor dit review. Er zijn geen verdere inkomsten of commerciële doeleinden mee gemoeid. 

10 Reacties op “Review Marcel’s green soap ecologische schoonmaakmiddelen

 1. Hoi Monique
  Ik gebruik al een tijdje bijna alles van ecover.
  Heb je dezeproducten al eens getest?
  Bedankt weer voor je leuke verhelderend bericht!

 2. Bedankt weer voor deze review. Ik heb de artikelen van Marcel ook gebruikt, maar ik vond de allesreiniger in spuitfles wel irriteren op mijn huid, terwijl ik daar normaal geen last van heb. En ik vind het inderdaad heel heftig ruiken. In de natuur ruikt het niet zo heftig. Kan je de parfums dan nog wel natuurlijk noemen?

  • dag Sylvie!
   De varianten staan op de flessen zelf, als deze verplicht vermeld moeten worden ( als er meer dan 0,1% in zit) Wil je echt weten wat erin zit kun je Marcel’s green soap even benaderen. Warme groet!

 3. Hoi Monique
  Dank je wel voor de test, zelf ben ik nogal weg van mijn zelf gemaakte allesreiniger: een scheut vloeibare zachte zeep en soda opgelost in heet water en dan in een lege spuitfles. Lijkt mij ook wel goed voor het milieu of vergis ik mij daarin.

 4. Ik gebruik wasnoten voor mijn fijne en donkere was 20 stuks koken in ruim water en dat een paar keer herhalen Als de noten zacht en wittig worden bij je planten of compost gooien. Ik sop mijn hele huis er mee .
  De witte was doe ik met klok vloeibaar . Mijn handen was ik met een stuk zwarte olijvenzeep ruikt heerlijk en schuimt prima. Een nadeel is dat mijn roestvrijstalen wasbak vet wordt maar die maak ik dan weer schoon met zout. Mijn haar was ik al jaren met Aleppo zeep en spoel in ha met appelazijn.

 5. Ik heb sinds een aantal weken de allesreiniger en handzeep in gebruik.Goede reinigende verzorgende en heerlijk ruikende producten !Maar vooral veel milieubewuster!Ik heb nu de wc reiniger en het wasmiddel gekocht.Ik wil al mijn schoonmaakproducten vervangen voor dit geweldige merk!En hoop dat Blokker haar assortiment gaat uitbreiden zodat ik alles hier in Den Helder in de winkel kan kopen !

 6. Ik dacht dat sulfaten niet goed zijn, maar bij die in de handzeep is dat dan weer anders? Of begrijp ik dat verkeerd?

  • Ja idd. Jammer dat ik daar nou net een allergie voor heb. Had niet verwacht dat het hier in zou zitten 🙁 maar weer verder zoeken

 7. Hoi Monique, Wat heel jammer is, is dat marcel’s green soap ook shampo en douche gel heeft waar hij dan wel zooi in stopt. SLS bv. Ik heb hem geschreven dat ik daar wel van geschrokken ben maar heb nooit een antwoord gehad.

  Ik ben met dit merk begonnen omdat ik de revieuw van jou zag en verder niet gekeken naar de ingredienten van shampo en douche gel. Niet goed natuurlijk maar je neemt aan dat als het spul wat jij hebt uitgetest zo goed is dat dan de rest ook goed is.
  Heel jammer dus dat hij daar wel die zooi in stopt. Misschien als jij hem schrijft dat hij meer open staat voor feedback.

  • Kennelijk is het wel in de oren geknoopt, gezien deze tekst van de website:
   ‘Until now, Marcel’s Green Soap was mainly known for its natural cleaning products. In 2019 we launched a new SLS-free body care range’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *