Review Marcel’s green soap eerste eco WC blokje!

Ik kreeg onlangs een leuke mail van MARCEL’S GREEN SOAP. Zij vertelden in de mail enthousiast dat zij het allereerste eco WC toiletblokje op de markt gaan brengen. En of ik de eer wilde hebben om als eerste deze te testen? MAAR NATUURLIJK! Want ik zat al een poosje te wachten op een alternatief op de conventionele WC blokken. Voor mij was dit dus erg fijn nieuws. Ik kreeg een blokje thuisgestuurd en ik ben ermee aan de slag gegaan.

WAAROM ECO WC REINIGERS?

Eerder schreef en beoordeelde ik de WC reinigers van Marcel’s green soap en ook Ecover. KLIK HIER om naar het gehele artikel te gaan. In dit artikel vertel ik al over de zeer agressieve stoffen in deze reinigingsproducten. Dit kan niet alleen zeer schadelijk zijn voor ons, maar ook voor dier en milieu. Zeker het plastic afval rondom al deze reinigers belasten het milieu enorm.
WC blokjes zijn erg populair. Ze zijn zeer effectief tegen vieze luchtjes in de toiletruimte, en zijn zelf reinigend in de wc-pot. Bij iedere spoelbeurt wordt de pot gereinigd. Tenminste, de meeste wc blokjes werken zo. Er zijn ook op gebied van wc blokjes goedkope en duurdere varianten. De goedkopere zijn minder goed werkzaam en bestaan vaak uit regelrechte meuk. Misschien ben jij zelf ooit eens gezwicht voor zo’n goedkoop blokje en zul je hebben gemerkt dat de inhoud enorm snel uit elkaar brokkelt en vieze wc potten oplevert.
Toiletblokjes bestaan voornamelijk uit ( desinfecterende) verschillende chemische stoffen die vrijwel altijd in kneedbare of harde vorm in een plastic omhulsel worden aangeboden. Maar er zijn ook blokjes die bestaan uit een gel. De chemische stoffen die vrijwel standaard in een wc blokje zitten zijn:
– Kamfeen
– Dichloroleen
– Natriumpercabonaten
– Natriumtetraboraat
– Natriumcarbonaat
– Natriumperboraat
– 3-propylideenftalide ( is een zeer heftig kleurstofje)
Het andere grote bezwaar betreft wc blokjes zijn de plastic verpakkingen. Dit wordt na gebruik gewoon in de vuilnisbak gegooid. En komt uiteindelijk in de plastic soep terecht. Aangezien we heel veel van deze blokjes gebruiken kan het plastic gebruik gigantisch oplopen.
Gek genoeg zijn er amper tot geen milieuvriendelijke alternatieven te vinden op wc blokjes. Wat ik als enige alternatief op internet vond was een zelfreinigend blokje die je in je stortbak moest plaatsen. Verder zijn gewone, simpele wc ecologische wc blokjes onvindbaar. En daarom vond ik het geniaal bedacht van Marcel’s om dit gapend grote gat in de markt eens op te gaan vullen. Vanaf 12 December 2018 komen zij met het eerste echte ecologische wc blokje!

WAT IS HET?

Het eerste eco wc blokje van Marcel’s green soap heeft de geurcombinatie “ lemon en geranium” gekregen. Zowel de verpakking als de houder is milieuvriendelijk geproduceerd. Het houdertje is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled plastic, wat je na gebruik bij het plastic afval kunt scheiden. Dit blokje is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Het is samengesteld uit:
– 15-30% Aniogene oppervlakteactieve stoffen 
De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden toegepast zijn gemakkelijk afbreekbaar, sommigen zijn minder gemakkelijk afbreekbaar (zoals amine oxides en alcohol ethoxy/propoxylaten). De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch tot zeer toxisch voor waterorganismen. Vanwege de soms matige afbreekbaarheid in combinatie met de toxiciteit kunnen sommige niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen dus milieubezwaarlijker zijn dan andere wasactieve stoffen. Deze stoffen worden echter uitsluitend toegepast in de professionele sector voor toepassingen waar vooralsnog geen alternatieven voor zijn.  Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen kunnen in het algemeen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden. Vandaar ook de pittige waarschuwingen op de flessen…???? Resumerend: aniogene oppervlakteactieve stoffen zijn lief voor het milieu, maar je moet wel oppassen met de huid. De aniogene oppervlakteactieve stoffen die Marcel’s gebruikt in hun producten zijn volledig afbreekbaar en meest natuurlijk.
– < 5% niet Ionogene oppervlakteactieve stoffen
Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen hebben een kop zonder lading. Ze worden in veel was- en reinigingsmiddelen gebruikt. Er is een aantal redenen om deze stoffen te gebruiken. Allereerst wordt de waskracht versterkt door gezamenlijke toepassing van anionogene en niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen. Daarnaast zijn de betere waswerking bij lagere temperaturen en bij synthetisch textiel, en de lage gevoeligheid voor hard water bepalende factoren geweest voor de toepassing van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen in een breed scala aan producten.Ze worden ook toegepast in reinigingsmiddelen als wc reinigers. Tegenwoordig worden ook niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen gebruikt die zijn afgeleid van suiker. Dit zijn de zogeheten alkylpolyglycosiden (APG). Vrijwel alle niet-ionogene oppervlakte actieve stoffen zijn net als Aniogene oppervlakteactieve stoffen biologisch afbreekbaar.
– Parfums
De parfums die Marcel’s gebruikt zijn uiteraard 100% natuurlijk.

HOE WERKT IE?

Volgens de verpakking gaat het blokje zo’n 250 spoelbeurten mee. De geur komt je al meteen tegemoet, zeer lekker, fris en krachtig! Daar hou ik wel van op het toilet. Het werkt hetzelfde als conventionele wc blokjes: je hangt het aan de rand van de wc pot.
Al meteen na het ophangen wordt de geur direct verspreidt. Geweldig, meteen een luchtverfrisser dus! Ook na een paar spoelbeurten is de geur zeer aanwezig, ik vind de geur echt ge-wel-dig, zelfs vriendlief, die niet zo van dit soort “ wc-eend-geuren” houdt vond het echt heerlijk ruiken op het toilet ???? De wc pot wordt ook perfect gereinigd. Ik zag geen enkel verschil qua werking met de conventionele.

WAT VIND IK?

Een ware TOPPER! Ik hoop dat Marcel’s hiermee de toon zet in de markt, en snel met meerdere geuren komt. Superfijn, superlekker geur, Ik ben echt enthousiast, voor zoverre je enthousiast kunt zijn over een wc blokje ! ????

WAAR VERKRIJGBAAR?

Vanaf 12 December 2018 zal het blokje verkrijgbaar zijn op de website van Marcel’s green soap. Daarna zullen vast de vele andere verkooppunten gaan volgen, ook biowinkels. Het blokje kost € 3,49.

KORTINGSACTIE!!!!!!

Van 16 December tot 26 December 2018 mag ik een korting  van 25% bieden op deze WC blokjes en alle andere toiletreinigers van Marcel’s Green soap!

 

 • Korting alleen geldig op www.marcelsgreensoap.nl
 • Kortingen alleen geldig met de kortingscode ” meukvrijegreensoap”
 • Kortingen zijn alleen geldig op alle toiletreinigers
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van Marcel’s.

KLIK HIER OM DIRECT TE BESTELLEN

 

 

12 Reacties op “Review Marcel’s green soap eerste eco WC blokje!

 1. Ik vind wc blokjes overbodig, als je normaal je toilet bijhoud met een wc borstel is het schoon genoeg!

 2. Weet je of er ook navulverpakkingen komen? Ik word er nl. nog steeds niet erg blij van als ik na mijn 250 spoelbeurten de houder alsnog moet weggooien. Ik gebruik nu overigens ook geen wc-blok en mis het niet echt. Dat ik ze niet gebruik, komt overigens wel vooral omdat ik geen goed milieuvriendelijk alternatief kon vinden. Wellicht dat dit het proberen waard is.

  • Hai, nee dat is mij niet bekend…..de plastic hoesjes zijn echter wel recyclebaar, dus gewoon bij het plastic afval gooien 😉

  • Dank je wel, net zo’n blok gekocht en geprobeerd en ik vind jouw reactie SUBSTANTIAL! Groet Janny

 3. Hoezo geen plastic afval? De WC blokken uit mijn moeders tijd (waarmee we een hele generatie met paradichloorbenzeen hebben vergiftigd) zaten in een dun stukje cellofaan (=papier) en gingen in een plastic houder die een mensenleven lang meeging.
  Ik zie hier een overbodige blisterverpakking met eveneens plastic dingen die, als ik zo de reacties hier lees, na gebruik worden weggegooid.
  Ik hou het bij de pot schoonmaken als het nodig is, en niet een continue stroom detergent met elke spoeling het milieu inpompen. Poep stinkt. Accepteer het, en je leven wordt een stuk simpeler. 🙂

  • Fijn, hoef ik dit niet te schrijven. Helemaal eens. Ben wel heel blij met marcel zijn wasmiddel.

  • @Jos Meijer,

   Misschien handig voor u om eerst even aan uw eigen zijde te kijken of er iets fout gaat/ging (bv browsers cache opschonen) voordat u er zomaar vanuit gaat (en dus andere beschuldigd) dat uw “zinvol commentaar” verwijderd is terwijl die er gewoon nog staat…

   Btw,
   Beoordelen of uw reactie zinvol is, kunt u beter aan andere overlaten. Ik vind uw reactie namelijk nogal betweterig en helemaal niet zinvol. Fijn dat u geen toilet-blokjes gebruikt. Ik gebruik ze wel. Vind dit artikel erg informatief voor mensen zoals ik, die kiezen om wel een toilet-blokje te gebruiken…

   • zo is de zwarte-pietendiscussie waarschijnlijk ook begonnen, dus ik zal maar zeggen dat U volkomen gelijk hebt. Ik heb met een andere browser ingelogd en toen was ie nog weg, dus ik denk niet dat het aan mij lag.
    Het is hoe dan ook erg moeilijk om mensen te overtuigen van de vreselijke gevolgen van een geld-gedreven industrie die miljarden uitgeeft aan reclame om mensen ervan te overtuigen dat ze helemaal fout zijn, dat ze stinken, dat hun tanden niet wit genoeg zijn, dat hun borsten te groot/klein zijn, dat etc etc. zonder betweterig over te komen.
    Gevolg is, dat er tonnen aan reukmiddelen worden verspoten en uitgegoten, biljoenen besteed aan cosmetische operaties, dat miljoenen mensen hun hele leven ongelukkig zijn, en dat er geen geld is om mensen te heloen die echt medische hulp nodig hebben. En dat het zelfmoordpercentage gestaag stijgt.
    Ook dit “advertorialtje” schetst een warme relatie tussen de reviewer (die 25% korting mag geven) en de fabrikant.

 4. Hoi! Ik heb een biowinkel en verkoop al jaren de blokjes van Etamine du Lys, ken je die ook? Deze zijn ecocert dus dan toch ook eco? Vind de claim van “1st eco toiletblok” verwarrend. Ik zet vandaag die van Marcel ook op de site, en hoop dat die lekkerder ruikt dan die van Etamine du Lys, want die vind ik persoonlijk niet heel bijzonder 🙂

 5. Hoi Monique, TERUG NAAR ONDERWERP, zocht even iets voor wc wegens drukte en heb gevonden& ehh geinstalleerd.
  Wat mij opvalt is een boventoon van citronel; dat is dus goedkope grondstof. Na een paar keer doortrekken (en pas op het water!!!) vind ik de lucht minder storend een beetje zepig maar wel natuurlijke lucht. Ik ben er blij mee voorlopig! Groet! Janny

 6. Als je echt milieuvriendelijk wilt zijn, koop je geen “biologische”spullen in blisterverpakkingen. Schoonmaakblocs heb je niet nodig voor een schone wc (een toilet is dameskleding). Een goed echt alternatief heb ik nog nergens gezien. Je kunt ook een borstel door je wc raggen. Af en toe de borstel reinigen in heet soda water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *