Review Mattisson Alkagreens ” detox ” poeder

Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik ben niet echt warm te lopen voor smoothies, poedertjes om te ontzuren, of poeders die te boek gaan als SUPERFOODS zijnde. Het is niet zo dat ik er faliekant op tegen ben, maar ik vind het vaak erg commercieel, duur betaald en een hoop geblater. Het omvat vaak niet méér dan iets meer voedingswaarde t.o.v bijvoorbeeld groente en fruit. Daaromheen worden flinke opgeklopte verhalen bedacht om een mengsel tot een soort wonder-poeder te maken. Waar je snel van afvalt, prachtige haren en nagels krijgt en een stralende huid. Natuurlijk zit er inderdaad wat voedingsstoffen in al die poeders, maar dit kun je ook gemakkelijk uit verse groente en fruit, noten, zaden en granen halen. Daarnaast heb ik iets tegen al die “ onzuring” en “ detox” verhaaltjes. Ik geloof niet echt in deze verhalen omdat ons lichaam zelf prima in staat is zichzelf te ontzuren en te reinigen. We hebben prachtige organen zoals de nieren en de lever die deze klussen voor ons doen. Iedereen mag gelukkig zelf uitmaken wat hij / zij gelooft , maar ik vind deze beweringen wat te ver gezocht. Het is overigens nooit wetenschappelijk bewezen dat bepaalde poeders kunnen reinigen en / of ontzuren. 

Natuurlijk zeg ik niet, dat het allemaal kwats is. Er worden vaak mooie natuurlijke ingrediënten gebruikt in deze poeders wat het zeker tot een gunstige aanvulling kan maken in een eetpatroon. Maar wat moet worden onthouden  is dat het geen vervanging is voor groente en fruit, hoe mooi sommige fabrikanten ( ik noem een JUICE PLUS) het ook vertellen. Als alles in pure vorm is geproduceerd, kan het een fijne aanvulling zijn.
Ik verdiep mij maar matig in deze wereld van poeders en aanverwante producten als capsules . Ik geloof erg in de kracht van het lichaam en voeding direct uit de natuur. Ik eet zelf kilo’s verse groente per dag. Daarnaast een mooi uitgebalanceerd menu in vetten, koolhydraten, en eiwitten. Omdat ik 98% veganistisch leef en intensief sport slik ik wat supplementen bij. Hier loop ik al jaren op en ik blijf perfect op gewicht. En heb bakken vol energie. Dit werkt voor mij. En ik vertrouw op mijn lijf.
Nog een argument waarom ik niet warm loop voor deze producten is dat ze vaak erg veel voedingsstoffen bevatten bij elkaar. Er is vaak sprake van een ware cocktail. Als je echt zeer eenzijdig, weinig, slecht en ongezond eet, kunnen deze een gunstige aanvulling zijn. Of als je bijvoorbeeld aan moet sterken na ziekte of een operatie. Het probleem is dat deze producten “ recreatief” worden gebruikt, wat wil zeggen primitief en zonder enige aanleiding. Als ik deze poeders bijvoorbeeld zou gaan gebruiken krijg ik veel teveel binnen. En teveel is nooit goed , laat staan gezond. Veel mensen zien deze producten als een vervanging voor de groente en fruit die zij te weinig eten. Terwijl ze verder dus wel volwaardig eten. Dit kan ook oplopen naar een teveel. Zeker als er “ cocktail-poeders” worden gebruikt. Deze bevatten soms zoveel, dat je al gaat stuiterballen van een glas. Het kan in sommige gevallen dus best gevaarlijk worden. Zeker in smoothies vermengd kun je snel de controle verliezen en het overzicht kwijtraken. Met alle gevolgen van dien. Ook kun je gaan denken dat je zo ook aan je vitaminen en mineralen komt. Dat is zo, maar het beste en meest effectieve is om deze uit vers en intact voedsel te halen. Nogmaals: poeders zijn geen vervanging , maar kunnen aanvullend werken.
Nog een argument van mij zijn de soms duizelingwekkend hoge prijzen. Dit is echt flink cashen voor de voedselindustrie omdat het dankzij trends en hypes enorm populair is. Inhoudelijk omvat het vaker wel dan niet nog niet eens een kwart van de verkoopprijzen. Je bent beter en goedkoper uit met verse groente en fruit. Ook kunnen veel poeders hulpstoffen bevatten, zoals suikers en conserveermiddelen. Als laatste: ik vind de meeste poeders echt te gruwelijk om weg te krijgen. Met een lading zoetmiddel lukt het enigszins, maar het meeste geeft een gruwelijke smaak en nasmaak wat je nog uren opvoert en naproef in je mond.

NIET ALLEMAAL KWATS EN KOLDER

Ik strijk niet alles over één kam. En ik kom dan ook soms wel eens wat tegen wat mijn interesse wekt. Dit gaat dan wel om poeders die 100% biologisch en natuurlijk zijn en geen andere hulpstoffen bevatten. Deze poeders vallen vaak onder een voedingssupplement. Dat is dan ook meteen een andere insteek. Het is geen vrij te gebruiken product, maar echt een supplement en wordt ook zo gezien. Deze poeders vind ik wel interessant en nuttig. Ik ben van mening dat het duidelijker moet worden dat er degelijke verschillen zijn. Nu is dit enorm vaag en onduidelijk en worden deze poeders te pas en te onpas verkocht, terwijl ze mogelijk gevaren voor de gezondheid op kunnen leveren. Ik hoop dat er snel een duidelijker onderscheid is te maken tussen losse poeders en supplementen-poeders. Deze laatste kunnen bij verstandig gebruik zeker effectief zijn.

MATTISSON ALKAGREENS

Een poeder wat mijn interesse wekte was de ALKAGREENS van één van mijn favoriete merken MATTISSON. Dit betreft een voedingssupplement. Het is een basis voor smoothies, warme en koude dranken. Ik heb MATTISSON gevraagd of ik een pot mocht reviewen en testen en zij hebben mijn gratis en vrijblijvend een pot toegestuurd. Ik was nieuwsgierig geworden omdat ik ook een aantal mailtjes had ontvangen van mensen die aan mij vroegen of deze poeder nu echt zo goed werkt en gezond is. Ik ben in de pot gedoken.

WAT IS HET?

Alkagreens is een poeder, wat meer dan 45 natuurlijke ingrediënten bevat. Het  is samengesteld uit o.a. Kiemgrassen die Chlorofyl bevatten, vezelrijke  groenten- en fruit (VitaVeggieTM), hoog ORAC bessencomplex (VitaberryTM), kruiden, enzymen en Prebiotische vezels.Een aardige cocktail dus. Het prettige is dat Mattisson goed verduidelijkt , zowel op de verpakking als in de achterliggende informatie, dat het om een voedingssupplement gaat en dat daar een gebruiksaanwijzing aan vastzit. Ze verduidelijken o.a dat het een AANVULLING betreft en geen vervanging. De ingrediënten zijn veelal biologisch. Het poeder is veganistisch, en gluten en lactosevrij. Het heeft een vrij zoete smaak dankzij een natuurlijk bosvruchten extract en steviolglycosiden.  Het is verder vrij van toevoegingen als kleurstoffen, suikers, en andere synthetische hulpstoffen en heeft geen chemische bewerkingen ondergaan. Wat zit erin?
Gerstegras, Tarwegras, VitaVeggieTM Groenten- en Fruitcomplex (Appel, Bieten, Wortel, Spinazie, Broccoli, Tomaat, Boerenkool, Kool, Peterselie, Spruiten, Groene Paprika, Komkommer, Selderij, Knoflook, Gember, Groene Ui, Bloemkool, Asperges), Acacia Vezel (Prebiotic), DigezymeTM Multi-Enzymencomplex (Protease, Amylase, Lactase, Lipase, Cellulase), Agave Inuline (Prebiotic), Sunfiber AGTM Vezel (Prebiotic), Geelwortel, Ashwaganda, Gember, Moringa, SPIRULINA (sulfiet), Matcha, MSM, CHLORELLA (sulfiet), VitaberryTM (ORAC Bessencomplex: Druif, Druifpit extract, Wilde Blauwe Bes, Wilde Blauwe Bes extract, Framboos, Framboospit extract, Cranberry, Pruim, Kers, Wilde Bosbes, Wilde Bosbes extract, Aardbei, Acerola, Natuurlijk Bosvruchten-aroma, Steviolglycosiden uit Stevia 
Aardige lijst. En allemaal behoorlijk rijke voedingsstoffen. Waar is het allemaal goed voor?
– als je erg weinig groente en fruit eet ( of geen) Een maatbekertje ( 10 gram) per dag kan dan een welkome aanvulling zijn.
– als je erg ziek bent geweest en even moet aansterken
– als je net bent geopereerd ( in overleg met een arts)
– als je zeer intensief beweegt / sport ( bevat o.a veel kalium) 
– als je zeer eenzijdig eet
– als je een bepaalde voedselstroming volgt 
– als je erg vezel-arm eet, dit poeder bevat veel bruikbare vezels
– als je foliumzuur tekorten hebt
Het poeder is minder geschikt voor kinderen en ook zwangeren moeten even overleggen met hun arts. Daarnaast bevat het sulfieten en cafeïne waar ook niet iedereen tegen kan. Ook moet je even vooraf overleggen met je arts als je medicijnen slikt.
Er wordt geadviseerd om 1-3 daags 10 gram ( dat is een maatbekertje vol, het maatbekertje wordt bijgeleverd) op te lossen in water of andere vloeibare drank. Een pot bevat 300 gram en kost € 24,95. Geen goedkoop grapje dus.
Ik heb, zoals eerder geschreven, deze poeders niet nodig. Maar voor deze test heb ik een glas gedronken. Ik heb een maatbekertje ( 10 gram) in een groot glas water opgelost Het poeder oogt frisgroen, en ruikt lekker. Niet te heftig. Mijn maag draait zich al om als het tarwegraspoeder ruikt, dat vind ik echt het meest smerigste wat bestaat,. Omdat het ook in dit poeder zit, was ik een beetje sceptisch maar de geur valt me reuze mee.
Het poeder lost goed op in heet water. Goed roeren. Mijn eerste voorzichtige slokje….het valt echt mee! Ik stond al klaar met mijn flesje stevia druppels om de boel te zoeten, maar dit is echt niet nodig, want het smaakt echt best lekker. Het is ook nu niet superlekker, maar voor zo’n drankje zeker niet verkeerd. Ik heb mijn glas zelfs helemaal leeg gedronken. Ik ben zeker positief gestemd.

EINDOORDEEL

Ik zal geen tweede pot kopen, en ik zal ook zeker niet dit poeder verder gaan gebruiken, simpelweg omdat ik dit echt niet NODIG heb. Maar vriendlief is ook niet negatief. Hij vind de drank niet vies, niet lekker. Hij eet ontzettend weinig , en kan daarom wel wat extra’s gebruiken. Deze drank gaat hij komende maand iedere dag drinken ( een glas) Als ik tekorten zou hebben zou ik zeker een glas per dag met hem meedrinken, want het product op zich vind ik niet onaardig. Maar als je het niet nodig hebt, gebruik het dan liever niet. Het is een prachtproduct ter AANVULLING en als jij ook ECHT tekorten hebt, is dit poeder geschikt. Op de pot staat ook iets over ontzuren. Dit sla ik persoonlijk over. Ik geloof daar niet zo in.
ALKAGREENS kun je vrij goed kopen in winkels en webwinkels en via MATTISSON: KLIK HIER

4 Reacties op “Review Mattisson Alkagreens ” detox ” poeder

  1. Hi Monique, qua ontzuren wil ik je wel aanvullen in dit verhaal. Als massagetherapeut komt er veel druk op mijn handen te staan en ik kreeg gewrichtsklachten in mijn handen. Masseren werd pijnlijk. Uiteindelijk kwam ik bij dit product terecht en na een week, van 2 cupjes per dag, had ik geen klachten meer!

  2. Bedankt voor je review!
    Door een gendefect moet ik meer b vitamines en folaat nemen- ik wil graag van mijn multivitamine af.
    Weet jij hoeveel b en folaat er – ongeveer- in zit?
    Alvast bedankt !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *