Review MORSO gietijzeren grillpan + hoge kortingsactie!

Ik ben sinds kort de gelukkige eigenaresse van de kookpot van het ( hier nog onbekende) merk MORSO. Sinds ik deze pot in mijn bezit heb, bak en kook ik bijna in niets anders en hebben mijn andere gietijzeren pannen wat meer rust gekregen. Wat een genot is deze pan! Er is werkelijk NIETS wat er niet in gekookt of gebakken kan worden. Dankzij deze enorme veelzijdigheid en vanwege de fijne eigenschappen van echt goed gietijzer heb je deze pannen voor het leven, en kun je ze iedere dag gebruiken. 

Ik gebruikte het deksel van de kookpot ook om te grillen. Dat lukt op zich aardig, maar toch mis ik de echte grill-smaak. Het maakte mij erg nieuwsgierig of een originele grillpan nu werkelijk veel verschil kan maken. Ik heb na lang rondbellen en onderhandelen het voor elkaar kunnen krijgen, om een originele grillpan van hetzelfde merk MORSO te mogen testen. Een review!

SAM_0407

WAT ZIJN MORSO N.A.C PANNEN? 

De naam N.A.C is volgens de website voortgekomen uit “ NA.Christensen”. Deze man richtte in 1853 op het eiland Mors de MORSO IRON FOUNDATION op. Het bedrijf MORSO heeft hun pannencollectie naar deze man vernoemd. Gietijzer is een ijzersterk product. Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of trommeloven.Er zijn vele soorten gietijzer. Zoals grijs en wit gietijzer, smeedbaar gietijzer, en nodulair gietijzer. Er wordt nogal vaak de verwarring gemaakt tussen gietijzer en gietstaal. Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C. Dit smeltpunt is 200 gr C hoger dan het smeltpunt van gietijzer. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de oeverbekleding, de gietvormen en de smeltkroes.Over het algemeen is gietstaal duurder dan gietijzer. Dit komt doordat de bewerking van gietstaal duurder is dan de bewerking van gietijzer. De kosten van de bewerking zitten vooral in de hogere verwerkingstemperatuur en de grotere bewerkingtoeslag/ nabewerking. Over het algemeen is gietstaal alleen geschikt voor het gieten van producten van een grote wanddikte. Deze wanddikte moet minimaal 7 millimeter zijn. Gietstaal is goed te bewerken en de sterkte en taaiheid van dit materiaal kunnen doormiddel van veredelen worden verbetert.Gietijzer is naast onverwoestbaar ook duurzaam. Een gietijzeren pan van goede afkomst en kwaliteit ( bijvoorbeeld Morso)  heb je voor het leven, en het bereid voedsel op een meest gezonde manier. Gietijzer wordt ook erg veel gebruikt voor de BBQ. Gietijzer reguleert de warmte veel beter waardoor er minder energie nodig is om alles te verwarmen. Nadelen zijn er ook. Gietijzer is zwaar. En sommige mensen vinden zulke zware pannen niet prettig. En grootste nadeel is en blijft uiteraard de prijzen…;(

SAM_0411

ECHT GIETIJZER, “ ECHTE” PRIJZEN

Sja…..die prijzen. Als je “ echt” gietijzer inkoopt weet je hoe duizelingwekkend hoog deze zijn. Daaraan kun je echter wel merken dat je “ echt” gietijzer inkoopt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er nogal wat soorten. Je kunt uiteraard voor goedkope meuk kiezen, zoals ik ook deed jaren geleden. Maar ik heb geen van deze pannen meer in huis. Dat zegt denk ik wel voldoende. Mijn ( met bloed-zweet en tranen bij elkaar gespaarde) Le Creuset pannen heb ik iedere dag intensief in gebruik, en vertonen nog geen krasje. Voor mij geen twijfel mogelijk, dat kiezen voor ECHT gietijzer de enige echte optie is. Natuurlijk is het slikken, zo’n hoge prijs. Maar als je je realiseert, dat je zo’n pan voor de rest van je leven hebt, onverwoestbaar is en overal inzetbaar voor is, dan snap je dat het de investering dubbel en dwars waard is. Het is zo’n beetje hetzelfde als bij een goed mes: in de keuken onmisbaar. Koop je eerst tig goedkopere messen, kom je uiteindelijk toch uit bij een goed ( en duur) mes…Zo werkt het ook een beetje met pannen. 

DE GRILLPAN

De grillpan heeft een doorsnede van 28 cm. De pan is 3,4 cm hoog. Net als alle andere MORSO pannen is de grillpan geschikt voor alle warmtebronnen. Van inductie tot keramisch, van gas tot oven, en je kunt de pan zelfs gewoon in het vuur gooien! Het gietijzer is van meest hoogwaardige kwaliteit. Slijtvast en het bevat maar liefst TWEE emaille lagen. De pannen van MORSO hoef je dus niet in te branden en extra te onderhouden, je kunt ze direct in gebruik nemen. Wil je meer lezen over het onderhoud van gietijzer? Klik hier. 

SAM_0413

Waar ik vooral erg nieuwsgierig naar was is of de grillpan zoveel onderscheid maakte m.b.t het deksel van mijn kookpot. Ik miste de echte grill-smaak wel een beetje bij het deksel. Ik heb voor de eerste test twee rode punt paprika’s in plakjes gesneden. De grillpan heb ik eerst even onder de stromende kraan afgespoeld en goed gedroogd. Ik heb het vuur eerst hoog gezet, zodat het gietijzer geleidelijk heet wordt. Daarna het vuur laag gezet en de paprika in de pan gelegd. Het begon vrijwel direct te sissen, goed teken dat de pan loeiheet is. Gebruik dus wel ovenwanten. De paprika heb ik regelmatig gekeerd. Het ging best snel. En de paprika kleurde al snel. Je kunt het proces versnellen, als je de pan afdekt met bijvoorbeeld een deksel van een andere pan.

SAM_0412

Ik kreeg opeens het idee om mijn deksel van mijn kookpot erop te zetten…..en dat was een top-idee want de paprika was daarna binnen 3 minuten gegaard, en gegrild. De afmetingen van de grillpan en het deksel zijn hetzelfde dus heb je ook de kookpot in huis, kun je het deksel perfect gebruiken op deze grillpan!!!!

SAM_0415

Mijn volgende test was lupine. Ik maak veel vleesvervangers zelf, met lupine en tempeh. Ik vind gegrilde lupine echt heerlijk, zeker gemarineerd in een beetje homemade ketjap manis. In de grillpan ging dat erg snel. Je moet er echt bij blijven, zo snel gaat het. Binnen nog geen 4 minuten waren mijn reepjes gemarineerde lupine al gegrild.

SAM_0416

Als de grillpan eenmaal goed heet is, kun je alles in zeer korte tijd grillen. Ik heb geen olie gebruikt. Wil je minder “ plak-gevaar” dan raad ik je aan de grillpan zeer licht wat in te vetten met avocado olie of zuivere kokosolie. 

IS ER VERSCHIL?

Jazeker! De lupine was echt gegrild, iets wat in het deksel van de kookpot ietsje minder goed lukt. Het maakt dus wel degelijk verschil. De speciale bodem van de grillpan “ does the trick”. Je baksels worden ook echt bruiner, en krijgen die bekende grill-strepen 😉 

VOOR EN NADELEN?

Als enige nadeel kan ik enkel bedenken, dat de grillpan wat zwaar is. Maar dankzij de twee brede handgrepen heb je een goede grip. Verder enkel voordeel:

– de pan is onderhoud-arm, dat wil zeggen, dat je de pan niet telkens van een laagje moet voorzien door inbranden. 

-de pan is zeer eenvoudig onder de kraan schoon te spoelen

– de pan neemt zeer weinig ruimte in vanwege de platte maat

– ook te gebruiken als bakvorm, of broodblik

– groente grillen is een eitje in deze grillpan, als de pan eenmaal heet is kun je alles supersnel grillen

– te gebruiken op ALLE HITTEBRONNEN

– door het hoog kwalitatieve gietijzer blijven smaken en sappen beter bewaard.Gietijzer haalt meer smaak uit je gerechten

– je koopt deze grillpan voor het leven ( als je de pan goed behandelt)

EINDOORDEEL:

Blij verrast. Eerlijk gezegd had ik geen hoge verwachtingen omdat ik dacht dat mijn deksel van de kookpot hetzelfde resultaat boekte, maar dat is echt niet zo. De speciale bodem van de grillpan maakt degelijk verschil. Ik ben superblij met mijn nieuwe aanwinst want voortaan grill ik mijn tempeh en lupine in zeer korte tijd! TIEN dikke thumbs upp! 

De MORSO grillpan kost 169 euro en is in niet erg veel winkels verkrijgbaar. Ook zijn er maar een handje vol webwinkrels die deze unieke pan aanbieden. Klik hier om deze pan te bestellen.

Notificatie: ik kreeg deze pan gratis opgestuurd van Morso voor dit review. Er zijn verder geen inkomsten of commerciële doeleinden mee gemoeid. Het review is onafhankelijk geschreven 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *