review Nak’d reepjes

Ik zeg het maar meteen: ik ben geen fan van de hippe en trendy reepjes, “ bars” en andere so-called gezonde muesli/granen reepjes. Er zijn uitzonderingen, maar 99 % van al deze reepjes vallen onder regelrechte meuk, al worden ze op de markt gezet als goed, gezond en voedzaam. Omdat we suiker zijn gaan mijden uit onze voeding, komen talloze fabrikanten op de proppen met reepjes die zijn gezoet met honing, agave, rietsuiker, dadels, en dadelstropen. Allemaal suikervervangers met een gezond imago, maar wolven in schaapskleding. Al deze natuurlijke suikervervangers zijn net zo rijk aan suikers als gewone lege suiker. Geraffineerd of ongeraffineerd maakt in dit geval geen enkel wezenlijk verschil voor ons lichaam. Deze vraagt alleen om energie. In welke vorm, of in welke snelheid dit binnenkomt is van zeer kleine tot geen enkele invloed. Ook kokosbloesemsuiker heeft een vrij hoge suikerwaarde, ook al heeft het een lagere GI. Dadels ( gedroogd) bevatten inderdaad vezels, maar ook een grote berg suikers. Omdat al deze suikervervangers industrieel worden gebruikt en misbruikt om een product gezond en verantwoord te verklaren, zijn ze populair. En hebben ze een gezond imago. In het meukvrij ABC en mijn blogs kun je verschillende artikelen vinden over deze suikervervangers.
Industrieel zijn al deze natuurlijke suikervervangers verre van natuurlijk. Zo wordt er verhitte honing gebruikt om reepjes lekker zoet te laten smaken en van ellende aan elkaar vast te laten kleven, en dadels ( gepureerd of als stroop) zodanig “ mishandeld” dat er vrij weinig overblijft van alle gezonde claims die we op internet kunnen teruglezen. Ook worden er erg veel alias-suikers gebruikt in al deze hippe reepjes. Gezonde “ granen” worden zodanig bewerkt, dat de wettelijk verplichte vezels, vitaminen en mineralen om alles te kunnen claimen nét gehandhaafd blijft, maar er in werkelijkheid niet veel over blijft van al de gezonde eigenschappen. Al die mooie plaatjes van graankoren ten spijt. Genetisch gemanipuleerd en zodanig mishandeld ( bewerkt) blijft daar niets meer van over. Dit geldt ook voor “ vers fruit” en/of puur fruitsap. Het blijft bewerkt. Dit zijn mijn grootste redenen, waarom ik geen fan ben van deze reepjes. Helaas worden ze populairder dan ooit en nemen ze een steeds groter wordende markt in beslag.
Ik krijg vrij veel van dit soort reepjes toegestuurd. Vaak belanden deze direct op de meukstapel. Onlangs kreeg ik echter reepjes toegestuurd van het merk NAK’D. Deze reepjes had ik eerder zien liggen in mijn bio-supermarkt, en ook bij AH. Het wekte mijn interesse, en besloot een review te schrijven.
WAT IS HET?
Nak’d reepjes beloven te zijn samengesteld uit enkel pure, rauwe, en zo intact mogelijk gelaten ingrediënten. Ze claimen vrij te zijn van GGO’s, zuivel, gluten, toegevoegde vetten en suikers, “ niet-te identificeren” E-nummers, en tarwe. Er wordt ook geclaimd, dat een reep zorgt voor de ADH fruit per dag. Wat mij meteen opviel, is dat ze tevens claimen niet met honing te werken, wat mij meteen vrolijk stemde. Kloppen deze claims? Ik testte de drie toegestuurde reepjes.
Ik begin met de STRAWBERRY CRUNCH reep. Wat vinden we daarin?
Dadels 43% : jammer, er wordt dus in plaats van honing een ander “ plak en zoetmiddel” gebruikt. Wel hou ik goede hoop, dat deze zo natuurlijk mogelijk worden bewerkt, waardoor er enigszins nog vezels, vitaminen en mineralen zijn terug te vinden in de reep. Omdat de reep er voor bijna de helft uit bestaat, bevat het erg veel suikers.
Krokante soja-proteïne 17% : ook wel soja-eiwit. Dit zorgt in dit reepje voor de krokante “ crunch”. De vraag hier is welk soja eiwit wordt gebruikt. Je hebt namelijk twee soorten: soja eiwit concentraat en soja eiwit isolaat. Soja eiwit-concentraat wordt meestal niet goed verdragen, het kan leiden tot maag en darmkrampen en spijsverteringsproblemen. Soja isolaat kent deze nadelen niet, terwijl het dezelfde biologische waarde heeft als concentraat en net zoveel L-glutamine. Soja-eiwit isolaat bevat ook geen fyto oestrogeen. Over soja wordt erg veel gediscussieerd. Wel of niet gezond blijft hierom in het midden hangen. Ook vraag ik mij af hoe de eiwitten in deze reep “ krokant” worden. Gebakken in…?
Rozijnen 17% : gedroogde rozijnen, deze leveren ook een flink suiker-aandeel in dit reepje.
Cashewnoten 17%: niets op aan te merken.
Appelsap-concentraat 4%: alias suiker/zoetmiddel. Ook blijft hier niets over van het fruit.
aardbeien 2%: vers gepureerd, maar 2% is vrij weinig.
Natuurlijke smaakstoffen: een erg vaag vlak. Welke smaakstoffen zijn er gebruikt?
Als we kijken naar de voedingswaarde, zien we dat een reepje maar liefst 13,4 gram suiker bevat ( 30 gram) Dat is best veel te noemen voor zo’n klein reepje. Ook vraag ik me af of die 2% aardbeienpuree voldoet aan de ADH fruit per dag.
De smaaktest: ik vond deze reep de lekkerste van de drie. Wel was de reep ontzettend zoet. De crunchy bite vond ik erg lekker in dit reepje. Ik proefde een overheersende aardbei-smaak, die absoluut niet van die luttele 2% aardbeien af kan komen, ik vermoed dat er vrij veel smaakstoffen zijn gebruikt om deze aardbei-smaak te laten overheersen.
De tweede reep: de APPLE PIE, wat vinden we daarin?
Dadels 36% : ook in dit reepje het hoofdbestanddeel.
Haver 24% : uitgaande dat deze GMO vrij is, aangezien dit wordt geclaimd.
Rozijnen 12% : net als dadels een zoetmiddel in deze reep.
Appel concentraat 9% : vooral om een appelsmaak toe te voegen, er komt in dit “ apple pie” reepje geen spoortje appel voor.
Amandelen 2% : erg weinig, maar ze zijn “ aanwezig”.
Walnoten 2% : zie hierboven.
Nootmuskaat : specerij.
Natuurlijke smaakstoffen : ook hier weer het vage vlak.
Ook hier zien we, dat een reepje van 30 gram 13,6 gram suikers bevat. Opvallend detail: er zit geen spoortje appel in. Wel een concentraat, wat tevens dient als zoetmiddel.
De smaaktest : Ik vond deze variant de minst lekkere. De reep was erg droog in je mond en ik had een beetje moeite om de hele brij weg te slikken. De structuur is erg korrelig. De smaak vond ik erg vlak en smaakte niet echt naar appel.
En de laatste reep: de BAKEWELL TART reep, wat vinden we daarin?
Dadels 49% : oef, dat is echt veel. Deze reep bestaat voor de helft uit dadels.
Cashewnoten 35% : niets op aan te merken.
Rozijnen 16% : zoetmiddel en plakmiddel in de reep.
Natuurlijk aroma: net als natuurlijke smaakstoffen een vaag vlak.
Het valt op dat deze reep erg weinig ingrediënten bevat, wat ik altijd erg fijn vind. Helaas zie je ook hier wat je vaak ziet bij weinig ingrediënten: van de weinige ingrediënten wordt extreem veel gebruikt, wat zo’n reepje tot een ware suikerbom maakt: per reepje van 35 gram tik je maar liefst 16 gram suiker weg.
De smaaktest: ik verwachtte het al een beetje, dat dit reepje erg zoet is. Ook vond ik hem ontzettend kleverig, het blijft flink tussen de tanden en kiezen zitten, wat niet bevorderlijk is voor het gebit. De smaak vond ik niet bijzonder, terwijl ik er veel van verwachtte, gezien de naam.
VOORDELEN EN NADELEN:
Laten we beginnen met de voordelen van deze reepjes, want die zijn er gelukkig wel. De reepjes zijn klein en afgepast op gemiddeld 30/35 gram. Dit zorgt ervoor dat we nooit teveel in één keer binnen krijgen. Dit stimuleert om weer wat matiger te zijn betreft onze eetgewoonten. De gemiddelde reepjes bevatten snel tussen de 50-75 gram, wat toch aanzienlijk meer is, en het werkt nu eenmaal zo, dat we alles opeten, of het nu gaat om een reep van 100 gram, of 30 gram.
Ik ben ook blij gestemd over de keuze om te werken met meest natuurlijke ingrediënten. Er wordt niet meer in gestopt dan nodig, en ook de bewerking is zo minimaal mogelijk gelaten. Het toont, dat het MOGELIJK is: voedsel produceren wat zo min mogelijk bewerkingen ondergaat.
Ook de prijs is erg vriendelijk te noemen t.o.v andere reepjes: per reepje ben je gemiddeld 99 cent kwijt. Tot slot vind ik de korte ingrediënten lijstjes zeer prettig.
Nadelen zijn er ook:
De reepjes bevatten erg veel suikers. Dit kan vrij hoge pieken veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Ik ondervond dit zelf, toen ik heel reepje opat ( de strawberry crunch) en al vrij snel begon te stuiterballen, om daarna in complete vermoeidheid te vallen. Als je gevoelig/intolerant bent voor suiker, zijn deze reepjes geen aanrader, al wordt dit wel geadviseerd op de website. Daar kunnen we lezen dat de reepjes geschikt zijn voor suiker-intoleranten. Ik persoonlijk waag het er niet meer op.
Nog een nadeel vind ik, dat de reepjes niet biologisch zijn. Maar dat is zeer persoonlijk. Ik vind het ook vervelend te noemen, dat ik niet weet welke natuurlijke smaakstoffen ik naar binnen werk. Zeker gezien de sterke smaak in de strawberry crunch reep vermoed ik dat dit vrij veel is. Ik vind de claim dat je met een reep aan je dagelijkse ADH fruit komt niet kloppen. Als hiermee de 2% aardbeienpuree wordt bedoeld, voldoet dit lange na niet aan de gemiddelde ADH van twee stuks fruit. Ik ben ook nooit zo blij met producten die naar een bepaald voedingsmiddel wordt vernoemd, maar we er niets van kunnen terugvinden in de ingrediënten. Appel pie geeft mij een verwachting van appels. Die vind je in dit reepje niet terug. Wel een sterke appelsmaak van concentraat. Net zoals we vanillevla kennen zonder een spoortje vanille.
EINDOORDEEL:
De reepjes zijn absoluut geen meuk-miskoop. Ze zijn één van de betere reepjes die op de markt zijn verschenen. En zeker als we de reepjes naast andere reepjes vergelijken, zijn deze reepjes de absolute beste keuze.
Ze bevatten echter erg veel suikers, “ natuurlijk” of niet. Ook plakken veel reepjes behoorlijk aan je gebit, wat voor gebitsproblemen kan zorgen. Ook dit zijn namelijk gewone suikers die het gebit kunnen aantasten.
Deze reepjes krijgen van mij een gemiddelde zes. Ietsje minder suiker zou leuk zijn 😉
Ik heb je tips wat betreft suikers altijd in mijn achterhoofd als ik shop. Nu vond ik een ander reepje en na het lezen hiervan kan ik alleen concluderen dat er veel dadels in zitten. Maar verder zit er 22% gedroogde coconut en 8% chia zaadjes en lemon oil. Allemaal raw wat klinkt als niet ver bewerkt. Zijn deze reepjes een goede keus is mijn vraag. Het merk “Roo’bar” en het is 100% raw en biologisch waar ik zelf ook veel waarde aan hecht. Ik hoor graag hoe jij denkt over dit reepje 🙂
Ik heb alle varianten uitgeprobeerd en vind ze echt vies!! Het smaakt chemisch. Ik zocht een reep voor in mijn tas voor als ik even iets nodig had. Helaas tot op heden geen reep gevonden die voldeed aan mijn wensen. Nu dus maar een klein bakje met noten in mijn tas. Mocht iemand tips hebben, graag!
Zelf maken is gemakkelijk! Gebruik vijgen ipv dadels. Vermalen met havermout, pecan en/of walnoten, pitten en zaden naar smaak. Bakpapier in een vierkant bakje en de massa erin drukken. Uur in de diepvries en klaar zijn je repen! Easy as that. Mocht het geheel te droog zijn Kun je nog wat meukvrije kokosolie toevoegen en een beetje Citroensap is ook lekker. En je kunt eindeloos varieren.
Succes
Ik vond de pecan pie variant wel te hachelen.
Toch van de week zelf maar eens geprobeerd na te maken met pecan, cashewnoten, dadels en gedroogde abrikozen.
Nog beter. Mijn vrouw en mijn moeder zijn fan in ieder geval.
Wat is sowieso je gedachte over het gebruik van gedroogd fruit en dadels?
Haha, nou laat maar. Net het stukje over dadels gelezen…
Jammer dat er toch weer zoveel suiker in zit. Dan eet ik liever een
Gist ensuikervrije boterham..of een stukje chocola met stevia zelf gemaakt!!
Waarom willen mensen toch altijd weer reepjes????? Gewoon een paar daders of vijgen en wat noten in een zakje meenemen. Bewerk je het lekker zelf door goed te kauwen. Doen we al tientallen jaren. Echt een aanrader.