Review natuurlijke en ZERO WASTE ( plasticvrij) lippenstift potloden

Ik ben nooit een make up-lover geweest. Als puber had ik er al niet zoveel mee en begreep niet zoveel van al die meiden die hun gezichten met dikke lagen plamuurde en er dachten mooier en beter uit te zien. Ik vond meer dat ze zich transformeerde naar clowntjes.ūü§° Het verste dat ik ging was een lipgloss. Dat vond ik wel mooi. En ik vond dat mijn lippen daar oprecht mooier van werden. Maar ook vanwege mijn zeer extreme en overgevoelige huid denk ik, dat ik er een soort van natuurlijke afkeer van hield. Ik vond en vind nog steeds dat NATUURLIJK mooier dan mooi is. Ik zeg overigens niet dat make up niet mooier maakt, maar je moet wel precies weten wat jouw gezicht nodig heeft om de minder mooie punten te accentueren. Verkeerde kleuren gebruiken vind ik zo‚Äôn cruciaal puntje, het kan iemand echt heel erg onsympathiek maken. Denk aan verkeerde kleuren oogschaduwen die ook nog eens te dik en verkeerd zijn opgebracht maar vooral lippenstiften kunnen een gezicht maken of breken.

Lippenstiften zijn √©√©n van de meest toxische make-up artikelen ter wereld. Het gevaar zit hem in de plek waar wij dit opsmeren, onze lippen. Dit is een directe ingang naar binnen. Geschat wordt, dat we op jaarbasis per persoon gemiddeld √©√©n lippenstift ‚Äú opeten‚ÄĚ. Dit wil zeggen dat we het via de lippen binnen krijgen, maar ook via voorwerpen als kopjes en bekers en rietjes. Hoe schadelijk zijn lippenstiften eigenlijk? Ik heb dit in 2018 onder de loep genomen, KLIK HIER.
Zoals je in mijn artikel kunt lezen gaat het om serieuze stoffen die zeker invloed kunnen hebben op de gezondheid. Ik adviseerde in 2018 al, dat je beter kunt kiezen voor natuurlijke alternatieven want die zijn er gelukkig ook. Als ik zelf lippenstift en / of gloss gebruik, dan zorg ik ervoor dat deze zo natuurlijk mogelijk zijn. Daar is ook nog bij gekomen dat ik het enorm belangrijk vind waarin zo’n lippenstift is verpakt. Lippenstiften zijn namelijk ook behoorlijk belastend voor het milieu. Ondanks dat ik lippenstiften mijn deur voorbij laat gaan, werd ik onlangs geprikkeld door een aantal lippenstift potloden van het merk BEAUTY MADE EASY. Ik ben bekend met dit merk, eerder heb ik een lippen balsen potlood van hun getest die mij zeer goed beviel. Nu is lippenbalsem heel wat anders dan een lippenstift en ik werd daarom erg nieuwsgierig.  Het gaat om zogenoemde GLOSSY NUDE LIPSTICKS. Ik heb besloten een review te gaan doen.

BEAUTY MADE EASY, PLASTIC VRIJ

Ik ontving vier verschillende kleuren lippenstiften van BEAUTY MADE EASY.¬†Beauty made easy is √©√©n van de eerste bedrijven ter wereld, die een lippenstift op deze unieke manier verpakt. Het bedrijf zit gevestigd in Denemarken. De verpakking is ontworpen volgens het¬†ZERO WASTE¬†principe. Wat wil zeggen dat als je je lippenpotlood hebt opgebruikt, je verder geen afval produceert. De restanten zijn 100% biologisch afbreekbaar . Er worden geen chemische of petrochemische ingredi√ęnten gebruikt en ook wordt er geen palmolie gebruikt. Er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. De potloden zijn best uniek. Je schilt ze als ware steeds af, waardoor je steeds opnieuw¬†weer een nieuwe punt krijgt om verder door te gebruiken. Uiteindelijk hou je geen afval over. Het is gemaakt uit gerecycled en opnieuw te recyclen papier. Het kan in elke omgeving worden afgebroken. Het gaat jaren mee als het wordt opgeslagen in droge omstandigheden en uit de buurt van direct zonlicht. Zelfs als het zou worden begraven of in de zee terecht zou komen, zal het op natuurlijke wijze afbreken en absorberen in het ecosysteem.

HOE MEUKVRIJ ZIJN DE LIPSTICKS?

De hamvraag is: ‚Ķ.hoe meukvrij zijn ze? Ik heb de ingredi√ęnten van de lipsticks met de meeste ingredi√ęnten uitgelicht. Er zijn lipsticks die veel minder ingredi√ęnten bevatten en andere ingredi√ęnten, maar om zoveel mogelijk informatie te verstrekken heb ik de ingredi√ęnten lijstjes gekozen van de lipsticks met de meeste ingredi√ęnten, en dat is uit deze vier de RUBY, CLASSY en BLUSH. De DUSTY ROSE bevat als enige van de vier minder ingredi√ęnten.

JOBOBA OLIE:fijne huidolie, zeker voor de lippen

CASTOR OLIE: verzorgende olie
GEHYDROGENEERDE KOKOSOLIE: ook wel het in een exotherme reactie doen opnemen van moleculaire waterstoffen, technisch gezien onder inwerking van een katalysator bij verhoogde druk en verhoogde temperaturen.
CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE: Natuurlijk gewonnen uit kokosolie. Een andere naam is gefractioneerde kokosolie. Kokosolie wordt gedistilleerd, waarmee het vloeibare deel van de kokosolie ( waar de vetzuren in huizen) wordt afgescheiden.
HELLIANTUS ANNUUS SEED WAX: wax soort gemaakt uit zonnebloem olie
DILINOLEIC ACID PROPANEDIOL COPOLYMER: werkt als emulgator. Het klinkt een beetje luguber, maar het wordt gemaakt uit 100% plantaardige componenten. Het wordt¬†gedistilleerd uit 1.3 propanediol en dimeric / diminoleic zuur, Het linoleic acid ( zuur ) is het hoofdbestanddeel in heel veel andere plantaardige oli√ęn. Het EWG bestempelt deze stof als 100% veilig
SHEA BUTTER: verzorgend
STEARYL HEPTANOATE: een ester van stearyl alcohol en heptaanzuur. Dit kan worden gewonnen uit zowel plantaardige als dierlijke bron ( potvis olie ) Het wordt toegevoegd om te verzachten. In deze lipstick zijn 100% plantaardige bronnen gebruikt, anders mocht het het VEGAN keurmerk niet dragen. Het EWG bestempelt deze stof als 100% veilig.
ORYZA SATIVA BRAN WAX: een wax, wat wordt gemaakt uit de buitenste vliesjes van rijstkorrels, deze bevatten veel sax-rijke olie, B-vitaminen en fytinezuur.  In landen als China wordt deze wax gezien als een anti-aging omdat het de huidvernieuwing zou stimuleren.
ZOETE AMANDEL OLIE: verzachtend en verzorgend
GEHYDRATEERD SOJA EIWIT: dit helpt om vocht vast te houden, het werkt vochtregulerend.
STEARYL CAPRYLATE: dit zijn esters van stearyl alcohol. Het zorgt voor een verbeterde emulsie en werkt verzorgend.
BEHENYL BEHENATE: werkt hydraterend. Het is een was-achtige ester van het vettige zuur beheniczuur en behenyl alcohol. Het kan synthetisch worden gemaakt maar ook plantaardig, zoals in deze lipstick het geval. Het is door het EWG als 100% veilige stof verklaard.
POLYHYDROXYSTEARINEZUUR: voor stabiliteit van dispersies. Het gaat om een derivaat van stearinezuur wat wordt vervaardigd uit plantenoli√ęn.
TOCOPHEROL: ook wel vitamine E Natuurlijk wordt vitamine E gewonnen uit gemalen sojabonen en wordt opgelost in biologische zonnebloemolie.
CANDELILLA WAS: gemaakt uit de bladeren van de kleine candelilla struik. De was wordt verkregen door de bladeren en de stengels van de plant te koken.
GLYCINE SOJA OLIE: zeer hydraterend.
ORIZA SATIVA BRAN OLIE: ook wel rijst olie
VANILLE PLANIFOLIA FRUIT EXTRACT: wordt gemaakt uit de vanille orchidee. Bevat veel fenoladehyde en geeft een zeer aangename geur en smaak.
+/- CI 77492 KLEURSTOF:¬†Je zult op heel veel etiketten van verzorging en cosmetica de letters ‚Äú CI‚ÄĚ zijn tegengekomen, waarna een nummer volgt. De letters CI staan voor COLOUR INDEXNUMBERS. Deze nummers zijn toegekend aan talloze kleurstoffen die in verzorgingsproducten en cosmetica wordt gebruikt. Kleurstoffen zijn onder te verdelen in twee categorie√ęn, de ON-oplosbare pigmenten, en de oplosbare pigmenten. Wat er wordt gebruikt ligt sterk aan het product zelf. In shampoo‚Äôs vinden we bijvoorbeeld voornamelijk oplosbare kleurstoffen, ¬†in oogschaduw een on-oplosbare pigment omdat door traanvocht deze kan uitlopen. ¬† Er is enorm veel diversiteit. Je kunt deze index een beetje vergelijken met E nummers in voedsel. Er worden o.a metaalzouten gebruikt, maar ook organische caroteno√Įden, om een zo groot mogelijk kleurenspectrum te kunnen verwezenlijken. In verzorgingsproducten mogen alleen¬†kleurstoffen gebruikt worden die in de zogenoemde ANNEX IV van de EUROPESE COSMETICAVERORDENING ( 1223/2009/EG ) staan. Zo hebben bepaalde kleurstoffen een maximale hoeveelheid wat in een product mag zitten. Sommige kleurstoffen zijn enkel toegestaan in producten die we moeten uitspoelen, of afspoelen.
Je herkent deze pigmenten via een CI-nummer. Dit staat meestal als volgt omschreven: CI 50325 ( = violet ) of CI 73000  ( = indigo) De lijst is oneindig lang. Wat je het beste kunt doen, is jouw gevonden nummer op het etiket googlen. Je vindt dan snel de kleur en waaruit het is gemaakt. In natuurlijke verzorging en cosmetica mogen we uitgaan van natuurlijke kleurstoffen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het is dus belangrijk jezelf te verzekeren van een natuurlijke kleurstof. Dit kun je navragen bij de fabrikant.  Er zijn wel meer dan 10.000 CI-nummers, een onmogelijke taak dis om daar een lijst van te maken. Je kunt het beste een CI nummer googlen. Dit vertelt je snel wat de kleur betreft en of het gaat om een natuurlijk gewonnen stof. Het CI 77492 staat voor een ijzer-oxide wat valt onder een minerale pigment. Het gaat om een zuiver kleur pigment.
CI 77891: titanium dioxide
CI 77491: ook een ijzer oxide
CI 15850: rode kleurstof
Ik vind het knap gedaan. Om een lipstick te maken die zo weinig tot geen ‚Äú nasty‚Äôs‚ÄĚ bevat, dat vraagt behoorlijk veel kunde. Zijn het 10.000% meukvrije lipsticks? Nee, dat niet, maar ze komen er wel griezelig dichtbij in de buurt. Waar ik een beetje vraagtekens bij zet is de kleurstof CI 15850. Alhoewel het EWG zegt dat het relatief veilig is, vond ik in mijn research vrij veel negatieve verhalen rondom deze rode kleurstof. Het EWG vermeld wel, dat het afhankelijk is van het gebruik. ( tussen de 1-6 ) De rode kleurstof staat bekend onder RED 6 LAKE . Het FDA ( Food and Drug administration ) heeft de veiligheid beoordeeld en het gebruik van deze kleurstof goedgekeurd voor het kleuren van cosmetica, en persoonlijke verzorging inclusief producten die zijn bedoeld op de lippen te smeren, zoals lippenstift. De fabrikant moet echter wel voldoen aan de FDA-specificaties die hiervoor zijn opgesteld. De kleurstof is volgens de Amerikaanse regelgeving onderworpen aan certificering door het FDA. Dit certificeringsproces zorgt ervoor dat aan de zeer strenge en strikte chemische en identiteit-specificaties van de FDA wordt voldaan.¬†Alle kleuradditieven die in de Verenigde Staten in voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica worden gebruikt, moeten door de FDA zijn goedgekeurd en zijn opgenomen in de Code of Federal Regulations. In sommige gevallen vereist de FDA dat elke batch kleur die wordt geproduceerd voor gebruik in gereguleerde producten alleen kan worden gebruikt als deze door het bureau is gecertificeerd om aan de vastgestelde specificaties te voldoen.De FDA heeft speciaal voor dit doel een laboratorium en kleurfabrikanten moeten een vergoeding betalen om deze activiteit te ondersteunen. FDA keurt kleuren alleen goed na uitgebreide beoordeling van alle veiligheidsgegevens en publicatie van de basis voor goedkeuring. In 2012 heeft een studie van het International Journal Occupational enviormental Health uitgewezen dat sommige kleurstoffen mogelijk kankerverwekkende effecten geven op ratten. Hierbij is de RED LAKE 6 overigens niet genoemd.
Er zijn nog veel meer studies / onderzoeken nodig, zeker klinisch. Het EWG houdt zich op dat punt ook net als ik een beetje in het midden genomen. Het is waarschijnlijk een veilig te gebruiken kleurstof, afhankelijk van GEBRUIK. Als we lippenstiften zouden opeten is het wat anders, maar zeker gezien de maximale toegestane hoeveelheden van sommige kleurstoffen denk ik niet dat we ons zorgen moeten maken. In deze ingredi√ęnten lijstjes van de BEAUTY MADE EASY lippenstift-potloden staat de kleurstof op de laatste plek. Wat betekent dat er minimale hoeveelheden in zijn verwerkt. Ter duidelijkheid: in de conventionele lippenstiften vinden we deze kleurstoffen in veel grotere aantallen. Samen met al die andere petrochemische stoffen zou ik mij daar persoonlijk wel zorgen over maken.

HOE KLEUREN ZE?

Lippenstiften zijn wat betreft kleuren persoonlijk. Bij mij staan felle ( vooral rode) tinten totaal niet mooi, het maakt mij minder sympathiek, ik kom ‚Äú harder‚ÄĚ over op anderen. Maar er zijn heel veel ‚Äú red-lips-lovers‚ÄĚ die zweren bij vuurrode lippenstiften. Rode lippenstift heeft een sexy imago, Ik kies graag voor natuur-tinten. Ze moeten zacht zijn en eigenlijk niet eens zodanig zichtbaar. Dit zijn voor mij meestal roze tinten en bruine tinten. Ik draag meest lip gloss, eigenlijk draag ik zelden tot nooit lippenstiften . Ik was extra benieuwd hoe deze lippenstift-potloden het voor mij gingen doen. Er zijn verschillende kleuren, op internet vond ik acht verschillende kleuren. ¬†Ik kreeg vier kleuren:
– RUBY
– CLASSY
– BLUSH
– DUSTY ROSE
De CLASSY‚Ķ..ūüôĄūüíč‚Ķoeh, die is eh‚Ķ.wel HEUUULLLL ERRGGGGG ¬†rood! Dit zou mijn keuze dan ook ab-so-luut niet zijn, maar omdat ik hem nu toch mocht testen, heb ik het op mijn lippen gesmeerd‚Ķ.
Het aanbrengen met een potlood vind ik ronduit GEWELDIG. Dit gaat 10 x fijner en beter dan een stift. Je kunt de randen van je lippen erg mooi inkleuren. Ik schrok best een beetje van de felle kleur op mijn lippen en zoals jullie hierboven kunnen zien, kaatst de kleur mijn toch al bleke huid volledig af. De kleur op zich vind ik echt prachtig rood, maar voor mij werkt deze kleur totaal niet.
DE RUBY. ūüė∂‚Ķ..weer een kleur die voor mij niet werkt, maar wel enorm mooi uitvalt op je lippen. Het is een donker rode tint. Dit is wel al stukken beter dan de fel rode lippen potlood, maar ook deze kleur is wat mij betreft veel te heftig.
De BLUSH komt wat mij betreft goed mijn straat binnen. ūüėä Dit is nu echt een kleur voor mij! Het is een zeer transparante, subtiele kleur die je bijna niet ziet, maar wel zijn werk doen om je lippen veel mooier uit te laten komen. Ja, dit is zeker een potlood die ik vaker ga gebruiken! Helemaal mooi!
De DUSTY ROSE tot slot‚Ķ..en ja hoor, deze gaat ook meteen in mijn lippen-collectie, want oooh wat vind ik dit een mooie en subtiele kleur. Het neigt naar mijn idee een beetje naar bruin/roze. Echt heel mooi! Ik denk van deze vier kleuren dat deze het voor mij gaat worden. Het geeft een lichte gloss en ik vind de tint zeer goed bij mijn huid terugkomen. Wat een mooie kleur! ūüėö

NADELEN?

Nadelen…ik vond er wel een aantal. Ik vond het aftrekken van het papier soms lastig. Het touwtje waaraan je moet trekken is dun en als je worsten-vingers hebt ( like me ) is dat knap lastig om beet te kunnen pakken. Ook had ik bij één potlood dat het puntje afbrak tijdens het opbrengen.  Dat kun je er wel weer op drukken maar ik vond dat toch best een minpunt. Het is ook wennen aan de constructie van het af-ritsen van het omhulsel. Dat moet je even in-de-vingers krijgen. Verder alleen maar lof. Ik vind het een geweldige uitvinding en ook is het potlood in gebruik SUPER fijn. Het is ook makkelijker om mee te nemen.
MIJN EIND OORDEEL is dan ook: TOPPERS! ūüí™ūüĎĄ Fijne ingredi√ęnten, ZERO WASTE verpakking, mooie kleuren‚Ķ.en ik vind de prijs voor een natuurlijke lippenstift ook redelijk ( ‚ā¨ 14,95 voor ¬†6 gram ) ¬†Ik ga dankzij deze lippenstift potloden vaker lippenstift gebruiken, het maakt mijn lippen er echt veel mooier op. Ik heb van nature prachtig gevormde en volle lippen en er is mij al zo vaak gezegd dat ik daar wat meer mee zou moeten doen, nou‚Ķ.dan is dit een mooie gelegenheid. Ik ben enthousiast. Zeker de DUSTY ROSE vind ik zo‚Äôn kleurtje wat je dagelijks kunt dragen.

WAAR VERKRIJGBAAR?

Ik ontving de lippenstift potloden via www.zepig.nl waar alle acht kleuren verkrijgbaar zijn. Je kunt ze daar vinden via DEZE LINK .
NOTIFICATIE: IK KREEG DE LIPPEN STIFTEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND TOEGESTUURD. ER ZIJN GEEN COMMERCI√čLE DOELEINDEN MEE GEMOEID, OOK GEEN ENKELE BRON VAN INKOMSTEN, OOK NIET UIT EVENTUELE KORTINGSACTIES. DIT REVIEW IS 100% OP EIGEN INITIATIEF EN ERVARINGEN GESCHREVEN.¬†

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *