Review Nocilla suiker en palmolie-vrije hazelnootpasta…..met stevia?

Ik ontving afgelopen weken weer vrij veel mail over één zelfde product die sinds kort ogenschijnlijk verkrijgbaar is geworden bij de AH. Dit gebeurt uiteraard vaker, maar soms komen er best VEEL mailtjes binnen met dezelfde vragen over één product. Ik ga er dan ook maar eens naar op zoek om het eens uit te pluizen . Dit keer gaat het over een hazelnootpasta met stevia.  Suikervrij en vrij van palm olie wel te verstaan. De vragen waren voornamelijk in de trent van “ is dit ECHT gezond?”  En “ is dit ECHT zonder suiker? Gelukkig vond ik in mijn filiaal een potje. Wat overigens flink aan de prijs hing. Maar goed, voor jullie heb ik alles over 😁

 

WAT IS HET?

Het betreft een glazen potje hazelnoot-chocoladepasta van het merk NOCILLA. Dit is geen Nederlandse fabrikant, maar een Spaanse. Daar schijnt dit merk nét zo populair te zijn als bij ons Nutella is. Het potje draagt nogal wat claims. Zo zegt het vrij te zijn van palm olie en zijn er geen suikers toegevoegd. En wordt verteld dat het is gezoet met stevia.

Palm olie ligt de laatste jaren nogal onder vuur. Naast dat we ons kunnen afvragen hoe gezond gehydrogeneerd palmolie is, kunnen we ons met name grote zorgen maken over de impact op ons milieu. Voor de palmolie te winnen, worden grote natuurgebieden plat gebrand / weg gekapt.  Dit tast niet alleen het milieu aan, maar ook de flora en de fauna. Inmiddels zijn we al, schrik niet, zo’n 60% verloren aan regenwouden in Indonesië en Maleisië. Dit alles gebeurt, om plaats te maken voor oliepalm plantages. Dit heeft enorm grote gevolgen voor de biodiversiteit, mede door de vele bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt.
Afgelopen twee decennia’s is het gebruik van palmolie explosief gestegen. Dit is een stijging van 20 miljoen ton naar 70 miljoen ton.  We komen het bijna in alle producten tegen die we in supermarkten kunnen kopen. De verwachting is, dat het gebruik van palmolie alleen maar zal stijgen. In 2050 wordt deze stijging op 240 miljoen ton geschat, een schrikbeeld.
Het zal niet veranderen, zolang de multinationals deze zeer goedkope weg blijven kiezen. Zij kopen tegen zeer lage kosten palmolie in in Zuid-Oost Azië, wat uiteindelijk al ons regenwoud zal gaan kosten. Ook zullen diersoorten zoals apen uitsterven als hun leefgebied wordt weg genomen.

Wist je bijvoorbeeld, dat van de wereldwijde palmolie-productie EEN HONDERDSTE DEEL wordt gebruikt voor de margarine-industrie?  we hebben het dan over 700.000 ton!
Geen slecht idee dus om alle producten waarin palm olie zit verwerkt, te mijden. Steeds meer consumenten lijken het te begrijpen en kiezen al reeds niet meer voor palmolie in hun voeding. Fabrikanten kunnen dan niet meer doen dan eieren voor hun geld te kiezen en mee te gaan in de wensen van de consument. Daar lijkt deze hazelnootpasta een goed voorbeeld van te zijn.

 

Verder zien we groot op het etiket “ NO SUGAR ADDED, WITH STEVIA” staan. Je zou dan uit mogen gaan van een hazelnootpasta die is gezoet met stevia. Maar daar zitten erg vaak die vervelende addertjes onder het etiket. Dat ga ik je zo laten zien en uitleggen. Laten we eerst even gaan kijken naar de ingrediënten:

 

 

MALTITOL: goed voor zo’n 40% . Maltotol valt onder de polyolen. Maltitol wordt gemaakt van het moutsuiker uit maïs of graan. Het levert evenveel energie als gewone suiker, en ook is de zoetkracht ongeveer gelijk aan suiker. Omdat maltitol erg goed kan worden verhit, wordt het in de voedselindustrie erg veel gebruikt voor snoep-productie in de vorm van stroop. Het wordt vrij langzaam opgenomen in het bloed. Bij gebruik van 40 gram of meer per dag, kan het diaree, gasvorming en darmkrampen veroorzaken. Het staat ook wel bekend als de “ diaree-zoetstof”, omdat het vrij vaak leidt tot darmproblemen.
STEVIOLGLYCOSIDEN: zoals je wellicht weet, heeft stevia een enorm hoge zoetkracht. Het kan daarom nooit 100% puur worden geconsumeerd zonder dat je een wegtrekker krijgt. 😣 Het kan zeer bitter, zelfs drop-achtig smaken. Het wordt in dit soort producten dan ook gebruikt als draagmiddel voor andere ( kunstmatige ) zoetstoffen. Het gaat in vrijwel alle gevallen dus om een zeer geringe , niet noemenswaardige, hoeveelheid. Anders zou de smaak compleet worden geruïneerd. Een gepaste dosering stevia kan een andere zoetstof dragen zodat deze in zoetkracht wordt versterkt zonder dat de smaak bitter wordt.
HIGH OLEIC ZONNEBLOEM OLIE: Dit type zonnebloem olie bevat tenminste 82% oliezuur. Halverwege de jaren negentig onderkende de zonnebloempitten-industrie in Amerika het “ grote omega 6-probleem,” en begonnen telers nieuwe, hybride, zonnebloemen te kweken.Niet via GMO, maar via traditionele, natuurlijke kruisbestuiving.De oliën die uit deze pitten worden gewonnen, bevatten van nature hoge percentages – 60 tot 90% – enkelvoudig onverzadigd vet (omega 9) en slechts 9% meervoudig onverzadigd vet (omega 6).Het tegenovergestelde van de originele zonnebloemolie dus. Deze waarden van de high oleic-variant, die sinds 2000 op de markt is, zijn vergelijkbaar met die van avocado’s en olijfolie. Recente medische studies bevestigen dat high oleic-zonnebloemolie onder meer LDL-cholesterol helpt verlagen en het risico beperkt op beroertes en hartfalen.Vergeleken met olijfolie heeft de high oleic-zonnebloemolie bovendien een hogere rookgrens, is ze minder gevoelig voor oxidatie en daardoor langer, tot twee jaar, houdbaar.Deze soort is ook dikker en heeft stabielere moleculen dan gewone zonnebloemolie. Daardoor heeft ze minder te lijden van hoge temperaturen.Je ziet dan ook dat de high oleic-variant snel is geadopteerd door de voedselindustrie, en hydrogenering wordt teruggedrongen. Een goede keuze dus van NOCILLA om voor deze soort te gaan.
POLYDEXTROSE: Wordt toegevoegd als voedingsvezel.  Het is een synthetisch polymeer op basis van glucose ( dextrose, druivensuiker)
8,5% MAGERE CACAOPOEDER: Redelijk te noemen aandeel, fijn dat er voor een magere variant is gekozen
4,5% MAGERE MELKPOEDER: Hier sneuvelen de veganisten….😢
4% HAZELNOTEN: Dat is natuurlijk weinig voor een hazelnoot pasta.
MELKBESTANDDELEN: Zat de magere melkpoeder er niet in, dan hadden de veganisten hier wel gestrand…..Om welke melk-bestanddelen het gaat is onbekend, maar je kunt denken aan room, of boter
SOJALECITINE : een emulgator
AROMA: daaronder kan van alles vallen. Zelfs stiekem toch suikers.

 

Als je dit vrij korte lijstje bekijkt als leek, zul je er waarschijnlijk niet erg veel kwaads in zien. En inderdaad, het zijn betrekkelijk weinig ingrediënten, en ze zien er onschuldig uit. Maar kijk eens waar de lijst mee begint……juist, met maar liefst ruim 40 % Maltitol. De andere 60% bestaan voor het grootste deel uit olie, vezels en wat hulpstoffen om de boel smeuïge, romig en op kleur te krijgen. Ik vermoed zelf , gezien de sterke hazelnoot geur, dat er flink met het aroma-sproeiertje is gesproeid. De vezels, melkpoeders en melkbestanddelen en emulgatoren zorgen voor een romige, stroperige massa. Wat we hier zien is eigenlijk een knap in elkaar geknutselde pasta.

Naast dat de consument compleet wordt misleid door “ with stevia” op het etiket te schilderen in plaats van Maltitol, bevat deze pasta behoorlijk wat olie, omdat er bijna geen hazelnoot in is terug te vinden.  Dit zien we terug in de gemiddelde voedingswaarden. Het bevat per 10 gram 29 gram vet, waarvan zo’n 5,2 gram verzadigd. Het zit ook hoog in koolhydraten, voor de KH-arme lovers. Per 100 gram maar liefst 52 gram. In suikers scoort het uiteraard wel een stuk lager dan conventionele hazelnootpasta’s: 5,5 gram. Het bevat zo’n 44 gram polyolen wat kan zorgen voor behoorlijk rommelende darmen. Daar wordt overigens wel heel netjes op het etiket door de fabrikant voor gewaarschuwd.


WAT VIND IK ERVAN?

Uiteraard ben ik de beroerdste niet en heb de hazelnoot pasta geproefd. 😁 Iemand moet het tenslotte doen nietwaar? En daar kan ik zeer kort over zijn: het is echt heel erg lekker. Goede volle romige smaak, prachtige kleur, goede textuur. Maar ik waag mij niet aan nog een lepeltje , ik heb geen zin in rommelende darmen.
Naast dat ik het gehalte aan de diaree-zoetstof veel te hoog gegrepen vind in deze hazelnoot pasta, vind ik het een DUUR GRAPJE. Voor 190 gram betaalde ik € 2,59. Daar maak ik zelf 1000 gram hazelnootpasta voor. Met in basis hazelnoten in plaats van goedkope olie.

EINDOORDEEL:
Te duur, te misleidend, op basis van Maltitol in , een wat mij betreft, een veel te hoge dosering, wel palm olie vrij. Ook erg lekker.

…En de DUO ?

Naast de ” naturel” variant verkoopt de AH ook een DUO variant van hazelnoot met witte chocolade. Velen vroegen mij naar aanleiding van dit review, of deze dan ” beter” was. Het antwoord is snel en simpel : NEE. Sterker nog, de samenstelling wijkt amper tot niet af van de samenstelling zoals ik deze hierboven heb uitgelicht. Het is een zelfde inhoud, voor dezelfde prijs.

7 Reacties op “Review Nocilla suiker en palmolie-vrije hazelnootpasta…..met stevia?

  1. Zijden tofu, cacaopoeder, dadels, beetje kaneel en een beetje stevia. In de keukenmachine, makkelijker kan het niet. Zo lekker, er hoeft niet eens een boterham onder.

  2. Polyolen zijn koolhydraten die niet opgenomen worden in het lichaam dus voor een koolhydraatarme leefstijl is dit wel een lekker zoet beleg zonder dat je glucose als een gek gaat stijgen. Fijn voor diabetes patienten met name kinderen die ik echt smeken om Nutella..

  3. Ik ben er helaas inge’Stonken’ en zit nu met de gebakken peren. Rommelende darmen (nog nooit gehad) enorme winden(normaal nooit last van) en diaree. Hatsikidee, wat een rommel!!! Ineens ging er een beetje rinkelen ‘ dit wordt veroorzaakt door de rommel pasta uit Spanje. Dank voor je artikel ! Had ik voorafgaand maar gegoogeld!!🤔

    • Dit ‘spul’ verkopen ze nu bij de Xenos. Wat een ellende….Nooit meer!!
      We lezen voortaan ook de allerkleinste lettertjes….

  4. Ik vind lekker en geen last van darmen etc dus ik doe af en toe een boterham en is mijn toetje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *