Review NORDICS Meukvrije en fluoridevrije gebitsverzorging

“ Monique, hoe krijg jij je tanden zo mooi wit?”

Deze vraag wordt mij veel gesteld. Natuurlijk ben ik daar stiekempjes onwijs trots op. Maar het meest ironische is wel, dat ik er eigenlijk helemaal niets aan doe. Ik heb mijn witte glimlach te danken aan mijn leefstijl en voedingspatroon. Ik gebruik dus geen bijzondere middelen om mijn tanden witter te laten worden, of nog erger, bleken., Wat doe ik dan, waardoor mijn tanden zo mooi wit van kleur blijven? Wel:
– ik rook niet
– ik drink geen alcoholische dranken
– ik let op  voeding ( kruiden en specerijen )  die de tanden kunnen verkleuren
– ik drink geen koffie en thee*
– ik spoel mijn mond veel met water na een maaltijd of tussendoortje

Ik drink water met stevia, en “ thee-fusion” wat erop neerkomt dat ik geen theïne-houdende dranken drink. Uiteraard verzorg ik mijn gebit met de grootste zorg mogelijk. Twee tot drie x per dag poetsen, poetsen en nog eens poetsen, flossen, flossen, flossen ( alhoewel ik daar echt een hekel aan heb) Ik doe er eigenlijk helemaal niets bijzonders voor, maar omdat ik leef en eet / drink zoals ik doe, heeft dat automatisch een zeer gunstig effect op de kleur van mijn gebit.
Ik gebruik geen bijzondere tandpasta. Er zijn onwijs veel soorten tandpasta’s op de markt. Ik heb daar al eens over geschreven., KLIK HIER en KLIK OOK HIER om naar mijn grote tandpasta-test te gaan. Veel mensen trappen in de “ whitening” tandpasta’s en tegenwoordig kunnen we zelfs zwarte kool tandpasta’s kopen die ons beloven een wittere glimlacht te geven. Betreft de zwarte kool : dit klopt. Vriendief heeft erg veel last van aanslag op zijn tanden ( hij eet inderdaad niet zo gezond als ik….) en hij heeft eens een tijdje een zwarte kool tandpasta geprobeerd. Daar knapte zijn gebit echt daadwerkelijk van op. Echter wordt er door tandartsen toch een beetje gewaarschuwd. De meeste tandpasta’s , ook de 100% natuurlijke. Bevatten “ schuurmiddelen” wat erg nadelig kan zijn voor je tandglazuur. Dit is ook de reden, waarom ik deze zwarte kool tandpasta niet “ mag” gebruiken van mijn tandarts, omdat ik zeer gevoelig ben voor tanderosie. Mijn tandarts raadt het mij ten strengste af, en ik luister braaf naar hem. Ik heb mij dan ook nooit echt overgegeven aan zo’n zwarte kool tandpasta. Ik poets met fluor-vrije tandpasta, mijn favoriet is de venkel & propolis tandpasta van het merk Green People. Deze ontdekte ik dankzij mijn grote tandpasta-test. En sindsdien heeft nog geen enkele andere tandpasta deze van zijn troon gestoten.
WAARMEE je poetst is ook belangrijk. Ik wissel dit iedere dag af, ik poets in de morgen handmatig, en s’avonds gaat de elektrische tandenborstel erdoor. Dit werkt voor mij echt ontzettend goed. Ik zorg wel voor milieuvriendelijke tandenborstels. Ik heb er inmiddels een aantal “ versleten “ en gereviewd. KLIK HIER en KLIK HIER om naar deze reviews te gaan. Voor mij moet een handmatige tandenborstel lekker in de hand liggen en een grote, brede borstelkop bezitten.
Ook mijn flosdraad moet 100% meukvrij zijn, gelukkig vind je steeds meer flossdraden die 100% natuurlijk zijn geproduceerd. Ik floss 1 x per dag, dat vind ik ruim voldoende.
Onlangs ontving ik van www.solobiomooi.nl een pakje met twee tandpasta’s, een flosdraad, en een tandenborstel met bamboe -koker. Ik werd heel nieuwsgierig en heb besloten dit alles onder de loep te gaan nemen.

NORDICS

Alle producten zijn afkomstig van het merk NORDICS. Dit is een Amerikaans merk wat door een Rotterdamse importeur naar Nederland is gebracht. In Amerika staat het merk zeer hoog aangeschreven, en staat het voor zo puur, natuurlijk mogelijk, in harmonie met de natuur. Er wordt zoveel als mogelijk is rekening gehouden met mens, dier en milieu, wat inhoudelijk betekent dat de producten meest veganistisch zijn, de verpakkingen milieuvriendelijk en recyclebaar, en duurzaam. Nordics produceert bijvoorbeeld ook bamboe drink-rietjes, Voor mij was dit één van het vereiste om deze producten te gaan testen. Ik vind dit soort zaken enorm belangrijk.
De houtskool-tandpasta heb ik door gegeven naar vriendlief. Hij is er op dit moment driftig mee aan het poetsen geslagen. De tandpasta heeft twee krachtige ingrediënten: houtskool en matcha . De meeste vlekken en verkleuringen op onze tanden en kiezen  komen door tannnines, die in ons voedsel zitten. Houtskool staat bekend om zijn eigenschappen om hogere hoeveelheden tannines te absorberen. Vandaar de “ houtskool-tandpasta’s” nu zo explosief zijn gestegen en zelfs bij de Action verkrijgbaar zijn. Houtskool ( geactiveerd) brengt het innerlijke wit van het email van tanden en kiezen terug naar voren, zonder het in schadelijkheid te bleken met chemische en agressieve middelen. In de whitening tandpasta’s vinden we bijvoorbeeld veel van deze chemische stofjes. Ook als je je tanden bij een professional / kliniek laat bleken ( ik moet dan altijd meteen aan Gerard Joling denken om de één of andere reden…;). ) wordt er gebruik gemaakt van vrij veel chemicaliën.
In de tandpasta van Nordics wordt gebruik gemaakt van gehydratererde Silica, Dit is een licht silica. Er is veel discussie over dit ingrediënt. Het wordt ( ook door mijn eigen tandarts) gezien als een schuurmiddel. Op langere termijn kan dit tot slijtage van het tandglazuur leiden. De kleine, schurende korrels zijn hard van structuur waardoor ze niet oplosbaar zijn en dit een schurend effect oplevert op het tandglazuur. Silica wordt overigens in vrijwel elke gangbare tandpasta gebruikt. Echter zijn dat enorm kleine hoeveelheden, net voldoende om aanslag te kunnen verwijderen. Het zal dus niet direct schade toebrengen aan je tandglazuur, zelfs niet indirect, maar heb je, zoals in mijn geval. last van overgevoeligheid, dan zijn deze tandpasta’s een absolute afrader. Je moet het een beetje zien als een middel, wat niet gezond is, maar niet direct onveilig of zeer ongezond is. Ter vergelijking: het drinken van een glaasje sap is een veel grotere bedreiging en aanval op je tandglazuur dan 10 x poetsen met een tandpasta met gehydrateerd Silica.
Veel mensen maken zelf tandpasta, met kokosolie en Keltisch zeezout. Keltisch zout ( of ieder ander zout ) is net als Silica een kiezelzuur wat één zelfde schurende werking heeft op het tandglazuur. Waan jezelf dus niet veilig als je zelf tandpasta maakt.
Houtskool tandpasta’s bestaan voor het grootste deel uit gehydrateerd silica, dat is ook het geval met de tandpasta van Nordics. Dit maakt het schuur effect ook alleen maar groter,.  Wat zit er nog meer in?
– sorbitol
– glycerine uit kokosolie
– natriumlauroyl ( vervaardigd uit planten oliën)
– sacrosinaat
– kamille bladpoeder
– munt olie
– xantaangom
– eupatorium ( leverkruid )
– stevia blad
– houtskoolpoeder
– silica
– menthol 
– C177266 ( Carbon zwart)
Ik vind het carbon zwart in deze tandpasta wat dubieus. Het is niet goed duidelijk of deze uit een natuurlijke basis afkomstig is of uit een chemische. Aangezien Nordics  wel 100`% puur werkt ga ik uit van de natuurlijke wijze… Nog een opmerkelijk ingrediënt vond ik de sacrosinaat. Alhoewel deze 100% veilig is verklaard en bijvoorbeeld niet irriterend , blijft het een wat dubieus ingrediënt in een tandpasta wat moet staan voor 100% natuurlijk. .De tandpasta is geschikt voor veganisten. En kost € 5,49 voor 75 ml. Uiteraard fluorvrij.
Ik heb voor deze test toch één keertje met deze tandpasta gepoetst ( en nu maar hopen dat mijn tandarts niet meeleest…)  Ik wilde de tandpasta testen op smaak en mondgevoel. Na 1 x poetsen zie je geen witter resultaat, dus daar heb ik niet voor gepoetst.
Ik blijf “ de zwarte mond” een beetje raar vinden. Het schuimt aardig. De smaak is verder prima, lekker fris. Mijn tanden voelden na de poetsbeurt glad en schoon. De nasmaak is heerlijk fris. Wat dat betreft een prima tandpasta. Vriendlief vind hem ook lekker fris. Geen verkeerde tandpasta, maar nogmaals zou ik het niet aanraden om op zeer langere termijn te gaan gebruiken. Een tube eens in de zoveel tijd lijkt mij de perfecte oplossing.
Mijn aandacht ging nog het meest uit naar de mint & kokos tandpasta. Ook deze tandpasta is vrij van fluoride en geschikt voor veganisten. In deze tandpasta zitten in basis vrij veel één zelfde ingrediënten als in de houtskool tandpasta, zoals sorbitol, gehydrateerd silica, glycerine en xantaangom. De tandpasta bestaat voor het grootste deel uit sorbitol. Opmerkelijke ingrediënten zijn verder:
– Xylitol
– sodium bicarbonaat
– potassium chloride
Dit zijn allemaal lieve ingrediënten voor het gebit. Op de ( ook hier ) behoorlijke dosis gehydrateerd silica na een prima samenstelling. Deze tandpasta legt voornamelijk de nadruk op fluoride vrij poetsen. Ook zegt het de tanden witter te maken, wat inderdaad kan kloppen omdat er vrij veel gehydrateerd silica in zit. Voor mij is dit dan ook geen blijvertje. Ik denk niet dat van één tube mijn tandglazuur vreselijk wordt beschadigd, maar toch zou ik deze niet kiezen als dagelijkse mondverzorging omdat ik nu eenmaal last heb van overgevoelige tanden en tandglazuur. Heb je daar geen problemen mee, dan is deze tandpasta meer dan OKAY.
 Ik vond deze tandpasta echt zeer lekker smaken. Je proeft duidelijk de kokosolie wat een goed teken is, want dit betekent dat er tenminste geen onteerde meuk is gebruikt. , Ik vind de smaakcombinatie en de sterkte van de smaak perfect uitgedokterd, dat hebben ze echt heel goed gedaan. De nasmaak is subliem. Niet té aanwezig, maar wel genoeg om je dat heerlijke schone mondgevoel te geven. Mijn tanden voelden glad.  Jammer voor mij, dat het vrij veel silica bevat waardoor deze tandpasta niet dagelijks gebruikt kan worden. Anders had het wellicht zomaar mijn favoriete venkel / propolis tandpasta van de troon kunnen stoten. De smaak vind ik echt geweldig.  Ook deze tandpasta bevat 75 ml en kost € 5,19.

NORDICS BAMBOE TANDENBORSTEL

Eigenlijk hoefde ik deze bamboe tandenborstel niet te testen, omdat ze allemaal sterk op elkaar aansluiten qua functie. Wel kan de handligging per bamboe tandenborstel verschillen, Ik vind deze bamboe tandenborstels echt een uitvinding en ik gebruik voor mijn handmatige poetswerk dan ook niets anders. Je kunt verschillende maten in borstelkop kopen, en op hardheid, net als de plastic tandenborstel. Ik hou het altijd op een soft borstelkop met een brede beharing. Dat vind ik persoonlijk het fijnste poetsen, maar vriendlief houdt bijvoorbeeld juist van harde borstels met kleine beharing.
Net als ( vrijwel )  alle  andere bamboe tandenborstels gebruikt Nordics ook BPA vrije nylon haartjes en MOSO bamboe. De tandenborstels zijn 100% biologisch afbreekbaar,  De haren zijn zacht, wat ervoor zorgt dat zelfs de meest fanatiekste poetser het tandvlees en het glazuur niet aantast. Ze zijn er in leuke kleurtjes. Ik ontving toevallig mijn lievelingskleur: geel 😉 De tandenborstel is geschikt voor veganisten en kost € 4,90
Het poetsen gaat echt superfijn. Goede ligging in de hand, fijne grip, ik kom overal goed bij. En supersnel uitspoelbaar. Ik vond het vooral erg fijn dat hij zo lekker licht“ in de pols” poetst. Dat werkt echt fijn. Ik zeg: top-borstel!

BAMBOE TRAVEL TANDENBORSTEL KOKER

Ben jij vaak onderweg? Reis je veel? Of ben je graag georganiseerd op vakantie? Dan is deze superschattige koker om je bamboe tandenborstel in te bewaren wellicht wat voor jou. Ook als je graag je tandenborstel zo duurzaam mogelijk wil bewaren is de koker geschikt. De koker werkt namelijk hygiënisch. We weten inmiddels hoe hygiënisch bamboe van nature is. Door je tandenborstel in deze koker te bewaren na je poetsbeurt, verdampt het vocht uit de haren van je borstelkop. In de dop en bodem zitten openingen waardoor de lucht kan ontsnappen.
Ik bewaar mijn bamboe tandenborstel in de koker. Werkt inderdaad erg fijn. Na enkele uren lijkt de borstelkop zelfs kurkdroog. Ik vind de koker ook erg leuk op mijn badkamerkastje staan! De koker wordt zonder borstel geleverd en kost € 8,50. Geen must voor het onderhoud van je gebit, maar absoluut een leuke aanvulling, en werkt ook hygiënisch.

MAIS FLOSS DRAAD

Het heeft bij mij een poos geduurd eer ik een meukvrije flosdraad vond in mijn biowinkel. Dit ontdekte ik pas enkele weken geleden. Niet vreemd, want de meukvrije flosdraad begint nu pas een beetje meer bekendheid te krijgen. We kunnen flosdraad in allerlei soorten en diktes kopen. Het draad zelf wordt vaak uit nylon gemaakt, of uit zijde. Daar worden dan wel of geen waslaagjes overheen gespoten. Meestal krijgen de draadjes ook een fluoridelaag opgespoten, en tal van smaakjes, als mint.   Hoe klein en onschuldig flosdraad ook lijkt, het zijn behoorlijke belastingen voor het milieu, met name de plastic afvalberg wordt enorm gespekt. Niet alleen de draadjes zijn slecht voor mens, dier en milieu, ook de verpakkingen bestaan vrijwel altijd uit plastic.  De  NORDICS heeft er ook eentje in hun assortiment. Dit draad is gemaakt van nn GMO maïs, wat het dus meteen ook geschikt maakt voor veganisten. Mijn vorige gescoorde flosdraad uit de biowinkel bevat namelijk bijenwas. De floss van Nordics bevat een Candelilla  waslaagje. De verpakking bestaat uit een kartonnen ( recyclebaar) doosje. Dus geen plastic. Dit ontbrak ook aan mijn andere meukvrije flosdraad, deze zit gewoon nog in een plastic doosje. Op alle fronten was ik dus ontzettend nieuwsgierig naar dit draad.
Het draad is niet te dik, echt superfijn. En het breekt ook niet snel. Ik kwam zeer goed tussen de spleten. En het werkt echt heel goed. Het is ook tandvlees-vriendelijk. Wauw, ik ben onder de indruk, en dat terwijl ik best een hekel heb aan flossen. Om de één of andere reden is flossen met dit draad een stuk relaxter. Zou dit ervoor gaan zorgen dat ik vaker een flossdraadje door mijn gebit ga halen? 😉  Het bevalt me gewoon`!  De flosdraad kost € 3,89.

WAT VIND IK?

Ik vind het jammer, dat er erg veel gehydrateerd silica is gebruikt in de tandpasta’s. Geen directe ramp voor mensen zonder overgevoelige tanden en / of gevoelig op tandglazuur, maar voor mij is het geen optie. En dat vind ik best jammer betreft de kokos tandpasta, omdat ik der smaak echt mega geweldig vind. Heb jij geen last van gevoelige tanden, dan is deze tandpasta echt een topper.
De houtskool sla ik sowieso over, maar vriendlief heeft inmiddels anderhalve week  flink gepoetst en hij is juist mega blij, want het werkt. De aanslag op met name zijn voortanden is inderdaad voor een zeer groot deel verdwenen. Hij is er dus wel erg happy mee.
De tandenborstel is echt SUPER! Ik heb hem inmiddels een poosje in gebruik en ik ben er echt blij mee. Ook de koker werkt voor mij erg fijn. En ik vind het gewoon “ kek” staan in de badkamer 😉
Mijn grootste enthousiasme gaat uit naar het flosdraad. Inmiddels ook een poosje in gebruik, en verrek, ik ga er nog eens lol in krijgen! Ik merk, dat ik het minder vervelend vind om te doen, omdat het geen enkele last geeft. De andere flossdraadjes die ik tot nu toe heb gebruikt waren drama’s. Bleven bijvoorbeeld irritant vast zitten, of nog erger, ze irriteerden mijn tandvlees. Met dit draad heb ik geen centje last, sterker, ik vind het zelfs fijn om het wat vaker te doen dan 1 x per dag. Ik pak zo af en toe een extra floss-beurt mee. Eindoordeel: superfijne producten voor  een meukvrij onderhoud van je gebit.
Ik wil ook graag benadrukken, dat een gezond en stralend gebit niet alleen bewerkstelligd kan worden met verzorging van buitenaf. Let ook op je voeding. In DIT ARTIKEL kun je hier alles over lezen.  KLIK OOK HIER om naar een artikel te gaan over tandpasta en fluoride.  In DIT ARTIKEL lees je hoe de wetenschap en deskundigen denken over fluoride.
Notificatie: de beoordeelde producten in dit review zijn mij gratis toegestuurd door www.solobiomooi.nl voor dit review. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Het review is onafhankelijk en vrijblijvend geschreven. 

MEGA KORTINGSACTIE!

Ik mag van SOLO BIO MOOI een korting OP HET GEHELE TANDVERZORGINGS-ASSORTIMENT VAN NORDICS een korting bieden van 20% !!!!!!!

  • Zolang de voorraden strekkend zijn
  • de actie loopt van zaterdag 11 mei 2019 tot woensdag 15 Mei 2019
  • Alleen geldig met kortingscode ” MOND” in hoofdletters
  • Zijn er vragen of lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van SOLO BIO MOO

KLIK HIER om naar het overzicht te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *