Review OAT DREAM 100% glutenvrije havermelk

Over “ de wereld van melkvervangers” heb ik al veel geschreven. Klik hier om naar het meest recente artikel te gaan. Deze wereld staat sinds de “ koemelk-boycot” niet stil, en wekelijks verschijnen er nieuwe producten op de markt. We zien de melk/zuivelvervangers niet alleen meer buiten het koelschap, maar ook IN het koelschap komen we steeds vaker zuivelvrije drinks, kwark, melk en yoghurt tegen. Helaas wil dit niet zeggen dat we daar blij mee mogen zijn, want vrijwel de meeste alternatieven bevatten extreem veel suikers, verzadigde vetten, kunstmatige en synthetische E nummers en zijn op basis van soja en kokos gemaakt, wat ook niet iedereen kan waarderen. 

Ik probeer om de krenten in de pap uit het grote aanbod te vissen. Soms springen er gelukkig wel een aantal producten uit die de meukvrij stempel mogen dragen. Of nét aan best OK zijn. Onlangs kwam ik in de supermarkt deze haverdrank van het merk OAT DREAM tegen. De havermelk is 100% vrij gegarandeerd van gluten. Haver is van origine glutenvrij, maar dankzij zogeheten kruisbesmettingen bij producties kunnen sporen van gluten achterblijven. Er zijn daarom een aantal fabrikanten die 100% glutenvrij werken. Dit doen zij door in ruimtes te werken waar niet met gluten-houdende melen wordt gewerkt. De fabrikant moet zich aan zeer strenge regels en eisen houden, om de stempel “ 100% glutenvrij” te mogen claimen. 

Vrijwel alle melkvervangers die op basis van haver zijn gemaakt bevatten sporen van gluten. Als je intolerant bent of overgevoelig voor gluten kun je vaak deze soorten wel verdragen. Anders wordt het als je aan Coeliakie lijdt. OAT DREAM bedacht vooral voor deze groep mensen een variant wat 100% vrij is van gluten. Ik ben hem gaan testen. 

WAT IS HET?

Oat dream is een merk wat we tot voor kort in biowinkels tegenkwamen. Maar het heeft zich inmiddels uitgebreid naar de schappen in de supermarkt. Niet alle Oat dream producten zijn biologisch, wat soms wat verwarring kan opleveren. Oat dream wordt veel gezien als 100% biologisch. Het andere bekende melkvervangende merk Oatly doet precies hetzelfde. Zeer vervelend. 

SAM_0233

Deze variant is in elk geval wel biologisch. Daarnaast is het 100% glutenvrij, en zijn er geen suikers toegevoegd. Er is 100% glutenvrije volkoren haver gebruikt als basis voor de melk. Dit wordt vermengd met water wat een basis geeft van 99,5%. 11,5% daarvan is afkomstig uit de haver, De melk is anders gezegd gemaakt van 88% water, 11,5 % haver en 5% zonnebloemolie en zout. De zonnebloemolie is tevens van biologische teelt. Het zout niet. Er zijn geen ( synthetische) B en D vitaminen aan toegevoegd wat inhoudt dat de melk niet 100% zuivel vervangt. 

SAM_0232

Qua voedingswaarden zien we dat een glas van 250 ml gemiddeld 105 kcal levert, gemiddeld 0,20 gram vet waarvan 0,02 verzadigd, en 9,5 gram suikers. Dit zijn de suikers uit de haver. Alhoewel de suikers ook aardig hoog zijn, is het wel een beter alternatief op de andere suikerhoudende melkvervangers. Het scheelt ook dat ze afkomstig zijn uit natuurlijke ingrediënten en niet uit vrije toegevoegde suikers. 

DE SMAAKTEST

SAM_0242

Natuurlijk moeten we even pppprrrrrrrrr….oeven! Ik was erg benieuwd of je een verschil proeft met de niet glutenvrije varianten. Ik maak meestal zelf mijn havermelk, maar als ik even “ voor-de-snelle” wil gaan pak ik een pak Oatly havermelk “ naturel” waar enkel haver, water en zout in zit. Dit vind ik erg lekker. Niets zo lekker als mijn homemade havermelk natuurlijk, maar voor de snelle voldoet de Oatly voor mij prima. 

SAM_0243

De eerste slok….vond ik gruwelijk vies. De oliesmaak was zeer overheersend en ik vond het zo vies dat ik het niet weg kreeg. De nasmaak werd na ongeveer een minuutje beter. Maar die eerste slok….ik heb uiteraard meerdere slokjes genomen maar steeds was daar die vieze, bittere olie-smaak. Ik kan er niet aan wennen en het ook niet waarderen. Voor mij is deze havermelk geen topper en ik vind het zelfs smerig. Jammer. 

WAT VIND IK ERVAN?

Geen lekkere havermelk. Ik vind de toevoegingen van olie aan melkvervangers sowieso een gemiste kans. Het gebeurt helaas erg vaak omdat olie zeer functioneel is in plantaardige zuivelvervanging. Het conserveert, en geeft plantaardige zuivel een romige smaak. In deze melk overheerst de zonnebloemolie vreselijk. Dit verdwijnt wel na enkele minuten in je mond, maar ik krijg steeds een wegtrekker als ik een slok neem. Daarnaast vind ik de melk vrij duur. ( 2,19 per liter) Maar dat had ik gerust over gehad als de melk had gesmaakt. Het is fijn dat deze variant glutenvrij is, zeker voor de groep Coeliakie patiënten. Dit product geef ik een mager zesje. 

OAT DREAM 100% glutenvrije havermelk, verkrijgbaar in de biowinkel en diverse supermarkten ( o.a AH en Jumbo)  Verkoopprijs gemiddeld 2,19 per liter. 

3 Reacties op “Review OAT DREAM 100% glutenvrije havermelk

 1. Ik vind deze havermelk wel erg lekker en proef geen olie. Ik schud hem wel flink voor gebruik, misschien dat dat de olie beter laat vermengen? Deze havermelk heeft een iets zoetige romige smaak en ik kan hem dus wel waarderen.

 2. Zoals Carla hierboven zegt vind ik dit net een van de lekkerste melkvervangers tot toe. Ook voor recepten is hij ideaal, de smaak is dan veel subtieler.
  Hij is wel erg aan de dure kant, jammer genoeg.

 3. deze havermelk glutenvrij is ook voor mij de heerlijkste, na zoveel geprobeerd te hebben.
  Ik drink het echter alleen in mn koffie en gebruik het met koken.
  Het is best duur, maar heb het er voor over.
  Warme groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *