Review OOO-MEGA 100% plantaardige lijnzaad-drank

We vinden in de supermarkt tegenwoordig de meest hipste producten voor onze goede gezondheid. Tenminste, als we de verpakkingen moeten geloven. We hoeven niet meer naar een natuurvoedingswinkel om bijzondere producten te kopen. Zelfs voedingssupplementen zijn gewoon bij Appie verkrijgbaar. Een fijne ontwikkeling. Tenminste, in de meeste gevallen. Want sommige producten maken de beloften op de verpakking niet waar. 

Dit keer kwam ik een opmerkelijk product tegen in de supermarkt: OMEGA DRINK. Volgens de fabrikant kan deze drank voldoen aan je dagelijkse omega 3 behoeften. Zonder dat je daar dus een vis voor hoeft aan te spreken of algen. De drank wordt gemaakt in basis met een sterk geconcentreerde lijnzaadolie. Daaraan zijn nog tal van additieven aan toegevoegd, waardoor de drank inderdaad sterk lijkt op een goed veganistisch alternatief voor omega 3.
IMG_2541

WAT IS HET?

OOO-MEGA komt met drie verschillende varianten drink, op basis van lijnzaadolie. Lijnzaadolie bevat ongeveer 50% linoleenzuur. Dit linoleenzuur valt onder de omega 3 vetzuren. De NEDERLANDSE VEGETARIERSBOND heeft hier op de website een zeer uitgebreid artikel over geschreven, klik HIER om naar het artikel te gaan.
OOO-MEGA is 100% plantaardig, en bevat naast geconcentreerde lijnzaadolie toegevoegde synthetische vitaminen en mineralen ( calcium, B12, K,D2) Het bevat geen geraffineerde suikers, wel is er een beetje steviolglycosiden aan toegevoegd.  Het merk valt onder CONCEPT FOR HEALTH, een bedrijf in Cuijk.

IMG_2539

WAT ZIT ERIN?

WATER: de drank bestaat voor het grootste gedeelte uit water
9% LIJNZAADOLIE ( 10% concentraat) : Zeer geconcentreerd, daardoor erg sterk
ERWTENEIWIT: plantaardige eiwitten gehaald uit erwten
TAPIOCA ZETMEEL: zie artikel
TRICALCIUMFOSFAAT: calciumzouten van fosforzuur. Het is van nature aanwezig in ons lichaam, commercieel wordt het gemaakt uit fosfaat-erts, veelal gewonnen in de Verenigde Staten. Het wordt gebruikt als zuurteregelaar en in brood als broodverbeteraar. Fosfaten en fosforzuur zijn essentieel. Het toepassen is zeer beperkt, omdat het zich bindt aan calcium. en hoge concentraties. Het kan leiden tot calciumtekorten. Tricalciumfosfaat is geschikt voor veganisten. Alhoewel botten bestaan uit fosfaten,. worden deze niet gebruikt voor de winning van tricalciumfosfaat. Het heeft het E nummer E341
EMULGATOREN ( RAAPZAAD, LECITINE: Beiden niet erg gezonde emulgatoren. Lecitine kan op verschillende manieren zijn bewerkt, bijvoorbeeld door het te hydrolyseren of te fractioneren, of te ont-oliën.
ZOUT: conserveermiddel, smaakmaker
AROMA’S: vaag. Welke aroma’s is een geheim en er zijn sowieso geen natuurlijke aroma’s gebruikt. Het kan bijvoorbeeld een alias suiker verbergen, of een andere smaakversterker.
STABILISATOREN ( XANTAANGOM, GUARGOM, GELLAANGOM ) allen vooral toegevoegd om te verdikken en te stabiliseren.
SYNTHETISCHE VITAMINEN ( K, D2,B12) : synthetisch toegevoegde vitaminen
STEVIA: het betreft een spoor.
De fabrikant maakt zijn claim ( de enige drank die kan garanderen dat elk glas van 240 ml 1.200 mg omega 3/ 60% van de ADH) waar. Per glas van 240 ml bevat de de drank:
KCAL 31
EIWITTEN: 1 gram
KOOLHYDRATEN: 1 gram
SUIKERS: 0,1 gram
VETTEN: 2,64 gram
VERZADIGD VET: 0,2 gram
OMEGA 3 : 1200 mg
VOEDINGSVEZEL: 0,2 gram
ZOUT: 0,2 gram
CALCIUM: 240 mg
VITAMINE K: 27µ
VITAMINE D2: 1,8µ
VITAMINE B12: 1,08 µ

IMG_5113

LIJNZAAD ALS OMEGA 3 BRON

Zoals je eerder in het artikel van de NVB hebt kunnen lezen, kunnen we onze omega’s prima uit plantaardige bronnen halen. Er zijn wel wat kanttekeningen. Biologische bladgroenten  heeft een zeer geringe hoeveelheid omega 3 in zich. Het is daarom wel aan geraden te kiezen voor plantaardige bronnen die meer omega 3 bevatten, zoals lijnzaad/lijnzaadolie. Lijnzaadolie is zeer rijk aan ALA (alpha linoleenzuur), wat een bouwstof is voor EPA en DHA, wat weer veel in vis zit. Neem nooit gebroken lijnzaad, want dat kan ranzig zijn geworden onder invloed van zuurstof. Kies liever voor hele lijnzaadpitjes en maal ze zelf fijn. Lijnzaadolie kun je het beste koel en donker bewaren en na opening binnen 3 weken opmaken, langer gebruiken is niet verantwoord ivm de vorming van schadelijke vrije radicalen onder invloed van zuurstof. Als je extra omega-3 wilt binnenkrijgen zijn eieren eventueel ook een goede optie. Blijf alsjeblieft wel weg bij margarines en bak en braad producten verrijkt met omega-3: omega-3 gaat kapot bij verhitting en margarine is een sterk bewerkt onnatuurlijk chemisch product dat zonder kleurstoffen er grauwgrijs uitziet. Lijnzaad bevat naast de omega 3 vetzuren, waar het bekend om is, ook omega 6 en omega 9 vetzuren. Dat het meer omega 3 bevat dan omega 6 is gunstig omdat we via onze voeding al zoveel omega 6 vetzuren binnen krijgen dat de verhouding tussen omega 3 en 6 ongunstig wordt voor de gezondheid. Hoewel er onderzoeken zijn die laten zien dat lijnzaad het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt in dit onderzoek gesteld dat dat niet met zekerheid te stellen is.Het probleem met ALA is dat je lichaam dit zal moeten omzetten naar de actieve vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) alvorens je er gezondheidsvoordelen van hebt. Het lichaam is echter niet efficiënt in het omzetten van ALA naar DHA waardoor slechts een klein deel zal worden omgezet naar DHA (bron).
 Voor de gezonde omega 3 vetzuren kan je dan ook beter gebruik maken van bronnen die EPA en DHA vetzuren leveren. Je kan hiervoor het beste visolie, krill olie of algenolie (geschikt voor vegetariërs en veganisten) gebruiken.
Lijnzaadolie moet je niet verhitten. Hierdoor gaat de belangrijke omega 3 verloren. Je kunt het wel besprenkelen over een salade, of door een smoothie mengen. Wat bij mij dan ook meteen de vraag geeft, hoe OOO-MEGA de geconcentreerde lijnzaadolie heeft verwerkt. Gezien de geclaimde voedingswaarden ( die wettelijk moeten kloppen) is dit koud geproduceerd. Echter rijst mij de vraag, waarom OOO-MEGA wel adviseert om met de melk te gaan koken. Ook wordt er verteld op de website, dat je het in je hete koffie kunt doen.
Schermafbeelding 2018-03-26 om 06.42.31
Ze adviseren zowel op de verpakking als op de website wel netjes, dat het pak na openen in de koelkast bewaard moet worden en binnen zeven dagen moet worden geconsumeerd.
Ik heb het pak zeven dagen bewaard voor dit review.,

CONTACT MET CONCEPTS FOR HEALTH

Ik zocht contact met CONCEPTS FOR HEALTH, om mijn bovengenoemde vragen te laten beantwoorden. Telefonisch waren ze niet bereikbaar op het moment dat ik belde ( ik kreeg een mailbox)  Ik heb daarom een mail gestuurd, daarop kreeg ik zeer snel antwoord. Guido Teekamp ( managing director) verklaarde hierin het volgende. Volgens Teekamp wordt de gebruikte lijnzaadolie koud geperst. Zij halen het uit Canada. Tot het laatste moment wordt de olie luchtdicht bewaard, waardoor het niet ranzig wordt. Op mijn vraag waarom zij wel adviseren, om de melk te gebruiken om te verhitten ( koken, in hete koffie toevoegen) verklaarde Teekamp, dat de lijnzaadolie in productie wordt vermengd met bindmiddelen en water waardoor het de structuur van melk krijgt. De bindmiddelen “ omkapselen” de olie waardoor het ook met water wil mengen. Hierdoor is de olie beschermd en kun je er inderdaad mee bakken. Betreft de vage term “ aroma’s” verklaarde Teekamp dat het gaat om natuur identieke aroma’s ( voor uitleg over aroma’s KLIK HIER
IMG_2541

DE TEST

Natuurlijk wilde ik erg graag weten hoe het smaakte. Ik heb een pak ( naturel ) gekocht en dat was best even schrikken: 2,39 voor een liter. Erg duur voor een pak water met wat additieven. Ik vind de smaak opvallend zoet. Absoluut niet vies, het is een lekkere drank. Maar ik vind het echt wel heel erg zoet voor dat beetje stevia wat erin is verwerkt. Ik vermoed dan ook sterk dat de natuur-identieke aroma’s de boel flink aanzoeten. De structuur is die van melk, de kleur is romig wit. Maar het smaakt niet naar melk. Wel naar melk met een paar scheppen suiker erin geroerd. De drank heeft een frisse, zoete nasmaak.  Na zeven dagen koelkast zag de melk er als volgt uit:
IMG_2542
 
 
De smaak vond ik zurig, maar nog aardig zoet en drinkbaar. De kleur en structuur is onveranderd gebleven. 
 

ANDERE SMAKEN

Naast de naturel variant zijn er nog twee andere varianten verkrijgbaar: een variant wat “ original sweetened” heet en een variant wat “ macchiato” heet. In deze twee varianten zit ( vrije, geraffineerde) suiker, voor de rest blijft de samenstelling vrijwel identiek. In de MACCHIATO variant vinden we er nog een kleurstof bij ( karamel) Dit geeft aanzienlijk meer suikers per glas van 240 ml. 
Schermafbeelding 2018-03-27 om 03.02.42
 
Zoals je in bovenstaand screenshot van de website kunt zien, geeft een glas 4,8 onnodige suikers.  

WAT VIND IK ERVAN?

Ik vind dit geen echt onaardig product. De smaak van de naturel drank is lekker. En zeker geen straf om te drinken terwijl je aan je ALA inname werkt. Maar het is niet compleet. Het levert 60% van de ADH, en de meningen zijn verdeeld over de compleetheid van omega 3 in lijnzaad en lijnzaadolie. Ook vind ik het een best dure grap. Stel dat je iedere dag een glas drinkt, dan kost het je per week zo’n twee pakken ( = 4,78 per week). En dan heb je je complete omega 3 nog niet binnen. Koop je een doosje algenolie ( 45 capsules compleet met EPA + DHA ) betaal je 12,95 voor 45 dagen. Ik persoonlijk zou dan echt kiezen voor de capsules. Daarnaast kun je ongeveer 5-15 gram lijnzaad ( heel, die je zelf kneust) per dag eten. Heel lijnzaad kost nog geen 1,45 per 500 gram ( biologisch ) Veel beter, veel goedkoper. Maar onaardig? Nee, de drank is absoluut smakelijk te noemen. Ik vond het echt lekker om tussendoor te drinken, en na het sporten. Maar een tweede keer zou ik het niet meer kopen. Te duur, te incompleet.

IMG_2551

KUN JE HET OOK ZELF MAKEN?

Natuurlijk kon ik het niet laten, en wilde ik weten of ik zo’n hip drankje ook gewoon thuis na kon maken.Dat lukte. En zelfs heel erg goed. Ik vond de drank nog lekkerder dan het origineel. Ook zelf proberen?

Dit heb je nodig:

( voor een liter)

IMG_2550

Zo maak je het:

Vijzel de lijnzaad fijn. Voeg alle ingrediënten in een blender en maal tot een fijne massa. Zeef de massa. Giet over in een glazen, goed afsluitbare fles. Bewaar niet langer dan 4 dagen in de koelkast.

IMG_2552

In totaal was ik zo’n 1,20 kwijt voor de ingrediënten. Tel uit je winst 😉

7 Reacties op “Review OOO-MEGA 100% plantaardige lijnzaad-drank

 1. Ik zou dit product afraden aangezien in een dergelijk product de lijnzaadolie gaat oxideren waardoor het positieve effect van het omega 3 vet verlorenen gaat en eerder een negatief effect heeft op de bloedvaten. Het zijn immers de geoxideerde vetten die erg schadelijk zijn voor de bloedvaten.

 2. Ergens in jou nieuwsbrief heb je het over “additieven aan toegevoegd”. Ga ik naar de site dan lees ik, “toegevoegde synthetische vitaminen en mineralen”.
  Zodra ik lees synthetisch is het voor mij al over. Waarom? Omdat dat alleen maar KUNSTMATIG is.
  Voor mij, troep dus.

 3. Hallo Monique ,

  Waar koop jij dat doosje algenolie ( 45 capsules compleet met EPA + DHA ) betaal je 12,95 voor 45 dagen ?
  Dat klinkt veel interessanter en zelf maken is echt toppie , dus waar koop jij xanthaangom en johannesbroodpitmeel ?

  Ga zo door met het zelf maken van echte gezonde dingen die in de winkel vaak bagger kopieën zijn .
  Daar zit dus echt aspartaam in die OOO-MEGA 100% plantaardige lijnzaad-drank dat mooi gecamoufleerd is , ofte wel hoe breng je je ogen en zenuwen een ernstige schade toe want aspartaam word in het lichaam omgezet in de voor het mensenlichaam giftige Methanol alcohol dat je ogen en zenuwen aantast !

  Groet van Sandro

  • Google even op ” testra algenolie” en pik de goedkoopste aanbieder 😉 Succes!

  • Inderdaad aspartaam wordt in het lichaam o.a. omgezet in methanol dat vooral gevaarlijk is door de omzetting to formaat (mierenzuur) Mogelijke nevenwerkingen hoofdpijn verwardheid, misselijkheid braken, netvliesaantasting, gevoelsverlies en zenuwpijn. Ook omzetting tot formaldehyde (sterk water) wat verbindingen maakt met nucleïnezuren (DNA) en met proteïne. Het is dus potentieel gevaarlijk als kankerverwekkend, zenuwtoxisch, nierschade en geboortedefecten.

   Eveneens omzetting tot asparaginezuur exitatoire neurotransmitter mogelijk hoofdpijn, migraine, hyperactiviteit, epileptische toevovallen vooral in combinatie met monosodiumglutamaat.

   Omzetting naar fenylamine verstoort de balans tussen de neurotransmittors. gevolgen kunnen zijn depressiviteit, prikkelbaarheid, angst en stemmingswisselingen. Vooral bij de dragers van het gen voor fenylketnurie.

   Eveneens gevaar voor diketopiperazine. Een toxische stof die ontstaat bij het verhitten van aspartaam in warme dranken. Verband met tumoren werd aangetoond.

 4. Ik wil nog even opmerken dat uit dit product ook niet is af te leiden dat het al dan niet gaat over industriële lijnzaadolie dan wel over koud geperste lijnzaadolie. tevens sluit ik me aan bij opmerking van Cor. Voor mij is dit product dus eveneens waardeloos en behoort het niet bij een gezonde voeding.

 5. Kortom wordt bij ons niet gekocht. Wel goed deze uitgebreide informatie heb dank Monique. Wij houden het bij lijnzaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *