Review Optimel drinkyoghurt ” Griekse stijl”

Ik krijg veel aanvragen voor reviews. Meestal gaat dit om een  nieuw product, of een product uit het buitenland wat is gelanceerd in Nederland. Soms knalt mijn mailbox uit elkaar dankzij de vele mailtjes die om exact hetzelfde product gaan.  Deze nieuwe smaak van het suikervrije merk Optimel ( ik noem het gekscherend opti-“ meuk” dat zegt denk ik genoeg) heeft in elk geval flink de aandacht weten te trekken. Ik ben er eens in gedoken en….wat ik ontdekte….Lees er alles over in dit review.

WAT IS HET?

Optimel is onderdeel van Campina Friesland. Optimel produceert producten die geen toegevoegde suiker bevatten, en 0% vet bevatten. Een gouden combinatie, zo bleek eind jaren negentig toen ik voor het eerst van mijn leven kennismaakte met de chocoladevla. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en zijn vooral de drinkyoghurts zeer populair. Er komen jaarlijks nieuwe producten bij, met de meest opmerkelijke smaakjes. Dit kun je al in vraagstelling zetten, gezien in mijn opinie marsepein niet op een natuurlijke manier in vla terechtkomt. Deze vla was echter begin jaren 2000 een knaller van een hit rond sinterklaastijd.

Optimel claimt te werken met weidemelk. Dat dit ook met een grote korrel zout genomen moet worden, is afgelopen jaren gebleken. Dit artikel van de Volkskrant dekt de lading behoorlijk. 

Optimel werkt met kunstmatige en chemische zoetmiddelen. Sucralose is een erg veel gebruikte heftige zoetstof. Daarover later meer in de uitleg. Verder werken ze met Acesulfaam-K, ook geen lieverdje. Verder worden de producten gezoet met alias-suikers, verpakt onder aroma’s en natuurlijke vruchtensappen. 

OPMERKELIJK

Deze yoghurt is dus op basis van Griekse yoghurtculturen. Dit lezen we ook op de verpakking. Wat echter bijzonder opmerkelijk is, is dat ik die zogenaamde originele Griekse yoghurtculturen niet kon terugvinden bij de ingrediënten. Daar kunnen we enkel lezen “ magere yoghurt”. Ik ben eens gaan bellen met de klantenservice van Optimel en heb deze vraag voorgelegd. De medewerker die ik sprak vertelde mij, dat de culturen reeds zijn verwerkt in de yoghurt. Wat ik erg vreemd vind, aangezien alle andere Optimel drinkyoghurt ook beginnen met hetzelfde: magere yoghurt. Volgens de medewerker was het “ niet nodig” om de yoghurtculturen te vermelden. Wat mij betreft wel, het is niet alleen verwarrend, maar ook onduidelijk. Verder vroeg ik naar de “ natuurlijke honingaroma” die ik terug kon vinden in de ingrediënten. Hoe werd dit gemaakt? De medewerker legde uit dat het wordt gemaakt uit bestanddelen van verschillende soorten honing. Dus niet één bepaalde soort honing. Ik gaf als antwoord “ anders gezegd een alias-suiker? Want ik neem aan, dat jullie geen rauwe, koudgeslagen honing rechtstreeks van de imker gebruiken…” Dit verwarde de medewerker schijnbaar want zijn antwoord was “ ja…euh nee! “ Er wordt industriële honing gebruikt, wat wordt verhit en dus gewoon suiker is.

 Een dag later belde ik opnieuw met de klantenservice, om met een andere medewerker te praten. Ik lag dezelfde vragen voor. De medewerkster vertelde, dat het helemaal niet om de yoghurt ging, waarom deze drinkyoghurt ” Griekse stijl” heette. Volgens haar ging het om de walnoot, de honing en de andere smaakvariant, de vijg. Deze drie producten komen allemaal uit Griekenland……….Het moest niet gekker worden. 😉

IMG_9043

Toen ik aangaf dat notabene op het pak “ op basis van Griekse yoghurtculturen” stond in koeienletters, is zij toch maar even gaan navragen bij afdeling marketing. Niet lang daarna werd ik netjes teruggebeld, maar veel had ik niet aan het antwoord: deze tekst is letterlijk van het pak zelf afgehaald. Uiteindelijk werd toegegeven dat het allemaal wat verwarrend was. Ik vroeg met klem om de woorden ” met Griekse yoghurtculturen” achter “ magere yoghurt” te zetten in de ingrediënten lijst. Hiervan is een notitie gemaakt ( het bekende verhaal) en worden meegenomen bij een volgend beoordelingsgesprek. 

Er viel mij nog iets opmerkelijks op. De smaak is honing-walnoot. Echter kon ik nergens de walnoot vinden in de ingrediënten lijst. Ik vroeg aan de medewerker die ik eerder sprak dan ook waar zij die walnoot vandaan toveren. “..uit het natuurlijk aroma”. Welk natuurlijk aroma? Want dit staat niet in de ingrediënten lijst. Dit vond de medewerker raar. Hij dacht aan een drukfout en zou het direct gaan doorgeven. Maar: walnoot? Vergeet het dus maar: het is gewoon weer een natuurlijk aroma. Overigens heb ik dit opnieuw aan de medewerkster die ik voor het laatst sprak voorgelegd en gevraagd of er tenminste iets van ” walnoot-aroma” aan de ingrediëntenlijst kon worden toegevoegd. Ook hier zullen we vast niets meer van horen. 

Wat ik ook opmerkelijk vond, is dat de ingrediënten van deze Griekse stijl yoghurt vrijwel identiek zijn aan de gewone drinkyoghurts. In een pak Optimel drinkyoghurt met limoensmaak zit:

In­gre­di­ën­ten: Ma­ge­re yog­hurt, 5% vruch­ten­sap (ap­pel, 0.5% li­moen, 0.5% ci­troen), ma­ïs­zet­meel, aro­ma, zoet­stof: su­cra­lo­se.

Zoals je kunt zien, zit er enkel een minuscuul verschil in het aantal procent in vruchtensap ( bij de Griekse stijl is dit 4,3%) en zijn er uiteraard vanwege de smaak andere aroma’s gebruikt. Voor de rest is de gehele samenstelling identiek. Zouden er Griekse yoghurtculturen bij de yoghurt zijn toegevoegd, is schudden naar mijn idee niet nodig omdat de yoghurt van nature erg dik, romig en lobbig is. Kwestie van iets meer maïszetmeel toevoegen? Dit patroon zie ik wel terug in mijn eigen ervaringen met het werken met bindmiddelen. Ik maak alles zelf, ook mijn toetjes, waaronder vla. Ik maak deze veel met biologisch maïszetmeel ( maïzena) Dit geeft een zeer sterke binding. Echter moet je de vla vooraf wel steeds inderdaad even flink schudden of doorroeren……

SAM_6599

WAT ZIT ERIN?

Laten we die beruchte ingrediënten lijst eens nader bekijken:

MAGERE YOGHURT: Het product bestaat zeker voor 95% uit magere yoghurt. Wat ik zeer opmerkelijk vind, is dat er wordt gesuggereerd dat het product “ op basis van Griekse yoghurtculturen” is samengesteld, terwijl ik nergens iets van een yoghurtcultuur kan vinden. Wat ik wel vind: maïszetmeel ( maïzena). Ook wel een verdikkingsmiddel. Ook het feit, dat er op de verpakking groot wordt aangekondigd het pak voor gebruik flink te schudden, doet mij vermoeden dat de dikke, romige structuur NIET afkomstig is uit yoghurtculturen, maar gewoonweg uit maïzena. Ik consumeer zelf veel échte griekse yoghurt en dit hoef ik echt nooit te schudden….

4,3 % VRUCHTENSAP ( appel, citroen) Ook weer een alias suiker, zeker de hoge fruitsuikers ( fructose) uit de appel geeft dit product meer zoetkracht. 

MAISZETMEEL: Vreemd ingrediënt in een Griekse yoghurt. In Griekse yoghurt zijn, naar mijn mening, geen verdikkingsmiddelen nodig. Yoghurtculturen doen hun werk, wat in dit product overduidelijk niet het geval is.

NATUURLIJK HONINGAROMA: Zie hierboven. Een alias suiker die ook zorgt voor een honingsmaak.

ZOETSTOF: SUCRALOSE: Geen erg gezond goedje. Een kunstmatige zoetstof die wordt vervaardigd door een gecontroleerde chlorering van sacharose. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Je denkt vast dat je een drinkyoghurt zonder suiker drinkt. Dit staat immers ook op het pak: “ zonder toegevoegde suikers”. Daarmee blijft Optimel netjes binnen de wettelijke lijntjes. Iets wat ik vaker tegenkom. Per glas van 200 ml (……vier/vijf slokjes?) tik je maar liefst 10,4 gram suiker weg, drie suikerklontjes dus. Dit zijn suikers afkomstig uit de melksuiker, vruchtenconcentraten en de aroma’s. 

SAM_6600

HOE SMAAKT HET?

Ik was inmiddels best nieuwsgierig geworden naar de smaak. Ik heb het pak eerst goed geschud, zoals dit wordt geadviseerd op het pak. Toen ik een beetje in een glas schonk, kroop er meteen een zeer penetrante honing-geur mijn neusgaten binnen. Beetje chemisch. De structuur van de drinkyoghurt is zeer lobbig, dik, en romig. Mijn eerste slok………Ik was blij dat ik in de keuken stond dichtbij het aanrecht. Wat een klap in mijn gezicht! MIERZOET. Nu hou ik van zoet. Maar dit is werkelijk SMERIG. Ik kon niet anders dan het direct uitspugen, zo vreselijk smerig vond ik het. Toch opnieuw een klein slokje geproefd voor dit review. En weer liepen de rillingen over mijn rug, en proefde ik naast een suikerpot ook een honingsmaak, met een zeer bittere nasmaak. Ook de geur is zeer opmerkelijk. Het geeft een zeer sterke, naar mijn mening, chemische geur af. Ik zette het aangebroken pak in mijn koelkast. Toen ik enkele uren later mijn koelkast weer opende stonk mijn hele koelkast naar de honing…Ik gooi niet snel iets weg, maar het pak belande in de vuilcontainer, ik heb het ook niet in mijn vuilnisbak gegooid vanwege de geur. 

WAT VIND IK ERVAN?

Om te beginnen, heb ik het sterke vermoeden, dat deze drinkyoghurt is verdikt met maïzena. Het is best vreemd te noemen, dat er vooraf flink moet worden geschud.

IMG_9042

Echte Griekse yoghurt bestaat uit melk met yoghurtculturen, niet uit magere yoghurt met maïzena…..

Met mijn Griekse yoghurt ( die ook 0% vet bevat) is dat echt niet nodig, omdat de structuur erg lobbig en dik en romig is. Ook bestaat mijn Griekse yoghurt uit melk wat is afgeroomd, en yoghurtculturen. Mag Optimel dit dan Griekse yoghurt noemen? Ja. Want ook hier hebben ze slim binnen de wettelijke regels gehandeld door het product “ Griekse Stijl” te noemen. Maar ik ben er van overtuigd, dat het een pak vol met magere yoghurt en maïzena is. 

Het honing-aroma is ook nogal dubieus. De medewerker gaf een neutraal voorbedacht antwoord, door te verkondigen dat er verschillende soorten honing wordt gebruikt. Dit betekent, dat ze vrij spel krijgen om ieder industrieel soort honing te gebruiken. Zouden ze kiezen voor echt kwalitatieve honing, zou de productie immers veel duurder worden. Net als de yoghurt-culturen overigens. Die zijn een stuk duurder dan het bijna-niets-kostende maïszetmeel in de voedselindustrie. En dan de walnoot-smaak. Apart van dat dit nergens staat vermeld in de ingrediëntenlijst, is een walnootsmaak uit een aroma uiteraard geen walnoot-smaak. Vermoedelijk heeft Optimel de aanduiding “ natuurlijk ( honing) aroma” met twee vliegen in één klap willen vermelden. De honing tussen haakjes zetten geeft vrij spel voor alle andere natuurlijke aroma’s. En is de ingrediëntenlijst zo kort mogelijk gebleven, omdat wij ( consumenten) dit nu erg graag willen zien. Ook kan het met de ruimte op het pak te maken hebben gehad, in ieder geval is het zeer onduidelijk. 

EINDOORDEEL:

Deze Opti-meuk belande bij mij al snel in de vuilcontainer en wat mij betreft hoort het daar ook. Dit is niet alleen een misleidend product, ook zitten er vrij heftige goedjes doorheem waarvan je nu niet bepaald kunt zeggen dat deze gezond voor je zijn, zeker niet, als je deze meuk dagelijks drinkt. Lekker laten staan dus. 

21 Reacties op “Review Optimel drinkyoghurt ” Griekse stijl”

 1. Je vermoeden klopt gedeeltelijk. Zowel magere yoghurt als Griekse yoghurt bevatten yoghurtculturen. Bij Griekse yoghurt zijn dit echter meer/andere soorten dan bij (magere) yoghurt, waardoor Griekse yoghurt van nature inderdaad dik is. Gewone yoghurt wordt niet dik vanwege de daarvoor gebruikte yoghurtculturen en daar wordt eigenlijk altijd iets van verdikkingsmiddel toegevoegd. Maar dat is niet de reden dat je deze Optimel moet schudden: dat is het toegevoegde sap. Dat lost nl. niet echt op en zal na een tijdje stilstaan zich weer afscheiden van de yoghurt. Dus daar is niets mis mee. Wel met de rest van dit product: veel teveel kunstmatige suikers.

  Optimel: gewoon altijd laten staan.

  • Dag Marc, bedankt voor je reactie. Ik blijf echter toch van mening, dat het schudden moet om de binding weer te activeren. Uiteraard ook voor de rest van de meuk, maar ik werk zelf veel met bindmiddelen waaronder maïzena, en moet mijn homemade vla die is gebonden met maizena ook flink schudden voor gebruik. Dit is absoluut ook in dit verhaal het geval. De structuur van de meuk was heel stroef, melig, dik en lobbig. Precies zoals een glad maizena papje aangelengd met wat melk. Warme groet!

  • Vind dat ieder zijn eigen mening hierover mag hebben,maar om het nou zo af te kraken vind ik wat ver gaan. Ik vind het nl wel lekker en zeker niet mierzoet, die ” meuk” . Smaken verschillen dat is wel duidelijk????

   • absoluut waar, ieder zijn keuze en zijn mening. Zoals ik vaker aangeef, kraak ik nooit iets of iemand af. Mijn reviews zijn eerlijk, oprecht en kritisch. Daar mag iedereen mee doen wat hij/zij wil, net als jij om respect voor jouw mening vraagt, vraag ik deze voor mijn manier van reviewen. Warme groet.

   • Als je al langere tijd geen suikers of zoetstoffen of wat voor pakjes of zakjes dan ook hebt gegeten, veranderd je smaak en proef je onmiddelijk alle chemische toevoegingen.

 2. Heldere uileg, dankjewel. (Ps: foutje in de tekst: ‘ik lag het voor’ moet natuurlijk zijn ‘ ik legde het voor’ :-))

  • probeer het opnieuw, het moet echt gewoon lukken. We krijgen vaker deze vraag, en na nog eens proberen lukt het. Kijk ook of er geen firewalls actief zijn. Warme groet!

 3. Griekse yoghurt is niets anders dan gewone yoghurt behalve dan dat het vaste stof gehalte verhoogd is door er water uit te filteren. In principe zijn geen andere fermentatie-culturen gebruikt alhoewel die natuurlijk de smaak kunnen beïnvloeden. Het relatieve vetgehalte stijgt door dat filteren en dat geeft dat lekkere mondgevoel. (Net als bij hangop)
  Monique vermoedt het, ik weet het bijna zeker dat er zetmeel toegevoegd is. Dat proces en de redenen daarvoor wordt uitvoerig besproken in het boek “Slik je dat” (Swallow this) van de onderzoeksjournaliste Joanna Blythman in het hoofdstuk “Starchy” (Zetmeel). Aan het einde een citaat uit dat boek. Helaas alleen Engels maar in de Bieb is het ook in het Nederlands te krijgen. Het boek is een MUSTREAD voor iedereen die kritisch is met betrekking tot voedsel. Vooral het hoofdstuk waar ze verslag doet van een undercover-bezoek op een additieven- en hulpstoffen-beurs is ontluisterend. Ik ben sinds het boek gelezen te hebben alles in verpakking zo veel mogelijk gaan mijden en wantrouwend ten opzichte van claims van fabrikanten die het op papier zo goed met ons voor hebben.

  Greek yogurt is a case in point. It is the most copied food of recent times, not least because its desirable ‘spoonability’ is pushing phenomenal market growth: sales grew by an impressive 67 per cent between 2008 and 2012. The spectacular sales curve of thick, rich Greek yogurt is symptomatic of growing disenchantment with dismal low-fat yogurts, a reaction to the sensory gap created by the removal of fat, the fraction of milk that naturally contains most of its taste and gives it a mouth-filling creaminess.
  Sensing an opportunity, many companies want to get in on the dynamic Greek yogurt sector. As the spokesman for one dairy company notes: ‘Greek and Greek-style yoghurts often command a significant price premium in store, and offer food manufacturers an excellent opportunity to increase their margins’. But they face a stumbling block. When produced in the traditional way, Greek yogurt takes a whole lot more milk to make than standard yogurt, which puts up ingredient costs. Using an authentic Greek method, you need 100 kg of milk to end up with just 40 kg of finished yogurt. You’ll also require special separation equipment, and all that heroic Hellenic straining takes time. Who can be fagged? So the food industry has developed ‘quick process’ Greek-style yogurt that yields 100 kg of yogurt for 100 kg of milk, without having to buy equipment, or radically change factory set-up, by adding milk protein concentrate and starch. The resulting product is not authentic Greek yogurt as the Greeks understand it, but it will pass muster with many consumers, and the telling word ‘style’ will mainly go unremarked.
  One market leading starch company, Ingredion, explains how it brought starch to the Greek yogurt arena:
  The company employed its trained expert descriptive sensory panel to evaluate nine Greek-style yogurt samples on the market, all vanilla flavored, most strained, but some formulated, and characterised each one by 14 different textural attributes.
  The company first mapped the sensory attributes of Greek yogurts on the market: qualities such as ‘jiggle’ (how firmly the yogurt moves on the spoon), ‘slipperiness’ (how easily it slides over the tongue), and surface shine. It then devised an innovative starch, which it claims can give ‘a similar texture and eating experience to the market leading product’, yet is cheaper to produce because it uses less milk and can be made using the standard high temperature/short time non-Greek method, without any investment in new equipment. With this fabulously functional starch, Ingredion promises that yogurt manufacturers ‘can get to market faster, and produce product at a lower overall cost’.

  Bron: Joanna Blythman: Swallow this

 4. Hi Monique,
  Ik vind het een lekker en goed product.

  Jammer dat je het zo afkraakt. Je zegt dat je eerlijk en oprecht bent, maar dit is duidelijk een geval van “op alle slakken zout leggen”. Als ik jou was zou ik alleen nog maar water drinken en selderijstengels (biologisch) knagen.

  groetjes
  Suzan

  • Dag Susan,
   begrijpelijk dat je mijn review niet zo leuk vind om te lezen als je het zelf gebruikt, dat is logisch. Laat ik voorop stellen dat ik niets of niemand afkraak. Mijn reviews zijn scherp en ja, soms kritisch. Dit is de manier waarop ik graag mijn werk doe, omdat ik graag een onafhankelijk oordeel wil geven. Ik respecteer je mening, ik hoop, dat je mijn mening hierin ook respecteert. Ik vind het kinderachtig om een rare opmerking te maken over water drinken en selderij stengels knagen. Was dit nodig? Dit komt naar en vernederend over en ik ben van mening dat deze opmerking niet nodig was. Ik vraag mij tevens oprecht af wat je hier op deze website zoekt als je interesse hierin niet ligt. Warme groet.

 5. Monique jij zoekt alles altijd tot in de puntjes uit, vind ik geweldig! Vindt het juist ontzettend leuk die mening van jou, je bent kritisch en eerlijk, daar hebben mensen vaak problemen mee….
  Ik koop nooit al die zooi, jij noemt t meuk, ik zooi. Het is allemaal zo onnatuurlijk geworden, dat de consumenten niet meer weten wat echt eten is, zo jammer….
  Ik ben voedingscoach, ben gelukkig opgegroeid met pure ingrediënten, weet dus hoe pure dingen moeten smaken. Al die ‘nieuwe uitvindingen’ van voedsel die de voedingsindustrie komen om mensen aan ‘hun’ eten te krijgen, loopt de spuigaten uit! Mensen hebben geen idee wat voor invloed al die namaak met hun lichaam doet (extra vetopslag, stress enz enz…)

 6. Ik vind het misleiding… er zit immers geen echte honing in terwijl ze dat eel doen lijken op de verpakking. Ook is de zoetstof duidelijk proefbaar… altijd een droge mond van zoetstof…

 7. Lieve Monique, ga vooral zo door en laat je niet van de wijs brengen door de negatieve reacties. Respect dat je je zo passievol inzet voor de medemens. Warme groet Froukje

 8. Beste Monique,

  Ik heb respect voor jouw research en vind je manier van schrijven ook gewoon erg leuk.

  Ook met het drinken van water en een selderij stengel op z’ntijd is niks mis, maar ik vraag mij af waarom mensen moeten azijnpissen.

  Als deze website niets voor je is, onthoudt je dan van sarcastisch commentaar en Surf gewoon lekker verder.

  Monique, nogmaals…..veel respect en laat je niet uitlokken of in de verdediging drukken.
  Ga vooral zo verder !

 9. Hallo Monique,
  Bijna alle mais is gmo mais. Er is wel wat biologische mais, maar dat is mondjesmaat. Gebruik je de biologische maïzena? Misschien voor volgers wel handig om te weten.
  Groet en succes,
  Olivia

  • haha, maar natuurlijk gebruik ik geen GMO meuk, dus ja, uiteraard de bio maïzena ( joannusmolen is een fijn merk) Warme groet!

 10. Monique: Goed bezig! Ga zo door. Goeie schrijfstyle ook. Nog ff en je zit bij DWDD. En cool hoe je die selderijstengelfiguren antwoord. Warme groetjes: hahaha.

 11. Optimel was bij de Nettorame in de aanbieding, 2 voor 1! Nooit meer! Wat een vieze meuk, de kunstmatige zoetstoffen zijn prominent te proeven. Gewoon zo vies! Wie bedenkt zoiets goors… Een glas (bio) karnemelk is zoveel lekkerder, desnoods met voor de liefhebbers een schepje honing of suiker….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *