Review Van Der Pigge kattenvet

Ik heb geen kinderen, maar ik ben wel altijd omringd ( geweest) door kinderen. Ik mocht ze helaas zelf niet krijgen, maar ik heb het nooit als gemis ervaren omdat ik altijd wel “ jong grut” om mij heen heb weten te creëren. Om de één of andere manier zijn er altijd kinderen om mij heen, en trekken zij naar mij toe. Ik vind ze geweldig. Het is het meest kritische publiek wat je maar kunt voorstellen, want ze zijn gruwelijk eerlijk en oprecht, geen filters. Ze maken mij vrolijk als ik een pestbui heb of even niet lekker in mijn vel zit. Als ik mij rot voel, zoek ik ook altijd kinderen op. Hun sprankelende en tomeloze energie laadt mij ook weer op. Een middagje bakken met een dochtertje van een vriendin, even lekker voetballen met het zoontje van mijn buurvrouw, het zijn echte oppeppers. 

Maar ik dwaal af 😉
De reden van bovenstaande tekst is dit review. Ik ga dit keer van VAN DER PIGGE een “ kattenvet” reviewen. Een WAATEEEHH…?  Ja, een KATTENVET. Je kunt dit een beetje zien als het gezonde en meukvrije alternatief op de bekende potten Sudocrem. Wie kent het niet, de grijze plastic potjes? In iedere baby en peuterkamer staat wel een potje, in ieder kraam-pakket zit wel een potje.

WAAROM EEN GEZONDER ALTERNATIEF?

Ik heb mij ooit gewaagd aan een potje Sudocrem. Ik hoorde overal om mij heen dat het ook voor volwassenen een geweldige créme is, zeker bij koud weer. Ik herinner mij nog goed dat ik het op mijn schrale wangen smeerde en in no time mijn gezicht op een soort geëxplodeerd veld leek. Ik heb dagen met een zeer “ verminkt” gezicht rondgelopen, het potje is direct naar een vriendin van mij gegaan die net een baby had gekregen. Mijn huid is wat betreft vervelende stoffen een graadmeter. En ik wist meteen dat deze Sudocrem vol met meuk zat.
Sudocrem is een créme wat meest wordt verkocht voor baby’s met luieruitslag of een schrale huid. Ook wordt het wel gebruikt tegen tepelkloven. De créme bestaat voor zo’n 80 % uit hulpstoffen. Dit betreft voornamelijk water-afstotende bestanddelen.  Daarnaast bevat het zo’n 15% zinkoxide ( samentrekkend, beschermend )  4% lanoline ( verzachtend) 1% benzylbenzoaat ( pesticide)  0,39% benzylalcohol ( mild anestheticumdesinfecterend middel )  en 0,15% benzylcinnamaat ( antibacterieel, schimmeldodend) Sudocrem wordt gezien als een vrij verkrijgbare medicinale créme. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor brandwonden / zonnebrand, doorlig-wonden, eczeem en winterhanden.
De fabrikant ventileert alleen met de ingrediënten lanoline, zinkoxide en benzylalcohol. Wat de 80% aan hulpstoffen zijn is onbekend en daardoor best “ tricky” voor mensen met overgevoelige huidjes.
Linksom of rechtsom ben ik niet erg blij met de ingrediënten in Sudocrem. Daarnaast legt het een laag op de huid.
Er is gelukkig een erg fijn alternatief op de markt met een wel heel eigenaarde naam: KATTENVET. De naam is van vroegere tijden. In de 19 eeuw werd kattenvet al gebruikt tegen kloven, winterkwalen en winterhanden en voeten. Het “ potje met vet” werd vroeger ingezet voor tal van huidproblemen. Waarom het nu KATTENVET heet kon ik niet achterhalen, ook niet via archieven. Als iemand de geschiedenis weet, dan hoor ik dit heel graag. Het heeft in elk geval niets met katten te maken, en er zitten geen katten in 😉

VAN DER PIGGE KATTENVET

Van der PIGGE komt zelf uit deze oude tijd. Ze bestaan sinds 1849 en zijn nog steeds gevestigd in Haarlem in het originele pand. Ze grijpen nog steeds terug op de producten van toen. Dus puur, zuiver, en biologisch, zonder synthetische , kunstmatige, en agressieve hulpstoffen. Dit kattenvet past uiteraard mooi in dit plaatje. De samenstelling is niet erg veranderd t.o.v vroeger. Het gaat om een natuurlijke, loep-zuivere balsem, die door de afwezigheid van water uitermate geschikt is voor baby’s en iedereen met een gevoelige, droge, schrale of ruwe huid. De balsem is uitermate geschikt voor een koude omgeving ter bescherming van weersinvloeden. Ga je komende winter dus schaatsen of op wintersport, dan kun je dit potje goed gebruiken. De basis van deze balsem is van bijenwas en olijfolie, wat het dus helaas niet geschikt maakt voor veganisten. Wel  is de bijenwas ( Cera Alba) afkomstig van biologische teelt. Naast de extra vierde olijfolie en biologische bijenwas vinden we tevens vitamine E ( Tocopherol) en biologische zonnebloemolie. Meer niet. Het is een pure, no-nonsense balsem zonder toeters en bellen, die gewoon zijn werk doet.
Zoals eerder gezegd is het een ideale vervanger voor de Sudocrem voor baby’s, peuters en kleuters, maar het heeft veel meer toepassingen:
verzacht een droge en schilferige huid
– geeft verlichting en verzachting bij borstvoeding ( borst, tepel, tepelkloven)
– verzorgt, verzacht en verlicht pijn en irritaties bij gesprongen lippen, kloven 
– houdt de huid soepel en kalmeert
– werkt in het bijzonder goed bij koude weersomstandigheden, en in een koud klimaat
– werkt geweldig goed bij droge, schrale en gebarsten lippen
– geeft verzachting en verlichting bij winterhanden en voeten
– verzacht bij doorlig en schuur-plekken op de huid
– maakt de huid zacht, maar ook bijvoorbeeld borstelige en ruwe wenkbrauwharen
Het kattenvet zit in een glazen potje. Het bevat 95 gram en kost € 14,75. Het is zuinig in gebruik. Je kunt het geopende potje ook zeer lang bewaren.

TESTEN

Ik heb het kattenvet nu ongeveer een maand iedere dag in gebruik. Nu dat  het echt herfst is geworden buiten heeft mijn huid, en met name de lippen weer wat extra’s nodig. Dit kattenvet is ideaal, ik kan niets anders zeggen. Mijn lippen ( en mondhoeken) zijn heerlijk zacht en soepel. Ook mijn handen smeer ik voordat ik op mijn fiets stap licht in met kattenvet, ik heb hierdoor nauwelijks last van koude handen.
Ik smeer er ook mijn wenkbrauwen regelmatig mee in. Dit maakt mijn wenkbrauwharen niet alleen zeer soepel en zacht, maar ook mooi in model. Verder smeer ik dagelijks mijn nagelriemen in met het kattenvet, waardoor mijn nagelriemen heerlijk zacht worden en blijven. Ik vind het top-spul. Mijn huid reageert er ook leuk op, geen irritaties, geen geëxplodeerde toestanden en geen rode vlekken. Werkelijk een no-nonsense balsem voor iedere dag, geschikt voor het gehele lichaam.

NADELEN?

Ik heb erg lang gezocht, maar nee…ik kon echt niets negatiefs vinden.

WAAR KAN IK DIT KOPEN / BESTELLEN?

Van der PIGGE heeft een winkel in Haarlem ( Gierstraat 3) en een webwinkel. Je kunt het kattenvet zowel in de winkel kopen als in de webwinkel. Wil je het kattenvet via puur & Fit  bestellen, KLIK DAN HIER

12 Reacties op “Review Van Der Pigge kattenvet

 1. Kattenvet is prima spul :o)

  Sudocreme bevat (of bevatte..) BHA en BHT!!!!! Ik heb zelf nog een ingepakt monsterpotje staan met de vermelding van BHA en BHT, lekker gezond hoor…… :o(

 2. Waarom het nu KATTENVET heet kon ik niet achterhalen, schrijft Monique. Als iemand de geschiedenis weet, dan hoor ik dit heel graag. Het heeft in elk geval niets met katten te maken, en er zitten geen katten in.

  Bron in het Frans: https://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_du_chat (zoek dan naar het woord graisse = vet)

  Vertaalt voor de mensen die niet zo goed Frans kunnen:
  “Middeleeuwse geneeskunde heeft verschillende delen van katten gebruikt voor de bereiding van zalven en medicijnen. Regelmatig komen uitwerpselen van katten voor in de bereiding van recepten waarvan verondersteld wordt dat ze haarverlies vertragen of koorts of epilepsie genezen. Kattenvet en -merg worden aangetroffen in bereidingen tegen artritis en andere gewrichtspijn, en jicht en vlees van katten worden gebruikt voor de behandeling van rugpijn of voor de behandeling van aambeien. Sommige verhandelingen van de geneeskunde specificeren zelfs de kleur van de kat die moet worden gebruikt, naargelang de aandoening een warme of koude oorzaak heeft. ”

  Hopelijk dat dit gebruik in de Middeleeuwen blééf… maar dan weten we in principe de oorsprong van de naam kattenvet.

  • Heel erg bedankt Fred! Duidelijk! Gelukkig komt er geen kat meer voor in de huidige formule! Nogmaals dank voor het nazoeken! Warme groet!

 3. Ik heb als kattenmens liefhebber toch wel moeilijk met de naam . Ik wilde eerst het artiekel niet lezen door de naam alleen . Via winterhanden toch gelezen . Gelukkig komr er geen kat in voor , maar de naam ik heb het er toch echt wel moeilijk mee , ik ben bijna zeker dat mijn dochterke het niet zou willen gebruiken hierdoor .
  Jammer dat het ook in een pottje zit naar hygiëne toe . Verder spreekt de zalf van werking me wel aan .

  • Ik heb het idee dat het een nederlandse verbastering is van een engelse naam namelijk cold cream, dat is een creme waar absoluut geen water-basis bestanddelen inzitten, werd vroeger veel gemaakt omdat je er praktisch geen bederf in krijgt , door het ontbreken van het water .In plat engels klinkt het als kot cream en dat is denk ik verbasterd naar katten creme en omdat het een vettige creme is naar katten vet. Persoonlijk had ik het een andere naam gegeven. Dit soort cremes zijn veel ouder dan het tv-tijdperk dus men verstond het engels ook niet zo goed als nu.

 4. Jammer van de hoge verzendingskosten 15€ Naar België ! Kost meer dan het potje zelf ! Ik was aan het twijfelen door de naam ik zal het net kopen .

  • Misschien kun je het samen doen met anderen in je buurt? Of meer bestellen uit de winkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *