Review Raak ” clear cola” …kan het cola op een gezonde manier vervangen?

Linksom of rechtsom, cola is en blijft voor heel veel mensen “ een verslaving”. Het is net zoiets als roken. We weten dat het superslecht is, maar we drinken het toch. Mijn oudste broer is cola-verslaafd. Hij drinkt iedere dag zeker wel een liter. Hoeveel keren ik hem ook heb verduidelijkt dat het suikerwater met cafeïne betreft, hij kan er niet vanaf blijven. Hij heeft veel geprobeerd ter vervanging, zoals cola-light, cola Max en nog meer gekkigheid. Maar helaas is zijn cola-verslaving hardnekkiger dan zijn wilskracht. Nu hij ouder wordt, begint hij het te merken. Zijn gezondheid holt achteruit. Natuurlijk heeft dit niet ALLEEN te maken met zijn cola-gebruik, maar het speelt absoluut een rol. Ook loopt hij op zijn 51 ste al met een kunst ondergebit omdat zijn tanden en kiezen het ook uiteindelijk begaven. 

Cola dus. Nog altijd het meest populaire frisdrankje ter wereld. Grote merken zorgen ervoor dat deze status hoog blijft. Daar gaan miljoenen in om. Denk aan de peperdure commercials, de zeer lucratieve deals die worden gesloten met grote sterren, en wereldberoemde evenementen, en de deals die worden gesloten met de grote supermarktketens in Europa en daarbuiten. Daar gaan miljoenen en miljoenen euro’s in om.
Afgelopen jaren zijn er heel wat fabrikanten voorbij gekomen die een gezonder alternatief op cola op de markt probeerden te zetten. Deze verdwenen nét zo snel als deze in het schap kwamen. Alle pogingen om cola in een gezonder jasje te steken lijken gewoonweg te mislukken.
Dit keer probeert de Nederlandse frisdrank-fabrikant RAAK een “ Cola-clear” op de markt te zetten. Een minerale drank met een colasmaak. Het idee erachter is erg leuk, want er zitten nul komma nul voedingswaarden, en dus ook geen suikers in deze drank. Ik heb meteen een fles gekocht. En ben ermee aan de slag gegaan ( burp! ..)

WAT IS HET?

Ik kocht een fles van 1,5 liter voor € 1,51. Wauw. Pittig prijsje. Het etiket vertelt, dat het om cola-drank gaat. Omdat de fles transparant is, zien we maar moeilijk de kleinere lettertjes op het etiket. De ingrediënten, voedingswaarden en overige informatie staat zo minuscuul klein vermeld, dat zelfs de consument met de scherpste blik moeite heeft om deze te lezen.
Het etiket is wel duidelijk in zijn claims die de fabrikant graag gelezen wil zien. No sugar ( geen suiker ) , no sweeteners ( geen zoetstoffen) en no calories ( geen calorieën) Het woord “ COLA” is ook erg benadrukt, niet te missen. Wat er om dat woord heen staat, is zeer onduidelijk leesbaar. Deze woorden vertellen wel behoorlijk belangrijke informatie. Het zegt namelijk, dat deze drank een cola SMAAK heeft en eigenlijk dus helemaal geen cola is in originele drank uitgedrukt. Maar goed….als er een cola SMAAK aan hangt, dan zou dat wellicht de fervente cola drinker op een gezondere voet kunnen zetten…..

WAT ZIT ERIN?

De hamvraag is natuurlijk wat er dan wel niet in zit. Met dat rijtje zijn we snel klaar, want het gaat maar om DRIE ingrediënten, die ik hieronder ga uitlichten:
MINERAAL WATER: klik HIER om naar mijn artikel over mineraalwater te gaan.
KOOLZUUR: Koolzuur is een zeer zwak anorganische verbinding ( C02) De stof komt overal om ons heen voor en zelfs ook in ons lichaam. Wanneer koolzuur onder hoge druk aan een vloeistof ( water bijvoorbeeld, en in dit geval aan mineraalwater ) wordt toegevoegd, lost dit gedeeltelijk op waardoor er koolzuur ontstaat , ook wel H2CO 3. Zodra de druk weer wordt verlaagd, stijgt dit in de vorm van koolzuurgas in het water, en verschijnen de bekende bubbeltjes.KLIK HIER om meer over koolzuur te lezen.
AROMA: KLIK HIER om alles over aroma’s te lezen.
De cola drank heeft inderdaad nul komma nul voedingswaarden, zoals je hierboven kunt zien. In dat opzicht is de drank absoluut gezonder dan cola en een zeer fijn alternatief op andere ( fris) dranken. Maar wat ik een beetje jammer vind is de aroma in dit verhaal.

AROMA

Aromastoffen worden door fabrikanten toegevoegd om iets lekkerder van smaak te maken en iets lekkerder te laten ruiken. In de Europese Unie zijn ongeveer 2800 aromastoffen goedgekeurd en dus toegelaten in voedingsmiddelen. Deze aromastoffen zijn onderzocht op veiligheid door de WHO en de EFSA. Aromastoffen zijn zo goedgekeurd, dat de dosis ver onder de ADI blijft. Wat wil zeggen, dat aromastoffen volledig veilig zijn verklaard en als zelfs meer dan de ADI zou worden geconsumeerd, dit nog veilig is. Er zijn echter enkele kanttekeningen. Zo zijn er aromastoffen die WEL negatief kunnen uitwerken op de gezondheid. Meest bekende aromastoffen zijn GLYCYRRHIZINE , D-KAMFER en KININE. Omdat er zoveel aromastoffen zijn, is een fabrikant niet verplicht om deze in hun ingrediëntenlijstje te vermelden. Ze moeten echter wel vermelden als het om éeen van de drie eerder genoemde aromastoffen gaat.  Lees meer over aroma’s in mijn ARTIKEL.
Zoals je in mijn artikel kunt lezen zijn er nogal wat gradaties in aroma’s. Er zijn:
* Natuurlijke aroma’s
* Natuurindentische aroma’s
* Artificiële / kunstmatige aroma’s
* biologische aroma’s
Als er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige aroma’s zien we alleen het woord “ aroma”. Deze artificiële aroma’s hebben geen natuurlijke bronnen. Ze worden ontwikkeld via een chemische synthese. Ze mogen alleen worden gebruikt, als de voedselveiligheid 100% is gewaarborgd. Van de ongeveer 400 artificiële synthetische aroma’s zijn er hooguit maar 14 goedgekeurd en toegelaten binnen Europa.  Het meest vervelende is, dat de consument hiermee compleet het bos in wordt gestuurd. Want hoe vis je uit, om welke synthese het gaat?
Veel aroma’s worden kunstmatig gemaakt omdat dit goedkoper en sneller ( en dus winstgevender ) is voor de voedsel en levensmiddelen industrie. In het geval van frisdranken, in vrijwel alle frisdranken komen we citroenzuur tegen. Het is niet rendabel om dit zuur uit citroenen te halen, en daarom wordt dit vrijwel altijd kunstmatig geproduceerd.
Naast het kunstmatige heeft aroma nog meer effect op ons. Het geeft  aan iets meer kraak , geur en smaak. Dit zet de consument aan tot een “ graving” naar voedsel of drank. Ruik bijvoorbeeld eens aan een pak vanillevla. Krijg jij niet direct trek om een schaaltje uit te lepelen? Terwijl er geen spoor van vanille in een pak vanille vla is te bekennen, krijg jij door de heerlijke vanille-geur zin in dat schaaltje vla. Aroma’s werken dus ook als eetlustopwekkers. Wat tot gevolg kan hebben dat we blijven door-eten, en we teveel eten.

COLASMAAK?

Terug naar de fles Raak clear cola. We zien, dat er gebruik is gemaakt van “ een aroma” wat betekent dat het uit een kunstmatige synthese is gemaakt. Klinkt ook vrij logisch omdat cola niet in de natuur voorkomt, apart van cola-kruid. Cola is een bedachte formule, met een uitgesproken unieke smaak. Daarom is het ook verrdomde lastig om deze formule na te maken. Grote cola-jongens op de markt houden hun kaken stijf op elkaar, en geven hun formules niet prijs. Ik heb zelf ook al eens geprobeerd, om een cola siroop te maken, en dat is best aardig goed dichtbij gekomen. Maar toch blijft de formule top geheim.
Cola-aroma’s ruiken erg sterk naar cola. Maar de smaak laat vaak te wensen over, zo ook in deze Raak clear. Uiteraard heb ik de drank meerdere keren geproefd.
De geur is sterk. Cola fans zouden meteen een glas inschenken. Het ruikt echt naar cola. Maar de smaak? Ik vond het nergens naar smaken. Geen colasmaak, geen echte “ cola beleving”. Voor mij was dit gewoon een mineraal water met een raar nasmaakje. Waarschijnlijk is de smaak zo mat en dof, omdat het door niets wordt “ gedragen”.
Er zijn bijvoorbeeld ook stevia cola-druppels op de markt. Deze druppels bevatten ook “ aroma”. Maar de synthetische meuk wordt verstrekt door steviolglycosiden. Dit versterkt de colasmaak enorm. Deze Raak Clear mist alle fundering. En daardoor ook smaak.

EINDOORDEEL:

Een grote misser. Geen colasmaak, wel ontzettend sterke cola geur. Wat mij betreft geen echte vervanger voor cola, maar smaken verschillen. Erg duur betaald bovendien, voor een mineraalwater met een bijna niets kostende aroma. Andere mineraalwatertjes met “ smaakjes” zijn een stuk goedkoper ( KLIK HIER voor meer info) Ik zou er mijn goede geld niet aan uitgeven, maar anderzijds is het altijd wel weer een betere keuze i.v.m gewone cola. Jammer dat ook deze poging om cola gezonder te maken is gefaald, maar echt negatief ben ik nu ook weer niet over dit alternatief. Smaakloos, maar wel gezonder ten opzichte van andere frisdranken en cola.
Heb jij hem ook geproefd? Wat vond jij ervan? Laat je reactie hieronder achter!

6 Reacties op “Review Raak ” clear cola” …kan het cola op een gezonde manier vervangen?

  1. Ik ken het niet en koop het ook niet, ik hou het maar bij gewoon water uit de kraan.
    Vroeger bij ons thuis werd er geen cola gedronken, mijn ouders waren van mening dat dit een heel ongezond drankje was en werd dus niet gekocht.
    Ik loop al even mee en heb het ook weleens gedronken, vooral in het uitgaansleven was een cola/rum wel een van mijn favorieten. Zelf kopen doe ik het niet en drink eigenlijk alleen maar water.

    • Ga anders azijn drinken, is ook doorzichtig en past beter bij je.. azijnpisser
      Als je voor je vrienden ruig wilt doen kan het wel en zo ben je azijn aan het zeiken.

      • Dag Youri,
        Bedankt voor je tip. Weet je misschien een goed merk azijn? Is natuurazijn het beste? Welke gebruik jij? Alvast bedankt voor je advies, ik ben erg benieuwd! Warme groet!

  2. Bedankt voor deze review.
    Ik heb ongeveer alle andere soorten cola geprobeerd en vind ze zo vies. Ik moet van de cola af maar zolang als ik dingen herinner, drink ik cola. Mijn budget is heel laag dus weer kopen en niet weten of ik er wat aan heb, is zonde. Door je bericht, weet ik nu dat het wel de moeite waard is te proberen. Nu als ik een slok cola neem, is het ook niet meer lekker, alleen wat anders kiezen, is niet hetzelfde, dan gaat toch de verslaving in opstand en is niets lekker. Doordat er toch een sterke cola geur aanzit, kan ik misschien mezelf ‘voor de gek’ houden. Toch maar halen, ik zal je laten weten hoe en wat ik er van vond als 30 jaar cola verslaafde.

  3. Je hebt ook colakruid om thee mee te maken. Ik vraag me af of dat dan meer smaak geeft dan dit water met aroma. En ik blijf het gek vinden dat men producten op de markt kan brengen zonder te specificeren wat dat aroma dan precies is. Ik vond Pepsi next (de groene) wel lekker met 30% minder suiker en stevia; jammer genoeg wordt die niet meer verkocht; Coca-cola life nog wel.

  4. Ik ben gek op cola maar drink het al jaren niet meer wegens de suikers of de zoetstoffen. Deze geproefd, en vind hem best wel te pruimen hoor!!!!
    Het zou wel fijn zijn om te weten in hoe verre de smaakstoffen die er wél in zitten nog (on)gezond zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *