Review RELANCE 40-limited edition RVS pannen…..hoe zijn ze na een maand intensief gebruik?

Afgelopen jaren heb ik een aantal pannen en pannen-sets gereviewd. Pannen nemen in mijn keuken een zeer prominente plek in, ze worden bij mij iedere dag zeer intensief gebruikt. Ik hecht daarom erg veel waarde aan kwaliteit en degelijkheid. Maar ze moeten vooral 100% meukvrij zijn gemaakt, zonder giftige stofjes. Deze combinatie, dus KWALITEIT, DEGELIJKHEID EN MEUKVRIJ blijkt zo makkelijk nog niet om te vinden. Ik val wat dat betreft altijd weer terug op hoogwaardig gietijzer. Daar bestaat mijn pannen-collectie dan ook voornamelijk uit. Maar ook voor een groot deel uit hoogwaardige RVS pannen. Gietijzer is te gek, maar…wel vrij zwaar. Ik heb twee hele zwakke polsen plus een linkerarm die niet echt veel kracht meer heeft, wat het gebruik van gietijzer voor mij soms wat lastig maakt. RVS is dan mijn ideale opvolger.

PANNEN OERWOUD

Loop eens door een gemiddelde kook-winkel, en het duizelt je al na 5 minuten. Het aanbod aan pannen is inmens groot. Van koper tot RVS, van Teflon tot keramiek, van staal tot gietijzer. Daarnaast zijn er gradaties in kwaliteit, bijvoorbeeld pannen die speciaal zijn ontwikkeld voor de horeca, waar pannen zeer intensief worden gebruikt. Omdat ik een klein beetje val in deze categorie qua gebruik, ben ik mij gaan realiseren dat ik echt op zoek moet gaan naar mega-sterke pannen die tegen een stootje en intensief gebruik zijn bestand. En dan verval je snel in gietijzer. Maar ook gietijzer is zeer onderhevig aan kwaliteit-klasse. Ik heb meerdere gietijzeren pannen gehad die de kwaliteit hadden van een slappe bananenschil. ☹️
Afgelopen jaren zijn de keramieken pannen sterk in opkomst. Daar heb ik ook inmiddels een aantal van in huis. Alhoewel dit aanvankelijk best fijne pannen leken, kwamen al snel de gebreken. Handgrepen die naast loei-heet worden, ook los gaan zitten, deksels die van ellende uit elkaar vallen, krasjes in de pan terwijl ik never-nooit met voorwerpen in mijn pannen kom. … 😥 Ik vrees, dat keramisch voor mij een brug te ver is, omdat ik mijn pannen intensief gebruik. Ik gebruik ze iedere dag en VEEL. Koken, bakken, braden…iedere dag staan er veel pannen bij mij op het vuur. Ik ben altijd wel bezig met het bedenken / ontwikkelen van recepten, en ik kook iedere dag kilo’s verse groente. Pannetjes die daar niet zo goed tegen kunnen leven daarom niet lang bij mij. Pannen van slechte kwaliteit pik ik er dan ook zo uit. Pannen die het bij mij overleven zijn echt robuuste kanjers. 😁💪 en de pannen die ik nu zeker 5-8 jaar in huis heb vallen daaronder. Deze bestaan voor het grootste deel uit gietijzer en hoogwaardig RVS. Linksom of rechtsom blijven deze materialen voor pannen die zijn bedoeld voor intensief gebruik, de beste.
Na de zoveelste teleurstelling met een keramisch-pannen-setje, besloot ik eens op zoek te gaan naar goede, degelijke kook-pannen. En…..deze keer zal ik de pannen grondiger testen. Mijn reviews over pannen baseer ik meestal op enkele dagen gebruik. Met het keramische-pannen-setje bleek dit te weinig. Dit keer ga ik pannen om te beginnen langer testen, en onder extreme druk zetten. Ik ga ze testen op degelijkheid en hoe ze zich gedragen onder bijzondere omstandigheden, zoals hoog vuur en kras-bestendigheid. Ik blijf ze “ normaal” gebruiken, maar zet de druk hier en daar wat meer op de pan zodat er een beter beeld naar buiten komt van de kwaliteit na een langdurig gebruik.
Ik heb tot nu toe GE-WEL-DIGE ervaringen met een mooie WMF PREMIUM kookpan, die ik in Mei 2018 mocht testen. Deze pan is sinds Mei 2018 INTENSIEF in gebruik. En na acht maanden lijkt hij zich daar nergens van aan te trekken. Hij is zelfs een keer uit mijn handen gekletterd, maar geen deukje of krasje. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar RVS pannen.
Vrijwel alle pannen worden gemaakt van RVS  ( roestvrij staal ) en / of roestvast edelstaal. Er wordt veel voor RVS gekozen, omdat dit een vrij goedkope basisgrondstof is voor pannen, met heel veel veelzijdigheid. Zo is het bijvoorbeeld goed vormbaar, is het hard, geleidt het de warmte en is het zeer hittebestendig. Wat nog wel het meest interessant is aan RVS , is dat het materiaal zeer bestendig is tegen zuren. In ons voedsel komen we vaak zuren tegen.
Veel RVS pannen worden ook wel “ edelstaal-pannen” genoemd, veel mensen denken dat dit dan om standaard RVS gaat, maar dat is niet zo. Edelstalen pannen worden, zoals de naam het al zegt, gemaakt van veredeld staal wat wordt verrijkt met diverse andere materialen om het roestvast / roestvrij te maken. Meest gebruikte term voor RVS is INOX.  Dit is een groep roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten. Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Inox wordt vaak “ roestvrij” genoemd, maar wordt door metallurgen liever “ roestvast” benoemd, omdat RVS mogelijk kan roesten. De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten: bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Dit roesten kan vermeden worden door een correct type RVS te kiezen (geen 304 bij aanwezigheid van halogenen) en het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. 
 

RELANCE

Na een vrij lange zoektocht stuitte ik op twee kookpannen van het merk RELANCE, geen onbekend merk in de wereld van pannen. De pannen betreffen een limited Edition. Ze zijn speciaal ontworpen om het 40-jarige jubileum van dit merk te vieren. Ze bestaan uit 18/8 HIGH GRADE roestvrij staal. Dit zijn staalsoorten met een austeniete kristallijne structuur waarvan het kristalrooster kubisch vlak gecentreerd is. Deze soorten bestaan meestal uit 70% van de totale RVS-productie, het heeft een maximum percentage van 0,15% koolstof, minimaal 16% chroom, en voldoende nikkel en mangaan om de austentistische  structuur onder alle mogelijke temperaturen te behouden. De 18/8 high Grade bevatten zo’n 18% chroom, en 8-10% nikkel. Deze 18/8 high Grade  RVS wordt meest toegepast in de horeca, vanwege de rots-vaste kwaliteit, het wordt dan ook wel “ horeca-kwaliteit” genoemd. Die moest ik dus hebben 😊 Het RVS is hoogglans gepolijst ( de zogenoemde stay-cool-methode) 
 
Het merk RELANCE is afkomstig van de fabrikant REDELAAR. De meeste pannen zijn in eigen beheer ontworpen en worden door verschillende fabrieken over de gehele wereld vervaardigd. Hierbij worden de nieuwste materialen en innovatie verwerkt op basis van de huidige GROENE norm. Het merk bestaat sinds 1972. Het bedrijf REDELAAR is een familiebedrijf. Momenteel wordt het bedrijf gerund door Marcel Redelaar, die in 2002 zijn vader opvolgde. Het bedrijf zit gevestigd in Rijswijk, en is dus van Nederlands komaf. 
 
De pannen die ik mocht testen, hebben een doorsnede van 18 cm en 20 cm. Fijne maten voor dagelijks gebruik, tenminste, wel voor mij. Ze zijn ontzettend fraai om te zien, ze zijn dan ook een ware “ Eye-catcher” op je fornuis. De handgrepen zijn lekker groot. Die handgrepen zijn overigens best uniek. De draadgreep heeft airpockets  waardoor het draad de pan niet raakt.. Dit zorgt ervoor dat de warmte minder tot niet naar de grepen stijgt waardoor je ze zonder ovenwanten van het vuur af kunt halen. Maar let op, gas pitten kunnen teveel boven de grepen vuren, waardoor de grepen ook heet kunnen worden. Ik heb daar zelf best veel last van ( ik kook op gas ) met al mijn pannen, ook gietijzeren. 
 
Er zit een handige maatverdeling in de pannen zelf. Dit maakt bijvoorbeeld water afmeten erg simpel. De deksels zijn erg stevig en robuust. Dit zijn nu nog eens deksels die je tegen elkaar aan kunt klappen om muziek te maken 😁 Ze kunnen tegen een stootje. Ook de deksels bevatten een mooie greep. 
 
De bodem is van het zogenoemde “ high-thermal coductivity” materiaal gemaakt. Dit staat voor de thermische geleidbaarheid ( warmtegeleiding ) van een materiaal Het is opgebouwd in een body van de 18/10 zuivere RVS. Daaronder wordt met zilver-poeder onder zeer hoge druk een dikke schijf aluminium geslagen. Zilverpoeder is ontzettend belangrijk voor de hechting en de perfecte smelt-verdeling. Onder de hoge druk zal het poeder totaal vloeibaar geworden wat zorgt voor een zeer goede hechtlaag . We kunnen het ook zien als het lijm tussen de RVS body en de dikke aluminium-schijf. Tevens is het een goede warmte geleider. De schijf is wel 1 cm dik, hij is extra dik gemaakt om goed te kunnen absorberen en te geleiden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om energie te besparen. Als de pan eenmaal goed is verhit kun je het vuur laag draaien, terwijl de werking van de hitte hetzelfde blijft als op een hoog vuur. Tot slot komt er een magnetische RVS kap omheen. Dit wordt met één grote klap op het aluminium geslagen ( bonding by impact ) Door de enorme klap verdwijnen oneffenheden en lucht onder de kap, wordt het oppervlak glad en kan daarom niet meer los gaan. 
 
 
De pannen zijn op iedere warmtebron te gebruiken. Dit maakt de pannen zeer universeel, zeker ook handig als je van gas op bijvoorbeeld inductie koken overstapt. Je kunt ze ook in de oven zetten. 
En last but not least: ze kunnen gewoon in de vaatwasmachine!  
Op de pannen krijg je maar liefst 10 JAAR garantie! Dat is echt een zeer lange garantie, wat voor mij een zekere betrouwbaarheid aantoont voor kwaliteit.

EEN MAAND GEBRUIK

Dit keer ging ik de pannen dus langer testen. Dit werd mij gevraagd, en ik vond het ook beter om ze wat langer intensief te gaan gebruiken, na mijn laatste fiasco met de keramische pannen-set. Na twee weken begon daaraan al van alles te rammelen en te krassen. Dat was een fikse domper. Grepen op deksels en aan de pannen lieten los, ik moest deze continu aanschroeven met een schroevendraaier. En ook kwamen er, voor mij onverklaarbare, krasjes en plekjes in de pannen. Ik heb ze uiteindelijk weggegeven, ik kon er niets mee. Het enige wat ik er prettig aan vond was de lichtheid. In vergelijking met de gietijzeren pannen was dat echt een verademing. 
 
Met het gewicht van deze RELANCE pannen zit het wel goed. Ze zijn niet zwaar, ook niet veder-licht. Maar voor mijn zwakke polsen een stuk gebruiksvriendelijker dan gietijzer. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor mensen die net als ik zwakke polsen / handen/ armen hebben. De pannen liggen ontzettend fijn “ in-de-hand” en de grotere grepen zijn absoluut prettig. 
 
Ik heb voornamelijk de 20 cm pan gebruikt. Deze pan heeft een ideale ruimte om mijn groente kort te koken, en om mijn veganistische gehakt-balletjes in te braden. De kleinere 18 cm pan heb ik voornamelijk gebruikt voor de kleinere dingetjes tussendoor: bijvoorbeeld snel even wat opwarmen, water koken enzovoort. 
 
De pannen staan zeer stabiel op het fornuis. Ik gebruik gas als hittebron, de pannen staan super stevig op de gaspitten. Helaas zijn ook deze pannen niet goed bestendig tegen hitte die rechtstreeks op de grepen wordt afgevuurd, zoals met gas het geval is. Dit is een nadeel van koken op gas. Dit treft niet alleen deze RELANCE RVS pannen, ook de grepen van gietijzeren pannen kunnen loeiheet worden. De grepen worden op mijn “ wok-pit” waar de meeste hitte uit komt, snel loeiheet maar zijn daar gelukkig erg goed tegen bestand. Dit heb ik speciaal getest. Ik heb de pan op de wok-pit gezet en op de hoogste stand. De vlammen schoten langs de pan rechtstreeks naar boven richtig handgrepen, die werden loeiheet, maar wel ongeschonden. De pannen zijn er ogenschijnlijk niet erg van onder de indruk 😁 Wel pannen-lapjes gebruiken dus! 
 
Ik heb de pan ook express / per ongeluk uit mijn handen laten kletteren 🥴 Dat vond ik echt best even eng. Ik ben net zo blij met mijn pannen….maar ik wilde deze test ook echt doen. Als je gietijzer laat kletteren, heeft alleen je vloer daar last van, de pannen zelf zijn daar niet van onder de indruk.En alhoewel ik eerder mijn WMF pan echt per ongeluk uit mijn handen liet vallen, zonder kleerscheuren, vond ik het best even spannend wat RVS doet als het onverhoeds  op de grond klettert……Gelukkig doorstond de RELANCE de test met glans! 😁 Geen schrammetje, geen krasje, alles zat er nog aan. Niets zat los, ook de grepen zaten nog net zo vast als voor de smak op de grond. De foto hierboven is een actie-foto van de val. De pan stuiterde lekker op de vloer, maar had geen schrammetje en / of deukje. 
 
Dit is de binnenzijde van mijn 20 cm pan na een maand intensief gebruik. Ik heb het vier weken lang IEDERE DAG tenminste één keer per dag op het vuur gezet. Regelmatig twee tot zelfs drie x per dag. Ik heb erin gekookt, gebakken en gebraden. Een keertje was er wat aangekoekt aan de bodem, mijn veganistische gehakt-balletjes gingen wat te snel 😆 Maar schoonmaken is totaal geen probleem. Ik heb met mijn afwas-borstel en wat ecologisch afwasmiddel de aangekoekte laag in no time weg gepoetst. 
 
 
Schoonmaken deed / doe ik overigens altijd handmatig. Ik heb geen vaatwasser ( ben ik nu uniek? 😕) en was alles handmatig af met hooguit wat afwasmiddel. Ik gebruik een zachte afwasborstel, en bij hardnekkig vuil een katoenen doek. Ik gebruik GEEN AGRESSIEVE reinigingsmiddelen, en al helemaal geen schuursponsjes e.d. Alhoewel ik zomaar denk, dat deze pannen daar prima tegen zijn bestand. 
 

MIJN EINDOORDEEL:

Ik ben meer dan onder de indruk. Ik kook met heel veel plezier met deze pannen, en dat is toch ook wel iets dat telt. Ze zijn robuust, super-mooi om te zien, en ze doen wat ze beloven. Het zijn zeer gezonde pannen. Er komen geen giftige stoffen vrij, en de pan is zodanig opgebouwd dat het energie bespaart. Daarnaast zijn ze oer-sterk, wat het duurzame pannen maakt. 
Zijn er dan echt geen nadelen? Nee, sorry ik heb mij rot gezocht. Specifiek gekeken naar het gedrag van de pannen in gebruik. Maar ze laten nergens steekjes vallen. Of los 😅 
Ik ben meer dan tevreden, ik ben echt BLIJ met mijn nieuwe aanwinsten. Het koken van de kilo’s groente iedere dag gaat zo een stukje sneller en makkelijker. Ik hoef niet steeds wat aan te schroeven, op te passen met oppakken en afgieten, alles verloopt soepel. Super-pannen! Een aanwinst voor de kook-liefhebber! 

WAAR VERKRIJGBAAR?

Deze Relance limited edition 40 pannen zijn verkrijgbaar in de betere kookwinkels en on line. Meer info: www.redelaar.nl

 

Notificatie: ik ontving de pannen gratis  en vrijblijvend ter beoordeling. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm van inkomsten. Dit artikel is 100%  onafhankelijk geschreven. 

3 Reacties op “Review RELANCE 40-limited edition RVS pannen…..hoe zijn ze na een maand intensief gebruik?

 1. Drie dingen: je gebruikt nooit iets in je pannen… roer je nooit dan? En nee, je bent niet de enige zonder vaatwasser, ik heb nooit de meerwaarde ervan ingezien. Heb er trouwens ook geen plek voor, nou ja, als ik perse wil misschien. Maar ik vind het ondingen. Als laatste wil ik erop wijzen dat vlammen onder de pan horen, als ze om de pan heen komen, staat de gaspit te hoog. Is nog gevaarlijk ook én onnodig.
  Jammer trouwens dat de pannen geen glazen deksels hebben, dan kun je zien of de inhoud al bijna kookt…

 2. Nel
  Als het kan zou ik ook kiezen glazen deksels. Of een deksel die op de pan blijft en dan toch kunnen afgieten zonder dat je de van de pan moet tillen waardoor er veel stoom vrij komt.

 3. Ook ik was niet tevreden over de keramische pannenset.
  Nu een RVS pan van relance aangeschaft om uit te proberen.
  Tot nu toe bevalt deze pan me zeer goed.
  Vraag me alleen af of het veilig is dat er nikkel in de pan is verwerkt.
  En kan ik met een RVS staafmixer in deze pan mixen of geeft dat schade aan de bodem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *