Review Siliko-Mart baklint

Onlangs was ik op een evenement in “ het Kookpunt” te Rotterdam, waar ik mijn boeken mocht komen promoten. Daarnaast werd mij gevraagd of ik het ook leuk zou vinden om een geheel nieuwe bakvorm te demonstreren. In het kort werd me verteld dat het ging om een nieuwe bakvorm die op de Nederlandse markt is gebracht, waarbij je de bakvorm kleiner en groter kunt maken, op de gewenste maat. Ik had een totaal andere voorstelling in mijn hoofd gecreëerd, ik stelde mij een gewone ronde bakvorm voor met daarin wat delen om de maat te bepalen…Hoe anders  was de werkelijkheid! Het bleek een totaal andere vorm te zijn, gemaakt van siliconen, en niet in ronde vaste vorm. Ik was direct erg enthousiast, wat was dit voor leuks? Ik ben er direct mee aan de slag gegaan, en bakte uiteindelijk een verrukkelijk taartje in de vorm van een puzzelstukje 😉 

Kookpunt gaf mij de gelegenheid om deze zeer bijzondere vorm te reviewen! 

IMG_9036

WAT IS HET?

SilikoMart is een vrij bekend merk in het land van de siliconen vormen. Het Italiaanse merk staat bekend om de meest hoog haalbare kwaliteit en duurzaamheid. De “ free bake” vorm is eigenlijk geen vorm, maar een lang baklint, waarin onderaan magneten zijn aangebracht. Deze magneten hechten zich aan de bakplaat vast, waardoor je het lint in allerlei mogelijke bochten en maten kunt stellen. Alles is mogelijk, van rare kronkels tot een mooi hart. Mede dankzij de vier bijgeleverde kartonnen mallen kun je het baklint perfect shapen in een hart, of een ster, een rondje of vierkant. De magneten hechten zich zo sterk vast aan de bakplaat, dat er geen vloeistof onder het baklint uitloopt. 

IMG_9037

Het silicone materiaal is van meest duurzame en hoogwaardige kwaliteit. Het materiaal is 100% veilig en geschikt voor temperaturen tot 230 graden.  Het geeft ook geen vervelende geur vrij tijdens het bakken. 

Velen vragen zich af wat het verschil nu precies is tussen de siliconen vormen die je in een gespecialiseerde kook/bakwinkel kunt kopen tegen vrij hoge bedragen, of de siliconen vormen verkrijgbaar bij discountwinkels zoals Action, waar je ze werkelijk voor een habbekrats kunt kopen. 

Deze zeer goedkope producten bestaan vrijwel nooit uit 100% siliconen, maar bestaan uit een vulling met daaromheen een siliconen laagje. Deze vullingen staan nogal ter discussie, en terecht. Het kan schadelijk zijn. Je kunt “ nep-siliconen” gemakkelijk herkennen met dit slimme trucje: draai het siliconen een paar slagen, slaat het wit uit, dan kun je het beter weer terugleggen in het schap. De nep-siliconen geven overigens ook zeer snel die bekende chemische geur af tijdens het bakken. 

Siliconen heeft erg veel voordelen. Je hebt in feite geen bakpapier en/of boter voor invetten nodig, al wordt het voor het eerste gebruik wel aangeraden. Het blijft niet plakken aan het baksel, mits je het direct uit de oven al los wilt trekken. Laat het kort afkoelen. Het is zeer eenvoudig om te reinigen, het vuil laat onder enkel de hete kraan direct los. Je kunt het baklint het beste met de hand omspoelen, eventueel met wat afwasmiddel. 

SAM_6588

DE TEST

Ik besloot een ontzettend simpel recept te gebruiken. Vijf bananen ( gepureerd) enkele druppels stevia ( chocoladesmaak) een eetlepel wijnsteenbakpoeder en 75 gram kokosmeel. Voor een lekkere topping heb ik twee bananen met drie eetlepels cacaopoeder en twee druppels stevia chocolade gepureerd. 

Het is belangrijk, dat je een bakplaat hebt die magnetisch werkt, gelukkig zijn vrijwel alle gangbare bakplaten geschikt. Tijdens mijn demonstratie op het evenement heb ik hetzelfde simpele recept gebruikt, en daaronder geen stukje bakpapier gelegd. Ik merkte tijdens het evenement na het bakken dat alles wel een klein beetje op de bakplaat bleef kleven. Ik heb er dit keer een stukje bakpapier onder gelegd, het baklint nam niets in zijn magneetkracht af, wat zeer fijn is. Je kunt de bodem ook wat licht insmeren met kokosolie. Nadat ik alles in de vorm mooi heb verdeeld, ging het de oven in, die ik had voorverwarmd op 190 graden, het koste ongeveer 25-30 minuten om goed te garen. Het is echt opmerkelijk hoe makkelijk het werkt. Dit bespaart je absoluut tijd. Het lint hecht zich direct vast op de bakplaat. Ik heb er een beetje een fantasie-vorm van geboetseerd 😉 Geen idee waar het op moet lijken, maar wat maakt dat uit! Dat is juist het grappige aan dit baklint, je kunt volledig losgaan met je fantasie en je hebt er echt nog lol in ook. Dit baklint is absoluut een tophit onder kinderen, ik zie het geschater en het plezier al voor mij als zij het baklint in hun eigenwijze vormen slapen 😉 

SAM_6590      SAM_6591

Tijdens het bakken bleef het baklint geurloos, en voerde de heerlijke geuren van banaan en cacao de boventoon Het taartje kwam er net zo heerlijk en smeuïg uit als mijn eerste baksel tijdens het evenement! Heerlijk ! Het bakpapiertje op de bodem was ook absoluut geen overbodige luxe, want er waren dit keer geen kleef-drama’s. 

SAM_6602

De volgende test wilde ik doen met een malletje. Ik koos voor het vierkante malletje. Op internet zijn er diverse instructiefilmpjes te vinden hoe je het baklint om een malletje heen vouwt. Het ging mij vrij gemakkelijk af. Het is ontzettend flexibel en het is geen moeite om het baklint om het malletje heen te vouwen. 

Ik besloot een makkelijke taart te bakken, van noten, zaden, en pitten, met daarop een zeer vloeibare topping van gepureerd banaan met veel melk. Dit, omdat ik wilde testen, of het vloeibare niet onder het baklint uit zou lopen. De zeer vloeibare topping bleef netjes in de vorm. Wat verse aardbeitjes erop en de oven in……Na het bakken heb ik de taart ongeveer 25 minuten af laten koelen. Hoe langer je alles af laat koelen, hoe gemakkelijker het baklint loslaat van je baksel. Wederom weer een zeer geslaagde test, de taart was verrukkelijk en is hier zeer snel opgegeten 😉

SAM_6613

VOOR/NADELEN:

Om heel eerlijk te zijn, kan ik geen enkel nadeel bespeuren. Wel erg veel voordelen:

– Het baklint is multi inzetbaar. Dit betekent dat je eigenlijk geen andere bakvormen meer nodig hebt, want het baklint is werkelijk in iedere positie te stellen, of je nu cake wilt maken of taart. De aanschafprijs is even slikken ( 49.90) maar uiteindelijk ben je meest goedkoop uit, omdat je geen andere bakvormen meer nodig hebt! 

– Het is erg ruimtebesparend op te bergen. Geen gedoe meer met gestapelde bakvormen die om de haverklap omvallen.

– Ontzettend fijn en eenvoudig om te reinigen. Geen geschrob meer , maar enkel omspoelen en indien nodig, een beetje afwasmiddel gebruiken.

– Het baklint staat garant voor uren kinder-plezier in de keuken, samen met mama! 

– Je bakt gezond. Je hebt geen invetten meer nodig, een stukje bakpapier volstaat onder het baklint. 

– Geen gedoe met roestende bakvormen. Het baklint is 100% onderhoudsvrij. 

De Siliko-Mart kost 49,90, en is direct te bestellen via deze bestellink.

Ook verkrijgbaar bij KOOKPUNT te Rotterdam. Daar vertellen ze je graag meer over deze handige tool in je keuken! 

Een reactie op “Review Siliko-Mart baklint

  1. Hoi, lijkt met inderdaad super in gebruik. Toch blijf ik zitten met de vraag of het materiaal siliconen…..
    siliconen, griezel, de griezel ik denk aan borstimplataat, nou niet ook iets zal “uitademen” in het bakproces. We waren ook eens enthousiast over Tefal. Brr, kankerverwekkend weten we nu.
    Dank je zeer voor je revieuw. Altijd weer een produktinformatie kadootje.
    Wat me stoorde is je indirectie relatie naar vet als zijnde ongezond. Maar dit terzijde.
    Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *