Review SOOF limonadesiropen

We hebben weer een nieuwe limonadesiroop voor het grijpen . Ook deze nieuwe siroop zegt een zeer gezond alternatief te zijn op reguliere en suikervrije limonadesiropen. Het heeft een opmerkelijke naam en de fles is al even opmerkelijk te noemen. SOOF heeft er in ieder geval werk van gemaakt. Ik werd erg nieuwsgierig en besloot een van de verdelers een mail te sturen. Zij waren bereid, om mij wat toe te sturen voor een review. 

IMG_2860

WAT IS SOOF?

SOOF is een kers-vers nieuw merk, wat op de markt is gezet door Nicole Horsmans, en medeoprichter Daan Harterink. Nicole heeft als inkoper in de retail gewerkt. Zij ging in haar eigen keuken aan de slag met allerlei soorten fruit, kruiden en groenten op zoek naar de ideale mix om siroop van te kunnen maken. Zij was, net als ik overigens, al tijden stomverbaasd, dat er nog geen limonadesiroop op de markt is gezet die enkel uit fruit, groente en kruiden bestaat. Want, zo zegt zij, iedereen kan dit thuis zeer gemakkelijk maken. In Oktober 2017 werd SOOF gelanceerd. Zij noemen het zelf “ grote-mensen-limonadesiroop”. Over de fles is ook erg goed nagedacht. Horsmans en Harterink hebben veel aandacht besteed aan de uitstraling van de fles en that shows. Ik vind het een prachtige fles. En….VAN GLAS! Iets waar ik persoonlijk al meteen erg blij van kan worden. De productie van glas is duurzamer, maar ook duurder in productie. Dapper, dat hiervoor toch is gekozen.  Er zijn als startend bedrijf enorm veel risico’s genomen. Waar ik bewondering voor kan hebben, in deze pittige tijden. De minimale productie van SOOF was 100.000 flessen. De eerste flessen zijn via crowdfunding verkocht, maar inmiddels druppelen de eerste flessen ook binnen bij winkels als Marqt, de Bijenkorf en diverse horecagelegenheden. Een kwestie van tijd voordat ze ook in de supermarkt verkrijgbaar zijn? Er zijn vier smaken verkrijgbaar:
IMG_2863
– wortel, gember en appel
IMG_2864
– citroen, munt en appel
IMG_2862
– blauwe bes, zwarte bes, lavendel en appel
IMG_2861
– zoete aardappel, kaneel en appel
Opvallend is dat in iedere smaak in basis ( geconcentreerd) appelsap is gebruikt. Dit geeft een zeer zoete smaak.
IMG_2857

DE SIROOP

De siropen bestaan uit geconcentreerde fruitsappen, kruiden en groenten. De formule is wellicht niet uniek, maar de samenstelling van SOOF wel. Er zit namelijk niets MEER in dan deze drie ingrediënten. Geen andere bewaarmiddelen, suikers, additieven, kunstmatige zoetstoffen, zelfs geen steviolglycosiden. Er zitten vrijwel geen vezels in. Dit zou je mogelijk kunnen verwachten bij een siroop uit groenten, maar bij navraag bij de leverancier bleek dat er nauwelijks sporen van vezels aanwezig zijn, wat ik persoonlijk best een klein beetje jammer vind. Het had de siroop nét even wat meer bijzonder gemaakt. De siroop wordt in basis dus gemaakt van fruitconcentraten. Dit wordt gedaan, door het sap uit de groente en fruit te persen, en het sap vervolgens in te koken. Wat je overhoudt is een dikke brij. Komt het je misschien wat bekend voor? Dat kan kloppen: want in basis is dit niets meer of minder dan DIKSAP , maar dan met groente en kruiden als extra toevoeging.  Laten we een closer look nemen op de variant wortel-gember-appel. Wat zit erin?
GECONCENTREERD APPELSAP 90% : zoals ik reeds vermoedde, wordt appelsap als zoetstof gebruikt in basis.
GECONCENTREERD WORTELSAP 7%: geen commentaar
GEMBERPUREE 3%: geen commentaar
That’s it.
De andere drie smaken bevatten feitelijk hetzelfde, alleen met andere soorten fruit, groenten en kruiden. Dit kun je ook terugzien in de voedingswaarden. Het suikergehalte verschilt wel per smaak:
– wortel, gember en appel : per 100- ml bereid 9,4 gram
– citroen, munt en appel : per 100 ml bereid 8,2 gram
– blauwe bes, zwarte bes, lavendel en appel: per 100 ml bereid 8,4 gram
– zoete aardappel, kaneel en appel: per 100 ml bereid:7,2 gram
Schermafbeelding 2018-04-07 om 03.58.09
Wat zijn de voedingswaarden van de door mij beoordeelde smaak?
Die liggen logischerwijs ook zeer laag, behalve de suikers. Per 100 ml 9,4 gram. Dat is best pittig, maar het zijn GEEN VRIJE ( toegevoegde) suikers en daarom altijd een beter alternatief op andere siropen met vrije toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen.
Wel moet zeer goed worden gerealiseerd dat het OOK SUIKER betreft en daarom ook zuinig mee moet worden ongesprongen. Het bevat nauwelijks andere voedingswaarden zoals eiwitten ( 0,2 gram per 100 ml bereid ) en vezels, waardoor de suikers ook directer worden opgenomen. Ook heeft de drank een invloed op het tandglazuur. Ik adviseer daarom de drank sowieso via een rietje te drinken.

IMG_2858

De test

Ik ben zeer te spreken over de fles. Dat is een eye-catcher en omdat het van glas is, kun je de fles lekker door recyclen/gebruiken. Ik vind het dapper, dat hiervoor gekozen is. Echter moet de consument hieraan wel meebetalen in de verkoopprijs, maar eerlijk gezegd heb ik dat er best voor over. Glas is duurzamer en daar heb ik meer voor over.
Ik heb vier flessen ontvangen van www.puregeneraties.nl, zij zijn een verdeler van de SOOF siropen, en runnen workshops, en verzorgen blogs en recepten. Ik vond het zonde om alle flessen meteen te openen, en heb mij daarom beperkt tot een smaak waar ik, als zoete-aardappel-freak, het meest nieuwsgierig naar was: de zoete aardappel, appel en kaneelsmaak.,
IMG_2855
De substantie lijkt heel erg op diksap. Het is een dikke, mierzoete brij. Gebruik dus per glas niet teveel, want het is echt zeer geconcentreerd spul. Het lost goed op met koud water.
IMG_2856
De smaak………MIERZOET. Daar schrok ik zelfs van, als zoetekauw. Ik vond de drank wel heel erg lekker. Het smaakt ontzettend bijzonder. Maar ik vind het echt erg zoet, terwijl ik maar een drupje siroop heb gebruikt. Dit vind ik een beetje jammer, wamt wellicht kan een beetje minder appelconcentraat het suikergehalte ook een paar tandjes lager zetten. Resumerend: absoluut niet vies, maar wel een beetje té zoet, zelfs voor de zoetekauw.
IMG_2865
Ik heb zo weinig gebruikt, dat de kleur ook transparant is. Gebruik je meer, zoals bijvoorbeeld op vele promo en persfoto’s is te zien, wordt de kleur een beetje hetzelfde als sterk getrokken thee. De geur vond ik lekker. Geen chemische geurtjes.,
IMG_2866
Ik heb de drank in één keer gedronken. Later nam ik nog een glas van de siroop nadat hij enkele uren gekoeld in de koelkast heeft gestaan. Koud vond ik de drank lekkerder. Lekker fris en de zoete smaak was wat gedempt.

VOOR EN NADELEN?

Eerst maar de voordelen:
– de glazen fles, die zo fraai is dat je hem goed kunt door gebruiken
– weinig ingrediënten,
– perfect alternatief op andere siropen en diksappen
– weinig nodig, zuinig in gebruik
De nadelen:
– de suikers. Die zijn echt best hoog, al komen deze uit natuurlijke bronnen. Omdat er verder geen andere noemenswaardige voedingsstoffen in zitten worden deze suikers net zo snel opgenomen als gewone vrije ( toegevoegde) suikers.
– het is prijzig: per 340 ml 3,99. Daar moet wel de kanttekening worden gemaakt, dat je zeer weinig nodig hebt en dus vrij lang doet met een fles.
– Door de suikers en de dikte van de siroop, geen goede drank voor het gebit.

WAT KOST HET EN WAAR TE KOOP?

De flessen bevatten 340 ml en kosten 3,99. Ze zijn op dit moment nog niet goed en overal verkrijgbaar, maar je kunt al aardig terecht bij verschillende verdelers. Je kunt ze bijvoorbeeld bestellen, door HIER TE KLIKKEN. In de supermarkten zijn ze nog niet te vinden, maar wellicht is dit een kwestie van tijd. Wel zijn ze verkrijgbaar bij de natuur-supermarkt Marqt.
 IMG_2881

Soof versus homemade Soof

Ik kon het uiteraard niet laten, om de meest bijzondere variant van de vier, de zoete aardappel/kaneel/appel na te maken. Ik was erg benieuwd, of het ook net zo lekker zou smaken, maar dan zonder de appelconcentraat, dus met veel minder suikers. Je kunt het etiket zeer gemakkelijk van de fles pulken, wat erg fijn is m de fles door te gebruiken. Achter het etiket kwam een zeer donkere vloeibare massa tevoorschijn. ( zie foto hierboven) Ik heb drie grote zoete aardappelen in de schil in de slowjuicer uitgeperst, het sap in een pannetje gedaan, samen met een flinke eetlepel stevia  sweet Xtra, en een eetlepel ceylon kaneelpoeder. Dit heb ik ongeveer 45 minuten laten inkoken, tot de massa dik ( tot diksap) werd.

IMG_2880

Na afkoelen heb ik ongeveer een eetlepel van de diksap in een groot glas gedaan en opgeschonken met koud water. Voor de zekerheid even nog kort door geroerd. Het resultaat is verrassend. Superlekker, minder zoet en…..zeer weinig suikers. Omdat ik het heb gemaakt uit verse zoete aardappelen kan ik geen exact kloppende voedingswaarde geven, maar mijn schatting zal extreem dichtbij liggen. Ik schat het suikergehalte per glas genomen ( 300 ml) op nog geen gram suiker. Bovendien blijven er ietsje meer vezels en vitaminen en mineralen aanwezig, omdat de slowjuicer troebel perst.

IMG_2882

Notificatie: ik heb vier flessen gratis ontvangen via www.puregeneratie.nl. Dit is vrijwillig gedaan. Er zijn geen commerciële doeleinden of inkomsten mee gemoeid. Ik dank ” pure generatie” voor hun attente medewerking aan dit review. 

4 Reacties op “Review SOOF limonadesiropen

  1. Mooi toch dat je dit aangeboden hebt gekregen? Je hoeft je daar niet voor te verantwoorden, hoor! Je bereikt veel mensen en wat ze er mee doen, moeten ze lekker zelf weten!
    Ik ben blij met dit soort tips!!!

  2. Nou ik zeker ook hoor Monique!

    En alle oordelende of andere hele negatieve reacties, voortaan gewoon negeren…dan wordt je er ook niet boos en/of verdrietig van…en dan geef je het ook geen podium!

    Heb een fijne dag!????⚘????

  3. Ik kwam soof tegen in de kookwinkel. Iets duurder. Smaak wortel appel gember. Smaakt meer naar wortel dan naar appel. Erg lekker. En zeker als je het niet iedere dag drinkt een mooi alternatief.

  4. Ik kwam het tegen bij de Sligro, lemon, mint, appel, meteen een fles meegenomen en ik moet zeggen 1 drupje is al genoeg om water lekker te maken.. bij mij;volgende bezoek bij de sligro ga ik zeker andere smaken meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *