Review Sukrin producten

Kort geleden werd ik benaderd door Sukrin. Geen onbekende voor mij. Ik was erg verbaasd, want het “ tijdperk Sukrin” had ik al lang achter mij laten liggen. Maar er bleken veel verschuivingen plaats te hebben gevonden, en er was sinds 1 Januari 2016 een nieuwe eigenaar voor Sukrin-Benelux. Dit veranderde voor mij de zaak compleet en stond ik uiteraard open voor een vervolggesprek, die er vrij snel kwam. 

MIJN GESCHIEDENIS MET SUKRIN

Mijn trouwe fans weten dat ik in mijn beginperiode ben opgestart met Sukrin. Toen ik mijn allereerste basiskookboek ( stamt alweer uit 2012/2013) begon, was ik naarstig op zoek naar goede, 100% natuurzuivere, pure en 100% meukvrije suikervervangers. Het was voor mij erg belangrijk, dat ik met suikervervanging ging werken die geen enkele invloed had op de bloedsuikerspiegel. Ik werkte destijds al met stevia, maar dit kreeg erg weinig positieve reacties onder mijn testers, die mijn recepten testte op smaak en structuur. Veel gehoorde “ klacht” was toch die dropachtige, bittere, “ andere” smaak. Ik ben verder gaan zoeken en kwam terecht bij Sukrin. Ik nam contact op met Benvital, de leverancier voor Sukrin in de Benelux. Zij waren direct enthousiast over mijn project en besloten mij te sponsoren. Ik ben gaan inlezen over erythritol, en deed veel research naar de variant die Sukrin gebruikt voor hun producten. Ik ben de toegestuurde producten ook gaan testen in mijn recepten en dit bleek ook een “ schot in de roos”. De smaak was vele malen minder bitter en “ aanwezig”. Alles wat ik vond in mijn research was zeer positief. Ik heb hierover een artikel geschreven, klik hier om naar het artikel te gaan. 

Nadat mijn boek uitkwam, was er ook erg veel kritiek. Veel mensen vonden Sukrin dubieus, het zag er té chemisch uit en de verhalen op internet over erythritol ( uit China) waren nu ook niet bepaald positief, noch negatief, overigens. Toch werd Sukrin na de golf van kritieken, geaccepteerd, en terecht: het is een goed product, en absoluut een zeer gezond alternatief voor suiker. Ik heb in die periode zwaar onder vuur gelegen, ben bespuugd, vernederd, uitgescholden en voor weet-ik-niet-wat uitgemaakt. Gelukkig bleef ik bij mezelf en is deze storm vanzelf weer gaan liggen, en kwam er ruimte om echt kennis te maken met Sukrin. Ik ben in die periode gaan samenwerken met Benvital, in ruil voor producten. Sukrin was in die periode nauwelijks bekend en dus amper verkrijgbaar, maar na het uitkomen van mijn boek werd de verkrijgbaarheid beter, en kwam Sukrin een klein beetje beter tot zijn recht. 

De samenwerking met Benvital begon scheurtjes te vertonen toen ik met allerlei suggesties aan kwam zetten. Omdat mijn facebookgroep in die periode erg groeide, kon ik ook goed peilen hoe Sukrin in de markt lag. Ik kreeg veel vragen over Sukrin, die ik ook voorlag bij Benvital, om het product te verbeteren. Een zeer hekel punt was de verpakking. Deze was ( en is) veel te luxe voor de doelgroep. In Oslo en omstreken, waar Sukrin vandaan komt ( Sukrin is een merknaam wat valt onder Funksjonell Mat) kun je erg veel Sukrin producten gewoon in supermarkten kopen. Daar is het net zo gewoon als suiker. De verpakkingen wegen daar niet zo zwaar, als in Nederland. Hier willen we toch om iets wat puur en natuurlijk is, een puur en natuurlijke verpakking. Dit heb ik destijds ook meerdere malen aangekaart bij Benvital, wat zich uiteindelijk ontpopte in een aantal discussies. Ook heb ik gevraagd, om de samenstelling te verbeteren van de Sukrin “ Gold” variant, waar we Tagatose en moutextract tegenkomen. Ik heb ook diverse keren geprobeerd om de verspreiding van Sukrin te verbeteren, omdat de meeste vraagstelling ging over waar het verkrijgbaar was. Hier werd helaas weinig tot niets mee gedaan, terwijl de vraag dankzij mijn boeken steeds groter en groter werd. In diezelfde periode kwam ik in contact met een bedrijf in België waarmee een samenwerking begon, op basis van sponsoring. Hun stevia varianten  waren zuiver. Ik heb een poos met dit bedrijf samengewerkt maar ook dit is begin dit jaar gestopt. Omdat ik steeds tegen een muur opliep bij Benvital, ben ik destijds in gesprek gegaan met het bedrijf in BE om eens te kijken of zij geen erythritol suiker en een poedersuiker op de markt kon zetten. Zij is daar meteen mee aan de slag gegaan, en heeft flink geïnvesteerd in deze twee nieuwe producten. Dit resulteerde in een erythritol suikervariant en een stevia poedersuiker.Precies hetzelfde als Sukrin ( rood) en stevia poedersuikeris gemaakt van steviolglycosiden in plaats van erythritol, waarvan de Sukrin poedersuiker-variant wel van is gemaakt. Nu ik eindelijk mensen direct kon doorsturen voor erythritol suiker werd de samenwerking met Benvital ook beeíndigd. Dat was voor mij zo’n beetje het einde van Sukrin. Alhoewel ik nog steeds 100% achter het product sta, werk ik nu met www.greensweet-stevia.nl

En toen werd ik dus benaderd door Walter. Hij vertelde mij, dat hij per 1 Januari 2016 Benvital heeft overgenomen en van plan is een doorstart te maken om Sukrin ook in de Benelux beter op de kaart te zetten. Benvital, en ook de website, is ter ziele.  Hij vertelde enthousiast over zijn plannen. Ik werd meteen enthousiast, en ben oprecht blij dat Sukrin eindelijk tot zijn recht gaat komen. Er zijn inmiddels wat producten bij gekomen, en sommigen zijn wat verbeterd. Walter vroeg mij of ik misschien interesse had om al deze producten uit te proberen. Dat vind ik een erg leuke uitdaging. Ik ben erg benieuwd of de producten mij nog steeds bevallen, of de nieuwe samenstellingen echt een verbetering zijn en vooral, of we Sukrin weer kunnen verwelkomen in Nederland. 

DE PRODUCTEN

Ik kreeg een enorme doos vol toegestuurd. Sommige producten waren mij bekend, met name de suiker-varianten. Maar ik kreeg ook vele andere, voor mij nieuwe producten toegestuurd, waaronder chocolade reepjes, cake en broodmixen, en iets waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben geworden: twee flesjes “ stroop/honing/siroop” vervangers! Na de eerste bestuderingen van de verpakkingen vielen er al meteen wat producten af. Zoals de zakjes “ cake-in-a-cup” die aardig vol zit met meuk, en bovendien in de magnetron gemaakt moet worden. Voor mij meteen een “ no-go”. Ook diverse pakken broodmixen en een mix voor een cheesecake vielen af. Toch bleef er meer dan genoeg over om te reviewen en te testen! 

SAM_4554

BROODMIX MET ZONNE-EN-POMPOENPITTEN

Mijn allereerste test is de zak broodmix. Dit is een kilozak, met een mix van zaden en pitten. Je hoeft er enkel wat water aan toe te voegen, en 70 minuten in de oven te zetten. Wat zit erin?

Zaden en pitten ( zonnebloempitten, sesamzaad,pompoenpitten) psyllium/vlas, vezels uit suikerbiet en erwten, fiberfin ( kom ik later in dit review uitgebreid op terug) resistent zetmeel, Sukrin erythritol suiker, en als rijsmiddelen natriumbicarbonaat, dinatriumfosfaat en natriumarm zout ( natriumchloride + kaliumchloride)

An sich dus geen erg rare ingrediënten. En ook fijn: een erg kort rijtje aan ingrediënten. De vezels zijn gehaald uit suikerbiet en erwten, wat vaak gebeurt. We kunnen bijvoorbeeld erg veel vezel supplementen kopen die zijn gemaakt op basis van natuurlijke vezels uit suikerbiet. Vezels worden bijvoorbeeld ook erg vaak gehaald uit appels. Op de zak staat dat je één derde deel van het meel moet mengen met 400 ml water. En dit moet je 5 minuutjes laten staan. De ovenstand moet op 175 graden en het brood heeft 70 minuten baktijd nodig. Al na vijf minuten merkte ik dat het aanvankelijk nog papperige deeg verandert in een stevig mooi deeg. Dit kan mooi in de bakvorm worden gestort en hup, de oven in. De bakgeur was heerlijk. 

sukrin zaden:pittenbrood 3

En zie hier het resultaat. Ik heb een wat té groot bakblik gebruikt waardoor het brood wat platter is gebakken in plaats van hoog, maar het brood was van binnen goed gaar, En hoe smaakt het? Ik kan niet anders zeggen dan HEERLIJK. Zeker als het brood nog warm is met een mespuntje homemade bananen chocopasta een ware traktatie. Ik vond de mix bijzonder makkelijk in gebruik, het is echt letterlijk water erbij en hup de oven in. Geen gedoe met kneden of een lange rijstijd. Nu gaat mijn voorkeur daar nog gewoon naar uit, maar zeker voor de snelle door-de-weekse broden is dit erg geschikt. Leuke bijkomstigheid: het brood is koolhydraatarm, en uiteraard geen gluten. Daarnaast bevat het ook geen gist.  Nadeel: de prijs: voor een kilozak betaal je 21.95. Daar haal je ongeveer drie broden uit. Er zijn ook verpakkingen verkrijgbaar met minder inhoud. Deze broodmix krijgt van mij tien thumbs upp! 

sukrin chia:hennepzaadbrood 1

BROODMIX MET CHIA EN HENNEPZAAD

De volgende broodmix die ik ging testen was de mix van chiazaden en hennepzaden. Ook deze mix bevat geen gluten, is koolhydraat-arm, en bevat geen zuivel , gist en/of soja. Wat zit erin?

Vezels (van suikerbiet, chichorei en erwten), Sukrin Fiberfin (resistent maiszetmeel), zaden (zonnebloem, sesam en vlas), erwt proteïne, hennep proteïne, erythritol, chia meel, mineraal zout (sodium- en kaliumchloride), rijsmiddelen (bicarbonaat, glucono delta-lactone). 

Ook hier geen “ wilde” ingrediënten, en een zeer kort gehouden lijstje. Daar hou ik van 😉 De werkwijze van dit brood is eigenlijk hetzelfde als het pittenbrood. Ook water toevoegen, oven op 175 graden en 70 minuten bakken. 

sukrin chia:hennepzaadbrood 2

Ook dit brood kwam heerlijk geurend mijn oven uit. Erg lekker, smeuïg van structuur en heerlijk als het nog warm is. Ook hier kan ik niets anders dan tien dikke thumbs upp voor geven! Het pak broodmix bevat 210 gram en is goed voor één brood. Kosten: 6,95 ( en dus ook erg nadelig duur! )

sukrin haverbolletjes 2

PROTEINE BROODMIX

De volgende test was bestemd voor de zogeheten “ proteïne broodmix”. En pak broodmix goed voor één groot brood van ongeveer 600 gram. Deze mix is bedoeld voor mensen die graag zo koolhydraat-arm mogelijk willen eten. Het is tevens, net als de andere broodmixen, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen soja. Ook hier de bekende bereidingswijze van enkel 400 ml water toevoegen en op 175 graden afbakken in de oven. Ik besloot er broodjes van te maken in plaats van een brood. Daarbij heb ik wat druppels pure vanille extract toegevoegd, en een theelepel ceylon kaneelpoeder. Op de broodjes heb ik een laagje zwart sesamzaad gestrooid. De baktijd voor de broodjes is aanzienlijk korter dan een brood, scheelt zeker de helft. Wat zit erin?  

Meel (van sesamzaad, amandelen, haver), eipoeder, vezel (psyllium, erwten), erwten eiwit, zoetstof erythritol (Sukrin), rijsmiddelen (bicarbonaat, difosfaat) en mineraalzouten (natriumchloride, kaliumchloride).

Ook hier weer een heerlijk kort lijstje zonder meuk. Tijdens het bakken kwam er een goddelijke geur uit de oven, waar je spontaan honger van krijgt. De broodjes zijn verrukkelijk, luchtig van structuur en lekker mals. Ook hier: per pak 6.95 en dus erg prijzig. Maar wel de moeite waard: van mij krijgt het ook tien dikke thumbs upp! 

SAM_4544

MANDELMEL ( amandelmeel)

Over naar de meelsoorten. Sukrin heeft vier meelsoorten in hun assortiment, en daarnaast een vezel soort ( kom ik later op terug) Ik kreeg de mandelmel ( amandelmeel) en de kokosmeel en de sesammeel toegestuurd. Er is ook nog een pindameel verkrijgbaar. Zo op het eerste gezicht zou je denken, dat er niets bijzonders aan deze melen te ontdekken zijn. Het lijken gewone gangbare meelsoorten die we tegenwoordig ook in de meeste bio/gezondheidwinkels en zelfs supermarkten kunnen kopen. Maar ze zijn toch nét even anders. Ze zijn namelijk sterk ontvet. Dit betekent, dat ze een stuk minder koolhydraten bevatten dan de originele varianten. 

Deze “ Mandelmel” is gemaakt van koud geperste rauwe ( Spaanse) amandelen. Niet genetisch gemanipuleerd overigens. Door de koude persing gaat 80% van het vet verloren. Dit zorgt ervoor, dat deze meel per 100 gram hooguit vier gram koolhydraten bezit. Omdat de oogst steeds sterk kan variëren, kan de voedingswaarde ook steeds veranderen. Ng een bijkomend voordeel van deze methode is dat het meel veel langer houdbaar blijft: gemiddeld een jaar. Omdat deze meel vrij veel vezels bevat, gedraagt het zich ook anders dan gewoon amandelmeel. Het neemt veel meer vloeistof op, waardoor je altijd even moet aftasten hoeveel vocht er bij moet om tot een mooi smeuïg deeg/beslag te komen. Dit zorgt er overigens voor, dat je ook veel minder van het meel nodig zult hebben, het is dus best zuinig in gebruik. 

sukrin amandelmoppen 1

Tot zover allemaal goede berichten, op naar de test! Ik besloot er zeer eenvoudige amandelmoppen van te maken: met twee bananen en erythritol suiker. De bananenpuree werd direct “ opgezogen” door het meel. Ik kon er aardig goede moppen van kneden met de hand. In de oven op 170 graden duurde het ongeveer 20 minuutjes voor ze mooi goudbruin gingen verkleuren. Je moet wel goed blijven controleren, want als iets met dit meel té lang in de oven blijft wordt alles kurkdroog en valt het uit elkaar. Mijn moppen waren gelukkig nog lekker mals en zacht van structuur. Heerlijke amandelsmaak!  Ze roken ook lekker naar amandelen. Ik vind de meel tien dikke thumbs upp waardig. Het nadeel vind ik de prijs: 13,95 per 400 gram. Om heel eerlijk te bekennen zou ik geen veertien euro neerlappen voor een zakje meel. Maar eerlijkheidshalve moet ik ook echt zeggen dat het meel het wel waard is, het heeft bijzondere goede kwaliteiten. Maar mijn porto-mo-knippie is uiteindelijk de baas ..;)

SAM_4543

KOKOSMEL( kokosmeel)

De volgende test was bestemd voor de kokosmeel. Ook hier lezen we op de verpakking, dat het weinig koolhydraten bevat, “ maar” 18%. Het is opvallend, dat alle producten met name worden belicht op koolhydraten. Wat duidelijk maakt op welke doelgroep Sukrin jaagt met deze producten. Dit meel is biologisch, en wordt gemaakt van organisch ( rauw) kokosnootvlees dat wordt gedroogd en vermalen tot meel. Het heeft verder dezelfde eigenschappen als de kokosmeel uit de biowinkel: het neemt dankzij de van nature aanwezige vezels erg veel vocht op. Aangeraden wordt om de helft van het meel in een recept te vervangen met kokosmeel. En daarna aftasten hoeveel extra vocht je nog moet toevoegen. Ik zie persoonlijk geen verschil met de kokosmelen uit de winkels. Ook de prijs blijft wat dat betreft vrijwel gelijk, ook deze zak kost 9.95 per 400 gram.

sukrin coconutdream 2

Ik besloot een heerlijke rijke cake te bakken. Daar heb ik extra ingrediënten aan toegevoegd zoals kokosolie, kokosrasp, banaan en pompoenpitten. Ik heb vrij veel havermelk moeten bijschenken op 75 gram kokosmeel: 250 ml. Het meel neemt extreem veel vocht op. De cake gedroeg zich in de oven op 175 graden verder keurig. Na 35 minuten vond ik de cake gaar genoeg en heb het goed laten afkoelen. De smaak is verrukkelijk te noemen, maar wel gewoon de bekende kokosmeel-smaak die ik gewoon ben. Niets bijzonders dus. Verder een prima meel, en de prijs is vrijwel gelijk aan alle andere varianten in de biowinkel. deze meel krijgt van mij acht thumbs upp. 

sukrin sesamcake 1

SESAM-MEL ( sesam meel)

Dit meel is best bijzonder, omdat het niet goed verkrijgbaar is. Ik maal mijn sesamzaadjes altijd tot meel in de hoge snelheidsblender, als meel gedraagt het zich wel anders, maar smaakt heerlijk in baksels. Dit sesammeel wordt gemaakt van rauw Grieks sesamzaad. Ook hier zien we de koude persing, Het zorgt ervoor, dat dit meel sterk is ontvet. De sesamzaadjes worden eerst fijn gemalen. Daarna wordt 2/3 van de olie uit de zaden eruit geperst door de koude persing. Daarna worden de zaadjes tot meel gemalen. Wat overblijft is een meel met vier keer zoveel meer vezels als gewoon meel. 

Sesammeel vraagt om een andere bereiding. Het hangt sterk af van je recept, hoeveel je nodig hebt. Vanwege de nootsmaak en de vezels  is het aftasten hoeveel meel je nodig hebt om een goede smaak en structuur te bereiken. Velen gebruiken het ook als paneermeel, of vervanging in tahin. Of er wordt pindakaas van gemaakt. Het wordt ook toegepast als aanvulling in shake en smoothies vanwege de hoge voedingswaarden. Ook hier lezen we weer vooral dat het koolhydraat-arm is, per 100 gram 6 gram. 

sukrin sesamcake 2

Ik bedacht deze sesam-caketaart. Daar ging niet meer in dan 100 gram sesammeel, wat bakpoeder, drie bananen, en wat erythrirol ( Sukrin +) Ik heb er wat sesamzaad op gestrooid. In de oven begon de boel direct zalig te geuren, maar ik denk dat dit meer was omdat er vers sesamzaad overheen was gestrooid. De smaak en geur en kleur van de cake was echt fantastisch. Ik heb zelfs twee stukken gegeten. Erg smakelijk, en de sesamsmaak was in de cake erg goed te herkennen. Dit meel is wat vriendelijker geprijsd, maar er zit minder inhoud in: voor 250 gram betaal je 5,95. Dit meel krijgt van mij tien dikke thumbs upp. 

sukrin fiber cookies 1

FIBERFIN ( vezels)

Dit product deed mij direct denken aan psyllium. En inderdaad heeft het erg veel weg van een vezel-supplement. Op de website wordt fiberfin gepresenteerd als een natuurlijk, vezelrijk en glutenvrij meel. Het is in ieder geval ontzettend rijk aan vezels: maar liefst 60%. Zeker voor mensen die om welke reden ook niet aan hun dagelijkse vezels komen, is dit een perfecte aanvulling. Je kunt fiberfin gebruiken als aanvulling/supplement en als meel. Dit is met gewoon psyllium niet mogelijk . 

Op de website lezen we nogal wat gezondheidsclaims, met onderaan een opsomming van diverse onderzoeken van afgelopen 15 jaar naar resistent zetmeel, waaruit deze fiberfin bestaat. Het resistent maïszetmeel wat is gebruikt is niet genetisch gemanipuleerd. Ik kan niets negatiefs ontdekken aan dit product. Het bevat geen andere eigenaardige toevoegingen, het bestaat uit enkel resistent maïszetmeel. 

Goed, we kunnen er dus ook mee bakken 😉 Dat ligt wel in mijn straatje. Op de website kun je lezen dat 10% van het normaal gebruikte meel vervangen kan worden door fiberfin. Het fungeert meteen als een soort gluten, dus in dat opzicht vervangt het ook meteen psyllium, die je moet toevoegen als een glutenvrij recept wel wat stevigheid kan gebruiken. Ik heb deze “ fiber cookies” bedacht om dit product te testen. 

sukrin fiber cookies 2

Ik heb ook hier wat extra lekkere dingetjes toegevoegd, zoals bananenpuree, ghee ( homemade) en zonnebloempitten. Als extra laagje heb ik van de Fibersyrup gold ( verderop een review over deze honing/stroopvervanger) een lekkere topping gemaakt. Volop “ fiber” dus, dit koekje 😉  De smaak is heerlijk, ik proef inderdaad totaal niets terug van de fiberfin. Het geeft het koekje tevens meer stevigheid, en echt onwijs veel elasticiteit! Dit viel mij meteen op. Ik vind het nog beter werken dan psyllium, die ik gewoonlijk gebruik om gluten te vervangen in mijn baksels.  Ik heb nog dagen gesmuld van deze cookies! Voor een pot van 400 gram betaal je 11,95. Vind ik redelijk. Ook psyllium is erg prijzig. Tien dikke thumbs upp! Voor mij een blijvertje! 

SAM_4545

FIBER SYRUP ( vezel siroop)

Naar deze twee producten was ik meest nieuwsgierig. Ik ben al erg lang op zoek naar een echt gezonde goede vervanging voor honing en stroop. Deze twee flesjes waren dus een zeer interessant iets voor mij om te gaan testen. De vloeistof wordt gemaakt van IMO, ook wel beter bekend als isomalto-oligosacchariden. Wat is dat precies? Volgens de website het volgende:

isomalto-oligosaccharide is een natuurlijk voorkomend prebiotische plantaardige vezel , die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals honing miso, sojasaus en sake. Het heeft een zoete smaak, maar gedraagt zich als vezel in het lichaam. In plaats van het verhogen bloedsuikerspiegel als gewone siroop,  wordt isomalto-oligosaccharide een voedingsbron voor gunstige bacteriën van het spijsverteringsstelsel. Dit staat bekend als prebiotische vezels. Het lichaam bevat meer bacteriën dan cellen, en deze bacteriën spelen een belangrijke rol Prebiotische vezels bevordert nuttige bacteriën, die belangrijke functies in het lichaam  voeren, terwijl deze  tevens schadelijke bacteriën onderdrukken.

Alle soorten vezels kunnen tijdelijke aandoeningen in het spijsverteringsstelsel, zoals gas en diarree bieden, maar IMO vezel bleek vrijwel geen van deze symptomen  te geven.

Hoe wordt FiberSirup gemaakt?

FiberSirup wordt vervaardigd in een natuurlijk proces,  met gebruik van zetmeel als grondstof. Enzymen worden toegevoegd, breken het zetmeel in kortere ketenlengtes en zetten derde verbindingen om in een type om te zetten  dat het menselijk lichaam niet gemakkelijk verteert (Terwijl de menselijke darm enzymen  gemakkelijk  verteren) Dit betekent dat FiberSirup functioneert als een dieetvezel, voeden de goede bacteriën in de darmen.  Er worden geen chemicaliën  gebruikt in het productieproces, en FiberSirup wordt beschouwd als een natuurproduct.

Ik heb wat research gedaan, en het lijkt er inderdaad op, dat deze zoetstof/prebioticum relatief veilig is verklaard. Het komt bijvoorbeeld ook gewoon voor in gefermenteerde voeding, denk aan zuurkool, en ook honing. We komen het ook erg veel tegen in sojasaus. Er zijn wel wat kanttekeningen. Voor commercieel gebruik wordt het vaak enzymatisch gesynthetiseerd. Er kunnen dan nog suikers aanwezig bijven, zeker als alles niet goed wordt gezuiverd. Dit suikergehalte mag echter nooit hoger zijn dan 5%. 

De claim dat het prebiotisch werkt is nogal vaag. Deze claims zijn door het EFSA afgekeurd. Het FDA wijkt dus wat af van de EFSA door het schrijven ;

“ ..Recommended use or Purpose: low calorie health sweetener and prebiotic to improve overall bowel functions” ( vertaald: aanbevolen gebruik: laag caloretisch, en prebiotisch voor een betere functie” ) Deze aanbeveling is in Europa niet als toetsing aanbevolen, en daardoor ook niet goedgekeurd. 

Volgens Sukrin wordt fiber syrup vervaardigd in een natuurlijk proces met gebruik van zetmeel als grondstof. Het wordt dus niet enzymatisch gesynthetiseerd. 

De hamvraag is uiteraard; is het gezond? Als zoetstof is het niet ongezond, maar ook niet erg supergezond te noemen. Het voedingsmiddel waarin het wordt gebruikt heeft ook een zeer grote invloed. De ADI ( aanbevolen dagelijkse inname) is vastgesteld op 30 gram/per dag. De consumptie moet dus niet worden overdreven. Kom je deze IMO ergens tegen in een ingrediënten tabel, let dan ook goed op andere toevoegingen. Wees ook bewust, dat door toevoeging van IMO een product niet gezonder wordt. Verder is het een prima vervanger voor suiker. Net als alle andere zoetmiddelen: met mate gebruiken. 

( bron: 1+2)

sukrin zadenreepje 2

Okay, de test. Ik besloot er reepjes van te maken van de “ gold” syrup. Dit bestaat uit IMO, mout extract en steviolglycosiden, de clear-variant bestaat uit enkel IMO. Ik heb ongeveer 50 gram gebruikt, en dit verwarmd. Daaraan een mix van noten, zaden en pitten toegevoegd en door laten koken. Het gedraagt zich in mijn pan net als honing, enkel bleef alles meer vloeibaar ( het is ook iets dunner van structuur dan honing) Ik heb alles in een vorm gegoten, de boel kleefde al flink. Dit heb ik enkele uren laten drogen. Het bleef vrij zacht en behoorlijk kleverig. De smaak van de reepjes waren wel erg lekker. 

Mijn bezwaar van de GOLD variant is het mout extract. Dit wordt ook gebruikt in de Sukrin GOLD bruine basterdsuiker en dat is echt jammer, omdat er zoveel andere natuurlijke methodes zijn om iets te kleuren. De smaak van de GOLD syrup is goed, lekker en er valt goed mee te werken. De clear heb ik geprobeerd te gebruiken als glucose. Ik heb geprobeerd zachte noga te maken, dit mislukte jammerlijk. Ik vind de clear dus minder geschikt om mee te bakken. Maar deze variant is waarschijnlijk ook geschikter om smoothies mee te zoeten. De zoetkracht van beide varianten is vrij hoog. Je hebt weinig nodig om iets zoet te krijgen, wat bij bijvoorbeeld honing en agave een stuk lastiger is en meer nodig hebt om aan de gewenste zoetkracht te komen. Wat vind ik van deze producten? Ik vind ze niet tegenvallend. Maar ik loop ook niet over van enthousiasme. De producten worden vooral gepresenteerd als onderdeel voor een koolhydraat-arm dieet, of andere diëten. Ik persoonlijk heb niet zoveel met speciale dieet-producten. Deze producten krijgen van mij zes thumbs upp. Per flesje kosten deze stroop/honingvervangers respectievelijk 8,95 ( clear) en 9,95 ( gold) per flesje. 

SAM_4618

ZWITSERE MELKCHOCOLADE

Als echte choc-o-holic was ik meest nieuwsgierig naar deze twee varianten chocolade. Het eerste wat ik deed was naar de ingrediënten kijken, omdat ik tot nu toe nog geen reep chocolade ben tegengekomen die echt 100% meukvrij is. Daarom maak ik mijn chocolade zelf, en ontloop ik sowieso tig zinloze additieven. Het korte ingrediënten lijstje viel mij meteen op en stemde mij vrolijk. Er zijn twee soorten: melkchocolade en een variant met amandelen en zeezout. In de amandel-variant vinden we de volgende zaken:

Cacaoboter, inuline, melkpoeder, cacaomassa, vanille, amadelen (10%) en zeezout.

Zoetstoffen: erythritol (Sukrin), steviol glycosiden.

Emulgator: zonnebloem lecithine.

In de melkchocolade variant vinden we het volgende:

Cacaoboter, inuline, melkpoeder, cacaomassa, vanille.

Zoetstoffen: erythritol (Sukrin), steviol glycosiden.

Emulgator: zonnebloem lecithine.

Zoals je kunt lezen, vinden we een aantal bewerkte additieven, zoals melkpoeder en cacaomassa. Maar hooguit acht ingrediënten is toch een applausje waard. Ik ben ze tenslotte vele malen erger tegen gekomen 😉 Daarnaast komen we geen alias suikers tegen. Ik vind deze reepjes daarom wel aanvaardbaar. Zeker t.o.v andere suikervrije chocoladerepen zijn deze repen een prima alternatief te noemen. 

Ik heb beide repen uiteraard geproefd 😉 Wat een vervelend klusje toch 😉 Afijn, beide varianten vond ik werkelijk verrukkelijk. Een heerlijke zachte chocoladesmaak, zonder rare nasmaken. Toppers! Ik besloot er ook mee te bakken.

sukrin choclate chip cookies 2

Ik heb deze choclate chip cookies gemaakt. Ik heb een amandel/zeezout reepje in stukjes gehakt en door het beslag geroerd. In de oven smolten ze in het koekje niet geheel weg. Dit gaf in het koekje lekker stukjes chocolade! 

Deze chocolade heeft aardig wat pluspuntjes: zo wordt er in plaats van soja lecithine zonnebloem-lechitine gebruikt, een GMO-vrije lecithine. Lechitine is in de productie van chocolade nodig, om in de vloeibare fase de vloeistoffen ( de dure cacaoboter) te doen uiteenvallen in heel veel kleine “ druppeltjes”. Dit werkt kostenbesparend werkt vloeibaar verbeterend. Wat ik ook al zeer prettig ervaar is dat er geen alias suikers zijn gebruikt. In erg veel “ pure, 100% natuurlijke, biologische” repen en ook rauwe chocoladerepen vinden we kokosbloesemsuiker, rietsuiker of biologische suiker. Deze repen zijn gezoet met stevia en erythritol. Dit betekent, dat de reep per reep van 40 gram hooguit 8 gram suikers levert en respectievelijk 27 en 28 gram suikers uit polyolen. Ook het vetpercentage is redelijk: per reep ( melkchocolade) 33 gram vetten, waarvan 20 gram verzadigd, en 35 gram vetten waarvan 19 gram verzadigd ( amandel/zeezout) Zeker gezien de smaak en ook de prijs zijn deze repen een perfect alternatief op gewone chocoladerepen. Voor een gangbare reep chocolade ( degelijke chocolade) betalen we ook gemiddeld al tegen de twee euro, deze reepjes kosten 2,75 per reepje. Redelijk geprijsd, voor zo’n goede kwaliteit. Voor mij een blijvertje! De reepjes krijgen van mij tien dikke thumbs upp! 

DE SUIKERVARIANTEN

Sukrin is in Nederland vooral bekend om zijn suikervervangers. Ik maakte ook voor het eerst kennis met Sukrin d.m.v de suikervervangers. Er zijn vijf soorten:

– Sukrin rood . Dit is een vervanger voor suiker met een zoetkracht van tenminste 75%. Het smaakt naar suiker en ziet er ook hetzelfde uit. 

– Sukrin :1 . Deze variant heeft dezelfde zoetkracht als gewone suiker.

– Sukrin +. Deze variant heeft twee keer zoveel meer zoetkracht als gewone suiker.

– Sukrin GOLD. Een gezond alternatief op bruine basterdsuiker.

– Sukrin Melis. Een poedersuiker, op basis van erythritol. 

Alles over erythritol kun je lezen, door hier te klikken. Ik heb al langere ervaringen met het gebruik van deze suikervervangers. Allen vind ik ze erg prettig in gebruik, ze zijn perfect te verwerken in baksels. Ook als zoeter in je koffie/thee zijn deze suikervervangers ideaal. Wil je het wat minder zoet, is de Sukrin rood meest ideaal. Deze is minder geschikt om mee te bakken, omdat in baksels meer zoetkracht nodig is dan bijvoorbeeld in thee of koffie. De rode Sukrin zak is dus meest geschikt voor de dagelijkse dingen te zoeten, zoals warme en koude dranken, en pannenkoeken. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld heerlijk op de boterham 😉 Dat is echt iets ouderwets. De twee andere varianten zijn nét even een tandje zoeter dankzij toevoeging van steviolglycosiden. Deze zijn geschikt voor bakken. 

De Gold….erg lekkere suiker, dat zeker. Maar ik ben geen voorstander van moutextracten (alias suikers) en dit heb ik al meerdere keren voorgelegd aan zowel Benvital als Funksjonell mat in het verleden. Ook het gebruikte tagatose in deze variant vind ik een complete misser. Jammer, want deze gold suiker is verder een prima product. Ik ga misschien mijn “ strijd” maar weer eens opnieuw oppakken om deze gold-variant zo gezond mogelijk te verkrijgen 😉

De poedersuikervariant van Sukrin is anders dan de poedersuiker van Steviala ( de poedersuiker die ik nu gebruik) SukrinMwlis wordt gemaakt van 100% erythritol suiker, de steviala frost uit stevia. De zoetkracht ligt daarom ook stukken hoger. Sukrin poedersuiker kunnen we vinden onder de naam Melis of icing. 

Deze suikervervangers zijn helaas, net als andere goede suikervervangers, niet goedkoop. Je betaalt voor een zak van 400 gram gemiddeld rond de negen euro. En 9,25 betalen voor een zakje poedersuiker voelt toch nog wat pijnlijk in de portemonnee. Maar het is het wel waard. Ook kun je het zeer spaarzaam gebruiken. 

EINDCONCLUSSIE

Over enkele producten ben ik méér dan tevreden. De absolute nummer één voor mij is de fiberfin, en dan vooral om de zeer goede elastische werking in baksels. Dat verraste mij. Ik ga deze variant zeker in de toekomst gebruiken in plaats van psyllium. Het geeft veel betere resultaten. Ik ben ook zeer gecharmeerd van de reepjes chocolade. Ze zijn echt ontzettend lekker. 

De broodmixen verraste mij ook. Vooral hoe eenvoudig ze zijn in gebruik. Het brood komt echt prachtig uit de oven. En heeft erg veel smaak. 

Ik was licht teleurgesteld over de fibersyrup. Ik had gehoopt, dat het bakken daarmee ideaal zou zijn, maar dit viel nogal tegen, ook na een aantal nieuwe pogingen. 

Wat ik ook een nadeel vind, is dat Sukrin zich vooral richt op koolhydraat-arm en dieet. De producten verdienen vind ik méér dan alleen deze stempel. Ze zouden gewoon lekker overal volop verkrijgbaar moeten worden in de Benelux onder een gezonde keuze, niet specifiek als dieet-artikel of koolhydraat-arm. Natuurlijk zijn deze zaken meegenomen, maar de focus moet er vind ik niet zo op moeten worden gelegd. 

Het allergrootste nadeel vind ik de prijzen. Die zijn gewoonweg DUUR te noemen, daar kun je kort over zijn. Ik heb erg veel over voor goede voeding, maar bijna 14 euro betalen voor een zakje meel van 400 gram vind ik to much. Ik denk wel, dat dit persoonlijk is. En hoeveel iemand ervoor over heeft en vooral KAN veroorloven. Ik heb het er wel voor over, maar kan dit soort bedragen ook weer niet zonder blikken of blozen neerlappen. 😉 

Voordelen heeft het wel: het is erg zuinig te gebruiken, dus een afweging waard. 

Meer informatie over Sukrin kun je vinden op de website: www.sukrin.nl

Daar vind je ook alle info over de hierboven besproken producten en prijzen, en kun je direct bestellen. Meer lezen over sukrin? Klik hier 

Wat vind jij van Sukrin? Laat je reactie graag hieronder achter! 

Bronnen: 1+ 2:

http://easacademy.org/trainer-resources/article/isomalto-oligosaccharides

http://acnfp.food.gov.uk/committee/acnfp/assess/fullapplics/Isomalto-oligosaccharide

14 Reacties op “Review Sukrin producten

 1. Duidelijke uitleg, het lijkt me goed spul, maar inderdaad, zoals je al zegt, veel te duur. Jammer, dus hier niet haalbaar met een pensioentje.

  • Wat ik doe is overwegingen maken. Wat is het beste? En lekkerste? Daar kies ik dan voor en ook sparen kan een goede oplossing zijn 😉 Warme groet!

 2. Heel apart dat er vet uit geperst wordt en dat het koolhydraat gehalte wordt verlaagd.

  • Dank Monique voor je superduper overzicht van Sukrin producten en jouw bakervaringen. Net zoals Rob snap ik niet dat wanneer ergens vet uitgaat het koolhydraat
   gehalte verlaagd zou worden. Niet logisch, toch? Greetz JB

   • Dag Jessica,

    Deze methode wordt ontzettend vaak toegepast, vooral in koolhydraat-arme producten. Koolhydraten zijn er ook in vorm van suikers, en mede dankzij koude persing verdwijne vetten en suikers grotendeels. Dit levert een koolhydraat armer additief op. Warme groet!

    • Bijna twee jaar na dato, maar voor het geval anderen op deze pagina terecht komen:

     Dankzij koude persing wordt een groot deel van de vetten verwijdert, waardoor het product calorie-armer wordt. Koude persing verwijdert geen koolhydraten. Amandelen hebben van zichzelf weinig koolhydraten.

     Vergelijking:
     Sukrin amandelmeel bevat 11 gram koolhydraten per 100 gram product, waarvan 8 gram suiker. Amandelmeel van Holland & Barrett bevat 6,9 gram koolhydraten/100g, waarvan 4,2 gram suiker en biologisch amandelmeel van het Jumbo huismerk bevat 10 gram koolhydraten/100g, waarvan 6,9g suiker. Sukrin amandelmeel is dus niet armer aan koolhydraten dan andere types amandelmeel, maar wel bijna twee keer zo arm aan calorieën door het verlaagde vetgehalte.

     Verder heb ik niet het hele artikel gelezen omdat Sukrin toch te duur voor me is, maar ben groot voorstander van (in mijn geval merkloze) erythritol als suikervervanger en ben het er compleet mee eens dat er wel meer naamsbekendheid voor het stofje mag komen.

 3. hoi Monique ik heb onlans de sukrin:1 en de sukrin + besteld.
  ik probeer rustig wat baksels uit maar vind het lastig.
  wel blijf ik proberen. ik heb een adhd’ er die geen ritalin wil gebruiken(godzijdank), een kleine man van 7 die snel in gewicht aan komt enz enz. ik wil dus simpelweg geen of in ieder geval drastisch minder suiker gebruiken. Ik maak het liefst alles zelf maar hou zo van zoet.
  Nu een vraag aan jou.
  Mijn man heeft 1 werkende nier, hoe is de invloed van Eri en stevia op de nierfunctie?

  • Hai Lin,

   Erythritol heeft geen invloed op de nieren/nierfunctie, het wordt afgevoerd. Wees wel altijd voorzichtig bij aandoeningen want alles kan dan uiteraard anders reageren. Warme groet!

  • Hai,
   Sukrin is al wat jaartjes op de markt, en tot nu toe geen rare bijwerkingen bekend. Bij een overdosering kun je wel diaree krijgen of rommelende darmen, maar dat geldt over het algemeen voor alle voedingsmiddelen, ook uit de natuur.Jij loopt ook al wat jaartjes mee, en bent bekend met Sukrin. Voor meer informatie verwijs ik je tevens door naar het Meukvrij ABC elders op mijn website. Succes en warme groet.

 4. Dank je wel Monique voor je uitgebreide verslag! Jij weet er ontzettend veel van, heel interessant!
  Ik wil de sukrin tòch eens uitproberen, heb wel pas een pot kokosbloesemsuiker gekocht, maar die komt misschien óók wel op ???? Ja, helaas zijn ‘betere’ producten vaak duurder, heb al jaren minder te besteden maar ga er wel meer op letten.
  Ook voor jou een warme groet!

 5. Hoi Monikie,

  Erg fijne en goede review en sowieso ook complimenten voor je site.

  Superfijn dat dit soort producten op de markt komen en goed dat jij ze hiermee helpt.

  Ik heb sinds kort sukrin 1 in huis als suikervervanger. Ik sluit me aan bij jouw bevindingen, alleen merk ik dat mijn maag de sukrin niet zo prettig vindt.

  Ik heb het idee dat ik ook bij relatief kleine hoeveelheden sukrin al veel last heb van gasvorming, die vrij lang aanhoudt.

  Is dit voor jou herkenbaar en/of te verklaren?

  • Dag Cris,
   Nee, tot dusver zijn bij mij geen klachten als deze bekend, maar het kan altijd dat je overgevoelig reageert. Ieder lichaam reageert immers weer anders. Dit blijft voor alles zo, of het nu gaat om erythritol of om gojibessen of pindakaas. Als de klachten blijven aanhouden adviseer ik je te stoppen met het gebruik. Je kunt dan bijvoorbeeld de pure stevia gaan uitproberen, kijken hoe je daarop reageert. Deze kun je bestellen via http://www.greensweet-stevia.nl Succes!

 6. Hoi Monique (blijkbaar vond m’n telefoon Monikie gisteren logischer…),

  Er stond me iets van bij dat ik dat ergens gelezen had en ik merk het zelf ook. Maar wat je zegt, het kan ook zeker iets persoonlijks zijn.

  Ik blijf het in de gaten houden om te zien of het ook echt aan Sukrin ligt. Stevia (puur) gebruik ik al, maar is door de smaak niet overal toepasbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *