Review TerraSana pickle press ( thuis fermenteren!)

IMG_0787

Het wordt steeds bekender en populairder: fermenteren. Ik schreef er jaren geleden al een artikel over. Ik fermenteer zelf regelmatig. Met name zuurkool. Dat is meest eenvoudig en echt superlekker. Als je ooit je eigen gefermenteerde zuurkool hebt geproefd wil je vast niets anders meer. De meesten denken nog altijd, dat het enorm ingewikkeld is en erg veel werk is. En er hangt nog steeds zo’n “ vaag” sfeertje rondom fermentatie. Want is dat niet een rottingsproces? In mijn uitgebreide artikel kun je lezen dat dit niet zo is.

Onlangs kreeg ik van TerraSana een pickles pers toegestuurd. Er zijn inmiddels vele handige tools op de markt om het fermenteren te vergemakkelijken. Deze pickle pers is zo’n handige tool. Ik besloot hem te gaan reviewen. 

IMG_0784

WAT IS EEN PICKLE PERS?

Een pickles pers ( in het Japans tsukemonoki genoemd) is een handige beker, met daarin een pers in een vorm van een spiraal. Als je het deksel vastdraait, ontstaat er een enorme druk op het spiraal waardoor de inhoud wordt geperst en  onder een enorme druk blijft staan. Door deze druk worden suikers door vrijgekomen enzymen en bacteriën omgezet in melkzuren. Het fermenteren. 

Het gemak van deze pickles pers is dat er dus een soort van automatische pers aanwezig is. Als je gaat fermenteren via de gewaande paden moet je zorgen dat er druk op en in de pot komt te staan, zodat het fermentatieproces kan starten. Zonder deze constante druk op het voedsel zal er geen fermentatieproces plaatsvinden en zal het gaan schimmelen. En dit kun je, ter duidelijkheid, niet eten. Doordat deze pers precies de goede materialen en bouw heeft wordt het fermentatieproces versneld en kun je op meest hygiënische manier zelf eten fermenteren. Zo kun je al in nog geen drie dagen een heerlijke homemade zuurkool op tafel zetten! 

IMG_0786

Het deksel kun je dankzij twee hendels zeer gemakkelijk onder druk dichtdraaien. Het vergt zelfs geen enorme spierkracht, wat het toegankelijker maakt voor mensen met gewrichten/pols/armklachten. 

Je kunt werkelijk ALLES wat je wenst fermenteren. Meest geschikt zijn ( harde en zachte) kolen, broccoli, bladgroenten, paprika, pepers, uien, bieten, pompoen……

IMG_0785

Je kunt al fermenteren met een sta-tijd van enkele uren, maar wil je echte verfijnde smaken verkrijgen, dan is een langere fermentatie-tijd noodzakelijk. Zachtere groenten als komkommer spinazie en tomaat worden echter wel sneller papperig. Deze kunnen dan ook het beste korter worden gefermenteerd dan bijvoorbeeld kolen en bieten. De omgeving-temperatuur waar je de pot bewaart is ook van cruciaal belang. Hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger de lucht, en hoe sneller het proces zal gaan. 

Nog een zeer belangrijk detail voor het fermenteren is het gebruik van ( keltisch) zeezout. Als je te weinig zout gebruikt, maakt dit de gehele fermentatie minder werkzaam, waardoor de groenten/fruit uiteindelijk veel minder knapperig uit de pers zullen komen. Het kan zelfs in sommige gevallen, door verkeerde bacterie-groei, onveilig en oneetbaar worden. Zorg er dus voor dat je meer dan voldoende zout gebruikt. 

HOE ZIT HET MET HET PLASTIC?

De beker is gemaakt van BPA vrij materiaal, en is 100% voedselveiling. De kan is goed voor 1,2 liter. 

IMG_0785

HOE WERKT IE PRECIES?

Zoals je hebt kunnen lezen, is de pers geschikt voor groente en fruit te fermenteren. Meest eenvoudige en snelle manier van bereiding is om gesneden groente met keltisch zeezout te vermengen en dit onder druk te laten fermenteren. Snij de groente/fruit fijn en vermeng het royaal met keltisch zeezout. De beker moet tenminste voor de heft zijn gevuld zodat er voldoende druk ontstaan. Dan is het verder nog een kwestie van het deksel met de spiraal op de beker vastdraaien. 

HOE LANG?

Wil je een snelle fermentatie, dan kun je de gesneden en gezouten groenten s’morgens in de beker onder druk zetten en s’avonds al consumeren. Maar er wordt meest geadviseerd om alles 2-3 dagen op een koele en donkere plek te laten staan. Sommige groenten hebben iets meer tijd nodig om te fermenteren, zoals zuurkool. Natuurlijk kun je het binnen een week al gaan consumeren, maar dan is hij lang niet zo lekker als het zou moeten zijn. Om zuurkool te maken kun je het beste knapperige witte kool of spitskool gebruiken Laat dit liefst enkele weken staan. 

IMG_0788

MIJN TEST

Ik besloot een test te gaan doen met wat ik op dat moment in huis had. Ik heb rode puntpaprika, prei, en bloemkool gekozen. Uiteraard gebruik ik zuivere keltische zeezout. Ik heb de groente grof, maar toch wat fijn gesneden en in de beker gedaan. Ik schat, dat het bij elkaar genomen op zo’n 400 gram groente komt. Ik heb hierop drie flinke scheppen keltisch zeezout geschept, dit goed door elkaar gehusseld. Dan nog een kwestie van het deksel erop draaien. Dat gaat echt super-eenvoudig. Nou en dan is het dus wachten…….IMG_0810

een dag later…..de massa is aardig geslonken! 

Na 24 uur is de boel al aardig geslonken. Het vocht is ook pas goed uit de groenten gekomen. Ik heb de groente twee dagen laten fermenteren. De smaak was heerlijk, al zou langere fermenteertijd de smaak vast beter hebben gemaakt….

IMG_0812

Tweede test is de zuurkool maken. Hiervoor heb ik een halve biologische spitskool in reepjes gesneden en steeds laagje voor laagje in de beker gevuld. Ik hen flink gestrooid met keltisch zeezout met zeewier. Dat gaat vas een lekker smaakje geven aan de zuurkool! Nou, opnieuw wachten….Dit keer laat ik de beker twee weken staan. Ik zal later in dit review het resultaat aanvullen!

WAT KOST IE EN WAAR KUN JE HEM KOPEN?

De verkoop-prijs staat op 10,49. Hij is verkrijgbaar bij EKO PLAZA en nog meer webwinkels. Klik hier om hem bij EKO PLAZA te bestellen.

IMG_0789

EINDOORDEEL:

Afwachtende op het uiteindelijke resultaat ben ik al erg enthousiast. Supergemak, geen gedoe, geen geklieder, gewoon simpel en snel. Van mij krijgt deze pickles pers dan ook 10 thumbs up! 

IMG_0813

Notificatie: ik kreeg deze pickles pers gratis toegestuurd door TerraSana. Er zijn geen inkomen, of commerciële doeleinden aan verbonden, ik heb dit review geheel op eigen initiatief geschreven buiten TerraSana om.  

5 Reacties op “Review TerraSana pickle press ( thuis fermenteren!)

 1. Geweldig bedankt voor je review, ben helemaal enthousiast!
  Ik was al voornemens om groente te gaan fermenteren, maar dat is normaliter zo’n gedoe, dit is perfect! Als ik bij EKO Plaza ben, zal ik zo’n pers aanschaffen..

 2. dank je voor je review Monique, ik ga hem dadelijk aanschaffen… ben dol op gefermenteerde groenten zoals zuurkool, boontjes en de pickle mix .. ik doe het dan ook op de ouderwetse manier met de grote stenen pot en neteldoek en afdekstenen… altijd zo’n gedoe en vele weken wachten op resultaat… kan niet wachten tot ik deze variant kan uitproberen 😉

 3. Oh dit ziet er uit alsof ik het ook zou kunnen!
  Kan er ook meer groenten in dan jij hebt gedaan? En, ik ben een leek hoor, kan je nadat het proces klaar is het verplaatsen in een andere pot of moet het daar in blijven?

 4. Wat een goed idee! Hoeft er geen water bij?
  Ik weet niet beter of de kool moet altijd NET onder water staan….
  Zo niet, dan ben ik verkocht! 😉

  Bedankt, Monique!

 5. Ik heb deze pers ook in gebruik maar bij mij springt de veer steeds los uit het deksel en is dan moeilijk weer terug te plaatsen. Dit vind ik echt een nadeel. Het fermenteren gaat echter goed met deze pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *