Review TerraSana pickle press ( thuis fermenteren!)

Het wordt steeds bekender en populairder: fermenteren. Ik schreef er jaren geleden al een artikel over. Ik fermenteer zelf regelmatig. Met name zuurkool. Dat is meest eenvoudig en echt superlekker. Als je ooit je eigen gefermenteerde zuurkool hebt geproefd wil je vast niets anders meer. De meesten denken nog altijd, dat het enorm ingewikkeld is en erg veel werk is. En er hangt nog steeds zo’n “ vaag” sfeertje rondom fermentatie. Want is dat niet een rottingsproces? In mijn uitgebreide artikel kun je lezen dat dit niet zo is.

Onlangs kreeg ik van TerraSana een pickles pers toegestuurd. Er zijn inmiddels vele handige tools op de markt om het fermenteren te vergemakkelijken. Deze pickle pers is zo’n handige tool. Ik besloot hem te gaan reviewen. 

IMG_0784

WAT IS EEN PICKLE PERS?

Een pickles pers ( in het Japans tsukemonoki genoemd) is een handige beker, met daarin een pers in een vorm van een spiraal. Als je het deksel vastdraait, ontstaat er een enorme druk op het spiraal waardoor de inhoud wordt geperst en  onder een enorme druk blijft staan. Door deze druk worden suikers door vrijgekomen enzymen en bacteriën omgezet in melkzuren. Het fermenteren. 

Het gemak van deze pickles pers is dat er dus een soort van automatische pers aanwezig is. Als je gaat fermenteren via de gewaande paden moet je zorgen dat er druk op en in de pot komt te staan, zodat het fermentatieproces kan starten. Zonder deze constante druk op het voedsel zal er geen fermentatieproces plaatsvinden en zal het gaan schimmelen. En dit kun je, ter duidelijkheid, niet eten. Doordat deze pers precies de goede materialen en bouw heeft wordt het fermentatieproces versneld en kun je op meest hygiënische manier zelf eten fermenteren. Zo kun je al in nog geen drie dagen een heerlijke homemade zuurkool op tafel zetten! 

IMG_0786

Het deksel kun je dankzij twee hendels zeer gemakkelijk onder druk dichtdraaien. Het vergt zelfs geen enorme spierkracht, wat het toegankelijker maakt voor mensen met gewrichten/pols/armklachten. 

Je kunt werkelijk ALLES wat je wenst fermenteren. Meest geschikt zijn ( harde en zachte) kolen, broccoli, bladgroenten, paprika, pepers, uien, bieten, pompoen……

IMG_0785

Je kunt al fermenteren met een sta-tijd van enkele uren, maar wil je echte verfijnde smaken verkrijgen, dan is een langere fermentatie-tijd noodzakelijk. Zachtere groenten als komkommer spinazie en tomaat worden echter wel sneller papperig. Deze kunnen dan ook het beste korter worden gefermenteerd dan bijvoorbeeld kolen en bieten. De omgeving-temperatuur waar je de pot bewaart is ook van cruciaal belang. Hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger de lucht, en hoe sneller het proces zal gaan. 

Nog een zeer belangrijk detail voor het fermenteren is het gebruik van ( keltisch) zeezout. Als je te weinig zout gebruikt, maakt dit de gehele fermentatie minder werkzaam, waardoor de groenten/fruit uiteindelijk veel minder knapperig uit de pers zullen komen. Het kan zelfs in sommige gevallen, door verkeerde bacterie-groei, onveilig en oneetbaar worden. Zorg er dus voor dat je meer dan voldoende zout gebruikt. 

HOE ZIT HET MET HET PLASTIC?

De beker is gemaakt van BPA vrij materiaal, en is 100% voedselveiling. De kan is goed voor 1,2 liter. 

IMG_0785

HOE WERKT IE PRECIES?

Zoals je hebt kunnen lezen, is de pers geschikt voor groente en fruit te fermenteren. Meest eenvoudige en snelle manier van bereiding is om gesneden groente met keltisch zeezout te vermengen en dit onder druk te laten fermenteren. Snij de groente/fruit fijn en vermeng het royaal met keltisch zeezout. De beker moet tenminste voor de heft zijn gevuld zodat er voldoende druk ontstaan. Dan is het verder nog een kwestie van het deksel met de spiraal op de beker vastdraaien. 

HOE LANG?

Wil je een snelle fermentatie, dan kun je de gesneden en gezouten groenten s’morgens in de beker onder druk zetten en s’avonds al consumeren. Maar er wordt meest geadviseerd om alles 2-3 dagen op een koele en donkere plek te laten staan. Sommige groenten hebben iets meer tijd nodig om te fermenteren, zoals zuurkool. Natuurlijk kun je het binnen een week al gaan consumeren, maar dan is hij lang niet zo lekker als het zou moeten zijn. Om zuurkool te maken kun je het beste knapperige witte kool of spitskool gebruiken Laat dit liefst enkele weken staan. 

IMG_0788

MIJN TEST

Ik besloot een test te gaan doen met wat ik op dat moment in huis had. Ik heb rode puntpaprika, prei, en bloemkool gekozen. Uiteraard gebruik ik zuivere keltische zeezout. Ik heb de groente grof, maar toch wat fijn gesneden en in de beker gedaan. Ik schat, dat het bij elkaar genomen op zo’n 400 gram groente komt. Ik heb hierop drie flinke scheppen keltisch zeezout geschept, dit goed door elkaar gehusseld. Dan nog een kwestie van het deksel erop draaien. Dat gaat echt super-eenvoudig. Nou en dan is het dus wachten…….IMG_0810

een dag later…..de massa is aardig geslonken! 

Na 24 uur is de boel al aardig geslonken. Het vocht is ook pas goed uit de groenten gekomen. Ik heb de groente twee dagen laten fermenteren. De smaak was heerlijk, al zou langere fermenteertijd de smaak vast beter hebben gemaakt….

IMG_0812

Tweede test is de zuurkool maken. Hiervoor heb ik een halve biologische spitskool in reepjes gesneden en steeds laagje voor laagje in de beker gevuld. Ik hen flink gestrooid met keltisch zeezout met zeewier. Dat gaat vas een lekker smaakje geven aan de zuurkool! Nou, opnieuw wachten….Dit keer laat ik de beker twee weken staan.

WAT KOST IE EN WAAR KUN JE HEM KOPEN?

De verkoop-prijs staat op 10,49. Hij is verkrijgbaar bij EKO PLAZA en nog meer webwinkels. Klik hier om hem bij EKO PLAZA te bestellen.

IMG_0789

EINDOORDEEL:

Afwachtende op het uiteindelijke resultaat ben ik al erg enthousiast. Supergemak, geen gedoe, geen geklieder, gewoon simpel en snel. Van mij krijgt deze pickles pers dan ook 10 thumbs up! 

IMG_0813

Notificatie: ik kreeg deze pickles pers gratis toegestuurd door TerraSana. Er zijn geen inkomen, of commerciële doeleinden aan verbonden, ik heb dit review geheel op eigen initiatief geschreven buiten TerraSana om.  

IMG_3283

Lekkere recepten

Met de pickle pers kun je eindeloos variëren.  Werkeijk alles wat je maar wenst kun je fermenteren. Dit maakt het superhandig om je restjes en left-overs goed op te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld snel oude, licht uitgedroogde rode bieten. Dit kan ik mooi fermenteren zodat het een verrukkelijke smaakmaker is in salades. Je kunt ook van alles combineren. Zoet, zuur, pittig, mild…..Ik geef hieronder enkele recepten.

IMG_3285

Maak eens een pickle van:

 • twee stengels citroengras, in fijne stukjes gesneden
 • mini-paprkaatjes, in ringen gesneden
 • mini komkommertjes in stukjes gesneden
 • roma-tomaatjes in plakjes gesneden
 • een rauwe rode biet, in stukjes gesneden
 • keltisch zeezout

Doe alles in de pickle beker en bestrooi royaal met het zout. Draai het deksel goed dicht en laat tenminste 24 uur staan. Giet na 24 uur het vrijgekomen vocht af. Je kunt de pickle na 24 uur fermentatie al gebruiken, maar laat het liefst 48 uur fermenteren. Lekker bij Aziatische gerechten en in salades!

IMG_3321

Koolraap fermenteren

Koolraap is een heerlijke knol, die gek genoeg helemaal niet zo populair is. Lees alles over koolraap, door hier te klikken. Je kunt koolraap fermenteren in je pickle pers. Snij daarvoor een halve of kleine koolraap in kleine stukjes. Doe de stukjes in je pers en voeg hieraan vier flinke grote scheppen keltisch zeezout, en een eetlepel mosterdzaad toe en vil de beker met heet water, zodat de stukjes koolraap goed onder water liggen. Draai de pers goed dicht en laat 24/48 uur op een koele donkere plek fermenteren. Je kunt de stukjes verwerken door salades of lekker uit het vuistje oppeuzelen!

 

14 Reacties op “Review TerraSana pickle press ( thuis fermenteren!)

 1. Geweldig bedankt voor je review, ben helemaal enthousiast!
  Ik was al voornemens om groente te gaan fermenteren, maar dat is normaliter zo’n gedoe, dit is perfect! Als ik bij EKO Plaza ben, zal ik zo’n pers aanschaffen..

 2. dank je voor je review Monique, ik ga hem dadelijk aanschaffen… ben dol op gefermenteerde groenten zoals zuurkool, boontjes en de pickle mix .. ik doe het dan ook op de ouderwetse manier met de grote stenen pot en neteldoek en afdekstenen… altijd zo’n gedoe en vele weken wachten op resultaat… kan niet wachten tot ik deze variant kan uitproberen 😉

 3. Oh dit ziet er uit alsof ik het ook zou kunnen!
  Kan er ook meer groenten in dan jij hebt gedaan? En, ik ben een leek hoor, kan je nadat het proces klaar is het verplaatsen in een andere pot of moet het daar in blijven?

 4. Wat een goed idee! Hoeft er geen water bij?
  Ik weet niet beter of de kool moet altijd NET onder water staan….
  Zo niet, dan ben ik verkocht! 😉

  Bedankt, Monique!

 5. Ik heb deze pers ook in gebruik maar bij mij springt de veer steeds los uit het deksel en is dan moeilijk weer terug te plaatsen. Dit vind ik echt een nadeel. Het fermenteren gaat echter goed met deze pers.

 6. Ik heb deze aangeschaft in de grote versie. Alles volgens uw beschrijving gedaan maar na een paar dagen ziet de kool er erg grijs en onsmakelijk uit. Ik durf dit niet te eten… Te weinig zout gebruikt?

 7. Moet de pers in de koelkast tijdens het fermenteren? Hartje zomer nu.

 8. Bij mij vervormt het plastic als ik de pot in heet water doe om te ontsmetten. De dop paste er niet meer op. Toen ik het terug in vorm wou duwen ging de hele pot kapot. Hoe moet ik hem anders ontsmetten? Volgende keer gebruik ik gewoon weer glas.

  • hoi,ik heb een iets grotere pers 3 ltr.en ben daar erg enthousiast over.Maar nu wil ik graag zuurkool maken,heb je daar een recept voor?Als het kan graag.

 9. We weten allemaal dat er heel veel mensen betaald worden om een review te plaatsen op internet. Dit is nu precies waarom we niets meer kunnen geloven en we als consument doodziek worden van wat we nu moeten kiezen. Ook dit pickle presje ziet er leuk uit, maar ik heb het het gevoel dat die spiraal alle kanten op gaat en we weer belazerd worden. Ook de inhoud ontbreekt….

  • zucht….moet ik het eeuwenlang blijven verkondigen? Lees AJB mijn blogs over dit onderwerp wat je hier aansnijdt zonder je gangen even vooraf na te lopen…

 10. Ben enthousiast over deze eenvoudige manier van fermenteren! Dank voor je goede beschrijving Monique.
  Heb nog vraagje: komkommers maak ik er graag in, weinig zout en zo klaar maar andere groenten , zoals spitskool moeten langer staan en hebben ook wat meer zout nodig is mijn ervaring; de smaak is dan aan de zoute kant vind ik of moet je de groenten na afloop afspoelen?

 11. Hoi,
  ik heb een vraag. Als je zuurkool gaat maken, moet de pot dan tussendoor nog aangedraaid of moet het vocht uit de pot worden gegoten?

 12. Duur grapje! 11 euro vind ik behoorlijk aan de prijs. Kan ook elcheapo: glazen pot, yoghurtemmer-dekseltje op maat geknipt met diepte kartelranden. Deze prop je in de pot, zodat hij vastgeklemd zit en de groentes onder de zoutoplossing ( 2 tot 5 %, zout zonder jodium ) houdt. Dan nog een losse deksel erop tegen t stof en je bent n stuk goedkoper uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *