Review TVS NATURE 100% meukvrije koekenpan…HOE DAN?

 

Wat betreft pannen ben ik kritisch. Ik ben groot fan van RVS , keramiek en gietijzer. Daar bestaat mijn pannen-collectie zo’n beetje uit. Ik vind niets zo irritant om te koken met suffe en irritante pannen. Het moet voor mij werken, en niet tegen. Daarnaast vind ik duurzaamheid en milieuvriendelijkheid net zo belangrijk. Ja, ik heb best wat noten op mijn zang. Maar ik vind voedselbereiding dan ook super-belangrijk. Waar jij je voedsel in kookt en bakt is van directe invloed op de voedingswaarden , en heeft invloed op je gezondheid. Giftige ( teflon ) laagjes kunnen bijvoorbeeld behoorlijk veel schade aanbrengen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Verkeerd gebruik kan ook zorgen voor veel verlies aan voedingswaarden. Besteed daarom absoluut ook veel zorg en aandacht aan pannen en kookgerei.

En als het even kan, denk dan ook een beetje aan het milieu. Ik probeer zelf daar zoveel als mogelijk rekening mee te houden. Wat resulteert in een behoorlijke collectie aan “ groene pannen”. Gietijzer is een zeer duurzaam materiaal om in te koken en te bakken. Maar ontzettend zwaar, wat voor veel mensen niet-te-doen is, omdat zij bijvoorbeeld te kampen hebben met spier en gewrichtsaandoeningen in handen en armen. Keramiek iOS erg fijn, maar toch voor een aantal mensen juist weer veel te licht materiaal. RVS vraagt om onderhoud. Kortom, eer jij bij je meest ideale pannen uitzet bent ben je vast net als ik jaren verder.
Ik kreeg onlangs een wel heel bijzondere en opmerkelijke koekenpan thuisgestuurd om te testen. Het gaat namelijk om een pan, die 100% “ groen” is en dus ook 100% milieuvriendelijk. Ik had aanvankelijk zoiets als “ YEAH RIGHT! 😕 HOE DAN? 🧐 Knap, als dit een fabrikant lukt, maar dat leek mij erg onwaarschijnlijk. Ik heb de meest groene pannen in huis, maar nog zijn deze niet 100% groen te noemen. Grepen, stelen, deksels en verschillende lagen die dan wel 100% veilig zijn voor de mens maar minder fijn is voor het milieu. Dus 100% natuurlijk claimen? Dat is nogal gewaagd. Ik ben er dan meteen in gedoken.

TVS NATURA

De waaghals die dit op zijn naam schrijft, is het Italiaanse merk TVS COOKWARE. Deze fabrikant wilde graag een paar pannen ontwikkelen, die WERKELIJK groen zijn , en dan bedoel ik niet alleen de kleur. Het bedrijf bestaat al sinds 1968 en maakt volwaardige, duurzame pannen van meest hoge kwaliteit. Iets wat Italianen hebben is gevoel voor design en stijl, en dat komt zeker ook terug in deze pannen. TVS ocookware heeft recentelijk een “ NATURA” lijn op de markt gezet. Zoals de naam het zegt, zijn deze pannen gemaakt van 100% plantaardige materialen. En dat is meer dan knap. TVS is de eerste fabrikant ter wereld die een 100% recyclede pannen-collectie op de markt brengt.
Je vraagt je nu vast af HOE DAN? Want hoe zit het dan met de anti-aanbak laag? Die kan, hoogst “ groen” haalbaar, toch alleen bestaan uit keramiek? En hoe zit het met alle aanhangsels?

VEGETEK PLANTBASED COATING

De pannen bevatten een coating van het zogenoemde VEGATEK. Dit wordt gemaakt van plantaardige materialen ( glycerine, plantenextracten )  en steen. De pannen bevatten maar liefst vijf lagen. De anti aanbak laag is versterkt met minerale deeltjes die ervoor zorgen dat de pan een goede weerstand heeft tegen krassen, vlekken en slijtage. De buitenste kant is gemaakt van een speciale groene legering aluminium, een zeer hoog niveau van gerecycled aluminium. De pan is 100% vrij van nikkel, zware metalen en PFOA.
De greep en de steel zijn allemaal gemaakt uit gerecyclede materialen. De aanhef is gemaakt van 100% siliconen, uiteraard zonder weekmakers. Dit zorgt ervoor dat de hitte niet in de steel komt en je je vingers / handen er niet aan kunt branden.
De onderkant bevat een RVS schijf. Dit maakt de pannen geschikt voor iedere warmtebron.  Ook inductie. De pannen zijn echter minder geschikt om in de oven te gebruiken. Dit kan., maar is niet bevorderlijk voor de duurzaamheid van de pannen en wordt dan ook afgeraden door de fabrikant. De pannen zijn tevens geschikt voor in de vaatwasser, maar ik persoonlijk adviseer om geen enkele pan in de vaatwasser te zetten, omdat dit de duurzaamheid ook vermindert. Pannen zijn het beste af te wassen onder de hete kraan, indien nodig met wat ecologisch afwasmiddel. De pannen zijn verder prima te reinigen met een stukje keukenpapier.

DE TEST

Wauw. Ik ben zeer onder de indruk. Wat ook nog een zeer leuk detail is, is dat de verpakking van de pannen 100% bioafbrekbaar en milieuvriendelijk zijn. En gemaakt van gerecyclede materialen. Deze pan mag met recht 100% groen genoemd worden. Ik ben nog niet eerder zoiets tegen gekomen. Zeer indrukwekkend.
Maar goed……waar het om gaat is wel dat ie een beetje werkt en fijn bakt. Dat heb ik uiteraard getest. Ik begon met een veganistische burger. Deze maak ik zelf. Dit keer had ik gekozen voor zoete aardappel/ kikkererwten burgers. Het recept is vrij eenvoudig:
 • – 500 gram havermout
 • – twee eetlepels ei-vervanger ( indien niet-vegan, twee verse eitjes ) 
 • – twee zoete aardappelen in de schil
 • – 250 gram gekookte en uitgelekte kikkererwten
 • – twee eetlepels Italiaanse kruiden
 • – een flinke snuf Keltisch zeezout
 • – warm water indien nodig
 • – een capsule vitamine B12 van Royal Green
Het voorwerk is erg makkelijk, tenminste, als je in het bezit bent van een hoge snelheidsblender. Deze knappert ( Montana Mark) heeft een soep programma die alles direct verhit. Je kunt de aardappelen er in stukken rauw in gooien, samen met de kruiden en de kikkererwten. Maal dit alles ongeveer 5 minuten tot alles volledig glad is. Doe in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, indien nodig, voert je een beetje extra water toe, maar zorg dat de massa goed kneedbaar is. De vitamine B12 capsule breek je open, voeg het poeder toe. Draai er grote platte burgers uit. Om ze wat steviger te maken, kun je ze het beste nog even een uurtje in de koelkast laten opstijven.
Ik heb voor het eerste gebruik toch een klein erwtje zuivere kokosolie gebruikt. Het was echt minimaal, maar ik vond dat meest “ veilig”. Dat was helemaal niet nodig, want de burgers bakken perfect op. Geen plakkerige toestanden, de burgers glijden echt geweldig goed over de plantaardige anti-aanbaklaag. Wat indrukwekkend! Dit werkt dus echt heel goed! Wat een uitvinding!
Het resultaat: verrukkelijke burgers! Ik maak meestal meteen een voorraad, die ik invries. Zo hoef je niet steeds opnieuw te bakken.
De volgende test: hoe bakt het pannenkoeken? Laten we eerlijk zijn, daar gebruiken we de koekenpan toch het meest voor. Ik besloot meteen een ultieme test te gaan doen: havermout pannenkoeken. Als er iets is wat zeer snel kleeft en kleverig / stroperig van textuur is, dan is het wel geweekte havermout. Ze noemen het soms niet voor niets behangplaksel. De pan moet echt een goede anti-aanbaklaag bezetten., wil je een beetje een behoorlijke pannenkoek kunnen bakken, in plaats van dat het een soort scrambled eggs wordt. Ik heb dit keer ook besloten GEEN BAKVET te gebruiken. Spannend. Mijn recept :

 

 • – 450 gram havermout
 • – twee verse eitjes
 • – twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
 • – 10 gram wijnsteen bakpoeder
 • – warm water
Dit alles in een kom goed roeren. Gebruik net zoveel water tot de massa licht vloeibaar is geworden. Ik heb het vuur ( ik heb gas ) laag gezet. En even 3/4 minuten laten opwarmen. Daarna een beetje van het beslag in de pan laten glijden…….Wat een geweldige pan….ook hier laat het zeer snel los waardoor je de pannenkoek om kunt flippen. Geen kleverige toestanden! NIETS! 😃 Wauw! Deze koekenpan kan echt worden gebruikt zonder bakvet. Geen olie en / of boter nodig dus wat ook in je portemonnee kan schelen! Het is vooral een mega gezonde manier om voedsel te bereiken. Geen vervelende stofjes die vrij kunnen komen, geen ellende met kleven.
Resultaat: een verrukkelijke, vetvrije havermout pannenkoek die ik lekker als ontbijtje op heb gepeuzeld. De steel wordt overigens niet warm, laat staan loei-heet. Dat vind ik echt enorm prettig want ik heb veel pannen waarbij dit wel gebeurt, terwijl de fabrikant beweert van niet. Ideaal, geen ovenwanten of pannenlappen in de aanslag, als je deze pan gebruikt!
Omdat de pan kraakvrij blijft van enige resten, kun je de pan met een stukje keukenpapier navegen en weer opbergen. Ideaal ! Geen schrobwerk! Toch is het verstandig om de pan onder de hete kraan om te spoelen. Dit heeft te maken met de vet-laagjes die worden opgebouwd, als je de pan na ieder gebruik alleen snel even schoon poetst een een stukje keukenpapier. Hierin vormen zich eiwitten, die op ten duur de plantaardige laag minder goed zijn werk laat doen. De werking kan dan erg snel achteruit gaan waardoor de anti aanbak-functie uiteindelijk zal verdwijnen. Het is dus prima om één keer in de zoveel tijd de pan met een stukje keukenpapier schoon te vegen ( bijvoorbeeld bij weinig tijd ) maar maak hier geen gewoonte van. Spoel de pan af onder de hete kraan, en reinig met een zachte doek. Is er hardnekkig vuil aanwezig, kun je de pan met een beetje afwasmiddel ( ecologisch) afwassen. Schrobben is voor geen enkele pan goed, ook niet voor plantaardige pannen. Gebruik daarom nooit geen agressieve reinigingsmiddelen en schuursponsjes.
Vind je de koekenpan wat te klein voor het grotere werk, dan is er ook een wok-pan. Deze mocht ik ook testen. Ik heb nog nooit eerder zo’n fijne wok-pan gehad. Vooral de ligging in je hand tijdens het wokken ( de steel ) is ontzettend prettig, waardoor je de massa in de pan zeer eenvoudig in beweging kunt houden. Ik heb een wok-pit op mijn gasfornuis, daar past de wok-pan geweldig goed op.
Je hebt ook in deze wok-pan geen bakvet nodig. De ingrediënten glijden zeer gemakkelijk over de anti-aanbaklaag, het gaart geleidelijk en snel

VOOR  / NADELEN?

Ik heb goed gezocht naar minpunten. Of naar euvels. Maar ik kon echt NIETS vinden. Deze pannen kloppen voor mij van A tot Z. Mijn “ droom-pan” ! Goed voor mij, goed voor het milieu en de wereld, en prettig in gebruik. Zelfs de prijs vind ik redelijk. Natuurlijk is € 49,95 ( 28 cm doorsnede ) best pittig als je het gaat vergelijken met een Action-koekenpan, maar geloof mij, dit zijn werelden van verschil. Daarnaast heeft de pan een garantie van vijf jaar. Kan het beter? Wat mij betreft niet en ik hoop, dat meerdere fabrikanten dit geweldige alternatief gaan volgen, zodat we over een paar jaar alleen nog maar 100% meukvrije pannen kunnen kopen.

WAAR KAN IK BESTELLEN / KOPEN?

De pannen zijn langzaam aan op internet aan het binnen druppelen op vele kook( web ) winkels. Er zijn  acht verschillende maten pannen en koekenpannen, met allemaal een verschillende prijs. Mijn koekenpan heeft een doorsnede van 28 cm en kost € 49,95.
Hieronder het filmpje op You Tube met de uitleg van de vijf lagen in de pan:
Notificatie: Ik kreeg de pannen gratis thuisgestuurd om vrijblijvend te testen.Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Het review is onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

Maart 2020:

Dit review schreef ik in oktober vorig jaar, we zijn inmiddels vijf maanden verder, en hoe bevallen de pannen mij? Nou, om heel kort maar krachtig te zijn: SUPERGOED!  Ik kan er niets anders van maken. Ik heb de pannen dagelijks in gebruik. Soms zelfs meerdere keren per dag. Ik ben echt onwijs tevreden. De pannen zijn zo-goed-als onderhoudsvrij, ligt nog steeds lekker in de hand en werken als een tierelier.

Ik ben een pompoen-freak, en eet ze dagelijks. En daar komen erg veel pitten uit voort die ik dagelijks rooster in de koekenpan. De pan verwarmt mega snel waardoor de pitten in no-time mooi goudbruin verkleuren. Net zo snel als de pan warm wordt , koelt hij af. Ik kan hem daarom nadat ik hem heb schoon geveegd met een stukje keukenpapier, direct weer opbergen tussen de andere pannen. Ideaal.

Ik ben na vijf maanden intensief gebruik nét zo enthousiast als eerder in dit artikel. Een geweldige aanwinst !

 

14 Reacties op “Review TVS NATURE 100% meukvrije koekenpan…HOE DAN?

 1. Beste Monique, ik vind het allemaal een beetje voorbarig. Want in het begin doen alle pannen het prima, zelfs die van de action. Beter had je hem een maand of 5 getest. Het is voor mij en vele anderen belangrijk om te weten is hij die 44 euro waard. Bakt hij na 5 maanden nog zo geweldig.

  • ik zal absoluut laten weten hoe hij een maand verder nog belt of niet!

   • Dat zou fijn zijn, Monique. Ik ben enthousiast, maar deel de voorzichtigheid van Victor. En overschakelen op de gok kost simpelweg teveel geld.

    Ik heb voor over een half jaar een reminder in agenda gezet, bij m’n bunqbank een extra spaarpot aangemaakt, plus tegen die tijd komt het vakantiegeld er ook weer 😅
    Fingers crossed en hopen dat er dan ook een mooie korting mag komen…

   • Hoiii!
    Ik heb de wokpan nu zo’n halfjaar en ik wil nooit meer een andere😋
    Ik ga ook de koekenpan aanschaffen💃

 2. Ik ben heel blij met deze uitslag! Bedankt voor je uitzoekerij, ik weet nu zeker welke pannen er besteld gaan worden 🙂

 3. Er staat helaas geen reageer-knop onder het antwoord van Mieke, dus dan maar even zo:

  Beste Mieke,

  geenszins was/is het mijn bedoeling je als “een soort van neergezet te worden als iemand die het niet nauw neemt met de prijzen” of “die prijzen voor een actie eerst even omhoog”doet. Kennelijk kon mijn tekst wel zo overkomen en dat is zeker niet mijn bedoeling.

  We weten allemaal dat adviesprijzen slechts indicatieve en gewenste prijzen van de producent zijn. Verkopende partijen kunnen hiervan afwijken. Terwijl ik me dingen afvraag in mijn stuk, was dit niet naar specifiek om wie dan ook soort van te kwetsen, maar wel vanuit het oogpunt van de consument bekeken dat het raar is dat prijzen zo enorm variëren.

  Ook ik was verbaasd om, even verder op zoek te zijn ge gaan naar recensies over de pannen, andere prijzen te zien. Wij, de bezoekers van Monique, zijn hier ook om het maximaal gezond(er) te kunnen leven. Om dingen te lezen en te leren, van haar en van ingezonden stukken. Waar we enerzijds geld uitgeven om gezond(er) te kunnen leven, kunnen we anderzijds uitgespaard geld geld weer goed gebruiken voor evenzo gezonde(re) zaken als groenten enzovoorts. Ook aan deze zijde geldt dat wij een beperkte marge hebben om alles te kunnen bekostigen. Geld kan maar 1 keer uitgegeven worden.

  Welnu, met je uitleg erbij dat jullie handen gebonden zijn door dringend verzoek, afspraken én het netjes naleven hiervan en een andere shop het kennelijk niet zo nauw neemt met afspraken, snap ik beter waar het wel en waar het niet klopt en is het duidelijk dat dit probleem niet bij jou, bij PuurMieke ligt.

  Ik vind het wel fijn dat mijn kritisch stuk op de website kan staan. Ik ben me bewust dat dingen zeggen kàn, maar netjes blijven hoort; tenslotte ben ik te gast in Monique’s digitale huis.

  Met vriendelijke groet, Fred.

 4. Hoi,

  Pan gekocht. Bevalt goed, maar jammer is dat vet in buitenste rand loopt. Kunnen ze niet platter. Heerlijk dat ze zo licht wegen. We willen nu hapjespan kopen. Ook voor mijn zoon. Voor portemonnee is het beter om ze na elkaar te bestellen i.p.v. tegelijk ivm kortingspunten bij puurmieke. Om nu echter twee x een bezorger te laten komen, is slecht voor het milieu. Pfffff nou ja dan maar slecht voor de portemonnee.

  • ps er zit wel teflon in de pan hoor, ook al is het pfoa vrij. Er staat nl gespreide ptfe. Dat wil je bij krassen echt niet in je lijf krijgen.

   • Ik vind het erg ingewikkeld om een goede pan te vinden. Dacht ik eindelijk een goeie gevonden te hebben lees ik dat er toch teflon in zit? Nu weet ik het ff helemaal niet meer… kan iemand helpen?!

    • er zit ABSOLUUT GEEN TEFLON in.Denk je dat hij er dan bij mij inkomt? 😉 Niet meteen alles aannemen wat in de lucht wordt geslingerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *