Review VAN DER PIGGE propolis complex mondspray

Al jaren kamp ik met een stukje overgevoelig / snel geïrriteerd tandvlees. Het is telkens weer hetzelfde plekje, rechts onder. Dit kan soms gigantisch pijnlijk zijn. Mijn tandarts kan gelukkig niets akeligs vinden ( bijvoorbeeld ontstekingen) maar als het opspeelt kan ik weer minder prettig eten en drinken. Ik heb afgelopen jaren al talloze dingen geprobeerd. Speciale tandpasta’s, speciale zalf via de tandarts, maar helaas blijft het van tijd tot tijd opspelen. Onlangs was het weer eens zover en ben ik op zoek gegaan naar een natuurlijk alternatief. Ik kwam terecht ( hoe leuk! ) bij één van mijn grootste favoriete merk: VAN DER PIGGE. Zij bleken een PROPOLIS COMPLEX SPRAY in huis te hebben. Ik heb meteen gevraagd of ik een spray mocht testen, en de volgende dag had ik de spray al in huis. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. 

WAT IS PROPOLIS?

Om je wat meer kennis te verschaffen over het meest werkende ingrediënt in dit complex, propolis, stuur ik je graag door naar mijn uitgebreide artikel, KLIK HIER. 

WAT IS HET PROPOLIS COMPLEX?

De propolis complex spray komt dus zoals eerder gezegd van VAN DER PIGGE. Dit merk staat absoluut aan de top als het komt op mijn favorieten. In vorige reviews heb ik al veel verteld over dit prachtige merk. Maar onlangs is bekend geworden, dat zij nu ook officieel het keurmerk NCS ( Natural Cosmetics Stansard) mogen dragen.  ECO Control staat voor de controle die op de biologische ingrediënten zijn gedaan. Dit keurmerk krijg je niet zomaar, daar gaat een zeer strenge keuring aan vooraf. Zo moeten producten aan bepaalde eisen voldoen. Onder andere :
·         Geen microplastics
·         Geen genetische manipulatie
·         Geen parabenen, siliconen, PEG’s of ftalates
·         Geen dierproeven
·         Geen bestraling van ingrediënten
·         Alleen gebruik van natuurlijke geurstoffen en op planten gebaseerde oplosmiddelen
·         Gebruik van gecertificeerde palm olie (minimum RSPO)
·         Verpakkingsmateriaal is doordacht, kan worden gerecycled of hergebruikt
·         Een natuurlijk cosmetica standaard wat is gebaseerd op duurzaamheid
Nog niet ALLE producten krijgen dit keurmerk. Een bio keurmerk of vegan was helaas nog niet helemaal mogelijk, biologisch krijg je alleen als het 90% biologisch is. Vegan is bijvoorbeeld nog niet mogelijk, omdat  in sommige producten  xanthaangom zit van eierschalen afkomstig is. Biologisch schijnt erg moeilijk te zijn om te verkrijgen, omdat water bijvoorbeeld daar niet onder valt.  Daarnaast zijn sommige ingrediënten niet altijd biologisch verkrijgbaar. Maar het is al een ongelofelijke mijlpaal om dit keurmerk op heel veel producten te mogen gebruiken! Het is mede door de pure en natuurlijke ingrediënten, waarom ik VAN DER PIGGE zo hoog in het vaandel heb staan. Ik ben daar overigens zelf het beste bewijs van, omdat ik nooit last heb van de producten. 
 
Terug naar de propolis complex spray.
Het is een kruidentinctuur op basis van propolis , rode zonnehoed en Canadese geelwortel. Verder zitten er wat natuurlijke hulp en draagstoffen in zoals glycerine op basis van kokosolie, alcohol wat is gemaakt van granen en kruiden, ( dus géén agressief alcohol ) water en etherische lavendelolie. In het kort is propolis een kleverige stof, gemaakt van speciale harsen van de knoppen van bomen. De boom beschermt met deze harsen zijn knoppen tot ze klaar zijn om uit te lopen. Bijen halen (van bijvoorbeeld berken en populieren) kleine hoeveelheden hars van de knoppen en verwerken dit tot propolis door toevoeging van enzymen, bijenwas en stuifmeel. Hiermee beschermen ze de korf tegen het binnendringen van schadelijke micro-organismen. De flavonoïden in propolis dragen bij aan een goede microbiële balans in de darmen, helpen de weerstand van de luchtwegen, beschermen tegen vrije radicalen en verzachten de keel.
Je hebt vast wel eens gehoord van echinacea. De bekende DR.Vogel heeft deze plant beroemd gemaakt. Echinacea is een geslacht, wat bestaat uit negen soorten bloeiende planten , allen van nature voorkomend in het oosten van Noord Amerika. Sommige soorten worden gebruikt als tuinplanten, andere soorten worden medicinaal gebruikt. Meestal wordt met “ echinacea” een bereiding bedoeld van de bovengrondse delen van de “ rode zonnehoed”  Deze soort is verreweg de meest bekendste en meest onderzochte soort.
Met name de zogenoemde fytotherapeutische bereidingen van de bovengrondse delen van deze plant worden in verband gebracht met immuun-versterking en infecties van de bovenste luchtwegen. Het gaat dan wel om zo’n 300-400 milligram of meer en niet om homeopatische middelen.
Hoe echinacea precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Voor drie verschillende groepen stoffen in echinacea zijn aanwijzingen voor gunstige effecten op de weerstand  Het gaat hier om onverteerbare suikers ( polysachariden) Proeven met dieren wezen uit dat deze minder vatbaar zijn voor virusinfecties na toediening van deze suikers. Er wordt gedacht dat deze suiker-ketens het immuunsysteem een beetje “ wakker schudden”
De tweede groep stoffen is die van de alkamides. Deze lijken sterk op vet-achtige stoffen die in het lichaam vrijkomen als immuuncellen indringers opruimen. Waarschijnlijk zijn deze stoffen boodschapperstoffen waarmee immuuncellen met elkaar communiceren. Als laatste groep zitten er fenolen in echinacea, met cichoreizuur als meest belangrijkste. Deze verminderen de vermenigvuldiging van virussen in reageerbuizen. Deze genoemde effecten zijn echter nooit aangetoond bij mensen
Anders gezegd : echinacea is geen medicijn om je immuunsysteem op te krikken, maar kan zeker van grote invloed zijn om het op peil te houden.
En dan hebben we nog de Canadese geelwortel in dit complex. Geelwortel, ook wel kurkuma of curcuma genoemd, heeft afgelopen jaren enorm veel belangstelling gekregen, vanwege de vele mogelijke gezonde en medicinale gezonde voordelen. KLIK HIER om meer over kurkuma te lezen. De Canadese geelwortel komt, zoals de naam zegt, uit Canada. Het wordt daar ook wel de “ GOLDEN SEAL ‘ genoemd. In Nederland wordt het meestal wilde kurkuma genoemd.  Deze geelwortelplant ( zonneplant )  is zeer krachtig. Het wortelstelsel is onuitroeibaar wat wijst op een sterke weerstandverhogende werking. Zonneplanten hebben sowieso de reputatie zeer sterk en krachtig te zijn. De geelgroene bloemen van deze plant werken bijvoorbeeld bewezen gunstig op de maag, darmen en suiker-stofwisseling. De bladeren zijn behoorlijk groot van deze plant en lijken in de verte een klein beetje op de hennep-plant. De bladeren hebben een samentrekkende werking. De wortel wordt vaak ingezet tegen infecties en ontstekingen. De wortel heeft bijzondere inhoudsboffen:
 
– hydrastine
– isochinoline-alkaloiden
– zetmeel en hars
– canadine
– berberine ( de gele stof )
– een minimaal aan etherische olie en vetstoffen
 
De geelwortel heeft net als echinacea een ondersteunende werking op het immuunsysteem. De keuze om dit te combineren met echinacea en propolis is geen vreemde, als het gaat om een ontstekingsremmende en versterkende werking.  Het complex kan dan ook worden gebruikt voor tal van doeleinden. Ik benoem er een paar:
 
– keelontstekingen
– hese keel / pijnlijke keel
– geirriteerde mond ( verhemelte, tandvlees, binnenkant van de wangen)
– luchtweg-infecties / geïrriteerde luchtwegen
– geïrriteerd tandvlees
– irritaties in de mond door voedsel ( bijvoorbeeld verbranding)
– pijnlijke tong
– verlichting bij verkoudheid
– stoom-middel bij verstopte neus en verkoudheid
– bij tal van hooikoorts-klachten
– klachten door airconditioning
– versterking van het immuunsysteem 
 
De mondspray komt in een flesje van 15 ml en kost € 12,95. 
 

DE TEST

Ik heb de spray direct gebruikt na ontvangst. Mijn tandvlees speelde weer eens flink op. Ik heb één spraytje op de gekwetste plek op mijn tandvlees gespoten. Dit ervoer ik als behoorlijk heftig. De smaak is behoorlijk heftig, gelukkig ebt de scherpte al snel weg. Er wordt geadviseerd tenminste een kwartier na het spuiten niet te eten en te drinken. De doseringen staan op 
 
VOLWASSENEN: 2-6 keer per dag 1-2 x spuiten
KINDEREN VANAF DRIE JAAR: 1-3 keer per dag 1-2 keer spuiten
 
Ik vond één spray voldoende. De smaak werd mij anders te heftig. Ik hield er een vrij wrang nasmaakje in mijn mond aan over. Dit verdwijnt gelukkig wel vrij snel. Ik had de eerste keer eigenlijk weinig resultaat. Het was wel wat minder pijnlijk geworden, maar erg grote verschillen ontdekte ik niet. Na nog eens twee x één keer sprayen, werd het wel opmerkelijk minder pijnlijk. Het werkt inderdaad voornamelijk verzachtend. Dit vind ik op zich al erg fijn. Het eten ging na drie x sprayen echt beter. 
 
Nadeel vind ik de vrij heftige smaak. Dat is echt even “ wennen”. Of je went er nooit aan 😉 Ik hoop dat ik eraan wennen kan, want de voorlopige resultaten stemmen mij best vrolijk. Ik blijf de spray komende tijd gebruiken. Later vul ik de resultaten op langere termijn aan. 
 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben nog niet super-enthousiast, maar zeker niet teleurgesteld. Het doet wel degelijk wat. Ik hoop later een positieve aanvulling te kunnen doen, maar voorlopig vind ik de resultaten dus matig en de smaak enorm heftig. Ik denk niet, dat kinderen dit gaan waarderen. De smaak had van mij echt wat minder heftig gemogen. 

Waar te koop?

Je kunt de mondspray kopen in de winkel in Haarlem, maar ook bestellen via de website. KLIK HIER om te bestellen.

 

Notificatie: ik kreeg de mondspray gratis thuisgestuurd voor dit review. Er zij géén commerciële doeleinden mee gemoeid, noch enige bronnen van inkomsten, ook niet via kortingsacties. Het review is onafhankelijk en vrijblijvend geschreven. 

 

KORTINGSACTIE!

Van woensdag 5 Juni 2019 tot dinsdag 11 Juni 2019 ontvang je een korting van 20% ! Je betaalt dus geen € 12,95 maar € 10,36! 

  • zolang de voorraad srektr
  • alleen geldig met de kortingscode ” propolis2019″
  • alleen geldig in de webwinkel. Wil je graag via de winkel gebruik maken van de kortingsactie? Bestel dan via de website en druk op de optie ” afhalen”. Je kunt de spray dan met de korting afhalen in de winkel. Meer info: zie website
  • zijn er vragen of lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van VDP.

KLIK HIER om direct te bestellen:

Een reactie op “Review VAN DER PIGGE propolis complex mondspray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *