Review Wartmann ILAG hapjespan + koekenpan

Qua panen ben ik verliefd op gietijzer. Ze gaan jaren mee, zijn robuust en overal voor in te zetten, zelfs in de oven. Ik gebruik mijn gietijzeren pannen iedere dag. Naast gietijzer is RVS en keramiek mijn tweede keuze. Wil je meer lezen over pannen? KLIK HIER

Het veel gehoorde nadeel over gietijzer is dat het zware en vrij logge pannen zijn. Dit ervaar ik ook wel een beetje, ik moet met mijn zwakke polsen mijn gietijzeren pannen met twee handen beetpakken. Ik vind het op zich geen bezwaar, het went. Maar waar ik niet aan kon wennen, is mijn gietijzeren koekenpan. Na heel wat aan koekenpannen te hebben uitgeprobeerd, kwam ik terecht bij een gietijzeren koekenpan. Maar dat was geen succes. Koekenpannen moeten meestal worden bewogen bij het bakken, en ik merkte al snel, dat dit, zeker met zwakkere polsen, niet zo eenvoudig gaat. Ik ben daarom al snel overgestapt naar keramische koekenpannen en daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van.
Keramiek lijkt het gezonde antwoord te zijn op het omstreden teflon. Sinds dat de teflon antiaanbaklagen in 2015 worden verboden, zien we erg veel keramiek pannen. Maar ook daarin zitten wel degelijk verschillen.

WAAROM GEEN TEFLON?

Het geeft ontzettend veel gemak in de keuken tijdens het bakken, pannen met anti-aanbak-lagen. Alles glijdt goed door de pan, en het schoonmaken is een klusje van niets. Teflon is een laag, die wordt aangebracht op pannen maar ook in bakvormen. Het is de merknaam van de chemische verbinding POLYTETRAFLUORETHEEN , afgekort PTFE. Het is ontdekt in 1938 door de firma DuPoint, en in 1949 werd teflon voor het eerst commercieel in gebruik genomen.
Dit laagje is giftig. Dit geeft in de eerste en normale gebruiken niet direct een gevaar en / of risico voor de gezondheid, maar het probleem is, dat deze laagjes vrij snel loslaten. En dan wordt het wel risicovol, omdat deze in ons voedsel terecht kunnen komen.
De firma DuPoint zou de teflon met zo’n 95% hebben teruggebracht, maar er zijn geen bronnen  bekend dat dit werkelijk is gebeurd. Wel is er een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid.
Teflon is ongezond en gelinkt aan tumoren, geboorteafwijkingen, homoniale disbalans, leverbeschadigingen, en nog een paar serieuze gezondheidsproblemen. Het kan volgens studies  zelfs zo diep doordringen in het menselijk lichaam dat PFTE bij 100% van de onderzochte navelstreng bloedsamples wordt geconstateerd 
Ook de dampen die vrijkomen van teflon zijn gevaarlijk, sowieso voor ( huis) dieren. Deze dampen komen vrij als we pannen gaan verhitten. Deze dampen worden giftig als de verhitting boven een temperatuur van 260* uitkomt. Deze norm is al ruim voldoende om vogels te doden.
Allemaal gegronde redenen om teflon voortaan te mijden. Er zijn inmiddels meer dan genoeg gezondere alternatieven in pannen en ook bakvormen. Voor bakvormen, klik hier om daar alles over te lezen. Sinds enige tijd is bekend dat perfluoroctaanzuur (PFOA), een stof die wordt gebruikt bij de productie van Teflon en het hechten van Teflon aan de pannen, giftig is en vrijkomt als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (350 °C en hoger, temperaturen die je niet snel in een pan zult aantreffen omdat bakken boven 230 °C al snel voor verbranding zorgt). Deze kennis had DuPont al na de uitvinding van Teflon in 1938 maar toch was het groot nieuws de afgelopen tijd. Het nieuws dat PFOA giftig is voor vogels en ook bij mensen griepachtige verschijnselen kan veroorzaken is de start geweest van de opmars van het alternatief voor de pannen met Teflon anti-aanbaklaag: de pannen met keramische anti-aanbaklaag, in de volksmond keramische pannen genoemd.

KERAMISCH

We zien nu voornamelijk erg veel keramische pannen in de winkels. Dit zijn ( meestal) stalen of metalen pannen die worden bewerkt met een coating van keramiek. Er zijn ook pannen die geheel worden gemaakt van keramiek, maar deze komen niet zo vaak voor omdat deze zeer kwetsbaar zijn .
Als alternatief voor de Teflon anti-aanbaklaag werd de keramische anti-aanbaklaag geïntroduceerd, een van de merknamen voor het materiaal is Thermolon. Thermolon heeft de voordelen van Teflon maar niet de nadelen omdat het gemaakt is van de natuurlijke bestanddelen keramiek en titanium. Keramiek is bekend van vazen en potten, titanium is een chemisch element met een zilveren kleur dat in de natuur voorkomt en wordt bijvoorbeeld ook voor protheses gebruikt. Een mengsel van keramiek en titanium kan onder hoge druk op een pan worden gezandstraald en daarna op 2.000 °C worden verhit om het aan de pan te ‘bakken’. Titanium is heel sterk maar flexibel en goed bestand tegen zout en zuur. Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt voor potten en pannen om in te koken en bakken omdat het een gladde kristal-achtige structuur heeft en warmte goed kan weerstaan. Thermolon bevat dus geen PFOA (giftige stof), en natuurlijk ook geen PTFE (Teflon )
Nu is de ene keramische pan de ander niet. Er zijn veel kwaliteitsverschillen te vinden. Het Thermolon wordt meest gebruikt in de industrie. Maar wil je wat stapjes verder, zijn er ook hogere kwaliteit-standaarden vindbaar, bijvoorbeeld het Zwitserse ILAG.  Deze keramische coating is zeer hard en bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor kan gekookt worden met een minimum aan olie of vet. Bovendien is een pan eenvoudig schoon te houden en komen er geen schadelijke stoffen vrij bij oververhitting. De keramische coatings van het Zwitserse ILAG behoren tot de meest verfijnde coatings wereldwijd . De keramisch versterkte, krasvaste antihechtlaag bestaat uit meerdere lagen, waardoor de pannen geschikt zijn voor intensief gebruik en daardoor ook veel in top-restaurants worden gebruikt. De coatings voldoen aan de eisen van de TUV/ LGA, Pannen met deze keramische coating zijn meest beste keuze haalbaar in keramisch.
Deze ILAG keramische pannen zijn in opkomst, maar de Thermolon pannen voeren de boventoon. Dit komt, omdat het een vrij goedkope methode is om gezonde keramieken pannen te produceren. Zoals je hierboven in mijn uitleg hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat verschillen in productie tussen ILAG en Thermolon. Dit zien we ook doordringen in de uiteindelijke kwaliteit en de kwaliteitsduur. We kunnen keramische pannen kopen bij discounters als Action en Blokker. Dit gaat om pannen met een zeer massale productie. Ze bevatten meestal een thermolon-laag. Het nadeel met deze pannen is dat ze vaak afkomstig zijn van een vage fabrikant, en de kwaliteit zeer te wensen overlaat.
Daarnaast gaat het verbod uit 2015 om een vrijwillig verbod. Dit wil zeggen, dat fabrikanten niet verplicht zijn mee te doen aan de zogeheten “ Voluntary Stewardship Program” ( VSP) De EPA ( Enviormental Ptotection Agency) heeft dit aangestuurd. Zij pleitten voor een afdwingbaar verbod om tenminste de blootstelling aan PFOA te verminderen. Dit bleek veel te hoog gegrepen, en werd er al snel besloten, om vrijwillige overeenkomsten te bewerkstelligen onder tenminste de grotere leveranciers.
Anders gezegd, het is een VRIJWILLIGE deelname. En niet alle fabrikanten gaan er dan ook in mee. Het zal zeker nog heel wat jaren duren om PFOA wereldwijd uit te roeien. Omdat het om een vrijwillige actie gaat, is er ook geen controle. Dit betekent, dat pannen, ook keramisch, alsnog teflon kunnen bevatten. Zeker vage merken, en buitenlandse merken kunnen bestaan uit goedkope massale producties. Naast belabberde kwaliteit kunnen deze dus net zo giftig zijn. Het is alleen hierom al verstandig, om je goed in te lezen als je pannen wilt gaan aanschaffen. Koop ze niet in een vage winkel, op een markt of in een discountwinkel, kies kwaliteit-verkooppunten als erkende kook ( web) winkels en kies voor bekende merken. Deze geven de beste garantie, waar je veel op kunt verhalen als er iets mis gaat. Gaat er iets mis met een pan van een vaag buitenlands merk, is het een stuk lastiger om verhaal te halen…
Er zijn ook verhalen bekend, dat diverse ( vage) winkeliers ILAG stickers op en in pannen plakken die bijvoorbeeld uit een teflon laag bestaan of een Thermolon-laag. Ook hier geldt, dat je beter geen pannen kunt kopen in vage winkels.

PLAKKEN….KLEVEN……

Terug naar de koekenpannen. De meest gehoorde klacht met koekenpannen is het kleven en plakken ondanks anti aanklagen. Dit gaat vaak om kwaliteitsverschillen. Ik had het eerder over de verschillen tussen een Thermolon-laag en een ILAG-laag. De ILAG laag is bijvoorbeeld harder gebakken en bestaat uit meerdere lagen. Dit zorgt voor een betere anti-aanbak-werking. En daarmee voor minder plak en kleefwerk. Pannen met een ILAG laag gaan daarom ook veel langer mee en zijn daardoor duurzamer.
ILAG is tevens veel slijtvaster. Dit betekent dat de laag veel langer zijn anti-aanbak werk kan dien. Ik heb zelf al heel wat koekenpannen getest en versleten. Ik heb diverse koekenpannen op het vuur gehad, van stalen die moesten worden ingebrand om een anti aanbaklaag te creëren, tot een thermolon-koekenpan. De stalen waren voor mij dramatisch, ik vond dat drie keer niets. De thermolon koekenpannen gingen nooit lang mee. Omdat ik mijn pannen intensief gebruik waren de meeste koekenpannen na enkele maanden hun anti aanbak kracht aan het verliezen waardoor het steeds vaker kleffen en plakken werd. Ook lieten stelen los, of werden loeiheet. Sinds dat ik ILAG ontdekt heb, wil ik niets anders meer. Dit is werkelijk een verademing. Ik heb nauwelijks bakproducten nodig om iets even snel te bakken. Mijn homemade vleesvervangers gaan met een erwtje kokosolie prima door de pan, terwijl de meeste burgers zeer plakkerig zijn van structuur.

HOE ONDERHOUD JE KERAMISCHE PANNEN?

Keramische pannen zijn zo-goed-als onderhoudsvrij. Je hebt nauwelijks bakproduct nodig en ze zijn supersnel schoon te maken . Toch vraagt het wat onderhoud. Zeker als je voor echt duurzame keramische pannen kiest met ILAG . Dan volstaat een stukje keukenpapier door de pan halen niet. Je kunt dit uiteraard gewoon doen, maar het verkort de duurzaamheid van je pannen en dat zou toch best zonde zijn…
Waarom moet je keramische pannen beter reinigen dan overal wordt verteld? Wel, dat heeft te maken met eiwitten. Met het blote oog kun je dit niet zien, maar er blijft altijd een minimaal eiwit-residu op de keramische laag zitten. Als deze blijven zitten, en je gebruikt de pan de volgende dag opnieuw, bakken deze resten eiwitten vast aan de keramische laag., wat ervoor zorgt dat ze enkel nog moeilijker te verwijderen zijn. Maak je ook de pan na opnieuw gebruik niet goed schoon, stapelen deze eiwitten zich op in de laag. Hierdoor bouw je zeer geleidelijk een laag op, waardoor je plots kunt merken dat de anti-aanbaklaag niet meer zo goed werkt. Dit merk je als producten opeens blijven plakken aan de pan terwijl dat voorheen niet het geval was. Uiteindelijk zie je een licht bruine “ waas” in de pan. Dit alles kun je vrij eenvoudig voorkomen door de pan na ieder gebruik met en zachte afwasborstel met een beetje afwas te reinigen.

HELP! AANGEBRAND! 

Het kan voorkomen dat ondanks de anti-aanbaklaag, het toch te ver door is gebakken waardoor er een behoorlijk bruine laag is ontstaan in je pan. Gelukkig geen ramp….Een keramische antiaanbaklaag is een stuk harder dan de ouderwetse teflon antiaanbaklagen. Dit heeft als voordeel dat je de keramische pan kunt schoonmaken met een schuurmiddel  zonder de laag te beschadigen. Staalwol en dergelijke moet je nog steeds niet gebruiken, maar flink schrobben met een schuursponsje met wat vriendelijke reinigingsmiddelen is geen probleem. Zo kun je de pan met een beetje  moeite alsnog stralend schoon krijgen, zodat hij bakt alsof hij spiksplinternieuw is.
Ik raad chemische en synthetische schuur en reinigingsmiddelen af, gebruik bijvoorbeeld baking soda. Maak een sopje van twee eetlepels baking soda en activeer dit met een scheutje citroensap. Spoel de pan goed uit.

WEL / NIET OP INDUCTIE?????

Op verschillende websites lees je dat sommige Wartmann pannen niet op inductie kunnen. Het wekt nogal wat verwarring, en ik ben het eerder al eens gaan nalopen. De pannen zijn  in principe geschikt voor inductie. Dit geeft de fabrikant ook vrij, en vele andere verkooppunten. Ik las bij o.a mijn collega Juglen Zwaan ( overigens een groot fan van Wartmann pannen en ook een verkooppunt) echter een ander advies. Ik heb hem om opheldering gevraagd. Juglen vertelde, dat hij graag zo transparant mogelijk wil zijn naar zijn volgers / klanten. Hij heeft inmiddels duizenden van deze WARTMANN pannen verkocht, het is dis niet dat hij niet achter deze pannen staat. Toch vertelt hij, dat deze pannen voor zo’n 25 % ongeschikt zijn voor inductie. Bij 75% gaat het dus perfect. Juglen adviseert deze set voornamelijk voor gas . Hij vertelde mij dat hij al vijf jaar deze set op gas gebruikt en dit perfect gaat.
Ik heb mijn vraag ook neergelegd bij de leverancier zelf ( Wartmann)
Zij vertelden dat het voornamelijk kan voorkomen bij de kleinere maten ( 16 cm) Enerzijds kan het liggen aan het inductiesysteem, anderzijds aan de bodem van de pannen. De pannen bestaan o.a uit aluminium waarbij de stalen geperforeerde plaat aan de onderkant voor de verhitting moet zorgen. Resumerend: de fabrikant ziet geen problemen, wel kan de kleinere pannen mogelijk wat problemen geven. Juglen zegt dat zo’n 25% niet werkt, en is daar transparant over. Hij raadt deze set vooral aan voor andere warmtebronnen als gas, waar zijn set het al vijf jaar prima op doet.
Wat vind ik? Ik denk dat het gewoon prima geschikt is voor inductie zolang je maar verstandig met je pannen omspringt. Dit zei Juglen mij overigens ook: mensen springen niet zo netjes om met hun pannen…De hapjespan en de koekenpan kunnen volgens de fabrikant prima op inductie worden gebruikt. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken 😉

 

WARTMANN

Een toonaangevend merk in keramische ILAG pannen is Wartmann. Deze Duitste fabrikant bekleedt een steeds grotere Europese markt in pannen. Steeds meer consumenten hebben pannen van dit merk in huis, en ervaren er veel plezier van. Ook ik heb een ILAG pannenset in huis van Wartmann, die iedere dag wordt gebruikt naar volle tevredenheid. De pannen worden geproduceerd met ILAG lagen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van gegoten aluminium, wat ervoor zorgt dat de pannen zeer stevig en licht in gewicht zijn. Gegoten aluminium draagt tevens bij aan een langere levensduur. De meeste pannen op de markt  worden gemaakt van gestanst aluminium. Dit zorgt voor veel lagere productiekosten, maar niet voor meer duurzaamheid en gebruiksgemak Wartmann kiest niet alleen voor ILAG, maar ook voor gegoten aluminium. Dit maakt de pannen niet alleen duurzamer en gebruiksvriendelijker, maar ook zo “ gezond” mogelijk.
Omdat ik afgelopen tijd vrij veel aanvragen ontving om eens aandacht te besteden aan koekenpannen, merkte ik, hoe lastig het vinden van de juiste koekenpan lijkt te zijn. Ik las veel verhalen die voor mij herkenbaar waren zoals het kleef en plakwerk na verkoop van tijd, de losse stelen, de loeihete stelen en onderdelen die loslieten. Ik ben daarom aan het werk gegaan, om een set aan mooie duurzame koekenpannen te komen die jaren meegaat, goede garanties bieden, en meest meukvrij zijn. Ik kwam daarom al snel terecht bij Wartmann. Na wat heen en weer mailen heb ik het voor elkaar gekregen om twee koekenpannen / cq hapjespan te reviewen, en daar ook nog een geweldige kortingsactie op te mogen afvuren.
DE HAPJESPAN
Deze hapjespan met deksel is eigenlijk een koekenpan met hogere rand. Soms worden deze pannen ook wel eens diepe braadpannen genoemd. Het geeft aan hoe veelzijdig deze pannen zijn in te zetten. Ik gebruik deze pan veel m mijn homemade vleesvervangers in te braden, de hogere rand zorgt ervoor dat ik deze lekker in de pan vrij kan bewegen. De hapjespan wordt ook erg veel gebruikt als wokpan, waar ik hem ook inderdaad vrij veel voor gebruik. Je kunt deze pan ook gebruiken om je groente in te koken. Kortom, een echte alleskunner. Omdat het gaat om een vrij grote pan ( 28 cm doorsnede) kun je veel grotere porties tegelijk bereiden. Al ben ik alleen, ik maak vaak veel burgers vooruit en vries deze in. Super-handig. In deze pan kan ik zeker vijf burgers tegelijk bakken.
De hapjespan heeft een breedte van 30,5 cm, een hoogte van 18,5 cm en een lengte van 33 cm. 
De twee pannen komen uit de NERO BIANCO serie. De pannen zijn geschikt voor iedere warmtebron, dus gas, inductie, elektrisch, keramisch en zelfs halogeen. De pannen bezitten een verdikte bodem die zegt voor een optimale warmteverdeling. De bevestigingspunten zijn mee gegoten waardoor de aanhechtingen van de handvaten optimaal is en de binnenzijde van de pannen volledig vlak zijn gebleven. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld geen voedselresten achterblijven op de montagepunten.
De hapjespan bevat een deksel van glas, wat onwijs handig is om je voedsel tijdens het koken in de gaten te houden zonder dat het deksel opgelicht hoeft te worden, waardoor er veel energie weer verloren gaat. Het deksel is stootbestendig dankzij de 100% siliconen rand. Ook de knop is zeer fijn grijpbaar en wordt niet heet. Het glas is uiteraard hittebestendig, en bevat een lucht-gaatje. Je kunt deze deksel ook gebruiken op de koekenpan.
DE KOEKENPAN
De koekenpan komt op exact hetzelfde neer als de hierboven omschreven hapjespan. Het heeft een doorsnede van 24 cm, dus ruim genoeg om iedere morgen heerlijke boekweit of bananen pannenkoekjes te bakken of een enorme stapel pannenkoeken.
Beide pannen zijn ” eco friendly” wat wil zeggen, dat ze ” groen” zijn. De buitenkant van de pannen zijn gemaakt van een ” food Grade Aluminium Alloy” wat wil zeggen dat het aluminium is gelegerd en bestaat uit meerdere lagen. De pannen kunnen in de vaatwasmachine, maar ik zou het persoonlijk afraden. Het zal de levensduur namelijk altijd iets verkorten, en dat is gewoon zonde. Maar mocht je toch graag pannen die geschikt zijn voor de vaatwasser, dan kunnen deze prima.
De bodem bestaat uit een ” inductie” bodem. Deze bodems gebruiken veel minder energie, omdat deze de hitte gelijkwaardig verdelen waardoor de pan razendsnel heet wordt. Je verbruikt dus veel minder energie, en het voedsel is sneller bereid.

PANNEN GETEST

Uiteraard heb ik beide pannen getest voor dit review. Ik begon met de hapjespan.

Ik heb wat broccoli, paprika en zoete aardappel in stukken gesneden en deze in een theelepeltje kokosolie gebakken. Dit ging perfect. Geen kleverige toestanden. De groente waren zeer snel en gelijkmatig gegaard, een wok-pan zou het niet beter afdoen. In nog geen 10 minuten was mijn groente-maaltje beetgaar.

Het deksel zorgt voor een extra snelle garing. De knop wordt niet heet, waardoor je de vingers niet brandt. Ik denk, dat ik zelfs het theelepeltje kokosolie achterwege kon laten, de anti aanbak laag doet uitstekend zijn werk.

In de koekenpan heb ik een veganistische omelet gebakken ( klik HIER om naar het recept te gaan)  Ook hier heb ik een theelepeltje kokosolie gebruikt. Ging opnieuw prima…..Na enkele minuten had ik een heerlijke Vegan omelet!

 

EINDOORDEEL:

Heerlijke pannen, zeer gebruiksvriendelijk, lichtgewicht, duurzaam, de bereidingen zijn snel klaar, geen gekleed en geplakt….kortom, een absolute aanwinst in je keuken! Ik kan werkelijk NIETS negatiefs bedenken , ik vind ze echt geweldig!

 

WAAR KAN IK DEZE PANNEN KOPEN / BESTELLEN?

De ILAG Wartmann pannen zijn goed on line verkrijgbaar. www.puurmieke.nl heeft een groot assortiment. KLIK HIER om naar het overzicht te gaan.
De koekenpan ( 24 cm doorsnede) kost € 29,95 en is via deze bestellink te bestellen
De hapjespan ( 28 cm doorsnede) kost € 59,95 en is via deze bestellink te bestellen.

MEGA 24 UURS KORTINGSACTIE!!!!!!!!

31 Maart 2019 is het zover, dan gaat er een wel heel unieke 24 uurs-kortingsactie plaatsvinden! Deze twee pannen kun je 24 uur lang met een supersone korting als set bestellen! Je betaalt normaal voor deze twee pannen € 89,95, maar tijdens de 24 uurs-kortingsactie betaal je € 59,95! Een korting van maar liefst € 30 euro dus! En….je betaalt ook géén verzendkosten!

 

 • Zolang de voorraad strekt
 • Alleen geldig bij PUUR MIEKE
 • Alleen geldig met de kortingscode PANNEN ( in hoofdletters)
 • De 24 uurs actie start zaterdagavond 24.00 tot zondagavond 24.00
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van PUUR MIEKE.

KLIK HIER OM DE SET DIRECT TE BESTELLEN

19 Reacties op “Review Wartmann ILAG hapjespan + koekenpan

  • Hoi Mieke zover ik kan achterhalen, is ILAG de naam van de fabrikant van de hoogwaardige antihechtlaag van deze pannen.

   Groet Romain.

  • Hoi Monique,
   Zag gisteren dat ik echt toe ben aan nieuwe hapjes- koekenpan, en nu dit geweldige mooie aanbod, fijn dat het door jou getest is, dus daar heb ik dan vertrouwen in.
   Maar je schrijft dat de hapjespan 18,5 cm hoog, is dat echt goed gemeten want ik vind het dan best wel een behoorlijk “diepe” pan voor een ‘hapjes’pan! Of is dat de totale hoogte met deksel?
   Ik zie graag reactie,zodat ik nog gebruik kan maken van de actie.
   mvg Petra

   • Ik gebruik deze pan al een jaar en ben er erg tevreden mee! De pan zelf is zonder deksel 7,5 cm hoog.

   • de hoogte klopt, het is echter echt niet zo diep. Ik vind het echt geweldig!

    • Beste Monique, ik heb de pannen inmiddels ontvangen , alleen wat later op mijn eigen verzoek ivm met mijn vakantie/afwezigheid. Inmiddels de koekenpan gebruikt (op inductie) om groente te bakken met 1 el olie gebakken, En idd niets teveel gezegd ging geweldig. De hoogte van de hapjespan is echter geen 18,5 cm maar 7,5 cm diep/hoog zoals Cora al schreef. In je omschrijving staat dat het deksel ook op de koekenpan past, maar deksel is te groot om op de koekenpan te gebruiken. En logisch deksel is 32,5 cm en koekenpan 24cm. Dus dit misschien aanpassen in de omschrijving. Voor de rest echt aan te bevelen ook voor inductie.
     Oja nog een vermelding, de pannen worden keurig verpakt verzonden, en ook mogelijk met een uitgestelde bezorgdatum i.v.m. vakantie o.i.d. Lof voor PuurMieke. (schrijf ook een review aan haar)

     • Hai, fijn dat de pannen bevallen. Betreft het deksel, dat klopt en dat schrijf ik ook. Het is geen PASSENDE deksel, maar je kunt het wel gewoon gebruiken. Het maakt niet uit dat hij iets groter is. Warme groet!

 1. Hoi Monique!
  Dankjewel voor je review. Ik was benieuwd naar de aluminium in de pannen. Aluminium is toch ook een omstreden goedje? En zeker bij verhitting?? Waarom dan toch pannen van aluminium?
  Benieuwd naar je antwoord!

  Groetjes, Esther

  • het aluminium zit hem in de buitenste laag. De binnenste lagen zijn van ILAG.

  • De pannen zijn geschikt voor iedere warmtebron, dus gas, inductie, elektrisch, keramisch en zelfs halogeen.
   mvg Petra

 2. Hoi Monique,

  hoe zit het met het aluminium waarvan de pannen gemaakt zijn? Ik lees in verschillende reviews van je, dat aluminium, juist bij verhitting, erg schadelijk is……

  groetjes,
  Esther

  • het aluminium zit hem in de buitenste laag. De binnen lagen zijn van ILAG. Bovendien zijn de eventuele stoffen die vrijkomen zo klein dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid.

 3. Hoi Vera, goeie vraag… ik had ook even zitten kijken en wat mij opvalt is dat bij de vijf delige pannen set van deze serie op de site van puur Mieke, vermeld wordt dat vrijwel alle warmte bronnen geschikt zijn behalve inductie, terwijl bij de koeke, en hapjes pan vermeld wordt dat alle warmte bronnen geschikt zijn, dat is wel verwarrend. Ook nog even op bol.com gekeken en daar wordt bij iedere pan vermeld dat deze geschikt is voor alle warmte bronnen.

  • Het wekt nogal wat verwarring, en ik ben het eerder al eens gaan nalopen. De pannen zijn geschikt voor inductie. Dit geeft de fabrikant ook vrij, en vele andere verkooppunten. Ik las bij o.a mijn collega Juglen Zwaan ( overigens een groot fan van Wartmann pannen en ook een verkooppunt) echter een ander advies. Ik heb hem om opheldering gevraagd. Juglen vertelde, dat hij graag zo transparant mogelijk wil zijn naar zijn volgers / klanten. Hij heeft inmiddels duizenden van deze WARTMANN pannen verkocht, het is dis niet dat hij niet achter deze pannen staat. Toch vertelt hij, dat deze pannen voor zo’n 25 % ongeschikt zijn voor inductie. Bij 75% gaat het dus perfect. Juglen adviseert deze set voornamelijk voor gas . Hij vertelde mij dat hij al vijf jaar deze set op gas gebruikt en dit perfect gaat.
   Ik heb mijn vraag ook neergelegd bij de leverancier zelf ( Wartmann)
   Zij vertelden dat het voornamelijk kan voorkomen bij de kleinere maten ( 16 cm) Enerzijds kan het liggen aan het inductiesysteem, anderzijds aan de bodem van de pannen. De pannen bestaan o.a uit aluminium waarbij de stalen geperforeerde plaat aan de onderkant voor de verhitting moet zorgen. Resumerend: de fabrikant ziet geen problemen, wel kan de kleinere pannen mogelijk wat problemen geven. Juglen zegt dat zo’n 25% niet werkt, en is daar transparant over. Hij raadt deze set vooral aan voor andere warmtebronnen als gas, waar zijn set het al vijf jaar prima op doet.
   Wat vind ik? Ik denk dat het gewoon prima geschikt is voor inductie zolang je maar verstandig met je pannen omspringt. Dit zei Juglen mij overigens ook: mensen springen niet zo netjes om met hun pannen…

 4. Correctie, vijfdelige pannen set is niet voorzien van een ILAG coating! Wellicht daarom niet geschikt voor inductie.

  • Het wekt nogal wat verwarring, en ik ben het eerder al eens gaan nalopen. De pannen zijn geschikt voor inductie. Dit geeft de fabrikant ook vrij, en vele andere verkooppunten. Ik las bij o.a mijn collega Juglen Zwaan ( overigens een groot fan van Wartmann pannen en ook een verkooppunt) echter een ander advies. Ik heb hem om opheldering gevraagd. Juglen vertelde, dat hij graag zo transparant mogelijk wil zijn naar zijn volgers / klanten. Hij heeft inmiddels duizenden van deze WARTMANN pannen verkocht, het is dis niet dat hij niet achter deze pannen staat. Toch vertelt hij, dat deze pannen voor zo’n 25 % ongeschikt zijn voor inductie. Bij 75% gaat het dus perfect. Juglen adviseert deze set voornamelijk voor gas . Hij vertelde mij dat hij al vijf jaar deze set op gas gebruikt en dit perfect gaat.
   Ik heb mijn vraag ook neergelegd bij de leverancier zelf ( Wartmann)
   Zij vertelden dat het voornamelijk kan voorkomen bij de kleinere maten ( 16 cm) Enerzijds kan het liggen aan het inductiesysteem, anderzijds aan de bodem van de pannen. De pannen bestaan o.a uit aluminium waarbij de stalen geperforeerde plaat aan de onderkant voor de verhitting moet zorgen. Resumerend: de fabrikant ziet geen problemen, wel kan de kleinere pannen mogelijk wat problemen geven. Juglen zegt dat zo’n 25% niet werkt, en is daar transparant over. Hij raadt deze set vooral aan voor andere warmtebronnen als gas, waar zijn set het al vijf jaar prima op doet.
   Wat vind ik? Ik denk dat het gewoon prima geschikt is voor inductie zolang je maar verstandig met je pannen omspringt. Dit zei Juglen mij overigens ook: mensen springen niet zo netjes om met hun pannen…

   • Dank voor je uitgebreidde antwoord Monique!
    Nu twijfel ik of ik ze voor inductie aanschaf…..????????
    Vera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *